fredag 29 oktober 2010

Ulf Ohlsson

Japp, jag tar mig an att skriva om Ulf Ohlsson idag. En kusk som har etablerat sig i den svenska kusktoppen. I år har han satsat hårdare än kanske någon annan kusk tidigare gjort. Han kör "överallt" och "hela tiden". I Boden har han en god kund i Petri Salmela...och till PEAB-travet har han från hemmet i Njurunda ca 57 mil enkel väg. Lunchtrav eller kvällstrav spelar ingen roll, "Uffe" är på plats. Samtidigt har han kunder på Solvalla i form av Timo Nurmos och även Stig H Johansson. Fjolårssiffrorna är slagna sedan länge. Till skillnad från många catchdrivers, så driver även "Uffe" en tränarrörelse som dessutom går bra. Oavsett när han kommer hem, så är han i stallet på morgonen.

Det blir såklart många timmar och mil i bilen. Fick höra en färsk historia om att "Uffe" håller på att byta bil. Audin som han har beställt har en leveranstid på två månader och problemet var att han redan fått sålt sin Mercedes. Inga problem tyckte bilförsäljaren som gav "Uffe" en provkörningsbil medan han skulle få vänta på nya Audin. Det gick en månad, så kom "Uffe" in till bilförsäljaren och det var dags för första servicen... Jag tror inte bilförsäljaren förstod hur mycket "Uffe" kör när han lånade ut bilen. Den bilen som han lånade ut hinner väl rulla sådär en drygt 2000 mil under provkörningen och generera en skaplig värdeminskning.

I och med att Ohlsson kör så många lopp som han gör över hela landet, så finns det statistik som förtäljer att han är den som hittills förlorat flest lopp i Sverige under 2010.

I lördags vann Ohlsson V75 med egentränade Rano, samt lånestyrningen El Sueco. Efter segern med El Sueco hyllades "Uffe" av TV-kommentatorn. Kretsen kring hästen tilldelades dessutom dvärgen "Kloker" efter deras beslut om att byta kusk. Hmm...jag vet inte om det kändes som ett smakligt uttalande. (Indirekt blir det en sur passning till tidigare kusk.) För det första så var det en typ av seger som vi ser allt oftare i svensk travsport, "betrodd häst övertar ledningen - får pulla upp - rinner undan till slut". Den stora skillnaden med El Sueco var att han var fräschare (åtminstone rörde han sig bättre) än vid tidigare starter och även om Ohlsson är duktig tror jag inte att det var tack vare kuskbytet som det blev seger. Jag hävdar att de flesta av de kuskar som kör regelbundet inom V75 hade vunnit med El Sueco i lördags. Han var helt enkelt bara bäst! Jag tror också att hästen mådde bra av att sitta fast i starten innan, vilket han hade nytta av denna gång. Ohlsson i all ära, men det var väl ingen dålig kusk som kört hästen tidigare med fina framgång heller. Lite nyanser, tack.

Jag har absolut inget emot att ägare och tränare vill byta kusk i loppen. Det sker generellt sett för alltför sällan. Det blir ofta en känslig fråga och nästan lite tabu, men åt andra hållet kan kusken välja en annan häst om den råkar vara bättre. Många hästar skulle prestera bättre av att byta kusk. Där är inte för att den ene eller andre kusken är bättre eller sämre, utan för att det kommer "nya ögon".

Jag tillhör de som tycker att det är tråkigt att mångfalden bland kuskarna inom V75 minskar. Att det under de senaste decenniet blivit en utveckling att färre kuskar kör mer är välkänt. Loppen blir mer förutsägbara och färglösa. Jag förstår att kunderna vill ha de bästa kuskarna när det är V75, men samtidigt känns det också som att det är en medialgrej. Det läggs mycket fokus på de stora kuskarna och det är inte helt ovanligt att de i t.ex. TV hyllar de stora och sänker de små. (säkert omedvetet) De stora blir ju så sura om de får kritik och ingen vill ju inte stöta sig med dem, men det är lätt att gnälla på en kusk som är "utanför ligan".

Det är lite kul att se att det finns de som går "mot strömmen". Jag tycker att det var trist för Per Engblom att tappa Powee E., men jag tror nog han kan leva med hästägarnas förklaring till tränarbytet.
"Ägargänget ledsnade på dåliga styrningar från catchdrivers så de flyttade Powee till Claes Sjöström istället som ju själv kör sina hästar i loppen."
I hästens sista nio starter hos Per Engblom hade hästen lika många olika kuskar. Under karriärens 20 starter har hästen haft 13 olika kuskar (samtliga erkänt duktiga) och aldrig samma kusk två starter i rad.

Nu åker jag till lunchtravet på Umåker och visst är Ulf Ohlsson på plats. Imorgon kör han på Jägersro och på söndag är det trav på hans hemmabana Bergsåker. En lugn helg för Ohlsson...i alla fall inte så många mil i bilen. På måndag kör han först lunchtrav på Bollnäs innan han åker till Färjestad på kvällen... *puh*

torsdag 28 oktober 2010

Hipp Hurra och Stimulanspaket


Idag hyllar vi Karl-Gustav Holgersson! Han fyller 80 år idag och ett stort grattis på födelsedagen skickas härifrån. Jag har läst båda hans böcker och jag gillade den första skarpt. Här fick jag äntligen den kompletta historien om hans liv. Jag har fått delar återberättade av goda vänner och jag var verkligen nyfiken på personen "Holger" och hans gärningar. Den första boken gav mig verkligen svaret och jag kan varmt rekommendera den för den som händelsevis inte läst den.

Den andra boken var också mycket bra. Här finns det massor av lära. Boken borde vara obligatorisk som undervisningsmaterial på travskolor, travgymnasier, Wången m.m. Ett givet julklappstips till den travintresserade! Boken finns bl.a. på www.mbforlag.se

Jag hade lovat att skriva om en "Ohlsson" idag, men den bloggen får vila till en annan dag...

Det kändes viktigare att kommentera ATG/Svensk Travsports stimulanspaket. Plus för att de handlade så snabbt. Viktiga signaler som de sänder ut. Med risk för att man kommer att anses "aldrig bli nöjd", så vill jag ändå uttrycka mina åsikter om innehållet.

- 39 miljoner! 26 nya miljoner och 13 miljoner handlar om omfördelning. Vet inte det framgick varifrån de 13 omfördelade miljonerna kommer ifrån.
- Slopade snålskalor! I lopp med förstapris upp till (och med?) 25.000 kr. Jag berörde ämnet igår och fick en kommentar från "Anders" som också avskyr snålskalorna. (Återkommer till "Anders" kommentar.) Mycket kanske vill ha mer, men jag hade gärna sett att detta varit i lopp med förstapriser upp till och med 40.000 kr.
- Extra matlapp! I loppen upp till 25.000 kr kommer det att betalas ut en extra matlapp, så det blir sju pengar i "12-hästars" och åtta pengar i "15-hästars". Breddsatsning var ordet.
- Ökade premieloppspngar! Ökningen är 5.000 kr rakt av, vilket framhävs i pressmeddelandet som "en ökning på drygt 40% för amatörtränade hästar". För proffstränade hästar blir det en ökning med 25%. Jag hade drömt om "lite mer".
- Prispengar i V75! Satsningen riktas till hästarna i Guld- och Silverdivisionen. Nja, jag vet inte...kändes inte helt rätt för mig. (Även om jag är uppfödare till en häst som nu tävlar i Silverdivisionen.) Remy Nilson uttalar sig på annat håll om att förstapriset i Gulddivisionen legat still sedan 1992. Det är en sanning med modifikation, eftersom många banor skjutit (eller via sponsorer) till medel för att höja sina förstapriser i Guld. Kommer banorna att lägga de pengarna andra lopp nu?
- Ett extra lopp på lördagarna! Ett lopp med 30.000 kr i förstapris. Kommer vissa banor att köra 12 och ibland 13 lopp nu när de kör V75?
- Riktas till direkt till hästägare och uppfödare! Jag vet inte vad som direkt riktades till uppfödarna? För mig är det "indirekt" som uppfödarna får höjda prispengar till godo via uppfödarpremierna.

Jag berörde att jag fick en kommentar av "Anders" på gårdagens inlägg. Han efterlyste också den utvärdering som utlovades i samband med att mörkeranmälan infördes. Jag känner inte till den analysen, men kanske är den presenterad? Per Wetterholm har noterat att det ökat strykningar från dåliga spår pga transporthinder. Varför? Nä, ta och gör en ordentlig konsekvensanalys av mörkeranmälan och återinför spårförbehållen. Med dagens datorteknik och internetanmälan, så ska det väl inte vara så svårt att få till ett fungerande system?

Det kom ett 15-tal personer på gårdagens informationskväll med LRF Konsult. Det var lite över min förväntan, men samtidigt är det tragiskt att man inte har högre förväntningar. Egentligen borde ALLA ha varit där! Det är inte helt lätt att förklara för "hästföretagare" (vilket i princip alla uppfödare, ägare och tränare är) hur viktigt det är att känna till skattemässiga "spelreglerna". Jag lovar att hästsektorn kommer att granskas tufft de kommande åren och många kommer att bli negativt överraskade och tyvärr även hårt drabbade pga okunskap. Senaste rubrikerna (även i Dagens Industri) förtäljer att Stig H Johansson blivit upptaxerad. Nåväl, det var i alla fall för oss som var där mycket intressant att lyssna på Mats Norberg. Han ingav verkligen förtroende och han var engagerad i sina frågor. Sånna människor blir jag glad att lyssna på.

onsdag 27 oktober 2010

Håkan "Lillis" Olsson

Ingen jättebra bild (hade ingen bättre i arkivet), men jag tror alla känner igen mannen med hatten ändå. Jag fick några minuter med honom i hotellbaren i Lexington. Han brukade läsa min blogg ibland och hade lite frågor. Sånt gillar jag! Jag gillar "Lillis" också. Vi tycker inte lika om allt, men det gör inget. Det blir bara mer givande att diskutera. Vi båda brinner för travsporten och gillar uppfödning. Vad pratade vi om?

Fördelningen av prispengar. "Lillis" hade läst om att jag ogillade "snålskalorna". Samma skalor kallade "Lillis" för "hälften till vinnaren". Så fungerar det i USA och det borde fungera i Sverige också, ansåg "Lillis". Han menade också att ATG/STC satt kravet på minst 40.000 kr i V65 och det kostar då 8.000 kr mer per lopp att inte köra "hälften till vinnaren". Dessa pengar tyckte han var bättre att lägga på att höja upp andra lopp.
Exempel på skalorna:
Snål: 40' - 18' - 10' - 6' - 4' - 2' = 80'
Flat: 40' - 20' - 12' - 8' - 5' - 3' = 88'
Jag förstår hans synpunkt. För mig känns det "extra 8.000 kr" som den flata skalan kostar är välinvesterade prispengar. Jag tror de kommer till mer behövande, än de som tar förstapriset. Förra vintern hade vi två alternativ om vi vill starta vår häst som trivs bäst på vinterbanorna. Ett alternativ hette Boden och dit har vi 298,3 km enkel väg. Det andra hette Bergsåker och dit är det bara 262,1 km enkel väg, men å andra sidan sällan en bana som passar vår häst eftersom de ignorerar vintern med att erbjuda sandstrand till barfotadansare.

Om vi ska åka ca 60 mil för att starta vår häst, (det är lika långt för Bodentränarna att åka till Umåker) så vill vi åtminstone se en rimlig chans att få tillbaka våra utlägg. Annars kan vi ju lika gärna stanna hemma. I så fall kan vi då också lägga av med att träna hästar. Det senare är det många som redan gjort och det är travsportens största problem för dagen. Nu var exemplet med 40.000 kr i förstapris. När det som förra vintern erbjöds 12.000 kr i förstapris i vanliga lopp (inte P21) i Boden, så var det inte att tänka på att ens öppna propphäftet. Om vi vinner ett lopp, så är det inte så stor skillnad i upplevelsen om det är 40', 30' eller 50' i förstapris. Däremot är det stor skillnad på 6' eller 8' i fjärdepris... 8' kan kanske täcka kostnaderna för en månad, men 6' gör det absolut inte.

Nästa ämne som vi diskuterade var Avelsindex. Jag är BLUP-nörd och han trodde inte alls på det. Hans argument var bl.a. att miljö påverkar prestationerna och att 2-åringsresultatet inte värderas som 2-åringsresultat.

Avelsindex tar bara hänsyn till verkliga prestationer. Det finns en felmarginal för att hästar hamnat i "fel regi" eller blivit "olyckligt skadade". Fast så länge inte prestationen är utförd, så har den heller inte hänt och då räknas den inte i BLUP. Det är också utformat vetenskapligt att 3-åringsresultatet väger tyngst, när miljöpåverkan är minst. Som 4-åring har miljön större påverkan och då väger dessa prestationer bara hälften så tungt. Som 5-åring har miljön haft så stor påvekan att prestationer knappt har någon vikt i BLUP. För mig är det JUST denna "stege" som har värde ur avelssynpunkt. Att ett sto tjänat 1,5 miljoner och gått en 12-tid är för mig lite värt, om det saknas prestationer som 3- och 4-åring. Dessutom vill jag att stoet ska ha bra härstamning, vilket avelsindex också tar hänsyn till. Överlägset verktyg att värdera avelspotential, även om man ska använda det med förnuft.

Varför räknas inte 2-åringsstarterna separat och värderas tungt? Det är ju talanger som vi ska avla på, undrade "Lillis". Jo, det är helt sant. I Sverige har vi tre faktorer som vi ska ta hänsyn till när vi värderar 2-åringsresultaten.

1) Miljöpåverkan. (Borde ju ha minimal betydelse, enligt vad jag sagt ovan?) Jag menar att det är väldigt många tränare som konsekvent inte vill starta sina hästar som 2-åringar. De hästarna ska inte missgynnas.

2) Konkurrensen.
Det är generellt sett ganska klen konkurrens i många 2-åringslopp. Det är tufft i toppen, men det går att nöta ihop pengar i enkla sällskap med "åtta priser" utan att ha speciellt mycket talang. En 2-åring häruppe nötte ihop över 60'000 på tio starter, utan att vara bland de tre främsta någongång. Hon galopperade i nio av tio starter och fick en 23-tid i voltrekord. Då slår det också fel i avelsindex.

Läs mer om avelsindex

Jag valde att ta upp detta, eftersom det förmodligen är fler som missuppfattat mitt motstånd till snålskalorna. Sedan diskuterar jag gärna mycket och länge om avelsindex. Tack "Lillis" för pratstunden!

Nu är det dags att börja förbereda mig inför vår träff på Umåker ikväll. Vi har bjudit in Mats Norberg från LRF Konsult som ska berätta om "Spelregler för hästföretagare". Sedan ska jag berätta om det aktuella uppfödarläget och betäckningssiffrorna för 2010. Börjar bli lite stressad över detta... Tyvärr fick vi återbud av Umåkers nye tränare Akseli Lahtinen som tvingas vara i Finland ikväll. Jag hade hoppats på att få presentera honom lite närmare, men det kommer kanske fler tillfällen. Välkomna på Umåker kl. 18.30 ikväll! Vi bjuder på fika!

Från Olsson till Ohlsson, blir det imorgon.

tisdag 26 oktober 2010

Ett års jubileum

Idag är ett år sedan denna blogg startade. Detta blir det 214:e inlägget sedan starten. Inledde första inlägget med en sifferpresentation.
Avslutar med en sifferkombination:
34, 88, 183 - ålder, vikt och längd. Två av dessa tal ökar varje år. Gissa vilka!
Så sant som jag skrev, så har två av dessa tal ökat senaste året. Jag har sett att det finns på Facebook nått som heter "Calculate your idealweight". Intressant, kanske....men jag vände på kalkylen och insåg att jag är för kort. Jag borde vara typ 210 cm...

Det är rätt att gångare har företräde och att bilarna ska stanna vid övergångsställen, MEN... Det vore inte dumt om Transportstyrelsen (?) gör ett litet tillägg, typ att fotgängare ska stanna vid övergångsstället i tre sekunder och titta åt båda hållen innan de går över. Det är inte så trafiksäkert när kamizakegångare kliver rätt ut i gatan. Var nära att köra över en gubbe som dök upp bakom en husknut fem meter framför grillen. Då spelar det ingen roll hur långsamt jag kör, hur snabbt jag bromsar eller att han håller upp handen om ett stopptecken. Lika svårt är det med fotgängare som promenerar vid sidan av vägen och plötsligt bara viker ut i vägen när de kommer till ett övergångsställe. Ironiskt nog kollar de om det kommer några bilar när de kommit halvvägs över. Nä, HALT - kolla båda hållen, sen gå över. Sen tror cyklister att de också alltid ska ha företräde...men det är en annan historia.

Rite Aid är inte en avkomma till Rite on Line. Nä, det var ett kombinerat apotek, systembolag och livsmedelsaffär som låg närmsta granne till vårt hotell i Lexington. (De hade även framkallning av bilder.) Det som var mest ovanligt med denna affär var att de hade drive-in service på apoteksdelen.

