måndag 28 februari 2011

Lördagspoäng & kommentar

Jag var helt däckad i influensan i helgen. Helt slut...

Här kommer de fyra sista hingstarnas resultat från värderingen i lördags.
Olympic As, 52p, lågt
Daddy Joe, 49p, lågt

Zapdos Håjt, 40p, mycket lågt
Neon P.E., 30p, mycket lågt.

Fick en kommentar av "Anonym" på ett tidigare inlägg, vilket får utrymme för ett svar här idag.

Varför är svensk avel så fokuserad på Hingstarna??
Det kan jag inte svara på, eftersom jag inte upplever att det är så.
Asvt tycker att det är bättre att betäcka ett sto efter Buck newton med 82 i Avelsindex med Going Kronos än att betäcka Dame Lavec med Underberg.
Jag känner inte till att ASVT skulle ha den inställningen. Varifrån kommer detta uttalande?

Om du är ute efter varför Svensk Travsport gör avelsvärdering för hingstar, men inte för ston? Det är nog mest av praktiska skäl. Det känns något enklare att premiera hingstarna som kan få drygt 100 avkommor per år, jämfört med samtliga ston som vardera kanske maximalt får 10 avkommor på en livstid. En hingst som är fullbokad sina fyra första år i aveln hinner få drygt 400 avkommor, innan det går att utvärdera hans kapacitet som avelshingst.
Kan någon förklara för mig varför man inte ger poängen för de olika delmomenten??
Jag vet inte svaret på detta heller.
Hur jag än vrider och vänder på poängen kan jag inte förstå hur Quito Gold kunde få 55 poäng mot Underberg som fick 56. Eller att magnifik Sund fick samma poäng som gentleman. Kanske kan Håkan ge oss någon förklaring?
Jag har inte läst de fullständiga protokollen, så jag har faktiskt ingen aning. Anderberg har faktiskt en tredjeplats från ett Gr 1-lopp som 3-åring, vilket många av de andra värderade hingstarna saknar. Jag tycker han har en bra hästamning också. Det kan finnas orsaker som anges i protokollet som jag inte känner till.
Varför ger man inte hingstarna begränsad rulle om man är så rädd för dem nya hingstarnas inverka på svensk avel?

Ex

Mycket lågt 10 ston
Lågt 20 ston
Medelmåttig 40 Ston
Högt 150 Ston
Mycket Högt 150 Ston

Då skulle den genetiska betydelsen inte ha så stor inverkan, eftersom dem allra sämsta hingstarna blir kasserade fortare.
Jag skulle tycka att det vore en intressant väg att testa. Jag vet att de har något liknande i Frankrike med vissa hingstar som är maximerade till 60 ston. Kanske någon EU-regel som sätter stopp? (Jo, jag vet att Frankrike är med i EU, men de kör ändå med sina egna regler i vissa fall.)
Till Håkan: I din statistik har du då tagit någon hänsyn till förutsättningarna för dem olika kategorierna hingstar?
Detta var Staffan Philipssons statistik. Han har helt simpelt utgått från vilken bedömning som hingstarna har fått vid avkommeprövningen. Deras bevisade förärvning.
Hade jag ägt tex Dame Lavec hade jag aldrig betäckt den med Bowling Inferno utan kanske med Donato Hanover eller Ready Cash? Sedan finns det ytligare en aspekt. Hur stor andel av dem bästa hingstarnas avkommor kontra dem sämsta hingstarna hamnar i proffsträning?
Jag förstår hur du menar. I allt avelsarbete finns också en miljöaspekt, framförallt inom travhästaveln. Det handlar om allt från att fölungarna föds i olika miljöer och får olika förutsättningar från dag 1 tills de stora loppen skall köras. Utfodring, träningsmöjligheter, daglig vård, o.s.v. Jag som uppfödare försöker påverka det som jag kan för att allt ska vara så nära 100% som möjligt. Det är väl lite så att de flesta hingstarna får "de ston som de förtjänar" och det är väl också vad du säger?
Då blir inte statistiken rättvis eller har jag fel?
Helt rättvist kan det aldrig bli och det får vi nog acceptera. Precis som all annan statistik inom travet med körsvensligor, tränarligor o.s.v. Det går väl inte att jämföra kuskarnas/tränarnas prestationer, eftersom de inte har likvärdigt material?
Det blir som att jämföra snitt betygen mellan Svenska och etiopiska skolor. För den delen tror jag inte att de svenska barnen är smartare en vad dem Etiopiska barnen är. Samtidigt behöver inte något svenskt barn springa två mil till skolan varje dag. Av den anledningen kommer Sverige aldrig bli bättre i långdistans löpning. Vad säger det om förutsättningar?
Jag tycker inte att det var en relevant jämförelse. Det visar sig emellanåt att det finns hingstar som INTE klarar av att leverera, trots att de fått förutsättningarna. Å andra sidan finns det hingstar som klarar av att leverera, trots sämre förutsättningar. Det finns genom BLUP idag parametrar som har väldigt hög bevisad arvbarhet. BLUP tar hänsyn till stomaterial, om jag inte är felunderrättad.

(Såg för länge sedan ett TV-program som jämförde danska och kenyanska ungdomar som var löpare. Den skillnad som de fick fram var att kenyanerna hade vader/underben som gav dem bättre "ekonomi" i löpningen.
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/friidrott/article33316.ab)


Jag tycker svensk uppfödning har hållit en mycket god utveckling de senaste decennierna.
Det finns kurvor som visar på att varje kull blir i genomsnitt en längd bättre för varje år och inget tyder ännu på att den kurvan har börjat plana ut. Vi har gjort avelsframsteg och förhoppningsvis kommer vi att fortsätta så. Trots att vi har en mycket mindre population är exempelvis Frankrike, står vi oss starka internationellt. Jämför vi med fullblodsaveln i världen, så har de tidsmässigt inte utvecklats sig överhuvudtaget de senaste decennierna. De har kanske redan nått sin fulla kapacitet?

fredag 25 februari 2011

Poängen från fredagen

And the points from the Axevalla jury...

Red Hot Dynamite, 82, högt
Text Me, 81 poäng, högt
Zola Boko, 79, högt
Ken Warkentin, 77, högt
Sebastian K., 75, högt
Quarcio du Chene, 71, högt

Magnifik Sund, 70, medelmåttigt
Gentleman, 70, medelmåttigt
Please Poppy, 62, medelmåttigt

Bring Me Back, 42, lågt

Cecena Ås, struken
Russel November, struken

-----

Tillägg...fick en kommentar från "ANONYM"!
"Oerhört slött av ASVT att ni inte lade ut fredagens bedömningar från avelsvärderingen offentligt på er hemsida innan ni gick hem för dagen. Det offentliga omdömet skulle ju vara klart kl 16, men inte ett ord går att läsa nånstans om det. Pinsamt!"
Lena Karlsson har ringt och försökt att få resultatet och lyckades på sin fritid en fredagkväll kl. 20.00 ordna fram detta när hon äntligen fick kontakt med nämnden. De offentliga omdömena brukar oftast inte publiceras i skriven form förrän 1-2 veckor efter värderingen. De ska korrläsas och skrivas under först.
(De offentliga omdömena börjas läsas upp hingst för hingst kl. 16 och det var troligen inte klart före kl. 17.)

Avelsvärdering

Lite kommentarer har kommit på inlägget om resultatet från avelsvärderingen som startade igår.
Anonym: Massa tjat om dem gamla reglerna nu har vi nya regler och då får vi acceptera. Det är ju som sagt fritt val att välja Själv! ingen tvingar någon att ta en hingst som inte skulle bli godkänd enl. det "gamla" systemet!
Jag tycker ändå att det är intressant att jämföra. Personligen tycker jag att det gamla systemet fungerade bra, men jag accepterar det nya systemet också. Jag tror det nya systemet till och med är bättre, men då ska man också känna till lite av bakgrunderna och de utvärderingar som gjorts av de gamla systemet. Återkommer nedan om detta...
Jonas: Har lite svårt att köpa poängsättningen i vissa fall. Visst måste väl tex. Caramba hall och Euro staro crown kännas hetare än tex. Scarlets aino? Whatwouldtheysaid 38? har de sett hästen överhuvudtaget?
Dagens avelsvärdering ger inte så mycket utrymme för "subjektiva" bedömningar. Nämnden är mycket styrd utav de riktlinjer för poängbedömningen som satts upp.

Whatwouldtheysay har inte jag sett och rent krasst
, så behöver nämnden i princip inte heller se hästen för att ge honom 38p. Eftersom 50p är för prestationer, så för honom som tjänat ca $5.000 (?) är det direkt ett stort bortfall av poäng där. Det är troligt att han fått högt på härstamning som är max 40p. Hur det är med den veterinära delen på 10p, vet jag inte men antar att det finns anmärkningar eftersom han såvitt jag vet gjort få starter (sex starter i USA?) och troligen har en skadehistorik? Det senare är enbart spekulationer från min sida. Exteriören har 0p.

Jag har visat dessa tabeller förut, i maj förra året. De kommer som en repris här. Det är Staffan Philipsson som gjort en utvärdering av det gamla avelsvärderingssystemet.

Det är viktigt att poängtera att "Klass I" och "Klass II", ungefär motsvarar "Mycket högt förväntat avelsvärde".
"Klass III" och "Klass IV" motsvarar ungefär "Högt förväntat avelsvärde". Sedan finns det inga klasser som motsvarar "Medelhögt", "Lågt" och "Mycket lågt" förväntat avelsvärde. Dessa tre kategorier är alltså "under" denna tabell. (Klicka på tabellerna, så bli de större)
Denna tabell är från 1985-1995 och visar att 68,8% av de hingstar som fick absolut högst betyg sedermera blev Elit- eller A-hingstar. 3,1% av dessa blev "kasserade". Av de hingstar som precis klarade sig över minimikraven blev hela 72,7% "kasserade. Slår du ihop "Klass III" och "Klass IV" (motsvarar "Högt förväntat" idag), så blev EN (Tibur) Elithingst, 11,8% blev "AB" och resterande 87,2% blev "B" eller "kasserade". Det är ganska tydligt att i denna tabell var "lönsamt" att välja hingstar med "Mycket högt förväntat avelsvärde".

Denna tabell är från 1995-2005 och trenden är densamma. Av de hingstar som har högst avelsvärde hittar vi de som blir Elithingstar och de flesta av hingstarna som precis klarat miniminkraven blir "kasserade".

Slår man ihop tabellerna, så var 62 hingstar som precis klarade minimikraven för ett godkännande. 75,8% av dessa blev kasserade vid avkommeprövningen. Den "bästa" av dessa 62 hingstar blev AB-hingst.

Trevlig helg!

torsdag 24 februari 2011

Avelsvärderingen 24/2

Er bloggare har legat däckad i en förkylning i dagarna två. Nu är jag på bättringsvägen, även om det inte är toppform. Det är nog 2-3 år sedan jag var sjuk, så man får ta detta. Framförallt, så är det rätt bra prognos på denna sjukdom.

Resultatet från avelsvärderingens första dag på Axevalla.

Caramba Hall - 66p, medel
Lovely Lidob - 56p, medel
Bowling Inferno - 56p, medel
So Perfect - 56p, medel
Anderberg - 56p, medel

Quito Gold - 55p, lågt
Oeillet Rouge - 52p, lågt
Garantido - 52p, lågt
Impressive Lavec - 51p, lågt
Syrinxian - 44p, lågt

Northwood - 39p, mycket lågt
Whatwouldtheysay - 38p, mycket lågt

tisdag 22 februari 2011

Om att sluta på topp

Jag läste en riktigt bra krönika i en av lokaltidningarna i helgen. Den handlade om att sluta på topp och riktade sig till idrottare. Det var Tomas Ruuth Västerbottens Folkblad som knåpat ihop raderna.

Det har nog inte undgått någon att Peter Forsberg valde att sluta med sin ishockeykarriär för en dryg vecka sedan. Kommer man som jag från Öviktrakterna, så är det givet att det inte funnits någon ishockeyspelare som varit större än Peter. Jag tror att det även utanför Övik finns de som också kan skriva under på detta.

Nej, han slutade inte på topp. Han älskar sin sport och för honom fanns det inget roligare än att spela ishockey. Han ville nog försäkra sig om att han inte slutade "för tidigt". Tänk att få gå och gräma sig över att man inte höll på ett år till. Att man inte gjort allt man kunde för att försöka komma tillbaka. Det handlar inte om pengar eller att bevisa något för någon annan, utan för att göra det som är det roligaste han vet.

Att sluta på topp är som:
  • "Åååh, vilken god middag! Jag slutar äta efter förrätten, så jag inte blir mätt och kanske besviken."
  • "Yes! Min häst vann Elitloppet. Nu är karriären över, eftersom det inte finns större lopp kvar att vinna i Sverige."
  • "Mitt fölsto lämnade en kriterievinnare! Nu tar vi henne ur avel."
Numera bor jag i Västerbotten och då aktualiserar det sig med lite Västerbottniska exempel.

Hur många har inte ansett att Anja Pärson passerat zenit på sin karriär? I förra veckan tog hon ändå två alpina VM-brons. Dessa skulle hon har varit utan, om "folket" hade fått besluta om hennes liv. Varför missunna Anja att hålla på med det som är "hennes liv"?

Jens Byggmark är en annan Västerbottning. Han är fortfarande ung, men han var nära att inte ens få vara med i VM-truppen. Svaret på detta, ett VM-silver!

Björn Ferry är en Västerbottning som förmodligen och förhoppningsvis har många år kvar i toppen. Frågan är om han kommer att vinna OS-guld igen? Björn har uttalat sig att han tänker fortsätta med skidskyttet så länge han bara kan, eftersom det inte finns något roligare.

Jag avslutar med att citera Tomas Ruuth:
"En all­män upp­fatt­ning är att man ska slu­ta på topp. Men att slu­ta på topp är egent­li­gen bara en slump. Id­rot­ta­re slu­tar när de är less och den tid­punk­ten kom­mer oli­ka för oli­ka id­rot­ta­re."
http://www.folkbladet.nu/238723/2011/02/19/att-sluta-pa-topp-ar-en-slump

måndag 21 februari 2011

Maharajah

Då fick han äntligen sätta "pricken över i:et" på Vincennes, Maharajah! På något sätt tycker jag att det var lite skoj att det skedde i Prix de Paris (Pd'A hade såklart smällt högre) på den för de franska hästarna gynnsamma distansen 4.125m. Det visar med all tydlighet att det går att föda upp både starka och snabba hästar i Sverige, om nu någon tvivlat på detta. Detta är såvitt jag vet det längsta Internationella Grupp 1-loppet, följt av Prix d'Amerique med sina 2.700m. (Prix d'Cornulier också 2.700m, under sadel.)

Om loppet igår var långt, så blev denna blogg något kortare. :-)

fredag 18 februari 2011

Spårtrappan och ASVT-nytt

Åke Svanstedt kommenterar i sin krönika på hemsidan den nya "spårtrappan" som Svensk Travsport har infört.
Han tycker att "spårtrappan" borde införas i alla lopp. Då slipper man lottningen av startspåren och man kan på förhand uppskatta vilket spår som man kommer att få. Ett citat:
"Jag tycker att det här är väldigt bra och ser flera fördelar. Ta en häst som går ur Bronsdivisionen och precis har gått in i Silverdivisionen. Det är tufft för hästarna precis när de kommer in de högre klasserna. Istället för att bli knäckta i skallen (som en del blir) och få ett dåligt spår när de möter tuffare motstånd, kan de få ett bra spår istället. Anmäler man en häst som står tufft till penningmässigt, då vet man att man får ett bra spår. Och då har man chansen även om man står tufft till."
Denna trappa är gjord för autostart, men det skulle såklart vara möjligt även att konvertera den för att passa voltstart också. Det kittlar säkert för den som har en startsnabb häst att "uppanmäla" en klass på rikstoton för att förmodligen få spår 1. Är det dessutom kortlopp, så lär det nog vara flera som är sugna på att testa detta.

Jag tycker också att det kan vara värt att testa detta, men kanske inte i samtliga lopp. Direkt tycker jag att den inte passar att ha i insatslopp och försök till dessa. Inte heller i Grupp I och II-lopp. V75-finalerna, tycker jag också kan tillhöra undantagen. Det kanske är fler lopp som det "slår fel" att tillämpa spårtrappan, men varför inte testa?

Åke Svanstedts krönika: Läs här!
"Spårtrappan", travsport.se: Läs här!

Det händer en del saker inom ASVT. Jag har redan rapporterat om den kommande Årsstämman med Uppfödargalan, att Föl- och Ammajouren har öppnat och att BAS-organisationerna har lyft frågor till Förtroenderådet. Här kommer ytterligare några nyheter:

- Nytt samarbetsavtal med veterinärer. Det är tillsammans med Mälaren Hästklinik och deras samarbetskliniker som avtalet är skrivet. Det ger 20% rabatt på kontrollröntgen av unghästar.
Läs mer!

- Internetauktion på tisdag! Här har du chansen att köpa en avelshingst. Det är Armbro Trick som auktioneras ut. Dessutom en hel del andra intressanta hästar. Fölston dräktiga med Explosive Matter, Muscle Mass, Kadabra, From Above, Clerk Magistrate, Celebrity Secret, Gift Kronos och Up Front Larry. Ettåringar efter Ready Cash, Echo och Blue York Yankee. Toppstammad starthäst efter Viking Kronos - Dedicated. Den som fångat mitt största intresse är fina stoet Ninotchka. Det skulle inte vara helt fel att ha henne i en kommande avelsbox. Jag får väl kasta in ett chanssystem på V75 och hoppas på jätteturen, så kanske man kan vara med i budgivningen på tisdag.

Nu startar bloggen som jag nämnde i måndags. Första inlägget är publicerat. Det handlar om Lars Öström som ska låta oss följa oss i uppträningen av två kallblodiga 2-åringar.
Följ med "Glimra" och "Svarten", på denna länk!

Trevlig helg på er, så avslutar jag med en bild på Ninotchka!

Ninotchka

torsdag 17 februari 2011

BAS & kommentar

BAS-organisationerna lyfter frågor till förtroenderådet. Det är sex frågor som de vill att förtroenderådet ska ta upp. BAS ställer inte bara frågor, utan bland annat vill de aktiva diskutera hur BAS tillsammans med sällskapen ska kunna påverka men också ta ansvar för svensk travsport. Läs mer här!

Fick en kommentar av Jonas
(kul att "alla" är helt anonyma) på mitt inlägg om helsyskon.
"Om jag förstått saken rätt delar helsyskon 36% av sina gener. Det låter inte helt logiskt men det är vad jag läst. ( källa saknas dessvärre)"
Jag håller med dig om att det låter ologiskt. Min källa är Torvaldur Arnason och jag tror att det finns fler som kan styrka att det i genomsnitt är 50% för helbröder. IHBC.se är för övrigt en jättebra sida, även om den kanske inte är den snyggaste. Inte heller så lätt att hitta vissa saker på den, men det finns mycket positivt på den. Nedan en länk till en tabell för släktskapsgrad.
http://www.ihbc.se/app/servlets/tableslaktskapsgrad.html

Fick nu ytterligare en kommentar någon som vill vara Anonym.
"Det jag hört i denna fråg om helsyskon är att många inte tror på konceptet om flera blir bra och samma tränare äger hästarna.

Då anser många att man inte riktigt kan skilja stammen från den som tränar på ett bra sätt. Typ exemplet är hästarna som j*p har som har samma mamma och pappa flera gånger. Är hästarna så bra eller är det j*p som ligger bakom dessa hästar som är en skicklig tränare?"
Det finns alltid både en miljöfaktor och en arvsfaktor. Exempelvis har "Antal starter" en relativt låg arvbarhet "0,18", vilket gör att miljöfaktorerna "0,82" har mycket större betydelse. "Prissumma per start" är den parameter i BLUP som har störst påvisad arvbarhet med "0,44", vilket är en mycket hög arvbarhet. Fortfarande har miljöfaktorn ändå en något större betydelse, "0,56". Det räcker inte med att köpa den bästa avkomman, om den inte ges tillräckligt bra möjligheter av tränaren.
Läs mer om avelsindex och arvbarhet här!

onsdag 16 februari 2011

Helsyskon

Jag såg en fråga på ett forum på nätet om helsyskon. Frågeställaren hade ett fölsto som lämnat en nu 3-årig avkomma som inlett karriären med två raka segrar. Han undrade om det var en fördel att gå åter till samma hingst för att försöka tillverka ett helsyskon.

