Analysen som de flesta dragit är att det är bristen på hästägare som är en bidragande orsak till "katastrofauktionen". Därför inriktas bloggen på hästägandet idag.
Remy Nilson säger till Trav365, "Läget har aldrig varit bättre för att äga travhäst." (Till artikeln) Det motiverar han med att det blir färre och färre hästar och enklare konkurrens. Samtidigt som han även lyfter fram att prispengarna har höjts de senaste åren. Han ställer sig frågande till varför inte det inte är fler som sett fördelarna.
En del av svaret säger han själv, utan att han kanske reflekterar över det. Kostnaderna att äga häst har under det första decenniet på 2000-talet ökat med 40-50%. Det har inte prispengarna... Att vara hästägare har en fördröjande effekt. Har man en starthäst så får den fortsätta tills karriären är slut. Sedan kommer ett ställningstagande, om man ska skaffa en ny häst eller inte. Jag tror många tyvärr valt "inte", till stor del på grund av kostnaderna. Å andra sidan, den som köper en 1-åring idag har en starthäst först om 2-3 år. Jag inbillar mig också att en del av pengarna som ligger bakom spelökningen kommer från fd hästägare som "bytt" sidan. (Jag har ingen grund för detta antagande, men det känns nog lättare att göra en nettopengar på V75 än som hästägare.)
Nyrekryteringen har inte riktigt varit lyckad heller. Jag tror detta beror till stor del på publikminskningen. Remy är rätt ute när det handlar om att hästägare ska vara "mer än prispengar". Det ska vara en upplevelse och spela på sociala värden också. Fast det får inte kosta hur mycket som helst. Det finns redan de som börjat med bra koncept och fantasin sätter gränserna för nya koncept.
Erik Ersson på Travnet träffar enligt mig rätt i många avseenden i sin blogg. (Till bloggen) Mycket bra och istället för att citera, så hoppas jag att ni läser den.
Svensk Travsport håller på att jobba fram nya koncept för att äga häst tillsammans. Jag HOPPAS verkligen att de samarbetar med EASY KB. Jag fick tyvärr uppfattningen att de skulle gå sin egen väg. Det ÄR komplicerat med pappersexercis och bolagsbildning m.m., men EASY KB har ett färdigt och inarbetat koncept. För mig känns det nästan som att Svensk Travsport försöker uppfinna hjulet igen.
Kommentarer:
Madde Ohlzon och jag önskade ett bra verktyg för att följa upp bokningar och dräktighetssiffror löpande under säsongen. Nu har Madde hittat en befintlig lösning som används på inom halvblodsaveln. Jag har inte hunnit sätta mig in i det, men vid en första anblick verkar det jättebra! Finns på www.sprangrulla.se
"mathias" kommenterade mitt inlägg där jag citerade Anders Lindqvist. Anders berättade om att det fanns planer i Frankrike att kräva att det krävs att ett sto har vunnit lopp innan det får sättas i avel. "mathias" har koll på grejorna och rapporterade om att av de tio senaste vinnarna av Prix d'Amerique är det bara två som har en moder som vunnit lopp. Dessa två är Gigant Neo (SE) och Varenne (IT), dvs ingen fransk häst med en mamma som vunnit lopp har vunnit "Pd'A" de senaste tio åren... Läs mathias kommentar
Visst finns det gott om ostartade ston som lyckats bra i avel, men det är också en stor del av populationen som är just ostartade. Det kan se ut som att högpresterande ston lämnat sämre i aveln, men det är inte som jag köper. Jag är rätt övertygad att de generellt sett lämnar bättre avkommor, men jag har ännu inte gjort någon sådan undersökning.
Exempel:
I kullen som är född 1999 (den senaste som tävlat klart). Den innehöll 2.542 svenskfödda ston. Av dessa blev 22 ston miljonärer (0,8%)...73 st blev halvmiljonärer (2,9%). Nu trasslar det lite med statistiken, men säg att 70% av stona i kullen kom till start. Det innebär att 30% är ostartade vilket är 762 ston. Naturligtvis används inte alla dessa 762 ston i avel och de kanske inte heller får samma chanser som de 22 miljonärerna. De kommer förmodligen att bli betydligt fler avkommor undan ostartade ston, jämför med miljonärskorna. Allt går att vrida och vända på!
Hej!
SvaraRaderaFrågan om ett webbaserat verktyg diskuterade vi tillsammans med Sleipner för ett par månader sedan. Allt för att hitta ett system att både kunna följa sitt sto på betäckning till att förenkla kontakten mellan semin/hingsthållare och stoägare.
Annat kom tyvärr emellan men nu fick vi lite gratishjälp av Madde. Vi ska titta mer på ASVH:s lösning redan idag faktiskt.
Mvh Lena, Avelsföreningen
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaHåller med om att Erssons blogg i detta fallet är klart intressant.
SvaraRaderaVad gäller Robert Berghs blogg så har nog också han rätt, men något klart anmärkningsvärt är en viktig punkt som det verkar vara fler tränare som ser på samma sätt; nämnligen att driftkostnaden för att ha hästen i träning är för hög och att det är det som bromsar tillströmningen av nya hästägare.
Bergh skriver: "Jag tror att hästägaren tycker att den "tunga" biten är att betala hästens träningavgift och då har det inte så stor betydelse om hästen kostar 60.000 eller 150.000"
Det är med största sannolikhet precis som Bergh säger, men VARFÖR har tränarna lagt sig på denna "tunga" och höga nivå?
Som man bäddar får man ligga, eller?
"Vi låter våra tjänster bli så pass dyra att i princip alla våra kunder förlorar pengar på att nyttja våra tjänster - det fungerar nog ändå...."
Vilken annan företagare som helst, i vilken annan bransch som helst, kan resonera på samma sätt och samtidigt se någon framtid i sitt företagande?
Svaret är naturligtvis INGEN!
Tränarna vill förbättra sina kunders situation genom att höja kundernas potentiella intjäningsvolym (läs höjda prispengar), istället för att själva jobba för att förbättra kundernas situation i andra änden.
Så länge de resonerar på det här sättet kommer traver fortsätta ha oerhört svårt med nyrekrytering av hästägare. Med eller utan banpublik.
Jag drar det här till sin spets som ni märker, men grunden i problemet är ju påfallande enkel som bara kräver en gnutta sunt förnuft och affärstänkande för att se.
Räkna ihop vad stallhyra, spån/strö, grovfoder och kraftfoder kostar, underhåll av banor och träningsvägar (för de som har egna) och lägg på personalkostnader - då är det inga tränare som skär guld på DEN avgiften iaf. Väldigt många ligger under existensminimum och skulle aldrig klara sig om det inte körde in pengar som kusk.
SvaraRaderaTill anonym: Visst är travtränarnas omkostnader många och höga, men faktum kvarstår effektivisering och kundvård är väldigt sällsynt bland landets travtränare. Att bara gapa efter mer prispengar är att göra det väldigt enkelt för sig - kan man inte få ekonomi i sitt företag får man väl lägga ner då så är det för alla andra företagare...
SvaraRadera