- Intressant! Unghästprestationer vill tydligen alla ha nu för tiden. Är ett sto som startar sent vid kanske 4 år men presterar bra sedan ointressant som avelssto? Är det "bara" att snabbt komma ut på banan om än det för ett sto så bara är 3 lopp och kanske 1 vinst som räknas. Jag förstår tänket i att få fram tidiga individer. Men gillar det ändå inte om det enbart ska handla om att hästen måste ut på banan för att tjäna pengar fort. Ingenting får i dag ta tid inte ens djuren får ta tid.
Det handlar inte enbart om att få ut hästen tidigt på banan för att tjäna pengar fort. I avelstänket, så är det unghästprestationerna som bär på arvbarheten. Det en häst presterar som 6-åring och äldre har väldigt liten arvbarhet. Det som väger tyngst i Sverige är 3-åringsprestationer, sedan halveras arvbarheten till 4 års ålder och ytterligare en halvering till 5 års ålder, o.s.v. För att vi ska veta vilka individer som bär på de gener som kan föra travhästens prestationer framåt behöver vi unghästprestationer. Ska vi leta bland meriter som äldre blir osäkerheten mycket större, knappt mätbar. Fysiskt sett så klarar de flesta av dagens travhästar av tidigt tävlande.
Eftersom vi har både arv och miljö att ta hänsyn till, så behöver inte ett sto som debuterar vid 4-års ålder vara ointressant. Det kanske var så att ägaren/tränaren, ville att hästen skulle debutera sent. Kanske någon olycka som fördröjt tävlingsdebuten? Om hästen hade talang, får vi gissa.
ASVT:s tidigare avels- och statistikguru Olle Jönsson hade en tes, "om ett sto segrade som 3-åring blir hon ofta ett bra fölsto".
Jag tycker stressen lätt tar bort glädjen från träningen då man känner att hästarna "måste" ut fort på banan och kanske ses som dåliga om dom inte startar snabbt.(speciellt om man har ston som kommer ut sent)
SvaraRaderaJag skall förklara mig lite bättre än att jag hellre betäcker bra stammat och ostartat sto än en dåligt stammad häst som tjänar 1 miljon mellan 4 - 9 års ålder. Ta ett bra stammat sto som är ostartat men tillhör ett bra möderne med en bra hingst linje, så änvänder jag hellre det än ett sto som tjänat 1 miljon där ingen varken mamma eller mormor eller mormors mor tjänat eller lämnat några avkommor och hingstarna i stammen är en flopp. Dock måste mitt avelsto sto ha en skaplig extriör gärna en elit hingst som pappa. Att ett sto tjänat 1 miljon mellan 4 - 9 års ålder kan vara ren tur men att ett sto ur ett bra möderne där mamma och mormor lämnat bra och där man kan se att avelshingstar har poppat fram ur den linjen och lämnat bra ifrån sig också. Exempel är Ah so mödernet , Crown Starlet´s eller Amour Angus möderne.
SvaraRaderaDär har man större chans att få fram bra avkommor. Även vissa morfäder är bättre än andra. Pine Chip eller Mack Lobell lämnar oftast bättre som morfar än Lindy´s crown som exempel.
Att tävla med och föda upp tidiga hästar handlar om att välja rätt hingst och träna rätt och ta hand om unghästarna på rätt sätt. Ge rätt foder , vetrinär , massör och rätt och tidig uppfostran och tidigt börja träna utan att köra ihjäl dom eller stressa sönder dom. Alla är inte 2 årings startande hästar och dom skall man inte tävla med. Men siktet måste ändå vara om man säljer dom till proffs träning att dom skall ut som minst som tidiga tre åringar. Det kostar ändå ca 150,000 i kostnader om året på en travhäst i proffs träning. Som amatör har man helt andra förutsättningar att kunna vänta ut en senare avkomma. så rådet jag kan ge, lämnar inte ditt sto några bra avkommor på dom tre första avkommorna ät upp henne och köp nytt, Häst kött är gott och billigt . Avelston med bra stam är billiga just nu. köp inte skit det blir dyrare i längden. Om man skall betäcka med nya hingstar skall man ta dom som gått bra som unghästar och varit i topp på alla listor och där det finns hingst släktingar som varit framgångs rika innan. eller satsa på beprövade hingstar som redan bevisat lämnat bra.
Sist men inte minst ... Gå inte på dom nya hingstarnas dåliga reklam om hur bra dom är,
Granska dom in på bena läs på.
För allting går att sälja med mördande reklam utom deras avkommor.