söndag 5 september 2010

Derbyblogg

Sitter på hotellet efter frukosten och ska snart ta lokalbussen ut till Jägersro, men tänkte kasta in några rader innan avgång.

Formula One imponerande igen igår! Vilken häst! Härstamningen Yankee Glide på en Credit Winner-dotter. Det har varit "auktionsdyringar" i mödernelinjen, modern Ferrari Of (14,2a/100.802 USD) gick för 145.000 USD och mormor Southwind Palm (ostartad e.Valley Victory) för 100.000 USD. Formula One kostade själv 165.000 USD. Det blir alltså 2+3 på Valley Victory och en inavel på 19,817%.

Måste skriva lite om Bourbon Eyes. Diskuterade med Anders Lindh igår om henne och hon är fantastisk. Jag minns henne själv som tävlingshäst. Hon tränades på Bergsåker av amatören Assar Engblom (fd ordförande i STC och stark man på Bergsåker). Hon vann i debuten som 2-åring. Sedan gick hon bra i många lopp, även lite större treåringslopp på Solvalla. Segrarna uteblev, dock så när som på ett seger som ett 15.000 krs lopp på Solänget som 4-åring. (Ska återkomma till detta lopp!) Hon var, vill jag minnas, en lite typisk Smokin Yankee-märr. Hon har alltså en Elithingst som far och en annan Elithingst från Menhammar, Zoot Suit, som morfar. Efter karriären som inbringade nästa 400.000 kr gick hon alltså till avel hos sin uppfödare Margareta Wallenius-Kleberg.

Hur har det gått i aveln för Bourbon Eyes?
01 Intoxicated (Coktail Jet) - 4,3 mkr
02 Julep (Buvetier d'Anou) - 4.000 kr
03 Kentucky Booze (Supergill) -65.000 kr
04 Loaded (Supergill) - 441.000 kr
05 Malt Whisky (Coktail Jet) - 267.000 kr
06 Never Again (Viking Kronos) - 686.000 kr, som kanske är betydligt mer om några timmar?
07 One Too Many (Viking Kronos) - 200.000 kr, och en av kriteriefavoriterna.
08 Pink Elephant (Viking Kornos) - tränar jättebra enligt Anders Lindh.
09 Quaffable (Viking Kronos)
10 sto e.Viking Kronos

Det bör väl vara goda chanser att Bourbon Eyes kan vara en av kandidaterna till att utnämnas till Elitsto... Fantastiskt att hon lyckas lämna tio raka föl på tio år, varav de fem senaste med Viking Kronos som anses vara mycket svår att få dräktigt med. Potentiellt kan hon lyckas med att få både en Derbyvinnare och Kriterievinnare samma år!

Japp, åter till det där loppet som Bourbon Eyes vann på Solänget för tolv år sedan. I detta lopp startade fem amatörtränade hästar. INGEN av dessa har kvar sin licens 2010... Nolloppet den dagen vanns av Hagel. Sex amatörhästar till start och endast en av dessa har licens 2010. Den amatören är Per Bergqvist född 1929 med licens på Bergsåker och han har inte haft starthäst sedan 2003.

Knyer an till en kommentar som jag fick på gårdagsens inlägg av "Boston". Till kommentaren
Tack för kommentaren och den vänliga orden! Jag håller med om att de varningssignaler som du upptäckt. Det är oroväckande för framtiden. Det är viktigt att dessa signaler tas på allvar, innan det är försent. Vi får hoppas att den nya styrelsen i ST kan leda skeppet mot framgång och en blomstrande framtid för travsporten i hela landet!

Avslutningsvis, vem vinner Derbyt? Jag har uttalat att hjärtat ligger hos Sanity, även om jag har andra favoriter som kan och gärna får vinna. Hjärnan då...efter gårdagen blir man såklart lite reserverad över Lutfi Kolgjinis hästar. Joke Face ska tydligen stå på en annan gård, än de hästar som underpresterade igår och visst vore det häftigt om Erik Adielsson fick vinna Derbyt på hemmaplan med en Ludde-häst. Oracle kan vara en luring, men mitt slutgiltiga svar blir...Never Again.

2 kommentarer:

  1. Tack för en jättebra blogg!

    Jag är sugen på att handla häst på Kriterieauktionen och bläddrar just nu i katalogen. Du som är mycket insatt i avel, kan du hjälpa mig hitta 5 hästar som du tycker har tilltalande/intressant stam?

    Tack på förhand!

    SvaraRadera
  2. Hej Håkan

    Alltid intressant att läsa din blogg.

    När du presenterar Bourbon Eyes tycker jag att du skall lägga till att hon kommer från Minervas framgångsrika möderne. Många ston från detta möderne är dessutom lätta att få dräktiga, rena frögurkor! Har själv ett Speedy Linda som fått 10 föl i rad.

    Hälsn Ann-Marie o Lennart

    SvaraRadera