Jag hade lovat att kommentera Robert Berghs blogginlägg idag. Till inlägget
Han anser att det var för dålig kvalité på hästarna och att de fick de bud som de förtjänade. Delvis kan jag hålla med. Det var i år 623 hästar i katalogen och alla fick vara med. Hade det varit 500 hästar i katalogen, så hade 123 hästar inte fått plats. Om man selekterat rätt, så hade det varit 123 låga bud färre, vilket hade givit ett bättre auktionsresultat och det i sin tur något som hade gynnat de som hade sina hästar på auktionen. Därmed måste även Robert Bergh hålla med om att det fanns ett stort antal hästar som förtjänade klart högre bud? Tidigare har jag haft förståelse för att många fått "lägsta bud", men aldrig tidigare har jag varit med om att så många bra hästar har gott så billigt.
Skönt att läsa att Bergh som besökt auktioner i Frankrike tycker att auktionsplatsen på Infra City håller bra klass, och att det är klart sämre i Frankrike. Det är inte helt lätt att hitta en vettig auktionsplats i Sverige. Den ska ligga rätt geografiskt, ha faciliteter och utrymmen som ska vara optimala... Jag tror inte att det är vad som ligger bakom prisnedgången. Visst finns det ständigt saker att förbättra. Jag var inte på plats vid denna auktion, men det har tidigare varit lite si och så med servicen från hotell/restaurangpersonalen i samband med auktionen på Infra City.
Fått andra kommentarer sedan senaste inlägget och här kommer några svar. (Det är verkligen jättekul med en levande blogg där besökarna kommenterar!!)
"Micke B" skrev:
"Att äga häst idag är ett dyrt nöje. Det är ett fåtal procent av hästarna där kostnaderna jämnar ut sig mot hästens vinstpengar. Jag anser att man måste öka chanserna att få en häst som bär sig. Det gör man med genom att höja prispengarna, och det i sin tur kräver att det spelas mer, och det i sin tur kräver att staten minskar skatten på hästspel i Sverige. Tyvärr verkar inte staten se det sambandet utan väljer att kamma hem så mycket som möjligt på kort sikt."Absolut är det så! Kostnaderna har ökat massor de senaste åren och även om prispengarna totalt har ökats, så har utvecklingen långt ifrån hängt med kostnaderna. Allt är ett hjul som måste snurra. Ökat spel leder till ökade prispengar vilket gynnar statskassan i flera led. Hur mycket kan spelet öka? Hur länge kan vi hålla spelet på denna relativt höga nivå?
Madde Ohlzon, Dan Flack och en av "Anonym" var inne på det här med olika kostnader för stoägare i samband med seminiering och själv "tillverkningen" av fölungen. Det finns många kostnadspunkter och som stoägare skulle de hellre ta en lite högre och fast kostnad "vid dräktigt sto". Ja, så känner jag också. Dan skriver att det stuteri som blir först med detta kommer att bli populärt. Jo, det tror jag också...speciellt bland de som har ston som är svåra att få dräktiga. Jag tror nog hela branschen får göra ett gemensamt grepp, annars riskerar den som blir först/ensam att få massor av ston som är svåra att få dräktiga. "It always the second mice who gets the cheese..." (Jag har väntat på ett läge att få använda detta citat.)
Madde efterlyser också löpande rapporter om dräktighet. JAJAJA!! Det gör jag också! Det vore mycket intressant om dessa siffror kunde redovisas öppet, liksom bokningar. Maken till ryktesspridning som förekommer... Det lär väl fortsättningsvis vara mycket rykten och tveksamma redovisningar, men har någon en bra lösning så skulle jag bli glad.
Madde poängterar att vi ligger mil efter nötsidan i den rapporteringen. Det får mig osökt in på ett annat ämne som ibland är en liten het potatis. Håll i er...fryst sperma! Nötaveln gick i mitten av 60-talet helt över på produktion med fryst sperma. På nötsidan har de snabba svar på prestationer och de har ett väl utvecklat BLUP-system. De har under de senaste 20 generationerna av nötavel inte märkt av några skillnader i att djuren skulle vara mindre sunda eller mindre fertila. Jag har svårt att tro att det skulle vara någon större skillnad på hästsidan. Aktuell är exempelvis 3-åringskullens drottning Tamla Celeber (e.Cantab Hall) är producerad med fryst sperma. (Finns ju mängder av goda hästar producerade med fryst sperma.) Nu finns det de som påstår att vissa hingstar skulle lämna avkommor med sämre exteriör, med fryst sperma kontra färsk. Jag är på intet sätt genetiker, men det låter verkligen som ett knasigt resonemang. Skulle spermier som bär på anlag för det människan anser är en sämre exteriör för travhästen ha en bättre livskraft, men bara på vissa hingstar? Det är såklart upp till var och en att tro vad de vill, men jag blir ändå mycket förvånad över vilka slutsatser man kan dra. Det kan ju finnas mer logiska orsaker.
Utvecklingen går hela tiden framåt med hanteringen av fryst sperma och jag har till och med hört stuterier som i år haft bättre dräktighet med fryst än färskt. I och med det ekonomiska läget, så finns risken att importen av intressanta hingstar kommer att stanna av. I så fall är vi beroende av att kunna importera fryst sperma för att kunna hänga med i utvecklingen av aveln. Jag tror att användningen fryst sperma är framtiden.
Lite mer om auktionerna:
Magnus Rundgren (Courant AB) uttalade sig till Trav365 att en auktionskväll inte kan innehålla mer än 70 hästar. Jag kan också anse att det vore nära nog optimalt för att hinna studera alla hästar noggrant. Problemet om vi ska sälja ca 800 hästar på auktioner per år i Sverige att vi då behöver 12 dagar med auktioner. Finns det utrymme för detta? Kommer tränarna på dessa 12 auktionsdagar?
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/trav365/article7904132.ab
Missa inte att titta på lunchsändningen idag. ASVT:s generalsekreterare Anders Lindh kommer att medverka.
Det här är en kommentar till ett tidigare inlägg, men jag lägger den här så att det blir lättare att hitta den.
SvaraRaderaDet låter i mina öron fullkomligt absurt att ställa krav på att ett sto ska ha vunnit lopp för att man ska godkänna henne som avelssto. En del ston kan ju vara ytterst välstammade och ytterst talangfulla utan att ens komma till start pga skada eller andra orsaker, eller av någon anledning inte lyckas fullt ut som tävlingshäst. Att då förbjuda dom i aveln måste ju vara ett stort misstag.
Jag drar mig till minnes att du Håkan gjorde en undersökning av de 30 mest vinstrika hästarna i Sverige och kom fram till att 12 av de 30 hade mödrar som antingen var ostartade eller aldrig hade vunnit lopp. Ytterligare 12 av 30 hade mödrar som var mediokra på tävlingsbanan. Och bara 6 av 30 hade mödrar som kunde klassas som väldigt duktiga tävlinghästar eller rent av elithästar.
Jag kollade även lite snabbt på de 10 senaste vinnarna av Prix d´Amerique och fann att följande vinnare aldrig nånsin skulle ha blivit födda om fransoserna hade haft dessa regler tidigare (fransk information kan ju vara lite knepig att finna, så det är möjligt att det finns något eller några fel).
Meaulnes du Corta – modern Cigale ostartad enligt http://cheval-francais.eu/
Jag de Bellouet – mamman Vaunoise vann av allt att döma inga lopp då hon enligt Blodbanken och http://cheval-francais.eu/ sprang in under 2.000 euro och hade ett rekord på 26.0.
General du Pommeau – mamman Actrice du Pommeau startade några gånger enligt http://cheval-francais.eu/ men vann aldrig något lopp och sprang inte in några pengar alls.
Offshore Dream – modern Enfilade vann enligt Blodbanken inget lopp på 16 försök.
Abano As – Mamman Armbro Junction startade 17 gånger men vann enligt Blodbanken aldrig något lopp.
(Även Késaco Phédo´s mamma Féria de Vrie verkar inte ha vunnit något lopp. Eller jag kan i varje fall inte finna någon information om att hon skulle ha gjort det.)
Så dom enda vinnarna av de 10 senaste upplagorna av Prix d´Amerique som överhuvudtaget skulle ha fötts om fransoserna hade infört dessa regler tidigare är alltså Varenne och Gigant Neo.
Tjoho! Verkar ju intelligent...
Ang. resultatrapportering.....kolla på:
SvaraRaderawww.sprangrulla.se
Har inte hunnit kolla så noga ännu, vet bara att det är ett nytt system som används av Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen (ASVH) Kan det vara något för oss?
Dahlgren på Travronden har den mest genomtänkta analysen av auktionsresultatet. Den resonerar om omedelbara åtgärder som ger perspektiv på konsekvenser fram till 2013:
SvaraRaderahttp://www.travronden.se/edrum.jsp?article=44028
"Höj prispengarna!" är inte fel, men: hästägarna blir lika fullt luggade, eftersom aktörer mellan tränare och ägare redan tar alltför stor del av omsättningen: veterinärer, transportörer, utrustningsleverantörer, tv-producenter, reklambyråer och fr allt datatjänsten. Veterinärer kan leta kopior av preparat, transportörer kan bättra logistiken, vagnar/täcken/bandage importeras från Kina, ibland färre kommentatorer i tv-sändningar, hårdare upphandling av datatjänsten. Travet behöver, som komplement till Dahlgrens förslag, ett kostnadsbeting fram till 2013. Ulf Lindström.
Kvaliten på hästar är en sak och kavliten på auktionen en annan. Årets kriterieauktion är en av de sämre. Bud från ballroom som inte registerardes var under de 3 dagar jag var 3 st. 3 för många enligt min åsikt. Jag själv trodde mej ha bjudit på en häst ( nr 15 ) men det visade sej att fastän tjejen med spaden hade sagt mitt bud i ballroom och hållt spaden uppe i ca 7-8 sekunder såldes hästen i auktionslokalen till ett lägre pris ( 100 000 ). Min övre gräns för hästen hade jag satt på 200 000.Och eftersom inte dagens ägare vill sälja hästen till mej för dom pengarna är hästen således värd mer 200 000. Det finns bara en förlorare...säljaren. Två liknande incidenter skedde under lördagkvällen.
SvaraRaderaLudde bjöd 150 000 för en häst. han fick mothugg på 160 000. Ludde bjöd 170 000. Hästen klubbades plötsligt för 150 000 ? Var hade det slutat. Förlorare ....säljaren. Det finns en tredje incident men den lämnar jag därhän.
Detta är inget bra för travsporten...speciellt inte i dessa tider.