torsdag 26 maj 2011

Elitauktionen del 3 och kommentarer

Det efterfrågades mina "guldkorn" och jag har bläddrat igenom katalogen... Här kommer sju hästar som jag tycker är lite extra intressanta.

27 RANA AGILIS
hingst e. Going Kronos - Grenouille e. Mack Lobell
Jag gillade Going Kronos och Grenouille som tävlingshästar, så det borde bli bra? Grenouille har inte levt upp till mina förväntningar i aveln ännu, men kanske är Going Kronos "rätt" partner för henne istället för de franska partners hon haft. Mack Lobell är en av de bästa morfadershingstarna.

30 TE FREDDO KNICK
hingst e. Going Kronos - Icetea Knick e. Turbo Thrust
Modern har fina unghästmeriter och kommer från en framgångsrik syskonskara. Lägg till Going Kronos, så borde detta vara en mycket intressant avkomma.

65 DIAZ BOKO
sto e. Cantab Hall - Rae Boko e. Pine Chip
Stammässigt är det inte mycket mer att önska. Modern har grymma unghästmeriter. Hennes avkommor har bara gjort ett fåtal starter, men även om de gjort detta på bra sätt är det ändå ett frågetecken. Rae Boko "måste" lämna en kanon och kanske är det Diaz Boko. Borde ha en intressant karriär som avelssto efter tävlingskarriären.

80 COOLKINDACRAZED
hingst e. Crazed - Sloppy Kisses e. Muscles Yankee
Crazed känns mycket intressant och detta är hans första kull. Modern är "superstammad" och hennes första avkomma Dontgetinhisway har inlett riktigt bra i Kanada. Spännande!

85 VÄSTERBO DARLING
sto e. Love You - Super Pilaar e. Super Arnie
Korsningen Love You och Super Arnie har varit lyckad, ex. Vanessa du Ling, Chuck Liddell, Love You More. Jag gillar mödernet med bl.a. Miss Pilaar som lämnat bl.a. Bobtail och Jullan. Super Pilaar har unghästmeriter och hennes första avkomma 3-årige Sex and the City (ägs av Henrik Zetterberg och Emma Andersson) har segrat efter katalogens tryckning.

90 DONNA DI QUATTRO
sto e. Love You - Whoopie As e. S.J.'s Photo
Har jag redan skrivit om i tidigare inlägg. Spännande sto med potential som avelssto efter tävlingskarriären.

97 SOFINE CASH
sto e. Ready Cash - M.T.Beloved Sofie e. Pine Chip
Ready Cash känns klart intressant och här på ett välstammat sto med skapliga prestationer.

Strukna i dagsläget:
Nr 4 Jolokia
Nr 13 Restylane
Nr 24 Alexandr Am
Nr 38 Ciceron Silas
Nr 45 Casino Silas
Nr 69 Red Orchid

Nu till avdelningen för kommentarer.
"Jag kan faktiskt tycka att det är konstigt att Menhammar har hela 14 hästar med på Auktionen! Det eftersom Menhammar redan har sålt sina bästa avkommor eller så behåller dem hästarna i egen regi! Sedan kan jag tycka att elitauktionen skall vara just en Elitauktion. Det betyder att endast hingstar och ston som förvärvat bra redan borde få delta med sina avkommor!"

//Åke 
Menhammar har varit "Årets Uppfödare" de senaste fyra åren och dessutom har de några av de mest attraktiva avelshingstarna på sitt stuteri. Jag tycker inte att det är anmärkningsvärt att de har 14 avkommor på en Elitauktion.

En "Elitauktion" utifrån ditt önskemål med endast hingstar och ston som har förärvt bra får delta? Nja, åtminstone jag skulle tycka att det vore tråkigt att ingen av de nya spännande hingstarna skulle få vara med. Nu kan vi inte åka ner på auktionen i år, men visst hade det varit intressant att se de första avkommorna till Ready Cash, Going Kronos, Crazed m.fl. Jag tror också att "marknaden" efterfrågar avkommor till dessa hingstar.
"Hej! Tack för en bra sida.

Jag plockade också ut Donna Di Quattro som min favorit. Hade ganska lika kriterier som dig. Men eftersom jag bara letar efter ston så var jag dessutom hård på att hingsten skulle ha lämnat lika bra eller bättre ston jämfört med hingstar. Jag var dessutom hård på att mormor och mormorsmor skulle fungerat bra i avel.

I min sollning så var 28 Remains kvar länge men mamman Herring Bone har lämnat 4 avkommor varav 2 redan är döda. Detta gör mig osäker.
Jag undrar om det inte kan vara av intresse att skriva in dödsorsak på avkommorna i katalogen?

Jag kommer åka på auktionen för att lära. Kanske blir det köp nästa år..."