Någon svarade att "helsyskon blir aldrig lika bra". Jag har också hört detta påstående, men vill avfärda detta som en myt. Det är såklart så att alla hästar är individer och rent genetiskt har två helsyskon i genomsnitt 50% gemensamma gener. Två halvsyskon har dock "bara" 25% gemensamma gener i genomsnitt. Jag tycker att det finns många exempel på helsyskon som blivit framgångsrika. Ser man kommersiellt, så tror jag inte att någon skulle avstå att köpa en avkomma på grund av att den har ett bra helsyskon.

Ser man till avelspotentialen, så ligger vi i ett annat läge. Då har helsyskonet visat sin kapacitet och ska bedömas utifrån den. Det som har störst arvbarhet enligt vetenskapen är unghästprestationerna. En helbror som saknar unghästprestationer har inte alls samma förutsättningar att lyckas som avelshingst. Det finns undantag och kommer alltid att finnas undantag, men om man ska avla för att hitta undantagen...så tycker i alla fall jag att man gör aveln svårare än nödvändigt.

Jag hittade denna länk till ett inlägg som Per Johnsson skrivit (2008) i ämnet på Blodbanken.
http://blodbanken.nu/servlet/GetBBData?type=message&mID=6057&breed=warm

tisdag 15 februari 2011

Stämma, motion, jour och artikel

Jag ska passa på att puffa för ASVT:s Årsstämma med efterföljande Uppfödargala. Årstämman är lördagen den 5 mars och börjar kl. 12.00 I år hålls den på Scandic Infra City i Upplands-Väsby, alltså samma hotell som auktionerna.

Intressant i år är att ASVT bjudit in både Remy Nilson (ATG) och Hans Ljungkvist (Svensk Travsport). De ska hålla föredrag och de kommer säkert att få en del frågor att besvara också. Alla som fyllt i "Uppfödarenkäten" som skickades ut till medlemmarna har haft möjlighet att där ställa sina frågor till dessa herrar. Anders Järnerot och Björn Damm har gjort ett stort researcharbete bland verksamma ston och hingstar som kommer att redovisas.

På kvällen blir det trivsam galamiddag och med prisutdelningar och underhållning.

OBS! På fredag (18/2) är sista dagen för att boka in sig på lunchen och för att få hotellrum till rabatterat pris. Skynda att anmäla dig, om du inte redan gjort det.
Läs mer om stämman här!

Det har inlämnats en motion till Årsstämman och den berör ett ämne som faktiskt tagits upp på bloggen tidigare. Den handlar om att stoägarna efterlyser en redovisning av de olika seminstationernas och hingstarna dräktighetssiffror. En slags "varudeklaration". Det finns motsvarande på halvblodssidan (www.sprangrulla.se) och nu önskar "motionärerna" detsamma bland varmbloden.
Till motionen

Jag puffar också för att "Föl- och ammajouren" har öppnat telefonlinjen för året. Det är en fantastiskt jobb som Henrik Hult, år efter år efter år..., lägger ner på detta. Hedervärt! Lägg in detta telefonnummer i adressboken.

073-314 13 16

Läs mer om "Föl- och ammajouren".

Undertecknad fick idag en artikel publicerad i Travronden. En liten otydlighet ska jag förtydliga här. De olika hingstarna betäckte 4912 ston (12 ston gick till hingstar som gör att avkommorna hamnar i stambokens del II.), men totalt användes 4700 ston i avel. 212 ston hade två hingstar som de använde under säsongen. Jag räknade med de 4912 tjänsterna som hingstarna utförde.

måndag 14 februari 2011

Nytt Bloggtips

Gårdagen var lite tung. Worldwide var ute på hemmaplan i ett lopp med 75.000 kr i förstapris. Jag ska erkänna att jag hade lite förhoppningar på att han skulle vara rätt långt framme. Han såg fin ut i värmningen och fick en bra start. Allt sprack när det blev en tappsko. En tappsko på vinterbana är inte kul... Det är bara att hoppas att han inte dragit på sig någon skada/sträckning. Det är ändå det viktigaste!

Jag utlovade en bloggnyhet. Det är Lars Öström som ska börja blogga på stallbredbyn.se Han ska tillsammans med två andra amatörer från Sala delge hur de tränar upp två kallblodiga 2-åringar. Jag har fått ett dokument där Lars beskriver sin filosofi kring träning och hästhållning och det håller hög kvalité! Jag håller på att sammanställa detta och kommer att presentera det så snart som det är klart. Sedan ska man kunna följa dessa kallblod med jämna rapporter.

Det som är så fantastiskt med Lars är hans entusiasm. Han har hållit på med hästar i princip hela sitt 77-åriga liv och brinner fortfarande för att utvecklas och bli ännu bättre. Han säger att han det aldrig varit så spännande att börja träna 2-åringar som nu. Bloggen kommer att dra igång under veckan.

Fick en kommentar från "Anonym".
"Håkan, är inte unghästprestationer viktigast? Hur kan då Gloria De Campeao vara intressant? Har väl sprungit in sina pengar som äldre.....

Annars gillar jag dina idéer du tänker nytt! Roligt koncept du föreslår värt att testa."
Hmm...nu satte du mitt skägg i brevlådan! Jag kan erkänna att jag inte har någon som helst koll på när Gloria de Campeao har tjänat sina pengar. Du har bättre koll på detta än mig. Jag har inte heller koll på fullblodsaveln, men jag antar att det är unghästprestationer som nedärvs även där.
Tack! Jag vet inte om min idé är "den rätta", men det kan vara värt att fundera på om det kan värt ett test. Det var bara något som flög i mig. :-)

Glöm inte dina nära och kära idag på "Alla hjärtans Dag"!

fredag 11 februari 2011

Snökaos i Stockholm, torka i Röbäck

Läser om snökaoset i Stockholm. Det verkar inte roligt för stockholmarna idag. Huga! Här i Röbäck är det dock torka idag, bloggtorka. Det har kört sig helt och jag gör helg nu. Jag är åter på måndag med en mycket intressant nyhet, en bloggnyhet!

Trevlig helg på er!

torsdag 10 februari 2011

Kommentarer igen

Vi tar en dag till med kommentarer. Fyra st, som hittills kommenterat gårdagens kommentarer. Det tackar jag för.

"Anonym: Men, är det inte enkelt?
Skapa förutsättningar för att äga häst. Det är ju det som är problemet.Finns det inga som vill äga häst, så blir det svårt att sälja!

ALLA är idag medvetna om att köper du en travare,så är det det med allra största säkerhet garanterat ett utflöde utav pengar. Givet detta så blir färre och färre som vill köpa en travare. Säg att förutsättningarna ändras, så att i alla fall 20 % av hästarna går ihop. "Håll drömmen vid liv" är ju en klassisk slogan. I dagsläget så måste du vara oerhört naiv för att ens drömma att hästen skall "gå runt".

Prispengarna "MÅSTE" anpassas till dagsläget!

Svårare är det inte.

SKAPA MÖJLIGHETER"

Givetvis måste det skapas förutsättningar och möjligheter. Det verkar dock inte som det är några ytterligare prispenga-höjningar på gång.

Anonym: Ja men frågan är ju HUR det blivit så dyrt att ha travhäst!
Själv tycker jag det är hela vägen som är dyr från att köpa en häst, försäkra, vaccinera, banavgift, licens, foder, strö, skoning ja listan kan göras LÅNG!

Men samtidigt har alla led verkligen insett att man KAN ta betalt för vilken hästägare vill riskera att "dyrgripen" inte får det bästa av allt??

perssonligen tycker jag ibland det är nästan fantasipriser, ska hästägaren dessutom måsta ut på kvällarna i mörker, träna och samtidigt då på ett jobb dagtid så förstår jag samtidigt att många köper andelar i hästar och "slipper få skit under naglarna"

Någonstanns har travet misslyckats lite, någonstanns blev det fel. Om det är höga direktörslöner eller var systemfelet ligger vet jag inte.

Ja, det är uppenbart att kostnaderna i många led har ökat för att båda äga och föda upp häst. "Alla" vill ha det bästa och det blir lite av en kapprustning.

Anonym: Jag är övertygad om att vi uppfödare blir fler och att fler avkommor kommer födas om man slipper gå back på varje avkomma som man säljer.
men att gå back en semester resa varje gång man föder upp en avkomma skapar inte direkt fler.

För att få fler köpare så borde travet satsa på att få staten att gå med på att man kan få göra så att man kan få göra avdrag i deklarationen.

Ja, det är klart att det vore positivt.

Dan: Varför ska vi ha fler nya uppfödare? Som det ser ut idag har vi väl redan för många?
Utbudet hästar är ju vida överstigande efterfrågan. Ska vi då satsa på att skaffa fler? Förstår inte logiken. Det är väl bättre att antalet minskar till en mer hälsosam nivå så de som jobbar med det faktiskt kan gå runt?

Är det den lågsiktiga återväxten som åsyftas så löser det sig självt bara det finns ekonomi i uppfödandet, och dit når vi inte genom att skaffa fler säljare som krigar om samma hästköpare.

Det var den "långsiktiga återväxten" som jag var ute efter. Undrar vad medelåldern på uppfödarna är per född häst?

onsdag 9 februari 2011

Kommentarer

Jag har nu även gjort en fil med V75-dagarna, om man vill lägga in i iCal. Hämtas här! (februari-december 2011)

Några kommentarer på gårdagens inlägg.

Anonym: "Bästa sättet att få mer uppfödda hästar är ...
1 se till att få fler köpare som kan / vill betala för avkommorna så att man kan gå plus.
2 skapa bättre marknads platser för att sälja sin häst. Allt är inte bara auktioner.
3 hjälpa till att skapa avtal med hingst ägare , stuterier foder försäljare med rabatterade priser.
4 gynna " svensk födda" avkommor upp till en viss ålder.
5 Se till att ston kan tjäna mer pengar och får likvärdiga pengar som hingstarna i insats loppen.

Men som sagt var ....
mer hästägare , mer sålda hästar , bättre priser till säljaren. Då kommer fler avkommor att födas automatiskt"
Bra analys, men skapar detta ett intresse för "nya" uppfödare?
Känns ändå som en "förutsättning" för att behålla de befintliga uppfödarna.
Punkt 2, är på gång och kommer under 2011.
Anonym: "Fast det är synd att folk i allmänhet inte kan vara seriösa om det kommer nya system som skulle kunna gynna uppfödare på ett snabbt sätt, men jag håller med måltavlor skulle med säkerhet finnas:( "
Överallt där man kan få fördelar kommer det att finnas de som kommer att utnyttja "systemet". Det ligger nog i människans natur?

tisdag 8 februari 2011

Nya uppfödare?

Först en annan sak... Jag har lagt in samtliga Grupp 1-lopp i Europa i iCal. Vill du ladda ner filen med dessa lopp, så finns den här!

Jag gick och funderade lite... Vad behövs för att skaffa nya uppfödare?
Vad kan man locka dem med och hur kan man ge dem en bra start? Nu ska jag redan innan säga att detta kanske är svårt att genomföra, men inte omöjligt. Det kanske går att göra en "spin-off" på idén och applicera det på ett annat sätt? Starta nya tankebanor? Lite brain-storm...

När jag fick höra att Dubai World Cup-vinnaren Gloria de Campeao skulle uppstallas på Alebäck för en kostnad av 25.000 kr vid levande föl...då tänkte direkt: Oj, TÄNK om vi hade haft ett fullblodssto! Jag började direkt tänka på om det vore möjligt för oss att KÖPA ett fullblodssto för att kunna vara med om denna möjlighet. Insåg direkt att det inte var speciellt möjligt om vi inte skulle byta bort vårt varmblodssto och kanske även tävlingshästen. (Det senare INTE aktuellt, om jag vill bo kvar på samma adress som min fru.)

Jag blev direkt intresserad av fullblodsavel och tänkte tankar om att skaffa ett fullblodssto. Detta trots att jag aldrig tidigare varit speciellt intresserad av fullblodsavel. Jag tror inte att jag är ensam om detta, eftersom jag hört att fler travhästuppfödare (som har bättre ekonomi än undertecknad) köpt fullblodsston för att kunna använda Gloria de Campeao. De insåg potentialen och fick ett intresse...

När Gloria de Campeao flyttar till Brasilien kommer han att kosta ca 30.000...dollar! Han kostar alltså bara 12% av denna summa i Sverige.

Hur skulle man kunna översätta detta på varmblodsaveln? Hur skulle man kunna genomföra detta? Jag tänker att det vore möjligt med att erbjuda världens bästa avelshingstar till motsvarande rabatt för nya uppfödare. Lek med tanken att erbjuda följande fiktiva lista för nya uppfödare.
  • Muscle Hill, 10 platser, 25.000 kr
  • Donato Hanover, 10 platser, 20.000 kr
  • Going Kronos, 10 platser, 12.000 kr
  • Love You, 10 platser, 11.000 kr
  • Ready Cash, 10 platser, 8.000 kr
  • Järvsöfaks, 10 platser, 2.500 kr
  • Moe Odin, 10 platser, 2.500 kr
Vem ska subventionera priserna? Ja, detta paket innehåller en subvention på knappt sex miljoner kr. (Det är väl inte omöjligt att förhandla ner priset, om man köper 10 platser hos resp. hingst? Det blir reklam för de hingstar som väljs ut.) Personligen, tror jag att dessa sex miljoner gjort mer gott för Svensk Travsports framtid, än att krydda prispengarna i Guld och Silver. Är det egentligen en utopi att staten skulle gå in med dessa sex miljoner om en satsning? I Frankrike finns det stuterier som ägs av staten som köper in avelshingstar. Här handlar det om en årlig satsning.

Jag inser att det såklart finns problem. Vem är en ny uppfödare? Det kommer i så fall att skrivas över ston på släktingar och vänner som "måltavlor" för att få komma åt denna subvention. Det går naturligtvis att komma runt med olika reglementen, men det blir säkert krångligt. Sedan vore det genetiskt slöseri att låta ston med mycket låg avelspotential att gå till dessa hingstar, så det krävs nog ett urval att stomaterialet också. (BLUP-krav?) Dessa nya uppfödare skulle ha stora möjligheter att få en bra start på sina verksamheter och därmed också en framtid som travhästuppfödare.

Potentialen för detta paket är upp till 70 nya uppfödare av travhästar! Jag är medveten om att det även krävs (akut) "vård" av befintliga uppfödare. Det kanske går att fördela platserna hos hingstarna "50/50" mellan nya och befintliga uppfödare? Man skulle kunna ha en slags "ansökan" till dessa platser?

Hur galen är tanken? Går det att spinna vidare på idén? Fördelar och nackdelar?
Kommentera gärna!

måndag 7 februari 2011

Helgen

Efter en mycket trevlig helg är jag laddad inför en inspirerande arbetsvecka.

På lördagen hamnade jag i stallet, lite hastigt och lustigt. Det händer inte så ofta numera, men det var en grind som skulle lagas. Det händer i princip aldrig att Jenny och jag kan vara barnlösa i stallet, vilket hände nu. Så det slutade också med att jag fick ut och köra gamle (vackre) Worldwide tillsammans med 2-åriga Önas Hamra (e. Laddie). Det är en fröjd att få köra "Fricken" som vi kallar honom. Önas Hamra är Jenny väldigt nöjd med och det är en mycket trevlig sort som gjort allt som krävs hittills. Hon såg fin ut på nära håll också! Jag pratade med Bertil Nordensson i förra veckan som har Laddie uppstallad. Han kunde bekräfta att Laddies avkommor är väldigt trevliga, precis som Laddie själv. Dessutom har han både härstamning och prestationer.

Sedan blev det Travfestival på kvällen här på Umåker. För några år sedan togs nomineringarna bort och Travgalan bytte därför namn till Travfestivalen. I år var nomineringarna tillbaka (men fortfarande Festival) och det var riktigt kul att se tillbaka på de fina prestationer som hästarna på Umåker utförde under 2010. "Alla" lovar att 2011 ska bli ännu bättre. Vi fick i alla fall en riktigt trevlig kväll!

Igår söndag var jag inte så startsnabb, men jag har jobbat med de nästan 700 bilder som jag tog under kvällen. Ordnat med bildspel o.s.v. Kul!
Imorgon kommer en tokig idé jag fick, om hur vi ska locka nya uppfödare.

fredag 4 februari 2011

Gammal man gör så gott han kan...

Vår fantastiske Worldwide fortsätter att skänkas oss glädje. Förutom att han är en fantastisk gentleman som varje dag får min fru på gott humör varje dag, så kan han fortfarande prestera också.

Den numera 11-årige valacken anmäldes till favoritbanan i Boden. Han kom inte med i sin vanliga klass, så vi fick uppanmäla honom till snabbloppet. Som "kompensation" fick vi spår 1. Nu kusk är alltid ett orosmoment, men Torbjörn Jansson skötte sig prickfritt. Yes! Det var "bara" att hålla innerspåret runt om, vilket blev 3e invändigt till slut. De två framför på innerspåret var det inte mycket att göra åt, så Jansson koncentrerade sig bara på att bevaka tredjeplatsen. Så farbror Worldwide blev trea i snabbloppet med krafter kvar!

I helgen väntar Travfestival här på Umåker. Vi ska göra comeback i dessa sammanhang efter några års "frånvaro". Det ska bli riktigt skoj och vi har många vänner som är nominerade. Umåker har haft ett bra år och då är det extra roligt att vara med och hylla de som varit framgångsrika. Så ha en trevlig helg allesammans, för det har jag tänkt att ha!

Worldwide tillsammans med bäste kompisen Jägarn (shettis).

torsdag 3 februari 2011

Storlopp och Tiffany

Perman väckte en intressant tanke, när han noterat att det var 18 olika fadershingstar på de 18 startande i Prix d'Amerique. Jag kollade upp på den fantastiska sidan, qhurth.com/trav

Prix d'Amerique, de fem senaste åren hingstar/startande.
2011: 18/18
2010: 18/18
2009: 17/18 (Toss Out, x2)
2008: 17/18 (Goetmals Wood, x2)
2007: 15/18 (Cygnus d'Odyssee, Viking's Way och Baccarat du Pont, x2)

Criterium des 4ans, de fem senaste åren.
2010: 17/18 (Niky, x2)
2009: 16/18 (Love You, x3)
2008: 11/13 (Love You, x3)
2007: 14/16 (Goetmals Wood, x3)
2006: 13/14 (Ganymede, x2)

Svenskt Travderby, de fem senaste åren.
2010: 10/12 (Viking Kronos, x3)
2009: 8/12 (Viking Kronos, x4 och Coktail Jet, x2)
2008: 11/12 (Express Ride, x2)
2007: 10/12 (Alf Palema och Super Arnie, x2)
2006: 10/11 (General November, x2)

Jag vet inte om det går att dra så stora slutsatser på detta. En skillnad mellan Sverige och Franrike är att finns väldigt många hingstar i Frankrike och att de har ett lägre maxtak för hur många ston varje hingst får betjäna.

Sedan måste jag bara skriva ut min glädje efter Tiffany Broddas (e.Revenue) uppvisning igår. Nu fick hon en oförmånlig löpning utvändigt om favoriten, men kunde ändå käka upp honom och stå emot attackerna bakifrån. Hon var riktigt bra IGEN!
(se måndagens inlägg)

Två nya kommentarer till detta inlägg.
- "Saddle Ridge" tackade mig för bloggen angående Tiffany Brodda. Grattis!
- "Micke" missuppfattade nog detta och trodde han medande Staro Dow Jones?

Precis när jag skriver detta, så läser jag att Revenue återvänder till Sverige!
Han kommer att stå på Brodda Stuteri.
Läs mer på travronden.se

onsdag 2 februari 2011

Kommentarer

Yes, då ska vi köra lite kommentarer som tyvärr fått bli lite liggande. Det blir en kortare form av svar, så det inte ska bli alltför långt.

VEM SKA ANMÄLA HÄSTEN? (3 kommentarer)
Anders: Attityden bland många tränare att en ägare som inte lägger sig i är en bra ägare är trist. Ju mindre kontakt med ägaren, desto bättre tycker de. Som ägare vill man normalt sett ha så mycket information som möjligt, jag har haft många tränare men aldrig varit i närheten av att få för mycket information. Tvärtom så har jag många gånger upplevt att tränaren mörkat eller åtminstone försökt göra det om olika saker, typ att hästen kom lös och skenade.
Det är djupt olyckligt med tränare som försöker mörka incidenter som inträffar. Som ägare borde man ha rätt till ALL information.
JP: "Det finns ingen som helst annan möjlighet än att den som handhar hästen i vardagen och är ansvarig för medicinering/liniment och som har koll på hästens allmäntillstånd, stelhet/aptitproblem (raden kan göras lång) är den som ska anmäla hästen. Något annat är helt ohållbart, men en intressant tanke i teorin."
Visst, det är en förutsättning för att hästen är i startbart skick. Den dialogen får vi hoppas finns mellan tränare och ägare. Om tränarna lyssnade mer på hästägarnas önskemål och lät dem som vill vara mer delaktiga, kanske inte frågan skulle finnas. Kommunikation kan vara svårt.
Henke: Intressant ämne. Självklart ska ägaren bestämma så mycket han vill. Tränaren får ändra sin produkt om han vill annat än att bara träna.
Som sagt det bästa är om tränare och ägare kan bestämma i samråd.

ELITSTON & DIPLOMSTON (2 kommentarer)

Sara (Stall Celeber): Elitsto vore något, bara att drömma på och satsa vidare...

Ni är ju redan en bra bit väg... Jag önskar er lycka till med Amandas kommande så fölisar, så blir hon ett Elitsto om något år. :-)
Anonym: Är nog ingen omöjlighet (om än svårt) att få fram ett elitsto i dag... Det gäller att se sig om rejält och hitta en exteriört fin märr (gärna som visat lite talang) efter en stolinje som visat bra resultat och sen avla smart på henne... Finns i mitt tycke alldeles för mycket skitmärrar som folk väljer att avla på mest av sentimentala skäl och det brukar ytterst sällan leda till några större "talanger"... Men men, det måste väl finnas utfyllnadshästar som jagar matlappar med antar jag...
Jag hävdar att det är väldigt svårt att få fram ett Elitsto. Vi har en stopark som håller hög klass på toppen och det är mycket som ska klaffa för att få fram flera bra avkommor. Jag kan hålla med om att det också finns många ston i avel som används av sentimentala skäl. Jag tycker inte att det egentligen är något problem för den svenska aveln i stort. Dessa ston får sällan så många avkommor och vi får inte glömma bort kärleken till våra hästar. Även välstammade hästar kan bli utfyllnadshästar som jagar matlappar. Det är mycket som ska klaffa från hingstval till vinnarcirkeln, den vägen är oftast krokig.

DEN VIKTIGASTE FRAMTIDSFRÅGAN DEL1 (4 kommentarer)
Henke: Sämre villkor för amatörtränade hästar funkar inte längre.
Jag håller med dig. Det går inte att blunda för att det slutar en amatör per dag. Det finns en orsak till detta, knappast slumpmässigt...

Lars har fått sin kommentar redan i inlägget "del 2"
Anders: Gärna fler amatörtränade hästar men inte nödvändigtvis fler rena amatörlopp. Jag återkommer till min käpphäst att villkoren för amatörtränade hästar ska vara minst lika bra som för proffstränade (skrota A- och B-licensuppdelningen). Det ska vara lätt att skaffa tränarlicens, även för den om inte är född in i travet, vilket jag inte tycker att fallet är nu. Som ägare vill jag inte tvingas skriva över hästen på amatörtränaren. /Anders
Ja, detta har vi diskuterat tidigare. Jag tror fortfarande att det är bra med båda A- och B-licenser. Om inget händer, så kanske det i framtiden krävs att man mer eller mindre är tvungen att vara proffs för att kunna vara aktiv? Då blir det automatiskt så att det bara blir A-tränare...
Anonym: Det är ju inte konstigt att det blir mindre b-tränare. Trevet är ju svindyrt till att börja med. Som en annan norrlänsk rolig bloggare skrev amatörernas moment 22 = inget jobb - inte råd ha häst....jobba- då hinner du inte träna häst. Så sant!! jobbar man 8-9 timmar så är det ju inte alltid så lätt att träna häst för det ska man ju göra EFTER att man hjälpt ungarna med läxorna.
Ja, det blir verkligen ett moment 22...

DEN VIKTIGASTE FRAMTIDSFRÅGAN DEL2 (3 kommentarer)
Håkke: Jag tror absolut inte på renodlade amatör lopp elr lopp för endast B-tränade hästar, det blir inte billigare för mig som hästägare o inte får jag mer tid heller.
Det kanske är fel väg att gå, men det var ett förslag. Prispengarna i lopp för B-tränade hästar skulle i alla fall styra både starttillfällen och prispengar till B-tränade hästar. Det skulle i alla fall stimulera de B-tränare som finns. Det är sant att det inte blir billigare och inte ger mer tid, men förtjänstmöjligheterna ökar i alla fall.
forts. Håkke: Nä jag tror att man ska börja i den ändan att det ska vara roligt o komma på trav. Nu känner man sig lite som någonting katten släpat in .
Ja, det var ju en bra idé! Det borde vara självklart kan man tycka, men jag har förstått att inte alla upplever det så.
forts. Håkke: Varför jag inte tror på amatörlopp så är det av den enkla anledningen att i våran räjong så har vi ju inte problemet med nån kuskelit. Som amatör så har du ju alla chanser du vill att köra lopp
Visst finns "chansen". Jag upplever att det det bl.a. pga ökade kostnader gjort att man inte anser sig ha råd att köra bort sin egen häst. Jag tycker i högsta grad att det finns en kuskelit här i norr. I programmet till Boden på torsdag finns det 34 kuskar i programmet som ska köra 132 hästar. Fem av dessa kuskar är amatörer som kör en häst vardera. Tolv kuskar kör fem lopp eller mer denna tävlingsdag, varav sex kuskar kör minst åtta lopp. (Ulf Ohlsson och John Östman kör i samtliga lopp.)
Anonym: Det är sant det du säger att bästa sättet att förvärva nya travägare är genom b-tränare och du har sant så långt att det krävs men mentor för att få snurr på allt. Men här börjar kruxet enligt mig. Det finns många som ger "goda"? råd men nu handlar travet om pengar och hur många vill ge goda råd så att just du kanske tjänar massa pengar?? Här vill jag dock säga att jag tycker att A-tränare är duktigare än B-tränare att dela med sig av goda råd, de verkar inte vara så rädd att dela med sig av den kunskap som de har.
Här har jag inte samma upplevelser och erfarenheter som du beskriver. Jag tycker att det funnits gott om hjälpsamma amatörer i min närhet. Min erfarenhet är att amatörer försöker hålla ihop och hjälpa varandra. Jag har aldrig varit med om att en amatör sett mig som en konkurrent.

Sedan har jag också fått bra med hjälp från många A-tränare också, men det är många gånger som man frågat en kusk om råd efter ett lopp och inte ens fått en vettig kommentar. A-tränare har mer erfarenhet och stor kunskap, så visst kan man få goda råd av dem.

Anonym och JP berör "söndagstravet".

Håller med om att det är trevligt med söndagstrav. Minns med nostalgi söndagarna på Dannero. Tyvärr är dessa dagar generellt dåliga både spel och publikmässigt. Varför?

