måndag 10 januari 2011

Lite kort om hingststatistiken

Så precis när jullovet är över för grabbarna och de ska åter till dagis och förskola... Då passar lärarna på förskolan att ta en planeringsdag och stänga förskolan. Smidigt...eller inte?

Därför blir det en kort blogg idag. Jag hade utlovat att kommentera hingststatistiken för 2010. Jag börjar därför som en liten aptitretare att kolla på de hingstar som hade sin första 3-åringskull på banorna under fjolåret.

Helt outstanding är listhingsten Cantab Hall. Givetvis stavas en stor del av framgången Tamla Celeber (2.925.000 kr) som var kullens drottning. Cantab Hall är inte bara Tamla Celeber, utan han har en bra bredd. 75% har startat och hela 45% har segrat. Sedan har även 30% (6 st) tjänat över 100.000 SEK. Tamla Celeber är tillverkad med fryst sperma.

Ken Warkentin är inte långt bakom Cantab Hall. Ken Warkentin har verkat som listhingst, men kommer i år till Sverige och Broline International. Han har i antal lika många segrande och avkommor över 100.000 kr. Hans topp är bredare, men han saknar en Tamla Celeber. Bästa avkomman är Khaki Broline med 246.500 SEK.

Bäst av de som var uppstallade i Sverige var numera exporterade Cromwell, om man ser till intjänade pengar per registrerad avkomma. Bästa avkomman, Wariner 432.000 SEK.

Civil Action klarade snittet för kullen, och hade bra andel vinnande avkommor och även flera över 100.000 SEK. Okej, men inte mer. Bästa avkomman, E3-finalisten Jullex Dante 286.100 SEK.

Fill V hade bra startprocent (54,1%), men var inte ens nära att klara kullens snitt. Fill V är en välstammad hingst som är ostartad. Valnes Bonnie är vinstrikast med 142.000 SEK.

Amer I Can hade också bra startprocent (52,9%). En bra avkomma hittills, segermaskinen Ultimo Brodde som i finsk regi vunnit tio lopp (av 14) och tjänat 185.580 SEK.

Rotation fick idel röda siffror, och motsvarade i alla fall inte mina förväntningar och förhoppningar. Lobella B.B. blev vinstrikast med 115.800 SEK, men jag håller Remember My Name som hans bästa avkomma med tre segrar och en andraplats på sina fyra starter. Han har sett jättefin ut och tjänat 102.500 SEK.

Årets besvikelse är tveklöst 12-faldige miljonären Naglo. Han levererar katastrofsiffror. I snitt tjänade en Naglo-avkomma knappt 3.500 SEK. Mest tjänade Overall med sina 36.755 SEK och mer därmed den enda som segrade i kullen.

1 kommentar:

  1. Naglos siffror i Sverige imponerar som du säger inte. Han hade dock en väldigt liten kull här så det kanske är tidigt att dra några direkta slutsatser. Jag ska också erkänna att jag har väldigt dålig koll på exakt vad han har lämnat i Italien. Han har dock lämnat åmtinstone en topphäst därnere i sin första kull. Orsi Mangelli-segraren Nesta Effe är ju efter Naglo på ett Viking Kronos-sto (som för övrigt är syster med Gooparnas gamle kämpe First on Line Sec samt deras nyblivna 4-åring Next to None Sib). Så det var ju lite typiskt att just Nesta Effe skulle slå av Gooparnas nya stjärna Muscle Wiking BR i Orsi Mangelli-finalen! :-)

    SvaraRadera