fredag 4 juni 2010

Nyförvärv m.m.

Då har vårt senaste nyförvärv kommit, shetlandsponnyn "Jägarn" som ska bli sällskapshäst till Worldwide. Första intrycket var mycket gott. Det verkar vara en godhjärtad kille.

Det verkar i alla fall gå bra att ha dem tillsammans. Vi har aldrig haft Worldwide tillsammans med någon annan häst, så länge vi haft honom. Lite spännande var det att släppa ihop honom med Jägarn.

Jag läste Anne Haglunds veterinärkrönika i tisdags. Hon ville röntga framknäna på de hingstar som ska VDN-besiktigas. Själv har jag väldigt dålig koll på det veterinära, ska jag direkt erkänna. De hingstar som har tävlat framgångsrikt, har ju de facto gjort det med den kropp och skelett som de begåvats med. Däremot kan det vara av större betydelse för alla hingstar som nu VDN-besiktigas och INTE har tävlingsmeriter som är "goda". Dessa har ju inte bevisat sin hållbarhet genom att prestera. Vad är ärftligt och vad är miljörelaterat?

Intressant resonemang av måldomarna angående Brioni/Torvald/Iceland i försök 2 av Elitloppet. De säger att de inte diskade Torvald Palema för att Örjan Kihlström sagt i TV4 att han inte blev störd. I det uppmärksammade fallet i Drottningens Pokal ifjol som hamnade i överdomstolen, sade dessa nämndemän att det är fel att använda en TV-intervju som bevismaterial.

Ett tänkbart scenario är att Örjan Kihlström inte ville framstå som en dålig förlorare inför den stora TV-publiken som följde TV4-sändningen. Kanske hade han givit måldomarnämnden ett annat svar? Rent hypotetiskt, alltså. Personligen tycker jag att det inte var diskning, sedan jag fick se filmen framifrån. Kunde inte måldomarna bara låta bli att säga att de lyssnat på TV4?

Nästa fråga är om de ska ha tillgång till TV-sändningar i måldomartornet? Det finns många tyckare i TV-sändningarna som inte alltid har klart för sig, men som mycket väl kan påverka domarnas beslut. Det tycker i alla fall jag känns mycket tvivelaktigt...

1 kommentar:

  1. "De hingstar som har tävlat framgångsrikt, har ju de facto gjort det med den kropp och skelett som de begåvats med." Sant, men de har också gjort det med den typ av medicinering och de karenstider som gäller där de tävlar. Framförallt i USA har man andra möjligheter att dölja dålig hållbarhet. Därför borde röntgen vara en självklarhet och det är värdefullt även om hingsten själv tävlat framgångsrikt.

    SvaraRadera