tisdag 15 juni 2010

Inlägg 100!

Detta är inlägg, nummer ett hundra!

STC fortsätter att "imponera" med sin handlingskraft... (INTE) I dagens Travronden så skriver de om "STC:s utredning om Tildren i travet". Jag blir lite fundersam när det står följande:
Det ska dock tilläggas att utredningen ifråga inte haft möjlighet att kontrollera veterinärjournaler, utan enbart bestått av "att fråga runt bland kollegor och folk i branschen", som Peter Forssberg uttrycker det.

- Eftersom det inte funnits något konstaterat positivt dopingfall har vi heller inte haft rätt att begära ut några veterinärjournaler. ... , säger Peter Forssberg.
Vidare skriver Travronden att "Tildren är i dagsläget inte påvisbart i dopingprover, men en sådan metod är under utveckling."

Så...eftersom det inte är påvisbart, kan det heller inte finnas något positivt dopingfall. Hur givande är det att fråga runt bland "kollegor och folk i branschen"? Fast visst låter det konstigt att inte STC kan få begära ut journaler? Vad säger reglementet?

För häst intagen i STC:s register eller häst som tränas och/eller tävlar i Sverige äger STC rätt att inhämta journaler från veterinär, sakkunnig eller annan som utfört någon form av behandling på hästen. Detsamma gäller för resultat från utförda laboratorieundersökningar. STC:s rätt enligt ovan är begränsad till utredningar avseende djurskydd, otillåten användning av läkemedel m.m. samt förebyggande av smitta. Registrerad ägare skall upplysas om att uppgifter inhämtats senast en månad efter att uppgifterna inhämtats eller, om särskilda skäl föreligger, när eventuell utredning är slutförd. Person underställd reglementet är skyldig att bistå STC vid inhämtande av uppgifter om STC så påfordrar.
Handlar det inte om djurskydd och "otillåten användning av läkemedel m.m." i detta fall? Just att de lagt till m.m. är intressant och bör väl i högsta grad kunna omfatta detta Tildren-fall?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar