torsdag 5 november 2009

Uppfödare och Breeders' Crown

Fick en kommentar av "Jeanette" efter Youpies start på V75. Se här! Jag tänkte belysa lite av de positiva sidorna med att vara uppfödare och inte äga tävlingshästen. I vårt fall med Youpie, så såldes han som 1,5-åring. Trots att han nu tre år senare nästan sprungit in en halv miljon, så har vi som uppfödare förmodligen bättre netto än ägarna.

Som uppfödare står man efter försäljningen utan risktagande. Hästägaren får stå för risker om hästen skulle bli skadad. Förutom ett avbrott i träning och tävling (eller i värsta fall karriären) innebär det också veterinärkostnader. Som uppfödare finns ett livslångt "kontrakt" på 10% på insprugna pengar. Det är i alla fall en morot som sporrar oss att satsa vidare på uppfödningen. Uppfödarpremierna är otroligt viktiga för att åtminstone vi ska anse att det är försvarbart att bedriva uppfödning. Det är faktiskt många som inte är travintresserade som låter lite förvånade när man berättar om hur det ligger till.

Uppfödarpremierna ligger nu konstant på 10% under hela karriären. Rätt eller fel, men personligen skulle jag föredra att det vore minst 15% (helst 20% som i Norge mellan 2-6 år) under 2-5 årssäsongen. (Sedan ex. 10% mellan 6-8 årssäsongen och 5% resterande år.) Det skulle dels ge snabbare rullning på premierna. Då kan vi förhoppningsvis behålla fler uppfödare och fler som återsatsar premierna som uppfödare. Det tycker jag vore ett bra förslag.

Ser nu att ASVT ska jobba för att få månatliga utbetalningar av uppfödarpremierna. Med dagens datoriserade teknik, så bör det inte vara några större problem att ordna. För oss som mindre uppfödare spelar det kanske inte så stor roll att det är kvartalsvis, men jag förstår absolut att det har betydelse för de som föder upp ett par eller fler hästar varje år. För att inte tala om de stora stuterierna! Fördelen är också att vi får snabbare rullning på pengarna även här...

Enligt medlemsenkäten som ASVT genomförde så var hela 46% av de tillfrågade över 61 år. Jag föraktar på intet sätt dessa uppfödare! De tillför sporten massor av erfarenhet och är ofta "redan fast" och bitna av uppfödning. Det bör vara större del av uppfödarpremierna som kommer branschen tillgodo om de får pengarna snabbare. Du har alltså möjlighet som det är nu att få 10% i uppfödarpremier upp till 13 år efter semineringen. Under dessa 13 år är det nog stor risk att många av i denna stora skara uppfödare lägger av. De pengarna kommer då förmodligen inte uppfödningen tillgodo. Känner personligen att jag blir gammal om jag plussar 13 år på min egen ålder...

I samma enkät var endast 1% av de tillfrågade 30 år eller yngre. Det klart att det är ovanligt att man är under 30 år när man föder upp hästar. Förutom det ekonomiska hindret, så krävs det nog ett gediget intresse för att välja att tänka långsiktigt och satsa på uppfödning.

**

Vad passar då bättre än en naturlig övergång till de stundande finalerna i Breeders' Crown? Synnerligen intressanta lopp på pappret. Breeders' Crown ligger ju som det sista stora klassiska loppet på säsongen för unghästarna. Det är intressant att se vilka som har ork och mod att prestera efter en lång tuff säsong.

Blir också intressant att se hur RIX-auktionen artar sig! Det är rätt unikt att sälja så pass intressanta 3-åringar på auktion. Intressant att se om de "nya konsortierna" kommer att klara av att köpa tillbaka sina hästar eller om någon annan kliver in och bjuder över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar