måndag 18 oktober 2010

Kentucky

Igår (för oss) kördes Kentucky Futurity på The Red Mile. Danskägde Wishing Stone (e.Conway Hall) segrade i två raka heat i imponerande stil. I stoavdelningen som kördes med två försök, segrade Fashion Feline och Action-Broadway i varsitt heat. Båda dessa ston är efter Broadway Hall. I finalen segrade Fashion Feline.

Idag har vi varit på studiebesök. Först åkte vi till ACL Stuteri. Det var inte lönt att försöka prata härstamningar med John-Erik Magnusson. När han kollar stamtavlor, så kollar han i ett led. Var som hänt där bakom är ointressant: "Jag avlar i nutid och inte i dåtid". Många projekt på gång på gården och det skulle vara roligt att se hur det ser ut om ett år igen. Nu höll de på att bygga en rundbana (1000m), ett stall och ett parhus till döttrarna...

Vi åkte också till Kentucky Horse Park. Det var lite lugnare där nu än för en dryg vecka sedan, när de ordnade WEG (ryttar-VM) där. Höjdpunkten var "Hall of Champions". Där presenterades ett antal pensionerade legendariska hästar. De visade en video med deras prestationer och sedan visades hästarna upp i ringen medan deras karriärer presenterades. Jag gillar verkligen sånna presentationer och blir nästan tårögd av att se dessa legender visas upp i toppskick. Detta trots att jag inte haft någon större koppling till hästarna. De som visades upp idag var:
BE A BONO - en "Quarterhäst" som var obesegrad i sina sju starter som 2- och 3-åring. Han har varit "World Champion" och tjänade 1,3 miljoner dollar.

CIGAR - ett fullblod som var världens vinstrikaste galoppör när han avslutade karriären med 9,999,815 USD på kontot. Han syndikerades för en jättesumma, men visade sig vara totalt steril. Han hade 16 raka segrar och utsåg till "Racehorse of the decade of 1990s". Han vann också Dubai World Cup.

FUNNY CIDE - ett fullblod som ägdes av ett gäng före detta "High School"-kompisar som ville ha något gemensamt efter skoltiden. Han blev snabbt "Folkets häst" och väldigt populär. Han vann "Triple Crown" och slutade med 3,529,412 dollar på kontot.

DA HOSS - ett fullblod som bl.a. vann Breeders Cup. Han var otursförföljd och hade en lång skadeperiod och ingen trodde att han skulle kunna göra comeback. Michael Dickinson tog över träningen och lyckades med de omöjliga att få Da Hoss åter på banan efter två års frånvaro. Med endast ett lopp i kroppen startade han åter i Breeders Cup. Han var slagen mitt på upploppet...men kontrade till seger! Sportjournalisterna säger fortfarande att detta var den största comebacken i sporten historia.

WESTERN DREAMER - en passgångare som var den som gjorde störst intryck, rent personlighetsmässigt. Det verkar vara en härlig individ! Han älskar att få uppmärksamhet och kan göra roliga grimaser. Som 3-åring vann han 14 av 29 starter och tjänade 1,3 miljoner dollar. Han var den första valacken att bli "Triple Crown-vinnare".

Tyvärr var den ende travaren i "Hall of Champions" ledig idag, men han kunde ses i en hage bredvid. Det var elitloppstvåan, Mr Muscleman. Han tjänade 3,6 miljoner dollar och vann 37 av 67 lopp.

Jag kan inte låta bli att leka med tanken om ett svenskt "Hall of Champions". Tänk att få se Victory Tilly, Zoogin, Copiad m.fl. visas upp och bli presenterade.

Imorgon väntar besök på Kentuckiania, Walnut Hall, Keenland, samt ett destilleri. Kan bli en ny bra dag...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar