torsdag 5 maj 2011

Ston och en kul tanke

Hoppar tillbaka till det som jag skrev om "Presterande ston" i aveln. Passar in vad Anders Järnerot skrivit på asvt.se.
Stoets egna prestationer
Valet av sto är betydelsefullt. ASVT:s Anders Järnerot har jämfört om det är av vikt att stoet har egna bra prestationer. Han har gått igenom 81 ston födda 1980 eller senare och som endera är elitston eller har minst fem svenskregistrerade avkommor och är moder till någon av hingstarna i 2010-års Hingstkatalog från Svensk Travsport.
Han har  jämfört om det finns skillnader i förärvning mellan ston som är väl meriterade och  mindre meriterade.
- Det är inte frågan om en strikt vetenskaplig undersökning. I den har heller inte hänsyn tagits till olika miljöfaktorer. Men man kan ändå se en tendens att mer meriterade ston lämnar bättre avkommor, säger Anders Järnerot.
De ston som själva under sin tävlingskarriär tjänat en halv miljon kronor eller mer toppar de flesta parametrarna i undersökningen. I gengäld ligger ston som är ostartade eller har sprungit in maximalt 100 000 kronor lägst i de flesta undersökta parametrarna.

Läs mer om Anders Järnerots jämförelse här >>
När Anders och jag var ute på vår lilla Norrlandsturné fick vi många intressanta frågor. En kul tanke som vi fick en fråga om var följande:
"Är det ingen som har tänkt på att frysa sperma på hingstar innan de kastreras, OM de skulle bli bra senare som tävlingshästar?"
Hur skulle det fungera rent praktiskt? Omöjligt är det inte, men det kanske blir kostsamt om man vill frysa större mängder. Det är en kostnad för hingst/valack-ägaren.

Det är ett rent hypotetiskt resonemang, eftersom det knappast skulle gå att registrera en avkomma till en "valack". Hur ska man bedöma hästens avelsvärde? Utifrån vad han presterat som hingst eller som valack?

Minns att det gick ett aprilskämt för många år sedan att forskarna kommit fram till en metod som gjorde att man kunde utvinna sperma från valacker. På den tiden var Rival Damkaer (Copperfield) ett exempel som togs fram.

Hur intressant vore det att använda sperma från exempelvis Victory Tilly? Det har sagts att han förmodligen knappt hade kommit till start som hingst. Är det rätt gener att avla på? Fast om jag "fick en valack" som är lika bra som Victory Tilly skulle jag inte heller gråta... Lite skruvat resonemang, men ändå lite kul att sväva i väg.

13 kommentarer:

  1. Intressant att Järnerot lyckats plocka fram bra statistisk igen.

    Jämför man med reportaget i senast Hingst info så får man fram en annan sorts statistik.

    Tabellen gäller:
    Elithingstarnas döttrar som lämnat två eller fler miljon vinnare.

    Totalt 54 döttrar som lämnat 2 eller fler miljonvinnare.

    16st ostartade somack, Attila L, Bambina Guard

    20st 1-150,000:- Hazel Sund, Beverly san

    9st 150,000-500,000:- Femette, Bourbon Eyes

    5st 500,000- 1 Miljon. Big Blue Kitten

    4st 1miljon eller mer. Miss Pilar, Fatima Lavec

    Denna statistik talar för att ostartade till 150,000:- ston står för hela 66% vilket är en klar majoritet.

    Jag är helt övertygad om att Asvt´s propaganda mot "dåliga" hingstar och "dåliga" ston är negativt för den lilla uppfödaren. Propagandan gynnar bara dem som redan har en fylld plånbok.

    Jag frågade dig för en tid sedan hur du såg på poäng skillnaden mellan Quito Gold och Anderberg. Du svarade då att det kanske finns saker i protokollet som va orsaken. Skulle vara kul att höra din åsikt nu när du kan studera Protokollet.

    Sedan skulle det va roligt att höra din personliga åsikt om Poängen skall förbli "hemliga" eller dolda för hingstägarna. Samt motivering till ditt svar.

    Tack för en super bra blogg som är underhållande och skapar den så viktiga debatten.

    SvaraRadera
  2. Ja, tanken har funnits att man skulle kunnat spara sperma innan dom kastreras. Speciellt om det är en annorlunda häst på nåt vis t.ex. en färg på en häst som det bara finns några få som har. Det kanske inte är prestation i sig men kanske ändå ett viktigt arv att kunna föra vidare. Tänker främst på vissa kallblodsfärger som endast några få haft.

    SvaraRadera
  3. Anonym 1: Som alltid med statistik måste man vara försiktig. Det måste finnas bra mycket fler avkommor till den enorma mängd ston som är "ostartade till 150 tkr" än till de få miljonvinnarna. Och ju fler avkommor ett sto får desto större chans till miljonvinnare.

    Jag är övertygad om att man i största möjliga mån ska avla på välstammade ston med egna meriter (eller som iaf visat talang men oturligt skadats).

    SvaraRadera
  4. Jag är övertygad om att man i största möjliga mån ska avla på välstammade ston med egna meriter (eller som iaf visat talang men oturligt skadats )

    Där håller jag med, Men att hålla på och köpa ston som tjänat 1 miljon och är nästan stamlösa har länge varit på mode, Tyvärr har dessa betäckts med dyra hingstar och har sålts till hugade spekulanter till överpris oftast utan några vidare reslultat.

    Jag tror att anonym 1 är precis som jag. Vi har inte råd att köpa topp stammat som tjänat 1 miljon. Däremot kan vi köpa deras ostartade systrar till ett vettigt pris och på det viset få ut välstammade och talangfulla avkommor.

    Det Anonym 1 menar är att just nu så pågår en häxjakt på dom hingstarna som inte skulle blivet godkända i det gamla systemet. Man går ut som en valkampanj och berättar att man inte skall använda dom hingstarna. Nu är vi där som åtminstonde jag vill att vi skall vara. JAG som betalar väljer vad jag vill betala för. Men använder jag något som inte är intressant skall jag sedan inte gnälla över att jag inte fick sålt eller dom resultaten som jag vill ha.
    Problemet är när man gör allt rätt och ändå inte får sålt....


    Tyvärr är det nog så att många väljer billigare hingstar då det nästan är omöjligt att sälja en avkomma idag.
    Kvittar om det är bra stammat med säkra föräldrar 1 Åring eller preie loppad 2 åring.
    Förr sa man att man alltid skulle ta föl avgiften gånger 2 för att få en rikt linje på priset på en avkomma. I dag delar man föl avgiften på 2 istället.
    Men en avkomma för små pengar kommer oftast någon och köper till sist annars så kan man alltid ha kvar avkomman själv ..... Den har ju inte kostat så mycket. (Detta är hobby uppfödaren) Sen kommer vi andra sådana som du Håkan och jag. Vi väljer hingstar och ston med större omsorg. lägger ner mer tid och pengar på avkomman. Vi vill sälja , producera avkommor som är avlade för tidiga starter och som har förutsättningar att bli något. En avkomma kostar en 100,000 tusen styck när allt är färdigt. Dela med 2 så kan man kanske sälja den.
    I slut ändan får vi nästan lika mycket betalt som den som använder en hingst ur det lägre skiktet.
    Dom går runt , kanske lite back ... Vi går back, Frågan är vem som gör fel Du och jag Håkan eller dom som använder billigare hingstar.
    Många vill nog äga en häst men få har råd.

    SvaraRadera
  5. Det skiljer så lite mellan hingstarna i pris i dag, så jag kan inte förstå varför man som mindre uppfödare skulle välja en av de allra billigaste nya hingstarna då man kan få etablerade bra hingstar med bevisad förvärvning, eller någon av de nya "snackhingstarna", för ett par "tiotusingar" extra. Levandefölkostnaden är ju trots allt en relativt liten kostnad jämnfört med de övriga kostnaderna från dag ett av dräktigheten tills dess att det är dags för den ev auktionen. Plus att det är i stort omöjligt att få med avkomman från den "sett från massan" ointressante hingsten på någon auktion, dvs om man inte har en kanonfölmärr med bevisad förvärvning. Sen så skulle jag även, om jag var ny uppfödare, helst välja hingstar med en hög startprocent då det trots allt är på banan reklamen för framtida uppfödningar sker och börjar man med några generationer "experimentavkommor" efter nya hingstar som kanske med lite otur inte lämnar någon talang alls, då har man ganska snabbt dragit på sig ett lite sämre rykte. Så mitt tips är att inte spara på krutet, utan investera i ett par riktigt intressanta avelsmärrar, låt hingstarna kosta lite och satsa på kvalitet i allting runt uppfödningen (tex foder, tillskott och liknande) jag tror man tjänar på detta i längden i form av bra rykte och därigenom lättare att sälja hästarna i framtiden!

    SvaraRadera
  6. Det är möjligt att du har rätt! Att satsa på kvalitet är aldrig fel.

    Problemet kvarstår dock när vi kommer till auktionen och inte får betalt för avkommorna. Ditt resonemang fungerar om man är en hobby uppfödare med 1-2 hästar men va händer med oss som har 10-20 ston?

    Problemet som vi snart kommer se en effekt av är följande, dem stora uppfödarna med stora plånböcker kommer inte sluta med sin verksamhet, inte heller den lilla hobby uppfödaren som betäcker med hjärtat kommer sluta. Det är mellanskiktet dem med 5-15 märrar som skär ner sin verksamhet för det går inte längre runt för dem. Effekten blir att många fina ston inte kommer att betäckas i år. Lyssna bland hingsthållare i landet! Det är katastrof för många! Varför tror ni dem i sin Annons nu bjuder tillbaka med Flirtin Man? Inte är det för att dem vill skänka bort pengar! Nej dem har jätte dåligt med bokningar på honom.

    Sedan kan man undra hur genomtänkt en sänkning med 50% är? Det kommer troligtvis påverka auktions priserna negativt i år för alla med Flirtin Man avkommor!

    SvaraRadera
  7. Jag förstår hur du menar, men har man möjlighet att hänga i med sina ston några säsonger till så kommer det vända.

    Det säger sig själv att, när betäckningarna minskar så blir det mindre hästar att köpa, vilket naturligtvis kommer leda till högre priser.

    Sen så tror jag att STC kommer få lov höja ex uppfödarepremien el liknande åtgärd för att stimulera återväxten så småning om, då även det säger sig själv att en kraftig minskning av nya hästar även leder till mindre spel, och det kommer knappast atg och staten varken gilla eller acceptera.

    Så jag hoppas och tror att det kommer löna sig att gå mot massan och fortsätta betäcka i stället för att dra ner. Men det är ju förutsatt att man har och är beredd att satsa pengar så det räcker till att hålla ut.

    Vad det gäller Flirtin Man så är det absolut ett litet svek mot de som gett honom förtroendet, men samtidigt så brukar betäckningarna nästan alltid gå ner ett par säsonger efter avelsdebuten (alla väntar väl på att syna avkommorna på banan) och då blir det ändå förståeligt att de sänker priserna för att hålla uppe intresset.
    Men jag håller med om att 50% är ett slag i ansiktet på de som redan valt att bruka honom.

    SvaraRadera
  8. Jag är inte helt säker på att du har rätt där Atg och Stc vill ju självklart inte att det skall minskas ner med hästar i Sverige för det kommer till slut påverka Spelomsättning om det inte går att fylla loppen.

    Men Stc och Atg ser att tillskottet av utländska hästar ökar i takt med att svensk uppfödning minskar. Frankrike, Tyskland och italien är tre länder som förser oss med många hästar och så länge det finns hästar att tävla med så tror inte jag att STC och ATG kommer göra några drastiska förbättringar för oss uppfödare.

