måndag 7 juni 2010

Tidlöst trav och nya grepp

Speedy Gold vinner Ego Boys Minne på 1.09,9! Kändes väldigt osannolikt. Jo, jag såg själv att hästen vann, men tiden 1.09,9. Nu visade det sig att omklockare säger att segertiden var 1.10,5. Fortfarande en osannolikt bra tid, men den stämmer säkert. Nu verkar det som att samtliga tider från loppet (samt ytterligare sju lopp på Rättvik) kommer att raderas. Kan tycka att det är väldigt tråkigt. Speedy Gold travade uppenbarligen ca 1.10,5, men det kommer han inte att få någon cred för i sitt "record" när karriären är över. Nu är han en 1.12,0-travare. Han är valack, så det har ingen betydelse för hans avelsvärde. Hade detta hänt ett sto som förväntas ha en avelskarriär, så kan det få ekonomiska konsekvenser för ägaren.

Jag ifrågasatte mellantiderna på Solvalla i söndags. Kanske var det sluttiderna som var fel även där? Kunde det bli fel i Rättvik, så kan det väl även bli fel på Solvalla. Boden fick korrigera segertiden för Naughty Nunu när han vann V75 där. Hur säkert kan vi lita på de tider som anges på travbanorna? Dessa fall har blivit uppmärksammade, eftersom det varit V75. Stämmer tiderna i vardagstravet? Det kan ju även vara så att tiden anges fel åt "andra håller", dvs att det anges en sämre tid än vad som borde anges. Kanske är en "liten fråga", men 2010 borde väl tekniken för säker tidtagning finnas på travbanorna.

Vad tycker ni om grafiken från Mohawk i Canada?


I Nordamerika anges tiden för varje häst, varje quarter. Position och hur många längder efter ledaren hästen är, anges också för varje quarter. Sluttiden anges också direkt när hästen passerar mållinjen.

Avslutar med att skicka min uppskattning till Axevalla. Det känns som en driftig bana som våga satsa på lite nya grepp. Förutom succén med Trippeltravet i samband med StoChampionatet, så satsade de på ytterligare ett trippeltrav. Det blev en succé! Det är såklart inget som "gör sig självt", utan det är mycket hårt jobb bakom. Därför är det riktigt kul för dem när det lyckas! Gilla!
http://www.travnet.se/www/public/webb/default.asp?infoID=49990&infoTyp=nyhet

1 kommentar:

  1. I friidrott, skidor, simning... ja, i vilken sport som helst får man automatiska mellantider i tv-rutan. Varför kan man inte få det i travet? I Sverige. Har länge irriterat mig på det.

    SvaraRadera