fredag 18 februari 2011

Spårtrappan och ASVT-nytt

Åke Svanstedt kommenterar i sin krönika på hemsidan den nya "spårtrappan" som Svensk Travsport har infört.
Han tycker att "spårtrappan" borde införas i alla lopp. Då slipper man lottningen av startspåren och man kan på förhand uppskatta vilket spår som man kommer att få. Ett citat:
"Jag tycker att det här är väldigt bra och ser flera fördelar. Ta en häst som går ur Bronsdivisionen och precis har gått in i Silverdivisionen. Det är tufft för hästarna precis när de kommer in de högre klasserna. Istället för att bli knäckta i skallen (som en del blir) och få ett dåligt spår när de möter tuffare motstånd, kan de få ett bra spår istället. Anmäler man en häst som står tufft till penningmässigt, då vet man att man får ett bra spår. Och då har man chansen även om man står tufft till."
Denna trappa är gjord för autostart, men det skulle såklart vara möjligt även att konvertera den för att passa voltstart också. Det kittlar säkert för den som har en startsnabb häst att "uppanmäla" en klass på rikstoton för att förmodligen få spår 1. Är det dessutom kortlopp, så lär det nog vara flera som är sugna på att testa detta.

Jag tycker också att det kan vara värt att testa detta, men kanske inte i samtliga lopp. Direkt tycker jag att den inte passar att ha i insatslopp och försök till dessa. Inte heller i Grupp I och II-lopp. V75-finalerna, tycker jag också kan tillhöra undantagen. Det kanske är fler lopp som det "slår fel" att tillämpa spårtrappan, men varför inte testa?

Åke Svanstedts krönika: Läs här!
"Spårtrappan", travsport.se: Läs här!

Det händer en del saker inom ASVT. Jag har redan rapporterat om den kommande Årsstämman med Uppfödargalan, att Föl- och Ammajouren har öppnat och att BAS-organisationerna har lyft frågor till Förtroenderådet. Här kommer ytterligare några nyheter:

- Nytt samarbetsavtal med veterinärer. Det är tillsammans med Mälaren Hästklinik och deras samarbetskliniker som avtalet är skrivet. Det ger 20% rabatt på kontrollröntgen av unghästar.
Läs mer!

- Internetauktion på tisdag! Här har du chansen att köpa en avelshingst. Det är Armbro Trick som auktioneras ut. Dessutom en hel del andra intressanta hästar. Fölston dräktiga med Explosive Matter, Muscle Mass, Kadabra, From Above, Clerk Magistrate, Celebrity Secret, Gift Kronos och Up Front Larry. Ettåringar efter Ready Cash, Echo och Blue York Yankee. Toppstammad starthäst efter Viking Kronos - Dedicated. Den som fångat mitt största intresse är fina stoet Ninotchka. Det skulle inte vara helt fel att ha henne i en kommande avelsbox. Jag får väl kasta in ett chanssystem på V75 och hoppas på jätteturen, så kanske man kan vara med i budgivningen på tisdag.

Nu startar bloggen som jag nämnde i måndags. Första inlägget är publicerat. Det handlar om Lars Öström som ska låta oss följa oss i uppträningen av två kallblodiga 2-åringar.
Följ med "Glimra" och "Svarten", på denna länk!

Trevlig helg på er, så avslutar jag med en bild på Ninotchka!

Ninotchka

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar