onsdag 12 januari 2011

3-åringsstatistiken

Först, så sprack affären med att köpa Cassis till Sverige.

3-åringsstatistiken, Fadershingstar med minst 20 avkommor födda 2007. Rankat på snitt intjänade kronor per registrerad avkomma. Källa: blodbanken.nu

1. Cantab Hall, list- och debutanthingsten som direkt gick upp i toppen. (läs tidigare inlägg)
Bästa avkomman, Tamla Celeber 2.925.000 kr.

2. Viking Kronos, Elithingsten som alltid levererar. Grymt imponerande att ha ettan Raja Mirchi och tvåan One Too Many i Svenskt Travkriterium. Grym bredd på toppen.
Bästa avkomman, Raja Mirchi 4.145.000 kr.

3. Scarlet Knight, som haft ett fantastiskt år som avelshingst. Förutom en topplacering i 3-åringsstatistiken med två miljonärer, Aisle Stand och Kadett C.D., så tog han en Elitloppsseger med sonen Iceland. Det glädjer mig som alltid trott på Scarlet i aveln.
Bästa avkomman, Aisle Stand 1.460.000 kr.

4. Muscles Yankee, Elit- och listhingsten som fortsätter att ligga i toppen av statistiken både i Sverige och Nordamerika. Han har bäst startprocent (76,9%) och en mycket bra bredd med stor andel segrande avkommor. Då finns inte svensktränade Muscles Wiking B.R. (2,5 milj.) med, eftersom han är norskfödd. Bästa avkomman, Domino Sund 725.000 kr.

5. Kiss Francais, har överraskat mig med att ligga så högt. Han har gjort det bra med tanke på att han dessutom haft ett stomaterial klart under medel. Bästa avkomman, Västerbo Face It 859.620 kr.

6. Ken Warkentin, debutant- och listhingsten som kommer till Sverige 2011. Han har gjort en bra start och har överlag bra siffror. Det som saknas är en stjärna som tjänat över en halv miljon. Han har bara 21 avkommor i kullen och stjärnan kommer snart. Bästa avkomman, Khaki Broline 246.500 kr.

7. Love You, listhingsten som har potential att bli Elithingst. Han ligger bra med och erfarenheten är att hans avkommor blir ännu bättre som 4-åringar. Det som saknas är lite mer bredd. Bästa avkomman, Amour Rapide 1. 004.296 kr.

8. Coktail Jet, Elit- och listhingsten som ligger steget efter sin (bäste?) son. Han har tappat bredden rejält i denna kull. Han ligger klart under medel i startprocent och har endast två vinnande avkommor (av 23). Bästa avkomman, Amaru Boko 980.000 kr.

9. Credit Winner, Elit- och listhingsten som toppar listorna i Nordamerika. Mycket bra bredd med hög startprocent och många vinnande avkommor, men den riktiga toppen saknas i denna kull. Bästa avkomman, 422.500 kr.

10. Rite On Line, har haft ett strålande år. Förutom en bra placering i 3-åringsstatistiken, så hade han bl.a. Global Noble som segrade i Uppfödningslöpningen. Två finalister i Kriteriet, Perfekt och Head Line. Bästa avkomman, Perfekt 504.500 kr.

Ett tillägg om Rite On Line. Det skapades tidigt en myt om att Rite On Line inte lämnade några ston som gick något. Faktum är att i denna kull har stona bättre snitt på intjänade pengar än hingstarna, trots framgångarna för Perfekt och Head Line. I Finland har han lämnat vinnare av både Stokriteriet (Piece by Piece, 2008) och Stochampionatet (Rudy Rose, 2008). Fortfarande saknar han dock sin första miljonärska, men det är det många hingstar som gör.

Det är inte kul att skriva om hingstar som har tappat i statistiken. Min gamle personlige favorit Giant Chill har verkligen tappat avelskraften rejält och ligger sist i statistiken på 53:e plats. Han har i denna kull visserligen inte fått chansen på några bra ston, näst lägst BLUP-snitt. Kollade 4-årings- och 5-åringsstatistiken också. Där låg han näst sist i tabellen, men även där hade han fått ston med lågt BLUP. Giant Chill är trots allt A-hingst och har lämnat många bra avkommor, men 90% av dessa är födda på 90-talet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar