måndag 4 oktober 2010

Upp och ner i helgen

Det var inga roliga siffror från Kriterieauktionen. Jag hade inte förväntat mig så dåliga siffror. Nu blir det till att analysera och sedan agera. Får citera ASVT:s generalsekreterare Anders Lindh:
– Det måste omgående göras en konsekvensanalys, som leder fram till en aktionsplan med konkreta och kraftfulla åtgärder. Vi har problem redan idag och de problemen blir inte mindre om vi inte gör något åt dem. Produktion och behov stämmer inte överens. Att främja och stödja alla former av aktivt hästägande är och kommer alltid att vara vår viktigaste fråga.
Jag skrev om "hästbristen" redan i Mars. Frågan är åter aktuell: Är det hästbrist? Till inlägget! Jag lär få anledning att återkomma till ämnet framöver, men släpper det för denna gång.

Tamla Celeber, vilken drottning! Hon har verkligen dominerat sin årgång med segrar i E3 (x2) och Oaks. Det är tur för kulltjejerna att hon inte är anmäld till Breeders' Crown. Hon kan gå långt, mycket långt! Måste även nämna orutinerade Aisle Stand som gjorde ett grymt lopp som tvåa från dödens. Ännu en tjej som blir spännande att följa!

Raja Mirchi, vilken kung! Han kanske inte dominerat sin årgång på samma sätt, men han har hela tiden visat att kapaciteten funnits. Härligt att han fick det att stämma i det största loppet och på vilket sätt han vann. Det var inget snack om vem som hade bästa hästen just denna dag. Jag skrev inför Derbyt att Lutfi Kolgjini haft svårt att som kusk vinna de riktigt stora loppen. Därför var det härligt att jag snabbt fick svar på tal!

Vilket år han haft, mr Kolgjini! Kungapokalen, Hugo Åbergs, Derbyt, Kriteriet...

Ska också skriva om det franska blodet i dessa klassiska lopp. Kriterievinnaren har en fransk morfar i Quito de Talonay. Av de fem "helamerikanerna" i finalen var det endast Head Line som inte fick pengar. Oaksvinnaren är helamerikan medan tvåan Aisle Stand har franskt via Pythagoras som mormorsfar. Övriga prisplaceringar gick till helamerikaner, förutom fjärdeplacerade Popcorn Lavec som har "obetydliga" 1,21% franskt i sig.

Jag får ge mig här. Erik Adielsson har ju synpunkter på bloggare som skriver för långt. Såhär skrev han på sin Twitter:
"Det är ganska många nuförtiden som skriver en blogg som om det vore typ en krönika. Hela blogg-grejen har liksom tappat bort sig på vägen"
Kan väl hålla med...och känna mig lite träffad. Imorgon siffror från "Hingstvalet 2010".

5 kommentarer:

  1. Två spontana reaktioner på årets kriterieauktion, hästantalet är nu väldigt stort, det finns många köpare men det är inte lika stor tillväxt på köparsidan.
    Trottex höjer för varje år ribban för köparna. Det går inte att handla kontant, det går inte att handla på kort, utan det enda sättet är att vara så strukturerad så att man deponerat pengar i förväg, så spontanköp, glöm det. Jag tror inte ens a-tränarna har automatisk kredit längre

    Per L

    SvaraRadera
  2. Sanningen är den att det föds för många travhästar i förhållandet till köpare.
    Ge slakt bidrag till den som åker iväg med sitt sto till slakteriet istället.
    Det blir inte fler hästar i proffsträning bara för att priserna faller på avkommorna eller att man kan handla kontant på auktionerna, Det är träningsbiten och fram till start som kostar dom stora pengarna. Hästar som inte tjänar pengar har inte på travbanan att göra.
    Vi måste få mer pengar till vardags travet i V75 är det redan nog med pengar.
    Gör det billigare att ha unghäst i träning och ta bort snabbloppen för trötta 10 åringar
    Samtigigt får vi uppfödare ransaka oss själva .
    Har jag ett sto som producerar avkommor som är intressanta för en köpare att köpa. På kriterie auktionen fanns det en hel del som aldrig skulle blivet betäckta. På en föreläsning för några år sedan så sas det Att betäcka sitt mediokra eller dåliga sto med en lika dålig hingst så skall man inte klaga på att man inte får betalt man får skylla sig själv.
    Men satsar man på bra ston och en bra hingst och ändå inte får betalt då har man rätt att klaga och vara besviken. Fölston är billiga att köpa -slakta ut det du inte får betalt för och satsa på färre men bättre stammade ston och på bra hingstar.

    SvaraRadera
  3. Vad man än producerar/tillverka så går det inte att fortsätta om inte marknaden är intresserad av att köpa, det gäller även travhästar... Höjda prispengar till "vardagstravet" är en absolut förutsättning för att få in fler/nya hästägare till sporten. Vad det gäller det dåliga avelsmaterial så blir det säkert en självsanering tillslut även utan slaktbidrag (bättre då att använda även de pengarna till prispengar potten). Tack för ordet!

    SvaraRadera
  4. Det är träningen som kostar pengar, inte inköpet. Förra året såldes 367 hästar och i år 360, så i princip har marknaden för travtränarna (map kriterieauktionen) inte krympt ett dugg. Det blev precis lika många hästägare med precis lika många hästar som förra året. Att priserna sjunker med det enorma utbudet är bara naturligt.

    SvaraRadera
  5. Att äga häst idag är ett dyrt nöje. Det är ett fåtal procent av hästarna där kostnaderna jämnar ut sig mot hästens vinstpengar. Jag anser att man måste öka chanserna att få en häst som bär sig. Det gör man med genom att höja prispengarna, och det i sin tur kräver att det spelas mer, och det i sin tur kräver att staten minskar skatten på hästspel i Sverige. Tyvärr verkar inte staten se det sambandet utan väljer att kamma hem så mycket som möjligt på kort sikt.

    SvaraRadera