måndag 16 november 2009

Pine Chip vs Andover Hall

Ny vecka och nya reflektioner. Tänkte idag reflektera lite kring hingstimporter.

PINE CHIP
- när hans söner introducerades på avelsmarknaden blev det bråttom att få hit dessa i svensk avel. De två första var Starchip Entrprise och AHAB:s Comets Tail. Det är väl ingen överdrift att påstå att de inte motsvarade förväntningarna. Enjoy Lavec fanns tillgänglig som listhingst och lämnade i första kullen miljonärerna Crown Kemp och Spoon Hornline. Det blev snabbt snack om att Pine Chip inte skulle vara en bra farfar och det blev en skepsis kring hans söner i aveln.

NU - har han fulltecknade sonen Dream Vacation i svensk avel. Framgångsrike Enjoy Lavec och underskattade Scarlet Knight, samt italienske och populäre Daguet Rapide.

ANDOVER HALL
- blev det snabbt haussat att på samma sätt importera Andover Hall-söner. De första sönerna i svensk avel blev Quite Easy U.S. och Up Front Larry som godkändes, utan att nå upp till riktlinjerna för prestationsbedömningen. Ifjol annonserades även icke godkända Marion Mad Money. Den första hingsten i svensk avel som nådde upp till prestationsbedömningen är Clerk Magistrate.

NU - finns det väl ännu inte så mycket att tillägga, utan det handlar väl om "framtiden". Vi kan nog räkna med att det kommer ytterligare ett antal Andover Hall-söner till svensk avel under 2010. En son som jag gillar är Adrian Chip som har unghästmeriter som räcker långt.

Tar även ett exempel som är "före min tid", så risken för grodor är större än vanligt.
SPEEDY SOMOLLI
- först ut i Sverige var sonen Somolli Star. Det föddes även tidigt ett antal svenska avkommor efter Giorgio D. (stod i Tyskland) och sedermera svenskstationerade sönerna Coleman Lobell och Baltic Speed. Starten med Speedy Somolli-söner blev kanske inte vad som förväntades i Sverige? Vet inte hur snacket gick då.
(Baltic Speed lämnade både Valley Victory och Peace Corps i sin första kull, men de är ju amerikanska.)

NU - eller kanske "sedan blev" han hett eftertraktad med framgångsrika söner i svensk avel. Elithingstarna Alf Palema och Spotlite Lobell. Även A-premierade Nuclear Kosmos och Mr Lavec har lämnat bra.

**

Nu hoppas jag verkligen att de första Andover Hall-sönerna kommer att lyckas i svensk avel. Naturligtvis finns förutsättningarna för detta. Vill bara förvarna om att man inte ska dissa Andover Hall-söner OM dessa inte lever upp till förväntningarna. Jag har också hört att Andover Hall "him self" ska vara "ute" i USA. Auktionssiffrorna från Harrisburg bevisade motsatsen...

Kort om fyra giganter:

SPEEDY CROWN
Först: Crown's Cristy och Chief Lobell.
Bäst: elithingstarna Crowntron och Smokin Yankee.

SUPER BOWL
Först: Sugarbowl Hanover och Meadow Demojo.
Bäst: elithingstarna Super Arnie, Express Ride och Texas.

NEVELE PRIDE
Först: Madison Avenue, Number One A. och Dorais.
Bäst: elithingstarna Zoot Suit och Pershing.

VALLEY VICTORY
Först: Smasher
Bäst: A-hingstarna Smasher och Pearsall Hanover, hittills... Lindy Lane?

Vi hörs!

1 kommentar:

  1. Svenskstationerad Baltic Speed? Du menar väl Italien...

    SvaraRadera