fredag 8 oktober 2010

Turbulent vecka...

Ja, då är snart en turbulent vecka över. Sällan har väl uppfödarna fått så mycket fokus i travmedia? All publicitet är bra publicitet? Ja, vi får i alla fall hoppas att det kan komma något gott ut allt detta. Nu kommer i alla fall problemen upp till ytan.

Innan jag går in på kommentarerna, så kan jag meddela att det verkar bli bra väder i Lexington till veckan om man kan lita på yr.no. Någonstans mellan 24-30 grader och inget nederbörd. Känns helt okej när förväntningen var inställd på 10-20 grader som reseföretaget informerade om och tipsade om att packa regnjacka och paraply.

Jag hade ju en liten undersökning på bloggen för någon månad sedan, om vilken "hingstlinje" som efterfrågades till den svenska marknaden 2011. Häromveckan så rapporterades att Yankee Glide-sonen Ken Warkentin kommer till Sverige och Stuteri Broline 2011. Yankee Glide-söner var högt på "önskelistan".

En annan ny hingst som är klar för Sverige 2011 är Malabar Man-sonen och Flirtin Man-brodern, Magnetic Power. Han kommer att stå på Norrby Säteri. Magnetic Power har en avkomma i startbar ålder, 4-årige Magnetic Line (NO) som tjänat 524.500 NOK. (skapligt snitt)

Alltid intressant med nya hingstar och jag ska försöka följa upp dem här, så gott det går. (Tipsa gärna!)

Kommentarer sen senast:
Ulf Lindström - hyllade Lars G Dahlgrens blogg på travronden.se, länk till bloggen ... men kom ihåg att du måste logga in på travronden.se först.

Lena Karlsson - hälsar att ASVT redan igår började titta på tipset om www.sprangrulla.se som Madde Ohlzon tipsade om. Toppen!

Mats Karlsson - skrev att det blivit missade bud på auktionen. Det är naturligtvis väldigt olyckligt och visst är det säljaren som blir drabbad. Jag vill inte försvara att det blir fel, men konstaterar samtidigt att det handlar om ett flertal människor som ska samspela. Det sker i en stundtals stimmig miljö under fler timmar i sträck. Jo, jag skulle påstå att det händer mänskliga misstag då. (Jag var inte så auktionen, så jag känner inte till omständigheterna.)

Dan Flack - gillade också Erssons blogg. Däremot ansåg han att det var märkligt utspel av Robert Bergh. Jag håller med om att det kostar mycket pengar att ha häst i träning. Jag vet också att det kostar mycket pengar att träna hästar. Svante Båth var på Umåker och hade ett föredrag för ca 1 år sedan och beskrev då ett spännande scenario. Du skulle kunna få själv bestämma din träningsavgift. Ja, helt seriöst. Du får då också välja bort saker för att minska träningsavgiften.

Jag hade skrivit en utläggning om vad det kostar att träna en travhäst, men publicerar inte eftersom det blev så långt. Kontentan av det jag skrev, jag tror ingen tränare väljer att ta ut högre träningsavgift än vad som är nödvändigt. Sedan är det upp till var och en att välja tränare efter plånbok. Det är mycket få tränare (någon?) som gör en vinst på träningsavgifterna... Vi har räknat på vad det skulle kosta att ha häst i träning "hos oss" och det landade på ca 350 kr/dag, om vi skulle få en timme låg lön per dag också. Då får vi stå för utrustningen och själva. Förstår om man hellre har hästen i proffsträning för billigare peng då...

Anonym - är inne på precis samma linje som mig ovan.
Räkna ihop vad stallhyra, spån/strö, grovfoder och kraftfoder kostar, underhåll av banor och träningsvägar (för de som har egna) och lägg på personalkostnader - då är det inga tränare som skär guld på DEN avgiften iaf. Väldigt många ligger under existensminimum och skulle aldrig klara sig om det inte körde in pengar som kusk.
Jeanette - svarade "anonym".
Till anonym: Visst är travtränarnas omkostnader många och höga, men faktum kvarstår effektivisering och kundvård är väldigt sällsynt bland landets travtränare. Att bara gapa efter mer prispengar är att göra det väldigt enkelt för sig - kan man inte få ekonomi i sitt företag får man väl lägga ner då så är det för alla andra företagare...
Ang. kundvården bland landet travtränare, så finns det fler och fler som börjat först vikten av att vårda sina kunder. Många har dock mycket att lära... Visst är det enkelt att ropa efter prispengar som enda lösningen. Lika enkelt som det är att lägga ner sitt företag. Det är väl just det senare som är det stora problemet i Svensk Travsport.
  • Hästägare driver sitt hästägande som företag och lägger ner när det inte finns lönsamhet.
  • Uppfödare driver sin uppfödning som företag och lägger ner när det inte finns lönsamhet.
  • Tränare (både proffs och amatörer) driver sina rörelser som företag och lägger ner när det inte finns lönsamhet.
Hästägarna köper inga hästar av uppfödarna och tränarna har därför inte några hästar i träning... Det blir färre hästar som startar och omsättningen blir sämre. Mindre prispengar och sedan är spiralen igång igen. Prispengar är inte den enda lösningen, men absolut en viktig del om vi ska kunna driva hästägande, uppfödning och tränarverksamhet som ett företag.

2 kommentarer:

  1. Min uppfattning är att det mesta kretsar kring hästägarens inkomster(prismedel) och kostnader.

    Faktum är att prispengarna är för litet för dagens kostnader. Travporten krymper nu för att nå balans. Vad hände med avkastningskravet på ATG (14%), hade de nått målet med dagens omsättning hade den negativa utvecklingen hejdats.

    Auktionens utformning, högre premier osv är endast fördelningspolitik. Det förändrar inte det faktum att de totala resurserna är för små med den storleken på travsporten vi har idag.

    SvaraRadera
  2. The Best Madrik
    http://www.intstallionservice.com/index.php?page=2

    SvaraRadera