    SvaraRadera
  9. Jag tror att vi framöver kommer få problem gällande importen av hingstar. Sverige kommer inte kunna köpa en välstammad och relativt dyr hingst som skulle klarat gamla avelsvärderingen med det uppfödar underlaget vi i sverige är på väg mot. Billigare hingstar kommer köpas in och dom andra intressanta hingstarna kommer vi få tillgång till via frys sperma.Om detta gör något ... jag vet inte .

    STC och ATG kommer ge små morötter till uppfödarna. Men vad gör det om vi får 10% eller 15 % i uppfödar premier eller kval premie på 5000. Om ingen vill köpa våra avkommor så kvittar det vad STC och ATG gör.Enda sättet att sälja mer hästar till bättre pengar är att göra det attraktivt igen att äga en Svensk travhäst.
    Man kan även dra ner på antalet födda travhästar till kanske max 2000 hästar.

    Vad gäller hingst hållarna som dumpar priserna på ett felaktigt sätt så tycker jag det är illa mot deras kunder och jag åker inte tillbaka till dom hingstarna i alla fall.
    En mycket stor eloge till Knutson som sänkte priset på Laddie och gav dom gamla kunderna som redan betäckt det lägre priset också får något år sedan.

    SvaraRadera
  10. Tror inte importen av utländska hästar blir något problem. De största pengarna finns ju, i alla fall i nuläget, i unghästloppen som är stängda för "utlandsfödda". Så nog är en svens "kanon" att föredra före en utländsk "kanon", i alla fall om man vill tävla i Sverige.

    SvaraRadera
  11. Ja det blir intressant att se om Hingsthållarna till Flirtin Man kommer göra samma sak som Knutson vilket inte borde vara mer en rätt! Men å andra sidan skulle dem bli tvungna att dra av ca 2,3 MILJONER från Ordinarie pris! Någon som tror att det kommer ske? ;)

    Höj prispengarna rejält så det blir attraktivt att äga häst då stiger priserna och alla mår bättre!!

    SvaraRadera
  12. Jag läser och tar in allas resonemang och jag tänker inte säga att någon har fel vad gäller problemen att sälja avkommorna eller orsaken till detta.
    Som jag ser det så är det enda problemet att det inte finns tillräckligt många köpare för att täcka dussin avkommorna. Det har sagts förut, det är efterfrågan som styr och bör styra marknaden.
    En uppfödare med intressanta hingst val, rätt stammar och starka prestationer från märrarna kommer överleva. Många uppfödare som gör det här av vinstintresse kommer få skära ned eller försvinna. Det är tråkigt för individen men bra för sporten!

    SvaraRadera
  13. Som jag ser det så är det enda problemet att det inte finns tillräckligt många köpare för att täcka dussin avkommorna. Det har sagts förut, det är efterfrågan som styr och bör styra marknaden.

    :: Här kan jag bara hålla med dig.
    marknaden styr och bör så göra.
    _____________________________________________

    En uppfödare med intressanta hingst val, rätt stammar och starka prestationer från märrarna kommer överleva

    :: Problemet just nu är att det kvittar vad du än nu har så är det nästintill osäljbart. Särskilt ston.

    _______________________________________________

    Många uppfödare som gör det här av vinstintresse kommer få skära ned eller försvinna. Det är tråkigt för individen men bra för sporten!

    :: Finns det NÅGON som håller på med uppfödning av travhästar kvar som bara har vinst intresse ?? Tror inte det. Men för att kunna satsa frammåt så måste man kunna gå runt på betäckning och levande föl kostnader + lite till i alla fall. Man kan inte gå back på varje avkomma. Om du tror det är bra att alla som satsar för att åtminstonde få tillbaka utläggen lägger av så kommer du nog få se att kvaliten på hästarna framöver kommer sjunka till en mycket låg nivå.

    SvaraRadera