tisdag 5 oktober 2010

Svar på kommentar

Anonym (tråkigt att "alla" är så anonyma...) skrev följande kommentar på inlägget om "Hingstvalet 2010":
Det har varit en häxjakt under de två senaste dagarna om att hingst ägarna är bovarna i svensk uppfödning. Räkna på vad det kostar att köpa en avelshingst som skall klara av de " gamla " kraven på en avelsvärdering och den risk man tar som köpare av en avelshingst. Ta Super Arnie´s 40000 kontra avkommornas resultat i mina ögon ett billig exempel, Ett till är Pine Chip med sina 55,000 kronor också billig juliano Star 35,000 . Det är upp till mig som uppfödare att välja hingst efter plånbok.
Strunta i att betäcka stoet varje år välj vartannat istället. Om fölavgiften är så dyr så ställ dig frågan är 100 - 130 kronor + moms om dagen billigt för att ha stoet på en semin station.
2500 - 3500 kronor i avgift för semin på transport sperma 1500 - 5000 i boknings avgift utan att du överhuvud taget fått någonting. Om du har otur ett tomt sto och 10000 - 20000 i kostnader.
vid en fölavgift så betalar man för ett föl i alla fall. Avgiftens storlek bestämmer du själv över.
Jag tycker inte att det är hingstägarnas fel att uppfödarna gick med brakförlust på Kriterieauktionen. För att vi ska kunna behålla en hög kvalité på aveln, så krävs också en viss import av såväl hingstar som ston. Att köpa en meriterad hingst från Nordamerika kostar precis som du skriver rätt mycket pengar. Däremot kommer det också hingstar som hingstägarna/uppfödarna värderat fel gentemot marknaden. En av debuthingstarna hade exempelvis sju avkommor som inte ens fick ett utomstående bud på auktionen.

I och med resultatet av "Hingstvalet 2010", så kunde jag mig se att hingstarna får färre ston i snitt. Det innebär sämre lönsamhet för hingstägarna och därmed minskar möjligheterna till att vi ska kunna importera intressanta hingstar. Hingstägarna måste ta ut högre avgifter för att klara sina utgifter och vi är snabbt inne i en ond cirkel.

Hur kommer marknaden att bli 2011? Kommer uppfödarna att välja billigare hingstar för att minska förlusterna? Tycker man att en hingst är oskäligt dyr, så får man välja en annan. Marknaden styr hela tiden.

Tills vidare så kan jag rekommendera er att läsa Robert Berghs blogginlägg. Finns här! Jag kommenterar det imorgon...

3 kommentarer:

  1. Finns det något ord i travfolkets vokabulär som vid det här laget är mer uttjatat och devalverat än "häxjakt"?

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Jag håller med om att vi uppfödare har fritt val att välja hingst efter plånbok. Vi måste vara beredda att betala för de riktigt bra hingstarna. Vad vi däremot inte kan styra över är kostnaden fram till vi har fått vårt lilla föl. Vi ska betala bokningsavgift, seminavgift, transport för sperma, mottagaravgift för sperma, uppstallning... ja, you name it. Kostnadssidan MÅSTE ses över och kanske vore det bättre med en "dräktighetsavgift"?
    Jag betalar mycket hellre 10 000 kr när mitt sto är konstaterat dräktigt än alla dessa avgifter innan. Då får vi också press på seminstationerna som är tvingade till bra resultat.

    På tal om resultat så är det ju också ett riktigt "sorgebarn" inom hästavel. Vi får veta (året efter) hur många bokningar en hingst har fått och hur många registrerade. Jaha?
    Varför får vi inte löpande statestik på hingstarnas/seminstationernas dräktighetsprocent under pågående säsong???
    Nu får vi förlita oss på rykten och förhoppningsvis ärliga hingstägare som berättar om sperman håller dålig kvalité.
    Hästsidan ligger MIL efter kosidan där resultatrapportering är helt naturligt och också krävs av djurägarna.

    SvaraRadera
  3. Ang "Anonyms" åsikter som tresenterades i blogginlägget.

    Jag har svårt att hänga med riktigt i resonemanget, att frågan om huruvida uppstallningskostnaden för fölston skulle vara billig i förhållande till fölavgifter eller ej.
    Det är ju två helt skilda saker.
    Det kan fortfarande kosta de där 10-20 000 kronorna du skriver om även när stoet blir dräktigt.

    Du skriver "Ta Super Arnie´s 40000 kontra avkommornas resultat i mina ögon ett billig exempel, Ett till är Pine Chip med sina 55,000 kronor också billig".

    Jag håller inte med. Super Arnies treåringar tjänade i snitt 39540 kr under 2009. Pine Chips 29 058.
    Då tycker i alla fall inte jag att det är en billig levandefölavgift.

    Håller helt med Madde Ohlzon att man spelar högt när man betäcker ett sto och att det är lätt att kostnaderna rinner iväg. Skulle också mycket hellre betala en ganska hög fast avgift vid dräktighet istället för som det är idag.
    Då behöver man inte spela samma höga spel.
    Det stuteri som börjar med denna affärsmodell kommer nog bli mycket populärt.

    SvaraRadera