Yes, då ska vi köra lite kommentarer som tyvärr fått bli lite liggande. Det blir en kortare form av svar, så det inte ska bli alltför långt.VEM SKA ANMÄLA HÄSTEN? (
3 kommentarer)
Anders: Attityden bland många tränare att en ägare som inte lägger sig i är en bra ägare är trist. Ju mindre kontakt med ägaren, desto bättre tycker de. Som ägare vill man normalt sett ha så mycket information som möjligt, jag har haft många tränare men aldrig varit i närheten av att få för mycket information. Tvärtom så har jag många gånger upplevt att tränaren mörkat eller åtminstone försökt göra det om olika saker, typ att hästen kom lös och skenade.
Det är djupt olyckligt med tränare som försöker mörka incidenter som inträffar. Som ägare borde man ha rätt till ALL information.
JP: "Det finns ingen som helst annan möjlighet än att den som handhar hästen i vardagen och är ansvarig för medicinering/liniment och som har koll på hästens allmäntillstånd, stelhet/aptitproblem (raden kan göras lång) är den som ska anmäla hästen. Något annat är helt ohållbart, men en intressant tanke i teorin."
Visst, det är en förutsättning för att hästen är i startbart skick. Den dialogen får vi hoppas finns mellan tränare och ägare. Om tränarna lyssnade mer på hästägarnas önskemål och lät dem som vill vara mer delaktiga, kanske inte frågan skulle finnas. Kommunikation kan vara svårt.
Henke: Intressant ämne. Självklart ska ägaren bestämma så mycket han vill. Tränaren får ändra sin produkt om han vill annat än att bara träna.
Som sagt det bästa är om tränare och ägare kan bestämma i samråd.
ELITSTON & DIPLOMSTON (
2 kommentarer)
Ni är ju redan en bra bit väg... Jag önskar er lycka till med Amandas kommande så fölisar, så blir hon ett Elitsto om något år. :-)
Anonym: Är nog ingen omöjlighet (om än svårt) att få fram ett elitsto i dag... Det gäller att se sig om rejält och hitta en exteriört fin märr (gärna som visat lite talang) efter en stolinje som visat bra resultat och sen avla smart på henne... Finns i mitt tycke alldeles för mycket skitmärrar som folk väljer att avla på mest av sentimentala skäl och det brukar ytterst sällan leda till några större "talanger"... Men men, det måste väl finnas utfyllnadshästar som jagar matlappar med antar jag...
Jag hävdar att det är väldigt svårt att få fram ett Elitsto. Vi har en stopark som håller hög klass på toppen och det är mycket som ska klaffa för att få fram flera bra avkommor. Jag kan hålla med om att det också finns många ston i avel som används av sentimentala skäl. Jag tycker inte att det egentligen är något problem för den svenska aveln i stort. Dessa ston får sällan så många avkommor och vi får inte glömma bort kärleken till våra hästar. Även välstammade hästar kan bli utfyllnadshästar som jagar matlappar. Det är mycket som ska klaffa från hingstval till vinnarcirkeln, den vägen är oftast krokig.
DEN VIKTIGASTE FRAMTIDSFRÅGAN DEL1 (
4 kommentarer)
Henke: Sämre villkor för amatörtränade hästar funkar inte längre.
Jag håller med dig. Det går inte att blunda för att det slutar en amatör per dag. Det finns en orsak till detta, knappast slumpmässigt...
Lars har fått sin kommentar redan i inlägget "del 2"
Anders: Gärna fler amatörtränade hästar men inte nödvändigtvis fler rena amatörlopp. Jag återkommer till min käpphäst att villkoren för amatörtränade hästar ska vara minst lika bra som för proffstränade (skrota A- och B-licensuppdelningen). Det ska vara lätt att skaffa tränarlicens, även för den om inte är född in i travet, vilket jag inte tycker att fallet är nu. Som ägare vill jag inte tvingas skriva över hästen på amatörtränaren. /Anders
Ja, detta har vi diskuterat tidigare. Jag tror fortfarande att det är bra med båda A- och B-licenser. Om inget händer, så kanske det i framtiden krävs att man mer eller mindre är tvungen att vara proffs för att kunna vara aktiv? Då blir det automatiskt så att det bara blir A-tränare...
Anonym: Det är ju inte konstigt att det blir mindre b-tränare. Trevet är ju svindyrt till att börja med. Som en annan norrlänsk rolig bloggare skrev amatörernas moment 22 = inget jobb - inte råd ha häst....jobba- då hinner du inte träna häst. Så sant!! jobbar man 8-9 timmar så är det ju inte alltid så lätt att träna häst för det ska man ju göra EFTER att man hjälpt ungarna med läxorna.
Ja, det blir verkligen ett moment 22...
DEN VIKTIGASTE FRAMTIDSFRÅGAN DEL2 (
3 kommentarer)
Håkke: Jag tror absolut inte på renodlade amatör lopp elr lopp för endast B-tränade hästar, det blir inte billigare för mig som hästägare o inte får jag mer tid heller.
Det kanske är fel väg att gå, men det var ett förslag. Prispengarna i lopp för B-tränade hästar skulle i alla fall styra både starttillfällen och prispengar till B-tränade hästar. Det skulle i alla fall stimulera de B-tränare som finns. Det är sant att det inte blir billigare och inte ger mer tid, men förtjänstmöjligheterna ökar i alla fall.
forts. Håkke: Nä jag tror att man ska börja i den ändan att det ska vara roligt o komma på trav. Nu känner man sig lite som någonting katten släpat in .
Ja, det var ju en bra idé! Det borde vara självklart kan man tycka, men jag har förstått att inte alla upplever det så.
forts. Håkke: Varför jag inte tror på amatörlopp så är det av den enkla anledningen att i våran räjong så har vi ju inte problemet med nån kuskelit. Som amatör så har du ju alla chanser du vill att köra lopp
Visst finns "chansen". Jag upplever att det det bl.a. pga ökade kostnader gjort att man inte anser sig ha råd att köra bort sin egen häst. Jag tycker i högsta grad att det finns en kuskelit här i norr. I programmet till Boden på torsdag finns det 34 kuskar i programmet som ska köra 132 hästar. Fem av dessa kuskar är amatörer som kör en häst vardera. Tolv kuskar kör fem lopp eller mer denna tävlingsdag, varav sex kuskar kör minst åtta lopp. (Ulf Ohlsson och John Östman kör i samtliga lopp.)
Anonym: Det är sant det du säger att bästa sättet att förvärva nya travägare är genom b-tränare och du har sant så långt att det krävs men mentor för att få snurr på allt. Men här börjar kruxet enligt mig. Det finns många som ger "goda"? råd men nu handlar travet om pengar och hur många vill ge goda råd så att just du kanske tjänar massa pengar?? Här vill jag dock säga att jag tycker att A-tränare är duktigare än B-tränare att dela med sig av goda råd, de verkar inte vara så rädd att dela med sig av den kunskap som de har.
Här har jag inte samma upplevelser och erfarenheter som du beskriver. Jag tycker att det funnits gott om hjälpsamma amatörer i min närhet. Min erfarenhet är att amatörer försöker hålla ihop och hjälpa varandra. Jag har aldrig varit med om att en amatör sett mig som en konkurrent.
Sedan har jag också fått bra med hjälp från många A-tränare också, men det är många gånger som man frågat en kusk om råd efter ett lopp och inte ens fått en vettig kommentar. A-tränare har mer erfarenhet och stor kunskap, så visst kan man få goda råd av dem.
Anonym och JP berör "söndagstravet".Håller med om att det är trevligt med söndagstrav. Minns med nostalgi söndagarna på Dannero. Tyvärr är dessa dagar generellt dåliga både spel och publikmässigt. Varför?
DEN VIKTIGASTE FRAMTIDSFRÅGAN DEL3 (
2 kommentarer)
Ulf Lindström: Prisskalorna i Silver och Guld tål att granskas. Om ST/ATG angelägna att svenskägda hästar startar hemma ISTÄLLET för i Frankrike och dansk-finsk-norska "semi-classiqe-lopp" på sommaren, är travet inne på fel spår (jfr Turkiet som ger skattbefrielse för egna fotbollsspelare som avstår karriär utomlands). Om ST/ATG gett upp, insett att för få nya hästägare tillkommer, att de vars hästhållning "går runt" ska fortsätta uppfödning av & köpa in hästar, är höga summor i Silver och Guld rätt väg. (Men som små aktörer glädjer vi oss över ST:s nya hemsida som ger uppfödare & ägare ett erkännande...) Ulf Lindström
Jag instämmer. Detta förslag ger inga NYA hästägare. Jag trodde det var kärnfrågan, men det är såklart viktigt att behålla de befintliga också. Fast, det är bara en liten klick hästägare som har förmånen att tävla inom V75 i Silver och Guld. Det är nog inte dem som vrider mest på kronorna när fakturorna ska betalas.
Anonym: Problemet är stort för amatörer. kostnaderna skenar och det är inte bara travsportens kostnader som ökar lavin artat.Även kommunen skor sig på oss och höjer sina avgifter.
Initialt på året kommer det avgifter på boxhyror ,anläggnings avgifter och licens avgifter. På detta skall jag nu betala 1700 kronor i miljö/hälsoskydds avgifter till kommunen för kontroll av min gård. bara här är det 5000 i kostnader.
Till detta kommer djurskydds avgifter om dom kommer ut och skall kontrollera mitt djurskydd på 1500 kronor. krafft fodret har ökat med det dubbla på några år och bensin priset stiger. För att tävla behöver man ta ledigt från jobbet några timmar och hästen skall till vetrinär för ett antal tusenlappar.Till och med på sin egen hemmabana där man betalat anläggnings avgift och boxhyra skall man betala över 200 kronor i boxhyra en tävlings dag. ett antal 100 lappar till kusken i köravgift och om det kommer in någon krona 10% till iväg. Är det konstigt att inte fler lägger av ?????
Ja, det är denna problematik som väldigt många amatörer och uppfödare upplever. Vill vi fortsätta att vara en FOLKSPORT, så är det viktigt att förutsättningarna för amatörer OCH uppfödare förbättras.
AVELSVÄRDERINGEN V.8 (
2 kommentarer)
Perman: Jag fattar inte sån där värdering. Det fanns ju massvis med medelmåttor på tävlingbanan som ska visa upp sig. Så hur är det möjligt att de ens får komma på sån visning?
Måste man inte visat någonting som tävlingindivid för att få vara med?
Snacka om waste of time för de som ska kolla in "soporna". Daddy Joe och Northwood som exempel.
Det gamla systemet hade tydliga prestationskrav för att hingstarna skulle bli godkända. Detta system ifrågasattes av många. Sedan 2010 finns detta system där alla hingstar som visas blir godkända (om de inte har allvarliga veterinära anmärkingar som är ärftliga). Bra eller dåligt? Det flesta tyckte i alla fall på förhand att de nya systemet skulle bli jättebra.
Anonym: Det är upp till dig att välja .......
se till att välj rätt.
Ja, visst är det så...och det är inte så lätt.
READY CASH BARA BÄST (
1 kommentar)
Perman: Samtliga 18 hästar i loppet hade olika pappor. Vet inte om det är ovanligt för fransmännen har ju en del att gå på. Hyfsad bredd får man ju säga. Men borde väl inte ske alltför ofta...
Intressant iakttagelse! Jag ska kolla lite mer på detta... Det finns otroligt många hingstar i Frankrike och det gör såklart att utbudet ökar. Min egen teori är att Prix d'Amerique är ett lopp för den äldre eliten och då har härstamningen mindre betydelse än i ett unghästlopp.
TIFFANY BRODDA (
3 kommentarer)
Micke: Håller helt med om Tiffany, jag blev lite förbryllad av Eriks negativa kommentar efter loppet.
Ja, vi får se ikväll hur bra Tiffany är. Jag tror hon har bra chans, om kusken också tror på henne.
Sedan diskuterade Micke och Anonym situationen med Robert Bergh från V75 på Bergsåker där stallets andra häst från luckan från rygg på ledaren (som Bergh körde) på upploppet och vinner. Jag har inte sett detta lopp och har därför ingen uppfattning om situationen.
Puh! Då tror jag att alla fått någon typ av svar. Fortsätt gärna kommentera, så ska jag försöka svara lite mer frekvent.