DEN VIKTIGASTE FRAMTIDSFRÅGAN DEL3 (2 kommentarer)
Ulf Lindström: Prisskalorna i Silver och Guld tål att granskas. Om ST/ATG angelägna att svenskägda hästar startar hemma ISTÄLLET för i Frankrike och dansk-finsk-norska "semi-classiqe-lopp" på sommaren, är travet inne på fel spår (jfr Turkiet som ger skattbefrielse för egna fotbollsspelare som avstår karriär utomlands). Om ST/ATG gett upp, insett att för få nya hästägare tillkommer, att de vars hästhållning "går runt" ska fortsätta uppfödning av & köpa in hästar, är höga summor i Silver och Guld rätt väg. (Men som små aktörer glädjer vi oss över ST:s nya hemsida som ger uppfödare & ägare ett erkännande...) Ulf Lindström
Jag instämmer. Detta förslag ger inga NYA hästägare. Jag trodde det var kärnfrågan, men det är såklart viktigt att behålla de befintliga också. Fast, det är bara en liten klick hästägare som har förmånen att tävla inom V75 i Silver och Guld. Det är nog inte dem som vrider mest på kronorna när fakturorna ska betalas.
Anonym: Problemet är stort för amatörer. kostnaderna skenar och det är inte bara travsportens kostnader som ökar lavin artat.Även kommunen skor sig på oss och höjer sina avgifter.
Initialt på året kommer det avgifter på boxhyror ,anläggnings avgifter och licens avgifter. På detta skall jag nu betala 1700 kronor i miljö/hälsoskydds avgifter till kommunen för kontroll av min gård. bara här är det 5000 i kostnader.
Till detta kommer djurskydds avgifter om dom kommer ut och skall kontrollera mitt djurskydd på 1500 kronor. krafft fodret har ökat med det dubbla på några år och bensin priset stiger. För att tävla behöver man ta ledigt från jobbet några timmar och hästen skall till vetrinär för ett antal tusenlappar.Till och med på sin egen hemmabana där man betalat anläggnings avgift och boxhyra skall man betala över 200 kronor i boxhyra en tävlings dag. ett antal 100 lappar till kusken i köravgift och om det kommer in någon krona 10% till iväg. Är det konstigt att inte fler lägger av ?????
Ja, det är denna problematik som väldigt många amatörer och uppfödare upplever. Vill vi fortsätta att vara en FOLKSPORT, så är det viktigt att förutsättningarna för amatörer OCH uppfödare förbättras.

AVELSVÄRDERINGEN V.8 (2 kommentarer)
Perman: Jag fattar inte sån där värdering. Det fanns ju massvis med medelmåttor på tävlingbanan som ska visa upp sig. Så hur är det möjligt att de ens får komma på sån visning?
Måste man inte visat någonting som tävlingindivid för att få vara med?
Snacka om waste of time för de som ska kolla in "soporna". Daddy Joe och Northwood som exempel.
Det gamla systemet hade tydliga prestationskrav för att hingstarna skulle bli godkända. Detta system ifrågasattes av många. Sedan 2010 finns detta system där alla hingstar som visas blir godkända (om de inte har allvarliga veterinära anmärkingar som är ärftliga). Bra eller dåligt? Det flesta tyckte i alla fall på förhand att de nya systemet skulle bli jättebra.
Anonym: Det är upp till dig att välja .......
se till att välj rätt.
Ja, visst är det så...och det är inte så lätt.

READY CASH BARA BÄST (1 kommentar)
Perman: Samtliga 18 hästar i loppet hade olika pappor. Vet inte om det är ovanligt för fransmännen har ju en del att gå på. Hyfsad bredd får man ju säga. Men borde väl inte ske alltför ofta...
Intressant iakttagelse! Jag ska kolla lite mer på detta... Det finns otroligt många hingstar i Frankrike och det gör såklart att utbudet ökar. Min egen teori är att Prix d'Amerique är ett lopp för den äldre eliten och då har härstamningen mindre betydelse än i ett unghästlopp.

TIFFANY BRODDA (3 kommentarer)
Micke: Håller helt med om Tiffany, jag blev lite förbryllad av Eriks negativa kommentar efter loppet.
Ja, vi får se ikväll hur bra Tiffany är. Jag tror hon har bra chans, om kusken också tror på henne.

Sedan diskuterade Micke och Anonym situationen med Robert Bergh från V75 på Bergsåker där stallets andra häst från luckan från rygg på ledaren (som Bergh körde) på upploppet och vinner. Jag har inte sett detta lopp och har därför ingen uppfattning om situationen.

Puh! Då tror jag att alla fått någon typ av svar. Fortsätt gärna kommentera, så ska jag försöka svara lite mer frekvent.


tisdag 1 februari 2011

Tiffany Brodda

Tiffany Brodda startade som favorit i Silverdivisionen den 22/1 på Bergsåker. Loppet vanns av Q.Forty Five från ledningen, som var riktigt bra. Däremot råder det lite skiljda meningar på hur väl Tiffany Brodda presterade den dagen.

Måldomarnämnden förhörde Erik Adielsson angående prestationen efter loppet. "Förklaringen godkänd". De tyckte alltså att förmodligen att hon hade varit "usel" eller åtminstone anmärkningsvärt dålig.

I ATG Live tyckte kommentatorerna att hon var stinglös.

Saxat från travnet.se efter loppet: "- Hon var inte alls som bäst idag." - Skötaren Tuulia om sin passhäst Tiffany Brodda som blev oplacerad.

Saxar ur dagens Travronden inför V64-starten på onsdag:
"Tiffany Brodda var duktig på Jägersro, men gick inget vidare på Bergsåker senast. Vi hade nog väntat oss lite mer av henne och sätter ett litet frågetecken för formen.", säger Reijo Liljendahl.

Alla är synnerligen överens om att Tiffany Brodda underpresterade i sin senaste start.

Jag vill dock gå emot strömmen och hävda att hon gjorde det riktigt bra i sin senaste start. Om det vore min häst skulle jag inte alls vara orolig för formen. Jag såg loppet än en gång i lopparkivet och klockade henne. Såhär ser jag på hennes prestation:

"Erik Adielsson styr på i 3e spår ungefär 1100m kvar. Tiffany Brodda går alltså de sista 1100m i konstant 3e spår. Jag klockade henne till i underkant 1.13, sista 1100m och sista 500m gick 11,3."

Hennes rekord är 1.12,7a/1609m som sattes under Elitloppsdagen i somras. Nu gick hon i "rekordfart" de sista 1100m i TREDJESPÅR i januari. Lite skillnad på de yttre förutsättningarna alltså... Jag vet inte vilka förväntningar som finns i stallet och bland måldomare på Tiffany Brodda, men jag tycker hon gjorde ett fantastiskt lopp i skymundan.

Jag hoppas att Erik Adielsson är medveten om vilken prestation Tiffany Brodda gjorde senast, så att han kör därefter på onsdag.

Svaren på kommentarerna får vänta tills imorgon. Jag ville bara försvara Tiffany Brodda...