tisdag 12 juni 2012

Fransk statistik

Jag har sammanställt lite fransk statistik för 3- och 4-åringskullarna.
http://asvt.se/fransk-statistik.php

Jag kollade på den amerikanska statistiken, men det kändes lönlöst. 2-åringarna har precis börjat gå babyrace och det har inte varit några större lopp för 3-åringarna ännu. Kadabra toppade bland 3-åringarna (snitt/avk, min 30 avk).

måndag 28 maj 2012

She Loves You

Ett av helgens många glädjeämnen var när mina finska vänners She Loves You F.I. (e. Love You) skrällde i Stoeliten. I och med segern på 1.10,4a/1609m blev hon (såvitt jag vet) världens snabbaste Love You-dotter. 1.10,4a är världens snabbaste segertid av en Love You-avkomma.

Jo, hon är också en av många fina Love You-avkommor som är tillverkade med fryst. (Nu Pagadi, Sanity, Nahar, Vanessa du Ling m.fl.)

Den snabbaste Love You-sonen är Quaker Jet som noterat 1.10,0a som tvåa i Grand Criterium de Vitesse de la Cote d'Azur bakom Santa Rosa France (e. Kaisy Dream). Näst snabbast är Sanity som noterat 1.10,4a som oplacerad i sitt Elitloppsförsök.

Svenskfödda storloppsvinnare

Ska bara lite kort konstatera att listan med svenskfödda storloppsvinnare i de skandinaviska storloppen bara blir längre. Efter att ha läst olika uttalanden i media som påstått att den svenskfödda travhästen var "akterseglad" efter vintermeetinget i Frankrike, så känns det skönt att se att våra hästar duger i de internationella Grupp 1-loppen i Skandinavien.

Olympiatravet - Commander Crowe
Finlandia-Ajo - Sebastian K.
Oslo Grand Prix - Commander Crowe
Elitloppet - Commander Crowe (försöken till Commander Crowe och Yarrah Boko)

Frågade uppfödaren John Bootsman efter Yarrah Bokos (e. Coktail Jet) försökseger:
- Är han tillverkad med fryst eller färsk?
- Fryst, såklart. Som alla bra hästar, svarade John.

torsdag 24 maj 2012

Inför Elitauktionen och Elitloppet


Elitloppsfältet
Jag har varit på semester i Italien senaste veckan och har knappt koll på vilka hästar som kommer att starta. Det har varit skaplig ”radioskugga” på vad som komma skall inför denna stora travhelg. Jag har dock uppfattat via sociala medier att det varit en hel del sena avhopp/återbud till huvudloppet. Trist! Det är till och med några som vill jämställa det med ett snabblopp på Sundbyholm, men jag hoppas att det är en överdrift. Min personlige favorit är i alla fall Sanity. Av tidsbrist blir det ingen ”härstamningsanalys” av Elitloppsfältet i år. 
Kan det bli första gången som en Elitloppsvinnare lämnar en Elitloppsvinnare i år? Chansen finns i alla fall för From Above (Orecchietti) och Coktail Jet (Yarrah Boko) att bli historiska.
 
Elitloppsavstängningar
En annan debatt som jag följt via de sociala medierna är den om att några stackars kuskar blivit avstängda under elitloppshelgen. Trist för dessa, men jag har inga som helst sympatier för att dessa ”borde få dispens” för att köra i ”ramloppen”. De vet förutsättningarna och varje år är det någon som drabbas. Jag tror att jag gjort jämförelsen med fotbollens regelverk tidigare och gör den gärna igen. Där kan du missa en VM-final, för att du ”råkat” dra på dig två gula kort tidigare under turneringen. En VM-final som spelas vart fjärde år och för de allra flesta som kvalificerat sig är det ”once in a lifetime” som man har möjlighet att spela en VM-final. Då förstår jag att det svider. Elitloppshelgen kommer åter varje år för de allra flesta ”drabbade” aktiva inom travsporten.

Uppfödarnas betydelse
Det fokuseras mycket på olika statistiska tabeller, stamtavlor o.s.v. inför auktionerna. Helt rätt och det är en del av ”spelet”, liksom besiktningarna av såväl hästarnas exteriör som deras veterinära intyg, röntgenbilder m.m. En mycket viktig detalj som jag tycker att många köpare undervärderar är uppfödarnas resultat. Här har man en viktig detalj som kan sålla agnarna från vetet. Att skapa en produkt (häst i detta fall) är möjligt för de flesta. Sedan gäller det att förvalta och förädla produkten så optimalt som möjligt fram till auktionen. Här vill jag påstå att det kan skilja en hel del. Vissa uppfödare är mer framgångsrika än andra och jag vill inte tro att det enbart handlar om ”slumpen”.

Favoriter
Några personliga favoriter ur auktionskatalogen.
Förutom de fyra (4 Spiceman, 22 Escape Boko, 61 Erin Boko och 68 New Generation) som jag hade plockat ut via mina urvalsprinciper och tycker är mycket intressanta, så vill jag nämna:

34 Barbarella AM
sto e. Muscle Hill – Novelty Ås e. Striking Sahbra
För hög inavel för min smak, men jag kan ”köpa” det när det är två så intressanta föräldrar som korsas. Muscle Hill är ny i aveln och jag tror han har goda förutsättningar att lyckas. Detta är den av hans avkommor i katalogen som jag fastnat mest för.

39 Lorenzo Wibb
hingst e. Going Kronos – Princess Ride e. Express Ride
Även här lite för hög invel för min smak, men det handlar återigen om två riktigt intressanta föräldrar. Going Kronos vars äldsta kull är två år låter det positivt på, men snart är det ”upp till bevis”. Modern Princess Ride har ett osedvanligt starkt BLUP-tal i 121, vilket ska ställas i relation med att hon är 13 år och medeltalet för hennes kull är 94. Lite nostalgi i mödernet med Oki som är från mina norrländska trakter.

100 Benjamin Sisu
hingst e. Kadabra – Gracious Yankee e. Muscles Yankee
Han föll bort ur min gallring pga att modern saknade BLUP-tal och att hon var ”för gammal”. Om hon skulle ha ett BLUP-tal, så är jag tämligen övertygad om att hon lätt skulle ligga över 110. Hon är en halvsyster till Yankee Glide. Visst, det är ett frågetecken för att hon är ostartad och att hon har två avkommor i startbar ålder som ännu inte blivit några stjärnor. Jag tycker att det känns intressant med Kadabra på henne, även om korsningen Kadabra – Muscles Yankee ännu inte visat något "av värde" i Sverige på de tre svenskfödda avkommorna (litet underlag och den ena är född 2009). Nyligen segrade Courants delägde Victim of Changes (e. Kadabra - Speed Mirror e. Muscles Yankee) i ett stakeslopp i Kanada. Kadabra har de senaste åren visat starka siffror i den Nordamerikanska statistiken.

Nya hingstar
Dessa hingstar har sina första kullar ute på auktionerna i år.
Explosive Matter, Federal Flex, Gift Kronos, Muscle Hill, Sam Bourbon, Symphonic Hanover och Wellino Boko. Sedan har Muscle Mass såvitt jag vet inte tidigare haft någon avkomma till salu på en svensk auktion, även om hans äldsta avkommor är födda 2010. Det är lite extra spännande att kolla på dessa hingstars avkommor, tycker jag.

Mer kuriosa
Det finns en häst i auktionskatalogen vars mor har Elitston i raka tre led (!) på mödernelinjen. Sedan är hingsten är efter en Elithingst. Det är 43 Dats Soberano (Super Arnie - Ricora Tilly)

Monter
ASVT har en monter på mässan under auktionen. ASVT:s styrelse kommer att turas om att stå där och jag har mitt pass (preliminärt) mellan 18-19. Kom gärna förbi och prata, om ni känner för det.

Avslutningsvis hoppas jag på en mycket lyckad Elitauktion och sedan fina tävlingar i ett underbart väder!

onsdag 23 maj 2012

Auktionshästar 2012

Mitt första kriterie är inavelskoefficient. Jag har min riktlinje (oventenskaplig) på 12,500%, enligt blodbanken.nu. Nu är katalogens siffror beräknade på ett annat sätt och är de samma som används på travsport.se. Dessa siffror är generellt sett lägre och jag har korrigerat min gräns till 11,50%, utifrån de siffror som anges i katalogen. Här faller det bort 37 hästar och vi har 63 kvar.

Andra kriteriet är att modern ska ha varit högst 8 år vid fölningen. Kanske ett ologiskt urval? Nåväl, jag tror att generellt sett är unga mödrar lite bättre i aveln. DESSUTOM! Ställer jag kravet att modern eller någon av moderns avkommor skall ha segrat, samt att modern har ett BLUP på 110 eller högre. I detta urval ramlar ytterligare 57 hästar bort och vi står kvar med 6 st.

Eftersom modern är oprövad i aveln, så vill jag ha en fader som är beprövad och dessutom har bevisat att han är bra i aveln. Detta är mitt tredje kriterium och det tar bort två hästar. Nu återstår endast 4 st.

De fyra utvalda enligt mina på förhand ställda kriterier är:

4 SPICEMAN
e. Pine Chip - Hells Kitchen Sisu e. Yankee Glide
Inavelskoefficient: 11,20%
Modern är född 2005. Hon segrade två gånger och har 118 i BLUP.
Fadern Pine Chip är Elithingst.

22 ESCAPE BOKO
e. Credit Winner - Lucky Lavec e. Pine Chip
Inavelskoefficient: 10,31%
Modern är född 2003. Hon har segrat tre gånger och har 113 i BLUP.
Fadern Credit Winner är Elithingst.

61 ERIN BOKO
e. Viking Kronos - Vanessa Boko e. Defi d'Aunou
Inavelskoefficient: 8,32%
Modern är född 2003. Hon segrade sex gånger och har 115 i BLUP.
Fadern Viking Kronos är Elithingst

68 NEW GENERATION
e. Offshore Dream - Yurrae Boko e. Muscles Yankee
Inavelskoefficient: 5,98%
Modern är född 2005. Hon segrade i sin enda start och har höga 121 i BLUP.
Fadern Offshore Dream är inte "Elithingst", men han har inlett tillräckligt bra för att vara intressant, tycker jag.

Om jag hinner, så kommer jag åter med ytterligare en "inför auktionen-blogg". Där presenterar jag i så fall några andra godbitar som jag fattat tycke för.

tisdag 22 maj 2012

Kuriosa inför Elitauktionen


Jag har tidigare plockat fram lite kuriosa uppgifter ur auktionskatalogerna och gör så även till Elitauktionen. Jag ska även i år plocka ut några hästar som jag tycker är intressanta, utifrån några av mina på förhand bestämda kriterier. Det blir dock i nästa blogg. Nu kommer lite kuriosa.
 
Högst förväntat BLUP-tal (Far + Mor / 2) I de fall där båda föräldarna har ett BLUP-tal.
39 Lorenzo Wibb – 125,5
53 Golden Ticket – 122
68 New Generation – 122

Lägst förväntat BLUP-tal (Far + Mor / 2) I de fall där båda föräldarna har ett BLUP-tal.
43 Dats Soberano – 105,5
74 Occult Broline – 107,5
26 Edith Boko – 108,5
44 Västerbo Carrera – 108,5

Far med högst BLUP
Going Kronos 130 (2, 7, 18, 25, 28, 39, 86)
Cantab Hall 128 (30, 41)
Varenne 125 (11)

Far med lägst BLUP
Goetmals Wood 109 (58, 88)
Pine Chip 113 (4, 48, 81, 87, 91, 99)
Enjoy Lavec, Juliano Star, Lindy Lane och Super Arnie 114 (…)

Mor med högst BLUP
53 Golden Ticket (Spoon Hornline 122)
39 Lorenzo Wibb (Princess Ride 121)
68 New Generation (Yurrae Boko 121)

Mor med lägst BLUP
26 Edith Boko (Meadowbranch Helga 93)
43 Dats Soberano (Ricora Tilly 97)
45 Rudolf Will (Runa Will 100)
77 Kaliber Magnum (Belle Amber 100)

Yngst mor
5 Te Anou (High Class Gal f.07)
30 Chiptheball In (No Limit Dream f.07)

Äldst mor
17 Håll Om Käll (Krama Käll f.90)
26 Edith Boko (Meadowbranch Helga f.90)

Yngst mormor
25 Champione Center (Enchanted Victory f.99)
68 New Generation (Rae Boko f. 99)

Äldst mormor
26 Edith Boko (Speedy Volita f.72)

Yngst 3:e mor
22 Escape Boko (Jet Frances Boko f.92)

Äldst 3:e mor
26 Edith Boko (Lady Brookwood f.52)

Yngst 4:e mor
22 Escape Boko (Nicolette Hanover f.87)

Äldsta häst
18 Lady Lash och 61 Erin Boko, födda 4 februari.

Yngsta häst
76 Jaxon Futura, född 24 juni.

onsdag 9 maj 2012

Kommentar på förra inlägget

"Depardieau" kommenterade förra inlägget:
"Kan man säga att hela Valley Victory linjen fungerar bätte med amerikansa än franska ston?

Juliano Star; bra i Sverige, inte lika bra i Frankrike?

Kolla Sharif di Iesolos franska avkommor förresten... : )"
1) Jag har inte gjort några "undersökningar" på detta, men visst kan det vara så. Det vore intressant att kolla.

2) Juliano Star
618 svenska avkommor, varav 12 tjänat över motsvarande €100 000. = 1,94%
181 franska avkommor, varav 3 tjänat över €100 000. = 1,66%

I Sverige, snitt per reg.avk. 126 023:-
I Frankrike, snitt per reg. avk. €12 620 (ca 114 005:-, enligt aktuell UET-kurs 9,0337)

Medveten om att det finns en hel del svenskfödda avkommor bland de 618 som inte uppnått startbar ålder, så visst ljuger mina uträkningar lite. Jag tror att även här har vi lite av svaret i "stomaterial". I Sverige har han haft ett ganska gott anseende och stått på både Broline och Staro, vilket givit honom fina ston + att han delägs av SHJ. I Frankrike har han hamnat i skymundan av JPDs andra hingstar och jag skulle tro att han inte alls fått samma chanser där, som han fått i Sverige. Ska dock villigt erkänna att jag inte har koll på vilka ston han fått i Frankrike.

3) Sharif di Iesolo har fem franskfödda avkommor enligt Blodbanken.
And Arifant (€ 244 452 - avelshingst)
Biesolo (€ 201 172 - avelshingst)
Capriccio (€ 622 495 - avelshingst)
Elido (€ 43 015 - valack)
Eminence de Vilzy (ostartad - mor till Pad d'Urzy € 309 120 - avelshingst och Ninon d'Urzy € 175 550)

Det är väl "skapligt"? :-)

måndag 7 maj 2012

Fortsättning på förra inlägget

Jag fortsätter att lägga till lite resonemang på mitt förra inlägg om "Naturligt, färskt eller fryst".

Några "nackdelar" med naturlig betäckning som kan vara värda att belysa är och att det finns en ökad risk för smittspridning, en skaderisk vid betäckningen och det blir många "extra" transporter, om man ska transportera stona till hingsten istället för att skicka sperman per post. En hingst som verkar med naturlig betäckning lär få svårt att betjäna lika många ston som en hingst på AI.

Jag fick mail av en trogen läsare som offentligt ifrågasatt den frysta sperman. Efter mitt senaste inlägg hade t.o.m. han börjat att vackla, men han hade inte gett sig ännu. Han ville ha en undersökning där man jämförde resultatet för hästar som är tillverkade med fryst vs. färskt, där man även tar hänsyn till BLUP-tal på ston o.s.v.

Det skulle vara intressant med en sådan undersökning och jag skulle lätt lägga några arbetsdagar på att göra den, om det går att få tag i ett fullständigt material.

Han pekade på att Coktail Jet och hans söner verkade klara "frysningen" bättre än vad exempelvis sönerna till Tahitienne (Extreme Dream och Goetmals Wood) och deras söner. Jag tror mig ha en vettig förklaring till detta som jag delar med mig av...och jag tror INTE att det har med "frysningen" att göra.


Jag förstår hans resonemang med Coktail Jet vs. Tahitienne, men skulle ändå vilja vända på det. Om en hingstlinje visar sig fungera (i huvudsak med fryst) i Sverige, så skulle jag dra slutsatsen att den hingstlinjen fungerar i Sverige - inte att det har med färskt eller fryst att göra. Vice versa att Tahitiennes söner inte visar sig fungera lika bra i Sverige, så vill jag tro att det har med hingstarnas egenskaper att göra.

Det skiljer trots allt en hel del mellan tävlingssystemen i Sverige, Europa och även Nordamerika. Där tror jag att du har en del (inte hela) av svaret. Vissa passar bättre över längre distanser och på större banor med vida kurvor, samt att en del avkommor kan tjäna grova pengar i monté. Andra passar bättre med 1609m autostart. Andra passar med svenska förhållanden på 1000m banor med både voltstart och autostart över varierande distanser.

Just montén är en gren som jag upplever att många av "Tahitienne-sönernas" avkommor tjänar fina pengar i. Tänker på Scipion du Goutier, Miss Castelle, Singalo, Shucca, Priscilla Blue, Surabaya Jiel, Ola de Padd m.fl. När jag kollar topplistorna över montéhästar i Frankrike, så finner jag sällan några avkommor från Coktail Jet och hans söner där. Naturligtvis finns det gott om "Tahitienne" hästar som går bra för sulky också, men nu talar jag i generella termer och pekar på att det finns skilda egenskaper. Det är väl egenskaper som nedärvs?

Nästa steg i min jakt på "förklaring" är stomaterial. Vissa hingstar gör sig bäst med franska ston, andra lämnar bättre med amerikanska ston och andra med ston av blandras. Jag tror att Super Arnie, Spotlite Lobell, Viking Kronos och Alf Palema hade kunna bli championhingstar även i Frankrike om de hade fått chansen. Dessa fyra fantastiska hingstar har lämnat bra med franskt i Sverige. Däremot är jag inte alls säker att Muscles Yankee eller Cantab Hall hade gjort sig lika bra i Frankrike, som de gjort i Nordamerika.

Ta ovanstående med i beräkningen, så kanske en kombination av dessa kan ge en stor del av svaret. Jag köper såklart argumentet att "fryshingstarna" generellt sett får ston med bättre BLUP. Bättre ston får även hingstar som har bevisat sin storhet i Sverige med färsk sperma. Det går aldrig att komma ifrån och det är väl också logiskt att det är så. Jag hävdar generellt sett att hingstarna får de ston som de förtjänar.

onsdag 2 maj 2012

Naturligt, färskt eller fryst?

Den är årstiden kommer ofta diskussionen upp om det skulle vara bättre att använda naturlig betäckning eller att seminera stoet med färskt eller fryst.

Jag ställde frågan till Jan Philipsson på SLU. Han arbetar vid Sveriges lantbruksuniversitet där han varit chef för Institutionen för husdjursgenetik och är bl.a. ansvarig för landets hästavelsforskning.

- Det finns många skrönor ute på vift, och det Du tar upp kan jag inte se som något annat än en skröna!

Precis som jag trodde och jag kan ta några resonemang kring detta.

Finns det något samband mellan snabba spermier och snabba hästar?

- Det finns inget gjort vetenskapligt på området, men det finns inget som på något sätt skulle kunna styrka påståendet om snabba spermier och snabba hästar, svarade Jan.

Förtydligar att nedan är det undertecknad som för resonemangen, inte Jan.

Påstående: Det är bättre med naturlig betäckning, eftersom stoet då får "hela satsen".
Den enda fördelen med att få "hela satsen" är att chansen till dräktighet ökar. Den delen ska inte underskattas, men att det skulle leda till "bättre hästar" är befängt att påstå. Tror man att "spermie 1" skulle vara en bättre tävlingshäst, än "spermie 243" eller "spermie 17 321" - så är man ute på djupt vatten. Det är hingstens GENER som man vill åt, vilka finns i samtliga spermier. Tänk om den genetiskt bästa spermien kommer ut "sent" under akten och startar med ett hopplöst "tillägg". Den lär omöjligt hinna fram, eftersom det finns de som fått en bättre start och möjligt är marginellt "sämre"... Det är inte så att alla står "lika start".

Samla fyra satser
Om detta resonemang skulle hålla, så vore det väl bättre att samla fyra satser av samma hingst och seminera stoet. Då får du "den bästa" av fyra satser... Vilken kanon det kommer att bli... Enda skillnaden i min värld är att du möjligen ökar möjligheterna till dräktighet.

Blanda fyra satser
Jag tar ett hypotetiskt resonemang för att försöka förklara att det inte finns något samband mellan den snabbaste spermien och bästa travhästen. Antag att vi tar fyra satser sperma från fyra olika hingstar. En sats tar vi från Elithingsten Viking Kronos som är lågfertil. Vi tar också satser från tre "icke-namngivna" bevisat dåliga hingstar med hög fertilitet. (Förhoppningsvis kan 99% vara överens om att Viking Kronos är en bättre förärvare, än de tre "misslyckade".) Vems sperma tror ni har störst chans att befrukta ägget? Logiskt sett, lär Viking Kronos sperma vara chanslös...

Delade satser
Om man tror att det ska vara så stor skillnad mellan de olika spermierna, så tror jag att man överskattar den betydelsen. Om man är orolig att man inte får "spermie 1" vid transportsperma, eftersom satsen är delad - så tror jag att "spermie 243" är marginellt "sämre". Förmodligen är "spermie 243" efter en bra hingst betydligt bättre alla dar i veckan, än "spermie 1" från en hingst som inte har tillräckligt bra gener. Vad väljer man då? Lätt val för mig...

IVF-behandling
Jag tycker diskussionen om "naturlig betäckning" är befängd. Det är i princip att påstå att barn som tillkommer med "IVF-behandling" (provrörsbefruktning) skulle vara "sämre barn". Idag är det så vanligt med IVF-behandling att i princip alla svenskar känner någon som har barn som tillkommit med hjälp av IVF, oavsett om man vet om det eller inte. Jag hoppas att ni inte tar upp diskussionen med naturlig betäckning med dessa...

Fryst sperma
Love You är en hingst som ofta kommer upp i diskussionen. I helgen var jag på Umåker och fick se Sanity i Guldbjörken. Jag såg duellen mellan Etain Royal och Victory Tilly på Umåker 2001, men Sanity insats i lördags är det "värsta" som jag sett på den ovalen. Sanity är tillverkad med fryst sperma och att han skulle ha varit ännu bättre, om han blivit tillverkad med färsk sperma har jag enormt svårt att se. Nu Pagadi är Love Yous näst vinstrikaste son, i konkurrens med hans franskfödda avkommor som tävlar i penningstinna franska lopp. Även Nu Pagadi är tillverkad med fryst sperma, liksom dubbelmiljonärerna Vanessa du Ling och Nahar.

Min slutsats är att man kan öka eller minska möjligheterna till dräktighet på många sätt, men att det skulle påverka produkten är för mig helt uteslutet. Om en spermie skulle vara negativt påverkad, så blir det ingen befruktning. Det finns såklart fall av hästar som fötts missbildade, men såvitt jag känner till finns det inget samband mellan detta och att de blivit seminerade eller naturligt betäckta.

Skandinaviska storlopp
Nu är säsongen med storloppen i Skandinavien igång. Det började med att svenskfödde Commander Crowe segrade före Yarrah Boko i Olympiatravet. Sedan kördes Finlandia-Ajo i helgen och där segrade svenskfödde Sebastian K. före Rakas, samt att Amaru Boko var fyra. Det var tur för de franska hästarna att de fick resan betald, eftersom de tillsammans tjänade exakt 0 euro i prispengar.

By the way...så är Sebastian K. också (precis som Sanity) tillverkad med fryst sperma. Alltså var helgens båda imponerande vinnare produkter av fryst sperma.

måndag 30 april 2012

Hingstar vs. Valacker

Jag fick en mailfråga från en läsare som undrade lite över skillnaderna mellan hingstar och valacker. Han ansåg att hingstarna var överrepresenterade i finalerna av de klassiska loppen och hade lite frågor kring detta ämne. Det är svårt att ta fram siffror, utan hjälp av Per Johnsson och Blodbanken. Jag fick hjälp av Per och han har presenterat en del siffror med kommenterar i detta inlägg:
http://blodbanken.nu/servlet/GetBBData?type=message&mID=6803

Jag hänvisar till detta och håller med i det Per skriver. Några reflektioner har jag ändå att bjuda på.

Hur stor andel av hingstarna blir valacker?

Stanna upp! Fundera på frågan...och gissa själv. Vad tror du?

Av de manliga nyblivna 2-åringarna är fortfarande ca 93% hingstar. Bland de nyblivna 3-åringarna är fortfarande hingstarna i majoritet med ca 63%. Sedan börjas det skäras och 40% av de nyblivna 4-åringarna är fortfarande hingstar. Lite knappt 30% av de nyblivna 5-åringarna är hingstar. Efter att de fyllt sex år händer det inte så mycket, utan då ligger det rätt stabilt runt 25% (+/- 2) på andelen som fortfarande är hingstar. I snitt kastreras alltså tre av fyra hingstar.

Prestationer

Rent statistiskt, så tjänar hingstarna mer pengar än valackerna i snitt. Jag vill hävda att det inte är hela sanningen och till och med jag som älskar statistik kan anse statistiken kan ljuga.

Om du har en hingst som presterar bra, så kastreras den sällan. Det blir ett urval som påverkar statistiken. De hingstar som inte fungerar kan kastreras för att man hoppas att det ska ge en positiv effekt. Välstammade hingstar som kan tänkas ha ett avelsvärde kastreras också ogärna, medan andra nästan slentrianmässigt kastreras av praktiska skäl - så det finns en miljömässig påverkan också.

Ursprung

Per gjorde jämförelser med franskt och amerikanskt blod, men fann endast marginella skillnader. Däremot fanns det stora skillnader mellan olika fadershingstar. Den tabellen var klart intressant att se. Den finns som sagt här,
http://blodbanken.nu/servlet/GetBBData?type=message&mID=6803

Fick en kommentar på inlägget om Gift Kronos av "Kristoffer":
"Kul med uppdatering. I detta fall kan man nog inte bortse från att politik kan ha varit en (förhoppningsvis omedveten) aspekt i den första mer subjektiva skattningen. Det finns givetvis många rimliga förklaringar men det är ett fantastiskt sammanträffande att just denna effekt uppstår på en hingst som har samma ägare som ATGs största konkurrent och nagel i ögat på ST. Vi vet som du säger att politiska aspekter är helt irrelevanta för de datorer som beräknar BLUP, kanske är det en del av förklaringen också."
Jag vet inte vad jag ska säga om detta...blir mest ledsen för att finns dessa konspiratoriska misstankar. I min värld finns det inte på kartan att JAG skulle ta hänsyn till vem som äger en hingst som ska värderas. Min ambition att göra en avelsmässigt så rättvis bedömning som möjligt - utifrån det regelverk som ska följas. Jag vill kunna stå för bedömningen. Jag har svårt att tro att någon annan som sitter i nämnden skulle ta hänsyn till vem som äger. Varför?

Alla har rätt att överklaga besluten vilket Courant gjorde, men fick avslag hos besvärsnämnden. Visst kan man insinuera att de också skulle vara påverkade, men det känns lite väl konspiratoriskt.

Det finns ju andra hingstar som också har gjort överklaganden, så det är inget som är unikt för Gift Kronos. Courant har fått andra hingstar godkända, så jag har svårt att se att det skulle vara någon "kampanj" mot dom. Jag satt inte med i nämnden när beslutet tog, men jag är rätt säker på att du lugnt kan bortse från de politiska aspekterna...

tisdag 24 april 2012

Gift Kronos

Det har varit låg aktivitet på bloggen och den går som sagt på "sparlåga" för tillfället. Jag har andra uppgifter som är prioriterade och jag har inte haft tid att skriva här.

Fick igår en kommentar från "Jocke" som jag känner att jag bör besvara.
Hej Håkan.
Kikade igenom auktionskatalogen och när jag kikade lite på fadershingstarna fick jag mig en funderare.
För inte så länge sedan så blev Gift Kronos ratad av asvt vid första hingstkåringen, trots insatsen i Nat Ray Tror. Men vips, efter att "öppnat kåringen" för alla så fick han ett bluptal på 121. Ganska högt, på en hingst som inte blev godkänd i det gamla systemet. Det är ju trots allt samma folk som ger blup, eller?
 Hej Jocke,

Tack för din kommentar! Det är jättebra att du ställer frågan, eftersom du knappast är ensam om denna uppfattning. Däremot måste jag först reda ut en hel del felaktigheter i din kommentar. Felaktigheter som tyvärr ofta dyker upp och därför finns det ett behov av att reda ut dessa.

1) Det är INTE ASVT som står för avelsvärderingen (hingstkåringen). Det är Svensk Travsport som är stamboksförande och det är Svensk Travsport som gör avelsvärderingen.

Tyvärr en felaktighet som ofta kommer åter och som jag ett antal gånger har förklarat här på bloggen. Det är Svensk Travsport som utser avelsvärderingsnämnden och det är dessa som gör avelsvärderingen, INTE ASVT.


2) Gift Kronos blev INTE ratad, trots insatsen i Nat Ray Trot. Han blev ratad 2008 (vid 5 års ålder) pga otillräckliga prestationer. Det "gamla systemet" hade följande paragraftext:

"En hingst, som är fem år eller äldre vid bedömningstillfället, bör ha placerat sig 1-3 i grupp 1-lopp som äldre och dessutom ha deltagit i grupp 1-lopp som yngre. Har hingsten inte deltagit i grupp 1-lopp som yngre, bör han ha segrat i ett sådant lopp som äldre."

Gift Kronos saknade dessa meriter vid visningstillfället och Anders Järnerot som då var ordförande i nämnden uttalade sig såhär till travronden.se,

- Jag har följt reglementets anvisningar och tycker inte att det är så märkligt, men visst går det att överklaga beslutet hos STC:s besvärsnämnd inom 30 dagar, säger avelsvärderingsnämndens ordförande Anders Järnerot.

Ägarna Courant AB var av en annan uppfattning och ansåg att Gift Kronos försöksseger i Sprintermästaren (femma i finalen) och Kungapokalen (finalfyra) skulle räcka och Marcus Lindgren skrev följande på courant.se

- Av någon anledning blev Gift Kronos inte godkänd på grund av ännu icke tillräckliga prestationer. Men eftersom ingen annan anledning framfördes av nämnden, utgår vi ifrån att något missförstånd föreligger. Det står ju nämligen klart och tydligt i reglementet, vilka prestationer som krävs av en femåring för att bli godkänd. Vilka Gift uppfyller med råge. Så vi kommer givetvis att lämna in en överklagan till överdomstolen, och sedan får vi hoppas att problemet är ur världen, skriver Marcus Lindgren på sin hemsida courant.se.

Magnus Rundgren var vid tidpunkten nytillträdd som kontorschef på Courant uttalade sig till travronden.se:

- Innan avelsvärderingen frågade jag STC både muntligen och via mail om försökssegern Sprintermästaren räknades och fick då ja till svar av deras representanter. Hade vi inte fått det hade vi aldrig anmält hästen till värderingen!

Jag har full förståelse för deras besvikelse, men det vore olyckligt om tjänstemän på ST skulle börja föregå nämndens beslut och tolkningar.

EFTER avelsvärderingen, så transporterades Gift Kronos till Nordamerika och som 6-åring (2009) startade han i Nat Ray Trot (GrI) och slutade där trea. I och med den tredjeplaceringen uppfyllde han kraven för att bli "godkänd" i det gamla avelsvärderingssystemet.

Gift Kronos visades på nytt 2010 när det nya systemet började gälla. Då fick han 75p och hans förväntade avelsvärde skattades som högt, vilket "motsvarar" ett godkänt i tidigare system.

3) Till BLUP. Nej, nej, nej, det är ingen person, grupp eller nämnd som sätter BLUP-talen på alla tiotusentals (hundratusentals?) hästar som finns med i beräkningarna som görs. (Det vore en enormt jobb att utföra...)

Allt sker i en datauträkning som görs en gång per år när alla tävlingsprestationer körs in i systemet. Den beräkningen görs utifrån bevisad arvbarhet på ett antal olika egenskaper. Det tas hänsyn till miljöpåverkan o.s.v. Tyngdpunkten på tävlingsprestationerna ligger på unghästprestationerna. Det är en stor uträkning och parametrarna har förfinats någon/några gånger under tiden, när ny forskning har kommit fram.

BLUP är inte något som enbart används på den svenska travhästen. Det är någon som "travet" tagit efter bl.a. nöt- och svinaveln som med framgång praktiserat under många decennier. BLUP används även inom andra hästraser, bl.a. på halvbloden och islandshästarna.

Det är Torvaldur Arnason som är mannen bakom BLUP på den svenska travhästen och han har inget med avelsvärderingsnämnden eller ASVT att göra. Torvaldur sätter som sagt inte BLUP-talen, utan han har "bara" gjort systemet som räknar ut talen.

Läs mer om BLUP här:
Åter till Gift Kronos BLUP-tal som du påstår ska ha påverkats av att han plötsligt blev godkänd pga av att "kåringen öppnats". (Även om sånt inte påverkar vilket BLUP-tal han får.)

Här är hans avelsindex-historik sedan 2007.

2007 - 121
2008 - 121
2009 - 123
2010 - 122
2011 - 121

Han har alltså legat på en hög nivå åtminstone sedan 2007.

Jag är ett stort "fan" av BLUP och tycker att det är ett mycket bra hjälpmedel när det gäller att bedöma individers avelspotential. Jag inser dock att det är svårt att få BLUP accepterad som metod, så länge det cirkulerar felaktigheter kring hur BLUP beräknas. Jag önskar att fler uppfödare orkade sätta sig in i hur BLUP fungerar, innan de dömer ut systemet. Sedan är det inte så lätt att man ENBART kollar på BLUP när man ska korsa individer. Det finns många faktorer som inte ryms inom BLUP, t.ex. hästarnas individuella egenskaper som exteriör, psyke, aktion, löpegenskaper o.s.v. Dessa pusselbitar får vi inte glömma att ta hänsyn till när vi korsar individerna, men jag hävdar att BLUP är ett värdefullt hjälpmedel för att kunna bedöma den totala avelspotentialen.

Jag utlovar ett inlägg till denna vecka när jag ska resonera lite kring "Hingstar och valacker". Jag fick en mailfråga från en läsare som jag ska skriva lite om.

torsdag 5 april 2012

ASVT Extra


Första numret av ASVT Extra
Nu lanserar vi det första numret av ASVT:s digitala tidning, ASVT Extra. Allt från årsstämman, föredrag om genetik samt norsk travsport och en försmak av vad som finns i kommande Elitauktionskatalog är lite av innehållet.

Tidningen läser du här >>

lördag 31 mars 2012

Select Yankee och Zola Boko

Hallå där ute, jag lever!

Det har varit en körig månad med bl.a. avelsvärderingar och ASVT:s årsstämma. Sedan har jag hamnat efter med en del andra jobb. Det blir ett kort inlägg där jag tipsar om möjligheten att vinna betäckningsrätter i Select Yankee och Zola Boko för 2013.



Det är helt GRATIS att vara med i "Hingsttävlingen" som jag har kört på vår sida, www.stallbredbyn.se sedan 2003. Det är alltså 10-års jubileum i år!! :-)

Tävlingen går kortfattat ut på att man ska tippa hur avelshingstarna med sina första 3-åringskullar kommer att klara sig på tävlingsbanan under året.

Sista inlämning är på onsdag den 4 april 2012, kl. 24.00.

Välkommen med ditt bidrag!

torsdag 8 mars 2012

Klaus Kern och V75

Många har olika lösningar för Svensk Travsport. Jag hade ett samtal med Klaus Kern i förra veckan och det var rätt intressant. Han hade lite av samma tankar som mig angående ett stort problem i Svensk Travsport.

Enligt Klaus är problemet att det slutar för många amatörer. Han hade fem hästar i stallet som var för dåliga för att försörja sig i proffsträning, men skulle vara nyttiga amatörhästar. Han har haft dem ute för försäljning under en längre tid, utan att det varit några amatörer som visat intresse för dessa.

Klaus vill satsa på att köpa nya unghästar, men han kan inte göra det förrän han blir av med dessa hästar. Nu har han varken råd eller plats för att köpa nya unghästar. Enligt Klaus så var han långt ifrån ensam med detta problem. Han vill se en ökad satsning på bredden och att det satsas på att behålla amatörerna, samt rekryteras nya. Om det inte görs, så ser han en stor fara för framtiden.

Jag tycker att det var intressanta ord från Klaus. Det bekräftar till stor del min egen syn. Jag ser travet som en slags näringskedja där alla är beroende av varandra för att vi ska få hjulen att snurra. Tyvärr är det alltför många som enbart ser till sitt eget hus, vilket knappast blir hållbart i längden.

---

Jag tjatar igen om att alla travbanor borde få sin årliga V75-dag. Det är så självklart att jag blir less på mig själv att behöva ta upp ämnet. Jag har hävdat bestämt att den dag som flyttats från Solänget/Dannero till Bergsåker knappast gör att Bergsåker kan leverera ett bättre publikt evenemang med sin sjätte (eller är det sjunde) V75-dag i jämförelse med vad Solänget/Dannero skulle kunna göra årligen med sin enda tävlingsdag.

Mina farhågor har besannats, om man ska tro denna insändare som besökte Bergsåkers senaste V75-dag.
http://dagbladet.se/insandare/1.4441027-oglamourosa-v75-tavlingar

Jag hade läst ett mindre smickrade foruminlägg från en person som hade besökt Solvallas senaste V75-tävlingar. Nu hade det ramlat bort från forumet, så Solvalla klarar sig från den kritiken denna gång.


Sprid V75 över hela landet! Jag är övertygad om att det kommer att ge ovärderlig PR för travsporten på dessa orter, istället för slentrianmässiga tävlingsdagar på storbanorna. Det skulle även gagna småbanornas möjligheter till att bli lönsammare. Skapa större intresse o.s.v.

onsdag 7 mars 2012

Lite blandat

Hallå, om det finns någon kvar där ute...

Det har varit massor av roligt jobb, så det har inte riktigt funnits tid för bloggande. Däremot finns det massor av ämnen att skriva om. Jag tar några snabba här, så ska jag försöka hinna med ett till inlägg senare denna vecka.

Jag har bl.a. jobbat med att förbereda mig inför avelsvärderingen på Axevalla v.11. Det var lite häftigt att se att Marshland (5,5 Mkr) är den 19:e avkomman till Elitstoet Trapped. Trots att hon var 25 år när han föddes, så blev han hennes vinstrikaste avkomma. Hon har även lämnat miljonärerna Traffic Jam (första avkomman, tjänade 4,6 Mkr och är Elitsto) och Mousetrap (1,3 Mkr). För Marshlands del, så har han en far i From Above som inte heller bär på det yngsta och modernaste blodet.

Nu är fölningarna igång och det är mycket spännande för er som väntar föl. Det går oftast bra, men ibland händer det också tråkigheter. Därför tipsar jag om Föl- och Ammajouren. Kom ihåg att den inte enbart är till för travhästar, utan den är kostnadsfri och tillgänglig för alla raser. Telefonnumret till jouren: 073-314 13 16. Lägg in numret i adressboken, NU!

"Jouren drivs  tillsammans av Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Travhästen (ASVT), Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen (ASVH), Svenska Hästavelsförbundet (SH) och Svenska Fullblodsavelsföreningen (SFAF)."

En mycket intressant artikel på asvt.se angående genforskning. Finns här! Lisa Andersson på SLU kommer och föreläser i ämnet på årsstämman den 17 mars.

En liten sportfråga. Det blev livat häromveckan när storfavoriten Västerbo Realkiss ströks sent, pga tränarbyte. Jag förstår att hästar som säljs eller byter tränare, borde få strykas. Däremot borde det finnas en regel som gör att det inte är en giltig strykningsorsak under tävlingsdagen. Detta för att säkra spelsäkerheten. Vet man att hästen ska starta på lördag, så får man göra klart affären senast fredag - om man vill kunna stryka hästen. Tycker jag, i alla fall.

Det blev inte mer än så här idag, men jag har mer att skriva om senare...

tisdag 28 februari 2012

Internetauktion ikväll!

Många hästar till salu på internetauktionen ikväll, allt från betäckningsrätter, fölston, unghästar till starthästar.
http://asvt-test.space2u.com/IntAuk/

fredag 24 februari 2012

Frossar i egna glädjestunder

Nu ska jag vara lite ego och frossa i egna glädjestunder. Ni stackare som hellre gillar skadeglädje, ombeds vänligt men bestämt att gå vidare till någon annan sida. Exempelvis den här. Jag lovar att ni inte kommer att missa något!

Om det nu är någon kvar...så kör vi!

Jag var ner till Hästsportens Hus igår och började med det förberedande jobbet inför Avelsvärderingen v.11 på Axevalla. Då fick jag denna tavla som väckte gamla och goda minnen.
Tror det går att klicka på bilden för att få den större. Ska man frossa, så ska man göra det rejält.

Visst var det roligt att Youpie, vår första uppfödning segrade i ett Breeders' Crown-försök på Örebro. Den här segern var ändå "så mycket mer", än en seger. Det är omständigheterna som gör det lilla extra.

Det började en knapp vecka innan loppet med att vi som uppfödare fick en inbjudan att bli bjuden på mat på Örebrotravet. Eftersom det är en resa på 74 mil enkel väg, så inser man att man får mycket mat för bensinpengarna om man stannar hemma. Nåväl, lite spontant beslöt vi oss att åka ner i alla fall. Vi (jag, min fru och våra söner - då 3 resp. 5 år) passade på att boka in ett besök hos våra goda vänner Lars & Kicki Öström i Sala på vägen ner. Bokade in oss på ett hotell i Örebro och laddade upp med ett långt besök på ett stort lekland inför tävlingarna.

Vi åkte till Örebrotravet och hälsade på Youpie på stallbacken. Vi hade inte sett honom på nästan två år! Det var skoj att åter få träffa honom, bara det var värt resan. En sväng till publikplats och förtära bjudmaten. Han startade i lopp 3, så planen var att se loppet och sedan åka norrut igen.

Vi gick ut inför loppet. Barnen gick till lekparken och ponnyridningen. Defileringen kom och jag kollade till barnen efter provstarten. Allt lugnt.

Loppet gick och Youpie forcerades till ledningen på första långsidan. PULS! Minns fortfarande hur skeptisk jag var. Skulle han tröttna redan varvet kvar? Han såg fin ut, men det här kunde väl ändå inte gå? I rygg satt favoriten Rakas och han skulle säkert få luckan... De svänger in på upploppet med Youpie fortfarande i ledningen och strax får Rakas luckan... Youpie svarar ärligt och det går inte att beskriva känslan i kroppen när han skär mållinjen som etta!

Oj, omtumlande... Prisutdelning och intervju med Lillis i vinnarcirkeln. Jag lät förmodligen inte klok där jag stod. Fotografering och segerdefilering.

Sedan började sinnet återvända, åtminstone en strimma av det. Var är barnen? Rusade mot lekparken, borta... Frågade de vid ponnyridningen. Nä, de hade inte sett pojkarna. Inte stallvakten heller, tack och lov. Först hittade vi den äldre, men vart var yngste sonen? Kort senare hittar vi honom på toaletten. Ingen fara, men de där minuterna kändes väldigt långa. Kontrasten att från segerruset gå in i en oro och ett sökande. Slutet gott i alla fall.

Sedan hann vi hälsa på Youpie igen, innan resa gick åter mot norr. Vi firade på en pizzera efter vägen och fick se loppet igen på TV4-sändningen. Sedan åkte vi förbi hos Thomas Lönn i Rengsjö och kikade på lillebror Le Mat som var två år då, innan vi åkte hem.

Vilken resa det var och vilka minnen!

Ska man frossa, så ska man frossa rejält. Här kommer desserten!
Klicka här för en liten bild-film från Örebrotravet.

Trevlig helg!

torsdag 23 februari 2012

Kommentarer

Nicke.bh skrev: "Du nämner sänkt skatt. Det kan väl bara genomdrivas med ett riksdagsbeslut? Görs det några försök att få igenom en sänkning?"
Jag utgår från att de styrande jobbar för att få igenom en sänkning av totoskatten. Hur troligt det är att de lyckas, har jag ingen aning om. Jag är rätt övertygad om att det kommer att krävas stora summor med "nya pengar" för att denna modell ska kunna bli verklighet, utan att skjuta travsporten i sank.
Christer skrev: "Hej Håkan,

tack för dina kommentarer.

För den ekonomiska modellen har jag lite lägre än dig ca 850 Mkr för 2-, 3- och 4--årssatsningen men det är en hel del osäkra faktorer så jag säger inte att min uträkning är bättre än din.

Du har helt rätt i att en förändring inte går att göra över en natt. Jag är dock övertygad om att det finns hundratals miljoner att plocka ut genom en organisationsgenomlysning och effektivisering av både ST och Travsällskapen.

Mitt syfte är inte att ta bort tävlandet för hästar över 4 år med prispengar. Däremot har jag en tanke att det ska skrivas ut fler lopp inom V75 för tre- och fyraåringar varefter de blir redo dvs att skriva ut för många treårsingslopp på V75 tidigt på säsongen är inte aktuellt om det inte finns ett tillräckligt hästunderlag.

Med urbaniseringen menar jag inte att vi ska ta V75-tävlingar från andra banor utan att med den ökade inflyttningen till storstäderna anser jag att den största rekryteringen av nya hästägare kommer att ske i storstäderna och även en del av de befintliga kommer att flytta dit.
"Då kommer det i framtiden att köras travlopp med prispengar enbart för varmblodiga 2-, 3- och 4-åringar?"
Nej det är absolut inte min avsikt med förslaget. Det är viktigt att vi har profiler som tävlar några år.

Är "modellen" genomförbar?
Ja det tror jag givet att vi vågar ta de krafttag som behövs med organisationen och hur pengarna idag delas ut. Ställ större krav på sällskapen att generera alternativa intäkter, "ge dem inte bara en säck med pengar att förbruka". Den modellen fungerar inte inom någon verksamhet, ställ krav, tvinga dem visa vad de vill göra och varför. Jag tror med större krav kommer de att bli effektivare och det kan avsättas mer pengar till prispengar. Förslag på en organisationsgenomlysning restes från BAS och ett Sällskap (Stockholm) biföll resten röstade emot.
Kommer spelintäkterna att vara intakta?
Svårt att säga med säkerhet men ATG är duktiga, många osäkra faktorer här som du vet.
Vad ska vi göra med alla "äldre hästar" och kallblod?
De ska givetvis få tävla vidare.
Dragloket V75?
Fortsatt viktig kassako men det är farligt att lägga alla ägg i samma korg....
Om banor läggs ned:
• Hur kommer hästägandet att se ut i dessa områden i denna modell?
Redan nu innan mitt förslag finns det banor som förbereder sig för att (inte mina ord) "bli en av de 20 som blir kvar". Mitt mål med denna skrivelse är inte att lägga ner banor men om det är ett krav för att vi ska kunna bedriva en fortsatt stark travsport i Sverige med internationell konkurrenskraft är det ett tråkigt måste. Jag tycker det är upp till banorna att vidta åtgärder för att bli kvar och att det är upp till dem att vidta åtgärder för att utvecklas och överleva. Vi har haft några lysande exempel på banor/sällskap som lyft sig när de fått krav på sig….
• Hur många kommer att vara aktiva i dessa områden?
OM det inträffar måste vi se till att hålla dem aktiva, hjälpa till med träningsmöjligheter etc.
• Kommer det att finnas utrymme för bredd?
Ja
• Har Svensk Travsport råd att offra dessa aktiva när det redan idag är svårt att behålla de aktiva inom travsporten?
Varför offra, förändringar sker hela tiden runt omkring oss vi behöver inte gilla dem men anpassa oss.
• Kommer det att kompenseras med nya amatörer, hästägare och uppfödare i storstadsområdena?
Jag ser helst att vi behåller de nya och hittar nya intressenter.

Det enda jag är säker på är att anpassar vi oss inte till dagens verklighet kommer vi dö sotdöden, jag skrev detta för att jag vill att det ska finnas travsport även när mina eventuella barnbarn växer upp.

Vi sysns på ASVT's tämma om inte tidigare.


Mvh
Christer"
Jag har inte exakta siffror för vad det skulle kosta och det tror jag inte att du heller har. Oavsett om det hamnar på 850 Mkr eller 1,1 miljard, så är det mer pengar än vad som delades ut TOTALT för alla åldrar och båda raserna under 2010. I min värld, så är modellen inte realistisk att genomföra. Om det inte går att tillföra sisådär minst 400-500 Mkr "extra" per år. Idag ger denna modell 0 kr i prispengar för hästar över 4 år, samt 0 kr till kallbloden.

Det kanske går att göra via effektiviseringar av ST och travsällskap. Det kanske går att göra genom skattesänkningar. Det kanske finns andra sätt att få in dessa pengar, men ursäkta om jag är pessimistisk (realist?) och först vill se att de pengarna finns - innan modellen genomförs.

Jag har inget emot att det körs ett V75-lopp för unghästar varje vecka, men V75 lever mycket på "igenkänning" och att spelarna hinner få sina favorithästar att följa med på lördagarna.

V75-dagar har redan börjats plocka från de mindre banorna och jag är oroad över att centraliseringen kommer att fortsätta.

Ja, fortfarande är det oavsett vems budget som är "rätt" - 0 kr till äldre hästar och kallblod, innan nya medel är tillförda.

Det krävs som sagt att det går att köra ungefär lika många lopp även i framtiden, om spelet ska kunna försörja travsporten. Det blir i mina ögon omöjligt, utan att det finns vettiga försörjningsmöjligheter även för äldre hästar.

Visst måste vi anpassa oss efter dagens verklighet. Det strävar jag också efter. Jag försöker se realistiskt på vilka medel som finns idag, men jag hoppas att det kommer att finns betydligt mer medel så snart som möjligt. Jag är rädd att denna modell idag skulle bli en kortsiktig framgång, eftersom den får svårt att självförsörja sig med spelintäkterna. Återigen, så hoppas jag att jag har fel.

Jag förstår de som hyllar modellen, men jag undrar om de räknat kronorna. Jag är inte speciellt hemma på ekonomi, men tycker ändå att modellen helt saknar verklighetsförankring. Sedan kanske det går att forma om modellen på olika punkter, men den modell som presenterades i (Travronden) fredags och hyllades på ledarsidan i tisdags känns inte realistisk på min miniräknare.
Jocke skrev: "Vart är förnuftet. Prosentuellt sett så har inte Solvalla flest hästägare eller besökare. Grunden i Sveriges travsport, ligger på landsorten. Solvalla hade den 16 dec 648 besökare på lunchen. Kalmar för eksempel hade senaste lunchen 591 besökare. Trots låga prispengar finns det största intresset på landet.
Om inte prispengarna ökar där så försvinner tränarna och ägarna.
Om travet försvinner på landsorten så försvinner intresset och uppfödningen. Därmed försvinner hästarna och hästägarna.
På landet finns hästfolket, i stan sitter politikerna.
"
Jag tror också att en alltför kraftig centralisering skulle sänka travsporten och det skulle gå rätt snabbt. Det är väl bevisat att omsättningen på V75 är den samma, oavsett vars tävlingarna körs. Jag tror dock att Svensk Travsport behöver en framgångsrik nationalarena (Solvalla), men det är minst lika viktigt att travet kan leva vidare i HELA landet. Jag tror också att den "svenska modellen" med hästar som tävlar upp i åren är nödvändig att ha kvar.

fredag 17 februari 2012

Framtidens modell?

Jag ska försöka skapa en ekonomisk modell, utifrån det önskemål som Christer Häggström hade i dagens Travronden. Jag vet Christer brukar kika in på bloggen emellanåt, så han kommer säkert att kommentera detta. ;-)

Jag vet att Christer är en mycket bättre ekonom, än mig - så det är egentligen "självmord" av mig att ens ge mig in i en uträkning. Den straffsparken bjuder jag på! Ska poängtera att jag får använda mig av prispengasiffrorna från 2010, eftersom årsstatistiken för 2011 inte är klar.

"Jag kan tycka att nummer 100 i tvååringskullen ska ligga på runt 200 000 kr i insprugna pengar."

Det skulle minst kosta 20 Mkr. (Om 100 st tjänar exakt 200 000 kr och övriga 0 kr = inte troligt.) Den faktiska kostnaden skulle förmodligen hamna på ca 80-90 Mkr. Då är vi i hamn med den satsningen om premieloppen offras i förmån för tvååringstävlande.

"Jag tycker att det är ett rimligt mål att de 400 (ca tio procent) vinstrikaste i tre- och fyraåringskullen ska kunna bära sina kostnader (ca 240 000 kr/år) och lite till, säg 400 000 kr insprunget."

Det skulle kosta minst 320 Mkr. (Om 800 tre- och fyraåringar tjänar exakt 400 000 kr och övriga 0 kr.) Den faktiska kostnaden har jag svårt att uppskatta, men den skulle förmodligen hamna på över en miljard. Jag gissar att Christer har räknat på endast varmblod?

Då är prispengarna slut, med den nuvarande prispengabudgeten som är satt utifrån nuvarande spelintäkter och skattenivå. 2010 delades det totalt ut 738 217 072 kr, inkl de prispengar som delades ut till tvååringarna. Om vi räknar snällt, så kan vi säga att det är "jämnt ut" med prispengarna för tre- och fyraåringarna.

Christer vill också höja prispengarna för två-, tre- och fyraåringar till 20%. Det innebär rakt av en ökning med ca 70 miljoner som ska betalas med "nya" medel. En välkommen satsning, om den går att genomföra!
  • Då kommer det i framtiden att köras travlopp med prispengar enbart för varmblodiga 2-, 3- och 4-åringar?

För att prispengarna ska kunna behållas på samma nivå, vilket krävs för att denna modell ska kunna leva, så måste spelintäkterna också bibehållas på samma nivå. Det innebär att vi också måste erbjuda attraktiva "spelobjekt" med denna modell. Kommer denna modell att klara av detta?

2010 gjordes av varmblodiga,
1 122 starter av 364 tvååriga hästar. (ca 100-150 lopp?)
10 738 starter av 1 743 treåriga hästar. (ca 1 000 lopp?)
17 885 starter av 2 213 fyraåriga hästar. (ca 1 900 lopp?)
59 312 starter av 7 236 "äldre" hästar. (ca 6 000 lopp?)
10 569 starter av 1 579 kallblodiga hästar. (ca 1 000 lopp?)

Det innebär att två-, tre- och fyraåringarna måste kompensera med ca 7 000 spelbara lopp och göra ytterligare ca 70 000 starter/år. I snitt tre gånger, så många starter per säsong? Om "omsättning/lopp" kommer att vara intakt. För att kunna genomföra modellen, så måste antingen årskullarna bli väsentligt mycket större och/eller hästarna göra betydligt fler starter under sina tre säsonger. Klarar hästarna detta? Utslagningen kommer att bli väsentligt hårdare.

Jag förstår att det skulle förbättra marknaden för uppfödarna och hästägarna radikalt. Inget snack om saken! Frågan är till vilket pris det skulle kosta att genomföra modellen. Vad ska vi offra? 
  • Är "modellen" genomförbar? 
  • Kommer spelintäkterna att vara intakta?
  • Vad ska vi göra med alla "äldre hästar" och kallblod?
  • Dragloket V75?

Urbaniseringen som Christer skriver om är redan påbörjad inom Svensk Travsport. Banor som Solänget och Dannero har redan tappat väsentliga delar av sina tävlingsdagar, bl.a. en V75-dag. De har vardera halverat antalet, och dessutom fått färre lopp (lunchtrav) som körs på tidpunkter som i princip är publikfria. Jag antar att det är ett 10-tal banor som kommer att få läggas ner inom några år, med denna modell.
  • Hur kommer hästägandet att se ut i dessa områden i denna modell? 
  • Hur många kommer att vara aktiva i dessa områden? 
  • Kommer det att finnas utrymme för bredd? 
  • Har Svensk Travsport råd att offra dessa aktiva när det redan idag är svårt att behålla de aktiva inom travsporten? 
  • Kommer det att kompenseras med  nya amatörer, hästägare och uppfödare i storstadsområdena?

Jag tycker att Christer i grunden tänker rätt, men jag tror att modellen bara håller om det går att till största delen finansiera den med "nya medel". Jag anser att det skulle "kosta" för mycket om vi måste offra "hela" tävlandet för äldre hästar. Jag tror inte heller att spelintäkterna inte skulle kunna hållas på nuvarande nivåer. Jag ser bara inte varifrån dessa "nya medel" i så fall skulle komma ifrån. Sänkt skatt?

Däremot blir också kontentan att det blir "medelmåttor" bland två-, tre- och fyraåringarna som kommer att tjäna relativt grova pengar. Det finns exempel på två- och treåringar redan idag som kunnat gneta ihop närmare 100 000 kr, utan att prestera nämnvärt och ens vara i närheten av att vinna lopp. Är det "mer värt" att premiera dessa hästar, istället för en äldre häst som tävlar på V75 eller strax under V75-klass? En häst som deltar i lunchtrav, V65 och enstaka gånger på V75, vilken genererar relativt bra med spel varje gång den startar.

onsdag 15 februari 2012

Jorma m.m.

Såhär skrev jag på bloggen i samband med att ett antal hästar i Nisse Enqvists stall testats positivt för doping med anabola steorider.
  • Trav365:s intervju med Jorma Kontio

Finns här: http://www.aftonbladet.se/sportbladet/trav365/article13052454.ab

Enligt uppgift är den gjord på finska och Kontio hade förstått alla frågor. Jag ställer mig mycket tveksam till det senare...som vanligt med Trav365, alltså. Vad sägs om följande?
Kommer du fortsätta köra hans hästar?
– Självklart, jag har inget med saken att göra, säger Jorma Kontio.
Ett konstigt svar, tycker jag. Om vi tar bort "hans" och ändrar frågan till "Kommer du att fortsätta köra hästar?", så känns svaret mer normalt. Men enligt Trav365, så var Jorma Kontio "chockad" och är man det så är det nog lätt att missförstå frågor.
Med facit i hand, så verkar det som att Jorma hade förstått frågan. Han lever i alla fall som han svarade.
AI skrev: "Ser man på. Finfina tips. Det lönar sig att kommentera. /AI"
Mäh! Du ville ju inte att jag skulle skriva om "tips". *jättesmile*


ASVT har tagit fram en lista på "Vinstrikaste uppfödare per bana". Det var meningen att den skulle in i medlemstidningen "Travhästen", men den fick inte plats. Därför finns den nu på webben. Klicka här!
(Reservation ev. fel eftersom den är manuellt framtagen.)

Jag gjorde en intervju med Johan Hellander på Menhammar med anledning av att de blev "Årets Uppfödare". Den publiceras i klippt version i nästa nummer av "Travhästen". Full versionen finns här!

tisdag 14 februari 2012

Kommentarer

AI skrev: "Man får självklart skriva om vad man vill på sin blogg. Vill man inte ha kommentarer kan man stänga av den funktionen eller så kan man ta bort de kommentarer som inte håller med ens egna uppfattning. Personligen föredrar jag inlägg om sport framför spel och tips. Sådana bloggar är det tyvärr ont om så vitt jag vet. Tips mottages gärna. /AI"


Jag har medvetet valt att ha möjligheten till att kunna kommentera mina inlägg. Jag tycker att det har varit givande att föra en diskussion med läsarna. Tidigare försökte jag besvara 100% av alla som kommenterade. På senare tid har jag inte svarat alla, men i alla fall de flesta. Jag tror i alla fall att det har varit uppskattat. Det går att lägga till funktionen att man måste ha inloggning för att kommentera, men jag tycker inte att det ska vara så krångligt. Frihet under ansvar, tycker jag är en bra devis i många lägen. Kommenterar man, så får man också räkna med att kunna få mothugg. ;-)

Att "censurera" inlägg som inte håller med ens egna uppfattning känns som "Nordkorea" och är inte min stil. Jag försöker istället bemöta "kritiken" och ge min syn. Visst kan jag radera kommentarer, men i så fall ska det vara personangrepp eller rent "olagliga" påhopp.

Jag har snart skrivit 450 inlägg här och det är nog mindre än en handfull som har berört travtips. Nu berörde jag inte tipsen, utan tipsexperterna som trots allt har en viktig roll i trav-Sverige. De ska skapa intresse, debatt och generera spel.

Det finns ett antal bloggar som fokuserar på sporten.
Nu fick du tips... ;-)
Micke B skrev: "Al, jag tror inte att man alltid slaviskt behöver följa ämnet. Skulle det vara så att man inte skriver om avel på en uppfödarblogg så kommer man rätt fort att tappa läsare. Utan att ha kolla på statistiken så tror jag ändå att Håkans blogg var rätt välbesökt när han skrev som mest.

Den överlägset bästa sidan för avelsnördar är just nu: http://www.jonasmoberg.com/?cat=9"
Håller med. :-)

måndag 13 februari 2012

Kort svar på kommentarer

Först, en kommentar till en insändare i Travronden. Där önskades det att prispengarna i 2-åringsloppen skulle ökas från ca 13 Mkr till 83 Mkr. En ökning "de Luxe" med drygt 600%, med bekostnad på premieloppen som de ville slopa. De ställde frågan: "Fundera över hur tävlingsprogrammet skulle kunna se ut för dessa om de under sitt tävlingshalvår fick tävla om ytterligare 70 miljoner". Jag funderar...och tycker fortfarande att det är vettigare med premielopp istället.


Jonas: Här är länken till prislistorna för avelshingstarna.
2011 - http://www.stallbredbyn.se/pdf/hingstar-pris-2011.pdf
2012 - http://www.stallbredbyn.se/pdf/hingstar2012-pris.pdf

En jämförelse mellan 2011 och 2012.
http://www.stallbredbyn.se/pdf/hingstar2012-jmf.pdf


"AI" skriver: "Vad gäller diskussionen om tipsexperter så är den ganska ointressant på en uppfödarblogg."

Okej... Jag får väl tänka mig för en extra gång vad jag skriver i fortsättningen då? Nej, jag tycker nog att jag har friheten att skriva om allt som åtminstone rör travsporten och vill jag skriva om något annat, så tänker jag göra det också. Däremot har det i huvudsak att handlat om avel och uppfödning hittills, men det hindrar inte mig från att beröra andra ämnen. Uppenbart var det i alla fall någon (Micke B) som uppskattade mitt inlägg om travexperterna.

onsdag 8 februari 2012

Maharajah och travexperter

Tiden går fort när man har roligt, men nu är det dags för ett litet inlägg igen.

Här finns de hingstar som är anmälda till avelsvärderingen v.11 på Axevalla.
http://asvt.se/40-till-avelsvardering.php

Anmälda till avelsvärderingen
Beanie M.M., Beau Mec, Blue Mac Lad, Cash is Fun Zaz, Chocolatier, Crown Kemp
D.J.Seabrook, Deuxieme Picsous, Eclair d'Inverne, Ego Freij, Elegance Saulnier
Formula One, G.H.Nemo, Global Manhattan, Godolphin, Hard Livin, Infinitif, Kadett C.D., King Cane, Leader of the Gang, Maharajah, Marco di Jesolo, Marshland, Pastor Stephen, Russell Hill, Rusty Dust, Rusty Love, Shaq is Back, Surtees Hanover, Taurus Dream och Yield Boko.

Utlandsstationerade som också ska granskas är Allstar Hall, Amour d'Occagnes, Broad Bahn, Express Merett, Go Lucky, Jasmin de Flore, Niky, Prodigious och Uniclove.

Det blir debut för mig att ingå i avelsvärderingsnämnden, vilket kommer att bli väldigt spännande. Det finns flera som är riktigt intressanta!

Det blev inte mindre intressant av att det basunerades ut igår att Maharajah kommer att verka i svensk avel 2012. Jag efterlyste det nyligen i ett blogginlägg och det ska bli riktigt spännande att se hur det kommer att gå för honom. Vad kommer han att kosta? Hur många ston får han? Sedan blir man nyfiken att se när det kommer 1-åringar på auktionerna efter honom o.s.v.


Jag har länge tänkt att skriva om "Travexperter". Jag jobbar själv som sådan ibland. Jag ogillar titeln, men det får jag väl leva med.

Vad är uppgiften?
Enligt mig är det att vara påläst och lägga fram relevanta argument. Man ska kunna motivera sina tips med fakta som är korrekt. Har man gjort detta, så har man också gjort sitt jobb.

Vilka krav ska man ha?
Helst ska en travexpert har sju tipsettor på V75 för att han ska ha gjort ett bra jobb... Nä, det är ju orimligt! För mig är det inte utfallet av ranken eller systemet som är det huvudsakliga. Den är inte oväsentlig och det är på ett sätt ett mått av hur väl man har analyserat loppet, men har man lagt fram korrekta argument - så är det upp till läsaren att värdera hästarnas chanser. För mig är det mer "tur" om man sätter sju tipsettor på V75 - utan att man kan motivera varför.

De där "nissarna" som står i TV-rutan har ju aldrig ett rätt. Byt ut dom!
Det är något som man hör lite nu och då från olika håll. Det finns säkert de som är bättre på att tippa, än de som står i studion varje vecka. De har även andra kvalitéer som gör att just de fick jobbet. Det gäller att kunna agera i en studio och lägga fram sina idéer på ett sätt som passar TV-produktionen. "Kalle Karlsson, 68 år" kanske har bättre utfall på sina tips, men om han inte kan agera framför en kamera eller motivera sina tips blir det heller inte så bra TV...eller det kanske blir succé? "Nissarna" har som uppgift att sälja in spel, locka till spel och dessutom skapa lite debatt.

Som sagt, så får "tipsnissarna" ofta utstå spott och spe. Det är allt från tränare/kuskar till "Svensson i Spelbutiken". De är oduliga att tippa! I så fall är det ett drömläge för de som kan sin sak, eftersom "tipsnissarna" förmodligen förvillar många andra spelare.

Micke Nybrink skrev i sin senaste krönika rätt passande om hur det är att kritisera kuskar och tränare.
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/trav365/article14330072.ab
Många av dessa är som prinsessorna på ärten. Får de mothugg, så blir det direkt hot om bojkott eller andra repressalier. Micke har fått mycket kritik från olika kuskar och tränare för sina provocerande uttalanden. Ibland kan jag hålla med om att det är befogad kritik och att han ibland har passerat gränsen. Det man ska veta är att Micke fått sitt jobb, just för att provocera och tycka. Skulle han stå och stryka alla medhårs, så vore det rätt trist att se och höra honom i rutan. Kuskar och tränare ska precis som andra idrottare, kunna ta kritik när de gör sämre prestationer. På samma sätt, ska de hyllas när de briljerar!

Ha det gott!

torsdag 26 januari 2012

Defileringar

Först en positiv nyhet från travronden.se.
http://www.travronden.se/nyhet/avel/asvt-och-st-diskuterar-nya-atgarder

Defileringar blev ett hett ämne sedan Erik Adielsson twittrade följande:
"Med tanke på det snäva tidsschemat mellan loppen nuförtiden så känns defileringar lite onödiga iallafall på vardagstrav.Eller vad tycker ni?"
Han fick stort medhåll på Twitter, men jag vill ändå ge mothugg. Jag är i vissa avseenden väldigt konservativ när det gäller travsporten. Vissa saker ska man inte hålla på att ändra... Varför ska vi ha defileringar?
1) Det är för mig främst en ordningsfråga. Defilering = ett tydligt tecken på att det är fem minuter till start. Inga andra ekipage ska befinna sig på banan.
2) Det är också en estetiskfråga. Det är lite som "line-up" för ishockeyn. Det ska vara snyggt och prydligt med hästar på rad. En slags respekt för de deltagande. Den som leder defileringen ska också hälsa på måldomaren. Helst vill jag också att defileringen ska se till marschmusik. Så konservativ är jag!
3) Jag är väldigt skeptisk till att det skulle spara så mycket tid för kuskarna. De lär (och ska) inte komma ifrån att det måste passera defileringsvolten för att inspekteras av både veterinären och ekipagekontrollanten.
4) Om kuskarna vill komma senare ut på banan, så finns det risk att de såsmåningom inte ens hinner med provstarten/erna. Då börjar de tänjas ytterligare på gränserna. Heta och besvärliga hästar kommer förmodligen att vänta tills det är dags för startbilen att rulla...

Jag föredrar defileringar och att kusken har FEM minuter på sig att fokusera på den häst som de ska köra. Det låter kanske som "hittepå", men det finns kuskar som kommer och hämtar hästen innan start och inte ens vet varken spår, distans eller startmetod. Hur påläst är man då? Hur fokuserad är man på sin uppgift, om man inte ens hinner defilera med hästen...

När jag började åka på trav, så var det mer regel än undantag att kusken som skulle köra också värmde hästen. Nu har de flesta kuskarna som kör ofta lyckats rationalisera bort även att värma hästen. Nu ska de tydligen inte ens hinna med att defilera? De bästa kuskarna kör numera nästa i alla lopp. Är det bra?


Om det är för tight för kuskarna, så bör nog fokus ligga på att lägga ytterligare tid mellan loppen istället.

Erik fortsatte med: "Det är så tight mellan loppen idag att värmningar, prat med tränare, vårdare och ev ägare ofta blir lidande."
Nu kan jag inte personligen uttala mig om Erik, eftersom jag aldrig haft honom som kusk. (Hört talas om de som har goda erfarenheter av Erik, vilket glädjer mig.) Däremot finns det några av Eriks kollegor i catchdriver-eliten som tydligt visat att de inte alls är intresserade av att ens försöka prata med tränare, vårdare och allra minst ägare. De "gömmer" sig till defileringen åker ut på banan. Sedan kommer de och hämtar hästen sent, så slipper de en massa snack. De visar sig inte heller innan tävlingarna för att föra en dialog om hästen/loppet. Det finns många som verkligen är engagerade och pålästa också, så jag vill inte döma alla.