//Niclas  
Kul att du gillar sidan och att vi hittade samma "favorit". Angående 28 Remains som är efter Chocolatier har du verkligen träffat en hingst som lämnar bättre ston. Det är anmärkningsvärt att 9 av hans 10 vinstrikaste avkommor i USA är ston. Hans bästa hingst har tjänat $75,000, men hans näst bästa har tjänat mindre än $15,000 i USA.
Jag har aldrig tänkt på att det vore intressant med dödsorsak på avkommorna i katalogen. Kanske det?
Låter bra att du laddar för köp nästa år! Att samla på sig erfarenheter är aldrig en nackdel.
Anonym skrev en längre kommentar som kan läsas här, till kommentaren.
Jag vet bara att det är sagt att alla hästar ska besiktigas. Däremot har jag inte koll på om det stämmer eller inte. Det klart att det ger utrymme för trista spekulationer om det inte görs. Jag upplever att Robert Lindström är kompetent och tror han är tillräckligt professionell för att kunna skilja på sina uppdrag. Har man synpunkter på detta så bör man lämpligen vända sig till ASVT Trottex, men vänta gärna till nästa vecka... Tror de har fullt upp just nu.
Testaccio 2 sa... "Så anledningen till att Menhammar har "flera platser på auktionen" är inte att de är Sveriges största och framgångsrikaste uppfödare? Tänk, det trodde jag i min enfald."
Jag tror som du.

3 kommentarer:

  1. Inte har menhammar varit årets uppfödare på dem hästar dem sålt på auktion då är du väldigt dåligt påläst eller så läser du endast statistik du får från Asvt! Vad har broline lämnat dem senaste 10 åren eftersom dem förtjänar så många platser! Jag hörde att Zoccer Wadd´s åring efter Going kronos har dem inte ens kollat på. Känns jäkligt märkligt??

    Menhammar nyblivna 3 åringar ca 80-90 st den bästa har sprungit in 119 000:-

    Menhammar 3-6 års kullen 6 miljonärer ORECCHIETTI, ONE TOO MANY, NEVER AGAIN, MAHARAJAH, MARSHLAND, MICRO MESH

    Hur många av dessa äger fortfarande "menhammar" jo 5 av 6 och 5 kom väl aldrig till Auktion? den sjätte är en Viking Kronos Son som Ludde äger. Statistiken ser inte så bra ut om du vill ha chans att komma åt menhammars godbitar på Auktion.

    Broline har fått fram 3 miljonärer på 3-6 års kullen något bättre men fortfarande har dem tagit plats för så många andra bättre tyvärr!

    //Åke

    SvaraRadera
  2. Jag tror att besiktningsmannen är kompetent och i stort sett gör ett bra jobb men det är helt klart ett problem att han har de andra roller som han har. En jäv-situation är aldrig bra, oavsett hur opartisk personen i praktiken är.

    När det gäller själva auktionerna stör jag mig på den stora andelen återrop och extra mycket när priset enligt mina ögon inte varit speciellt lågt. Har inte kollat hur det ligger till på just Elitauktionen men där borde det i princip vara "förbjudet" med återrop om det är så att man tagit upp en plats som någon annan kunnat använda. Att sitta och bjuda mot säljaren själv är inget som jag vill vara med om på en auktion.

    /Anders

    SvaraRadera
  3. Resultatet på auktionen var väntat, flera av de riktiga entusiaster inom travet har börjat att aveckla både sin tävlingsverksamhet och uppfödning. Och eftersom flera av Sveriges proffstränare även de redan är sina största hästägare,finns det inget behov hos dem att hitta nya hästar till de andra uppfödarnas hästar. Angående återropen, så borde det finnas ett bevakningspris, så slipper uppfödarna stå och bjuda emot köparna, så fungerar de flesta internet auktionerna. Det är få av uppfödarna som vill stå och ropa tillbaks sina hästar, men som tvingas till detta eftersom annars får de inte betalt eftersom auktionerna är uppbyggd på att köparna skall hitta "FYND", inte talangmässigt utan mer baserat på prisfynd. Flera av de dyra återköpen kan man börja fundera över om det är triggade bud från början och att det inte fanns några köpare på hästen från början, men¨uppfödarna som inte sålt hästen kan därmed få ett övervärde på sin häst som kan användas i argument vid annan försäljning. Detśama gäller även de hästar som blivit "sålda" inom familjen, typ Hultman köper Menhammar, Ludde köper Curant, m.m. Uppfödare som funderar på att sälja på årets andra auktioner måste ha nerver av stål för stålbadet av svensk trav och framför allt uppfödning fortsätter. Det verkar inte som det finns en enda hingst som har ett värde högre en 40000 kronor vid levande föl. Då är alla elithingstar inräknade.

    SvaraRadera