måndag 20 september 2010

Åbys Stora och bloggtips

Jag ska ohämmat börja med att hylla Lisa America! Vilken fantastisk tjej! Att den bästa hästen vann Åby Stora Pris är väl inget tvivel. Hon visade sig vara den absolut speedigaste, i heat 1 så tog hon en dryg längd på Torvald Palema sista halvvarvet som gick rysligt snabbt. Det borde vara omöjligt... I heat 2 visade hon att hon också var den starkaste hästen när hon från dödens tryckte sönder Beanie M.M. Dessutom kunde hon kunde hålla Torvald Palema bakom sig, trots att han fick smyglopp och chansen via open stretch. Makalösa prestationer!

Åbytravet suktade efter ett skiljeheat, men blev snuvade på detta av Lisa America.

Hur bra kvalité höll Sveriges näst högst doterade sprinterlopp för den äldre eliten? (Vi snackar internationellt Grupp 1-lopp.) Sådär...tycker jag. Absolut ingen skugga över Lisa America, Torvald Palema och Beanie M.M., MEN får citera och instämma med Erik Ersson på travnet.se:
Halva fältet känns i mina ögon främst som dugliga snabbloppare som kan plocka Guldsegrar i norr och på vintern. Faktumet är att alla deltagarna kommer från toppstall, men de har fått ställa upp med reservlaget i Sveriges näst högst doterade Sprinterlopp. ALLA de övriga tränarna har MINST en bättre häst hemma i stallet eller ute på andra äventyr.
Micro Mesh - Ludde har i stallet i alla fall Lavec Kronos som är bättre. Dit kanske även Garland Kronos kan räknas. Sedan har han nu även Glen Kronos åter på träningslistan, men han är väl knappast i form för att strida i den äldre eliten redan.

Marshland - Hultman har naturligtvis Maharajah som är bättre. Triton Sund och Jaded anses väl också bättre, när de är i form. Nu har de två inte startat på väldigt länge.

Skully Gully - Stig H åtminstone Nu Pagadi som är klasser bättre än Skully Gully. Säkert finns det ytterligare någon som är minst lika bra som henne på hans träningslista.

Global Investment - Gooparna har i alla fall Quarcio du Chene som anses vara bättre. Sedan kanske Global Investment är tvåa bland deras äldre hästar. Nu kanske inte "Quarcio" inte är i tillräcklig form för att starta i Åby Stora Pris.

Sedan finns det ett gäng andra tränare i Sverige och Europa som har "kvalificerade" hästar i stallet som borde ha varit intresserade av att vara med i detta Grupp 1-lopp.

Varför har det blivit såhär? Varför vill inte de bästa hästarna vara med i de största loppen?
- Avskräcker det tränarna/ägarna att det är två heat som k-a-n bli TRE heat?
- Finns det för många lopp med för stora pengar för den äldre eliten?
- Är det Åbys dubbla open stretch som bojkottas?

Att det kan bli tre heat hyllades av TV4-kommentatorerna. Johan Edlund sa till och med att det nya upplägget av Åby Stora Pris gjort loppet mer intressant och spännande än självaste Elitloppet. Nääää...så är det väl inte? Jag tror det är den största orsaken till att tränarna vill spara sina hästar. Det finns en risk för att knäcka stallet stjärna, och det vill de inte riskera.

Det är också uppenbart att det finns väldigt många stora lopp för den äldre eliten med väldigt mycket pengar. De kan lätt välja alternativ som är mer "prisvärda". Bra eller dåligt? Resultatet är i alla fall att lopp som Åby Stora Pris inte blir lika bra och att "de bästa" hästarna inte behöver mötas så ofta. Vissa möts knappt alls. Visst är det intressant att spekulera om vem som är bäst av Nu Pagadi och Maharajah, men det skulle vara mer intressant att se dem mötas.

Det är knappast Åbys dubbla open stretch som gör att loppet inte får den främsta eliten att ställa upp, men jag ville ändå skriva det. Jag tror inte att det "lockar" hästarna till Åby alla fall.

Några rader om Opal Viking som i och med Åby Stora Pris gjorde sin sista start i Sverige. Denna unika häst med sin unika tränare. Visst är det synd att han inte matchats hårdare i Sverige. Nisse Enqvist berör och sånt behövs i Svensk Travsport. Antingen "älskar eller hatar" man honom. Sedan kommer Opal Viking att vara den svenska häst som fått minst erkännande i förhållande till intjänade pengar. Hur är det med hans resultat i Sverige kontra Europa?

Jag har kollat upp och jämfört hans resultat som äldre.

2005
Sve: 6: 3-0-0, 238'
Eur: 1: 0-0-0, 0'

2006
Sve: 5: 3-1-1, 638'
Eur: 2: 2-0-0, 651'

2007
Sve: 1: 1-0-0-0, 100'
Eur: 17: 8-1-3, 4,7 Mkr

2008
Sve: 4: 0-0-1, 167'
Eur: 14: 7-2-1, 7,5 Mkr

2009
Sve: 0
Eur: 20: 6-3-2, 5,3 Mkr

2010
Sve: 2: 0-0-0, 0 kr
Eur: 12: 4-1-0, 1,1 Mkr

TOTALT (som äldre)
Sve: 18: 7-1-1, 1,1 Mkr
Eur: 66: 27-7-6, 19,2 Mkr

Han största merit i Sverige som äldre är segern i Svenskt Mästerskap och det är hans enda V75-seger som äldre. Hur mycket kommer vi att få se och höra av Nisse Enqvist efter Opal Vikings avslutade tävlingskarriär?

Nu får det vara nog med Åby Stora Pris och Opal Viking. Jag avslutar med ett hett bloggtips! Inför Kriterieauktionen kommer Madde Ohlzon att gästblogga på asvt.se Här kommer hon att berätta om deras förberedelser inför auktionen. Jag tror det kommer att bli hur bra som helst och rekommenderar den varmt!
http://www.zonhastarna.se/asvt-bloggen-1301521

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar