måndag 31 januari 2011

Ready Cash bara bäst

Då var årets Prix d'Amerique avgjort för 2011 och segern blev fransk sedan Ready Cash visat sig vara bara bäst. Det är inget att säga om, än en gång lyckades fransmännen lura oss svenskar. Ready Cash dömdes ut efter "genrepet" i Prix Tenor de Baune, men det var inte då han skulle vara som bäst. Jag hade feelingen längst bak i huvudet att det kunde vara så igen, men trodde att det var Oyonnax som var fransmännens starkaste kort. Ready Cash tystade tvivlarna nästan på ett obehagligt övertygande sätt. Han fick ingen lätt resa, han fick för honom ett opassande lopp när han "för tidigt" körde sig till ledningen, men det var inget snack om vem som var starkast för dagen.

Maharajah då? Stefan Hultman, Lisa Skogh och Örjan Kihlström hade gjort ALLT rätt. De hade i 1,5 års tid siktar mot just detta lopp. De lyckades få honom i absolut toppskick, men det räckte ändå inte. Maharajah var inte långt efter Ready Cash i mål, men långt före "övriga". Det var två hästar som utmärkte sig klart och den svenske Maharajah var den ene av dessa. All heder till kretsen kring hästen, synd bara att det var en häst som för dagen var ännu bättre. Till nästa år hinner Maharajah få ännu mer rutin av internationella storlopp och han kommer att vara ännu bättre rustad för det stora slaget. Nu vet vi att han duger i dessa sammanhang.

Ready Cash är efter den lite okände Indy De Vive som dog alldeles för tidigt. Det flyter mycket amerikanskt blod i ådrorna, nästan 50% (49% am / 51% fra). Det är låg inavel, 4,402%. Han är ett resultat av relativt snabba generationsväxlingar och hans medeltal för anföräldrarna i fyra generationer är 1974,77.

Det föddes 24 avkommor i Sverige under 2010 efter Ready Cash. En snabbkoll bland morsorna, så hittas bl.a. Sue Boko, Krama Käll och Emotional Dust. Bland de som är morfäder till avkommorna är bl.a. Viking Kronos, Valley Victory, Conway Hall, Pine Chip m.fl. Det blir mycket intressant att följa dessa! För min del så påverkar INTE segern i Prix d'Amerique Ready Cash avelsvärde överhuvudtaget. Hans främsta meriter i CV:t som avelshingst är segrarna som 3-åring i Criterium des 3 ans och Criterium des Jeunes. Vad han gör som 6-åring har ingen större arvbarhet, men han har sedan tidigare unghästmeriter som gör honom mycket intressant.

Det är en "försvårande omständighet" att värdera franska hästars avelsvärde, i och med att det finns väldigt mycket pengar för dem att tjäna även som äldre. Dessutom finns det gott om pengar även inom montén. Som om det inte vore nog, så är det inte helt lätt att få fram fakta på den franska travarens prestationer. När är pengarna intjänade o.s.v. Det är till och med svårt att ens komma över vettig hingststatistik för avelshingstarna och deras resultat med sina 2-, 3- och 4-åringar.

1 kommentar:

  1. Samtliga 18 hästar i loppet hade olika pappor. Vet inte om det är ovanligt för fransmännen har ju en del att gå på. Hyfsad bredd får man ju säga. Men borde väl inte ske alltför ofta...

    SvaraRadera