Ett sätt att spara tid för "de stora" kuskarna är att slopa kuskintervjuerna. De har sällan någon intressant att säga ändå. Visst finns det undantag även här och Erik tillhör de som kan reflektera över saker. Jag tycker att det är vettigare att fokusera på ägarna istället och låta de få en minut i rampljuset. Det är oftast mycket gladare över segern och har också ofta en rolig story att dra om sin häst.

Rör inte defileringarna!

tisdag 24 januari 2012

Livstecken

Oj, vad tiden går fort när man har roligt. Ingen efterträdare klar på bloggen ännu, så jag gnetar på med sporadiska inlägg tills vidare.

Fick många kommentarer på förra inlägget om "Svenskfödda avelshingstar". Hinner inte svara på alla, men rekommenderar att läsa dom alla.
Finns här!

Jag tar denna kommentar som jag känner att jag borde svara på.

Jag skrev: "I Sverige har vi heller inte haft samma import de senaste åren av högintressanta avelshingstar, vilket ger större utrymme för de inhemska avelsindividerna att hävda sig."

Joakim kommenterade: "-Va? Celebrity Secret. Laddie. Make It Happen. Holiday Credit. Judge Joe. Blue york Yankee(gick direkt till finland). Adrian Chip, Flirtin Man, Mythical Lindy, Up front Larry.
-Vi har väl aldrig importerat så många amerikanska unghästtoppar som nu. Högintressanta? Vem bedömmer det?
Men det är i vilket fall topphästar, med toppstammar."

Nja, jag ansåg att Sverige "inte haft samma import de senaste åren av högintressanta avelshingstar". Det är min åsikt och den behöver inte vara allmänt vedertagen. Flera hingstar som du nämner är intressanta (min åsikt) och någon enstaka kanske eventuellt att jag anse vara högintressant. Det är ingen av dessa som jag ser som en potentiell Pine Chip som känns som en "given" Elithingst. Visst kan någon av dessa bli Elithingst och jag tror det finns flera blivande A-hingstar av dessa.


Lite saker som blivit liggande. Fick läsa på olika forum och twitter m.m. att det var skandal och pinsamt att Ron Pierce endast fick en uppsittning på V75 när han gästade Åby för någon vecka sedan. Jag tycker inte att det är "jättekonstigt". Många har sina kuskar klara veckor innan det är dags för anmälan. Många vill ha sin ordinarie kusk när det står mycket pengar på spel. Många vill också vara lojala med den kusk som kört in startpoängen för att kunna starta på V75. Om "första valet" inte kan köra, så tror jag att de svenska catchdrivers går före Ron Pierce. Jag tycker att det är uppfriskande när det kommer utländska kuskar och har definitivt inget emot det. Däremot har jag förståelse för hur ägare och tränare resonerar. Jag tycker kretsen kring Yarrah Boko har en sund syn. De väljer svenska kuskar i Sverige, norska kuskar i Norge och franska kuskar i Frankrike o.s.v.


Hinner inte mer nu, men skulle vilja skriva om tipsexperter, defileringar och lite hingstar också. Det får vi ta en annan gång. Ha det gott!

PS. Ron Pierce styrning Voodoo Hornline inkom som sista felfria häst. Hästen var också näst minst spelad i loppet, så det kanske inte var kuskens fel.

onsdag 4 januari 2012

Svenskfödda avelshingstar

Jag har under julledigheten haft en "mailkonversation" med en bekant om svenskfödda avelshingstar. Det var rätt intressant och jag tänkte dela med mig lite av de resonemang som jag förde kring detta.

Till att börja med, så tror (=inte kollat upp) att det aldrig gått så stor andel ston till svenskfödda avelshingstar som det gjort 2011. Personligen gick jag också till en svenskfödd avelshingst 2011.

Svenskfödda avelshingstar som fick över 20 ston 2011.
Zola Boko 150
Turbo Sund 145
From Above 101
Revenue 87
Triton Sund 84
Jaded 69
Enjoy Lavec 57
Micro Mesh 49
Raja Mirchi 43
Order by Fax 47
Conny Nobell 31
Gidde Palema 26
Jocose 25
Digger Crown 21
Skogans Joker 20
Totat: 1.322 ston (andel 29,1%)
(Ingen uppgift på Gigant Neo)

Jämför med,
2010: 1.164 ston (23,7%)
2006: 1.299 ston (27,9%) 

Ingen Elithingst är svenskfödda och ingen Elithingst har en svenskfödd far. Är svenskfödda hingstar därmed sämre? Nej, naturligtvis inte. Födelselandet har ingen genetisk betydelse. Det är inte otroligt att vi får en svenskfödd Elithingst under kommande decennium.

Däremot kan vi inte blunda för att USA har ett helt annat avelsmässigt tempo, tack vare/på grund av deras tävlingsprogram. Det är något som vi kan (och ska) utnyttja i svensk avel.

Frankrike har gjort avelsframsteg de senaste decenniet och även där har vi möjlighet att haka på tåget.

I och med att det svenska avelsmaterialet har stärkts (tack vare import), så har också våra svenskfödda avelsdjur ökat sin konkurrenskraft. (Jag skiljer på tävlingsindivider och avelsindivider.) I Sverige har vi heller inte haft samma import de senaste åren av högintressanta avelshingstar, vilket ger större utrymme för de inhemska avelsindividerna att hävda sig.

Något som ligger "de svenska" i fatet är två faktorer som jag ser det.
1) De går till avel när deras tävlingskarriärer har börjat svalna.
- Stoägarna har "glömt" deras unghästmeriter som inte känns lika heta längre. Det gör att de inte vågar satsa fullt ut på hingstarna, eftersom risken är ännu större att "marknaden" glömt hingstarna innan de har en avkomma till salu.
2) De går generellt sett senare till avel.
- Jag tycker inte att man ska överskatta generationsväxlingarna, men det går inte heller bortse från att det blir svårare att hävda sig - ju senare man debuterar avel.

Om vi ska ta ett exempel, så var det en svenskfödd hingst vid senaste värderingen i Eskilstuna som (med rätta) fick högst poäng (82p). Det var Intoxicated, en son till Elithingsten Coktail Jet och Elitstoet Bourbon Eyes. Han har unghästmeriter (Solvalla Grand Prix och BC-tvåa) och goda förutsättningar att lyckas i aveln.

Vid årsskiftet blev han 11 år. Hade han gått till avel som 5-åring, så hade vi vid årsskiftet istället kunna göra bokslut för hans första 4-åringskull och vi hade haft ett bra underlag för hans förärvning. Nu känns det som han går till avel - "en generation för sent". Uppfödarna/Marknaden minns heller inte hans unghästprestationer. Han får nu konkurrera med nya och mer spännande individer med färskare resultat. Om Intoxicated skulle visa sig vara en "Elithingst", så kommer han att vara 16-18 år innan vi upptäcker det...och då är det inte så många säsonger kvar att använda honom.

Om jag ska vara lite provocerande och tänja på gränserna, hur mycket marknadsvärde har Maharajah tappat under hösten? Generna är de samma, liksom hans unghästmeriter - men han har fem raka misslyckanden i Gulddivisionen. De sitter främst på näthinnan hos "marknaden". Hade han gått till avel i våras, så hade läget varit ett helt annat. Nu vill jag såklart se Maharajah lyckas i Pd'A och gärna i Elitloppet på Solvalla i maj, men ur avelssynpunkt hade han gärna fått gå till avel (gärna på deltid) redan i våras. Nu är jag inte orolig för att Maharajah inte ska få en ärlig chans i aveln, men det var ett resonemang om ytterligheter.

Samtidigt, så vill jag se de bästa individerna på tävlingsbanorna. Det är inte lätt att både få äta kakan och ha den kvar. Men mitt resonemang ovan är strikt avelsmässigt.

Detta är inget fenomen för enbart svenskfödda avelshingstar, utan detsamma gäller de utlandsfödda. Om de fortsätter tävla, utan att fortsätta utmärka sig blir det tuffare på avelsmarknaden när de tänker debutera.

Ska besvara en kommentar.
Micael: "Hej läste att Anders Lind säger att det nya avtalet gynnar även uppfödarna??? Ja så kan man tycka om man inte lever i verkligheten som uppfödare.Det är inte många av oss uppfödare som kan använda dom dyra och attraktiva hinstarna typ Viking kronos och bröderna Hall eller en dyr fransk hingst.Dom flesta av oss har vanliga jobb och har uppfödning som en hobby som vi finasierar med våran lön,det medför att vi oftast får chansa med en billigare hingst där avkomman troligtvis säljs med förlust.Om det ska finnas några uppfödare som orkar hålla på så måste uppfödar premien höjas till 20%.Men det stora problemet är att medelåldern på uppfödarna är jättehög så när dom gamla lägger av så finns det inte många yngre som vill ta över när förtjänst möjligheterna inom uppfödning är så dålig,så ni måste inom stc och asvt agera NU innan det är försent.Ni bara pratar om att ni skall göra det bättre för uppfödarna men varje gång det blir ett nytt avtal så är det uppfödarna som får stå tillbaka." 
Tack för kommentaren Micael! Det som jag tror att Lindh menar är att avtalet indirekt gynnar uppfödarna. Ökade prispengar = indirekt ökade uppfödarpremier. Ökade prispengar = lättare att sälja våra hästar. Det blev ingen "direkt satsning" på uppfödarna denna gång, mer än att "kvalbonusen" på 5.000 kr kommer att finnas kvar ytterligare ett år.

20% i uppfödarpremier? Ja, det vore säkert nödvändigt och bra för uppfödarna. Är det realistiskt att tro på detta? Det skulle kosta ca 77 miljoner/år att öka till 20% för alla hästar, om vi utgår från utdelade prispengar 2011. Jag tror att första steget är att försöka öka uppfödarpremierna för unga hästar. Det vore väl en rejäl morot att få 20% för 2-5-åriga hästar? Det tror jag inte är en utopi. Jag vet att ST har fått upp ögonen för situationen och det är bara att hoppas att de kommer att agera också. Jag har gott hopp om detta i alla fall.