onsdag 15 september 2010

Starttider m.m.

Börjar med gårdagens "Fullträff", alltså seminariet som jag besökte. Det var helt okej...tills Stefan Sebö klev upp som sista föreläsare. Hoppla! Den mannen kunde inspirera och entusiasmera. Här fanns ingen risk att man skulle halvsova. Nej, nej, med 30 års erfarenhet av föreläsningar kunde han verkligen sitt jobb.

Nu till dagens utlovade ämne, tävlingstempot på tävlingsdagarna. Johan Lindberg på atg.se tog upp det i sin blogg för en tid sedan, men jag kan inte hitta den och det går ju ändå inte att länka till den. (dåligt!!) Hans genomgående tes var att vi svenskar är f-bannat dåliga på att hålla tider, vilket leder till problem med ATG-Live-sändningar och framförallt de utländska sändningarna av ATG-Live.

I förra veckan startades en tråd på Bukefalos i ämnet.
http://www.bukefalos.com/f/showthread.php?t=1067265
Från verkligheten kommer några exempel på hur det kan fungera. Att tiden mellan loppen kortas kan ju fungera på ett papper, men i verkligheten finns det människor och djur som kan bli (och oftast blir) drabbade av detta. Det ATG kallar "spelobjekt" och vad som deras affäridé, alltså spel på spelobjekt.

Hur kul är det för den som åkt 30 mil enkel väg för att starta sin häst? Är på banan i god tid och alla förberedelser är minutiöst gjorda. "Tyvärr, men du hinner inte värma din häst när du hade planerat eller överhuvudtaget, eftersom vi har blivit sena i schemat..." Hur ser djurskyddet på detta? Hur ser spelsäkerheten på detta? Sist men inte minst, hur ser det sportsliga på detta och konsekvenserna för "de aktiva"? Att det finns styrande som skiter i de aktiva och betraktar dem som "särintressen" är känt, men vart går gränsen för vad som är acceptabelt? Att de aktiva inte fick in någon representant i styrelsen för Svensk Travsport och inte fick 50/50 fördelning i fullmäktige kanske inte var så viktigt, eftersom till och med tävlingarna styrs av ATG. Kanske borde BAS lägga kraft på att få in representanter i ATG?

Visst är det aktiva tillgodo med en optimerad ATG-sändning. Självklart förstår även jag att det genererar spelpengar som omvandlas till prispengar. Precis som jag förstår att den optimerade tävlingsplaneringn (som inte alltid är så optimerad) också ska generera spel- och prispengar. ATG gör sitt jobb och oftast gör de det riktigt bra. Ibland kan det helstängda huvudlaget ramla ner och man kanske glömmer verkligheten. (Jag vet att Johan Lindberg känner till verkligheten, både som hästägare och "amatör-wannabe".) Det är DJUR som är spelobjekt och det är MÄNNISKOR bakom varje häst, både bildligt och bokstavligt. Att ibland upp till 30 viljor ska synka i ett lopp, gör att det kan vara svårt att på minuten hålla ett från början TIGHT körschema. Det kan bli förseningar pga utrustningskorrigeringar, omstarter, långa segerintervjuer, olyckor eller vad sjutton som helst. Enda sättet att ÖKA möjligheterna till att hålla körschemat är att ÖKA tiden mellan loppen, så det finns utrymme för justeringar.

I gårdagens Travronden finns det en artikel i ämnet. Där står det att banorna tappar ca 100-150.000 kr i omsättning, om de missar i att synka med ATG-Live. Givetvis är det stora pengar. (Kan man säga "tappa", om något som man aldrig haft?)

Jag förstår som sagt att det finns förtjänster i att synka loppen mellan banorna. Jag tror dock att den som åkt 30 mil enkel väg en kväll, inte ser fördelen när han/hon får vända hemåt en torsdagskväll utan prispengar. Kanske beroende på att hästen inte hann med att värmas som planerat. Kanske för att han/hon inte hann med att ge kusken instruktioner. Det finns många människor bakom varje häst. Dessa personer är ATG beroende av, för att i framtiden ha några spelobjekt att öka omsättningen med.

Björn Ekmark på Travronden skrev en riktigt rolig blogg igår, men tyvärr är det inte lönt att länka till deras lösenordsskyddade sidor.

En kort intervju med ASVT:s ordförande Margareta Wallenius-Kleberg på Trav365. "Ett fantastiskt trevligt sätt att förlora pengar" Klicka här!

1 kommentar:

  1. Målet för framtiden måste väl ändå vara att publiken framför ATG Live sköter "saxandet" själva? Dvs att man t.ex. kan följa tävlingarna från Derbysöndagen i sin helhet om man vill, med segerintervjuer och allt, utan att sändningen bryts för "hyperintressanta" V3-värmningar eller barfotainformation från P21-dagen på Romme.

    När detta blir verklighet är en stor del av problemet löst (återstår väl sedan att välja i vilken utsträckning man låter sig styras av TV och utländska intressen?). Och det man förlorar i osynk tror jag man tar igen på en större publik, eftersom det blir betydligt trevligare att titta när man kan följa den bana man vill.

    Ska man ta det här ett steg längre så låter man banorna själva stå för så stor del av TV-produktionen som möjligt, för att locka tittare/spelare. Mycket rimligt om fördelningssystemet ska ta större hänsyn till spelet på den egna banan. Grundproduktionen med länkbil och sådant skulle kunna skötas från centralt håll, som nu, men alla intervjuer och övriga inslag banan vill visa upp kan produceras lokalt, med folk som känner både hästar och tränare.

    Det blir upp till varje bana att profilera sig. Vill man producera timtals med tips- eller hästreportage inför sin tävlingsdag, eller snacka upp sin stora dag flera veckor i förväg så gör man det, och vill man inte göra någonting alls får man väl visa en stillbild från banan mellan loppen (vilket troligen leder till visst "saxande").

    Konkurrens helt enkelt.

    Tror den här typen av lokalt producerade sändningar skulle komma att rimma mycket väl med ST:s slogan "Hästen i centrum". Vore jättekul om det blev mer än en slogan.

    SvaraRadera