Det blev inte mycket trav i denna blogg, så jag avslutar med en filmsnutt från mötet med Valley Victory på Walnut Hall Ltd. Här går han i sin hage.

måndag 25 oktober 2010

Åter i vardagen

Då är mina två semesterveckor avslutade och man kastas åter in i vardagen. Jag var fruktansvärt trött i morse. Har man inte blivit utvilad på semestern? Kunde inte förstå varför väckaren levde om, svår att stänga av också. Somnade om direkt. Sen ringde eländet igen! Huga, hoppas det känns bättre imorgon.

Vintern har börjat visa sitt ansikte här uppe också. Det var lite spännande att köra bil med sommardäck i fredags. Så nu är vinterdäcken på och det blev en viss skillnad.

Tråkigheter blev det i fredags också. Vår gentleman Worldwide blev ju tjock i ett bakben inför en tilltänkt start förra söndagen. (Bildbevis lades ut på Facebook, så Wetterholm slipper misstänka en spårstrykning från spår 12.) Nåväl, svullnaden gav inte med sig och det blev klinikbesök i fredags. Där kunde röntgen konstatera en fraktur på griffelbenet. Operation imorgon...

BAS-organisationerna mötte i förra veckan styrelsen för Svensk Travsport. Det verkar som att det varit ett bra möte. Läs mer här!

Internetauktion imorgon med både intressanta fölston och starthästar. Kolla här!

Jag har kluddat ner många punkter som ska avhandlas under veckan, men inleder med en mjukstart. På återhörande...ska vässa pennan lite. Avslutar med ett filmklipp från Lexington Selected Sales. Filmade den engagerade underroparen när auktionsveckans dyraste häst såldes. Det blev Jimmy Taker som köpte passgångaren Simply Business för $350,000.

fredag 22 oktober 2010

Reflektioner

Lite reflektioner med lite distans. Vissa saker tar tid för att sjunka in.

Stoner Creek - det som slog mig mest där var de hårda markerna. Jag tror inte att det är bra att föda upp hästar på mjuka marker. Benen behöver härdas. Johan Hellander berättade att de utan problem kunde köra med bilar i hagen och utfodra hästarna. Det blev inga spår ens av bilarna. Marken var verkligen stenhård.

ACL & Goya - "Goya" berättade om att han upplevde ett problem i att många som säljer hästar på auktionerna korrigerar sina hästar för mycket för att få raka ben. Visst är det bra med raka ben, men det avslöjas när hästen rör på sig om den blivit för korrigerad. Då är det sämre med raka ben, än ett okorrigerat framställ. Raka ben säljer dock bättre, även om det bara är kosmetiskt.

Kentuckiana - det var lite intressant att höra Bob som var ansvarig för 1-åringarna berätta. Först hur noga de var med foder och motion inför auktionerna för att få hästarna i så perfekt skick som möjligt. De motionerade hästarna i bl.a. Horse Walker för att ha kontroll. Sedan tog de tillbaka hästarna efter auktionen för att åter tämja dem, innan de fick gå i en hage med andra hästar. Bl.a. använde de longering.

Walnut Hall - inget kan såklart mäta sig med mötet med Valley Victory resp. Garland Lobell. Steve Katz berättade om deras röntgenprogram. När fölen är 10 månader är det obligatorisk röntgen i samtliga leder. De har tillgång till de bästa veterinärerna och alla med OCD opereras. Det görs vid 10 månaders ålder för att de ska få maximal återhämtning inför auktionerna. Får någon en chip-fraktur senare, så opereras den då i så fall.

Öronproppar - köpte på en väns inrådan öronproppar gjorda av fårskinn. De blev uppskattade hemmavid, eftersom de inte syns på samma sätt som vit bomull. Jag tror att det är skönare för hästen också. Dessutom så lossnar det inga "bitar" som det kan göra från bomullen. Det var lite kul när de på hästshoppen tog fram öronpropparna och det låg förpackade tre och tre. "In scandinavia the horses only have two ears", försökte jag. De hade varit så förutseende att packa med en extra propp, utifall man skulle tappa den ena. Socktillverkare...här har ni något att ta efter!

Sopsortering - här i Umeå är det sopsortering i stor skala. Allt ska sorteras både hemmavid och på hamburgerrestaurangen. Med tanke på hur stort USA är i förhållande till Sverige, så känns det lite fjuttigt...eftersom jag inte sett minst ansträngning till sopsortering under vår USA-resa. Kanske en affärsidé att starta sopsortering i USA?

Flygsäkerheten - när vi checkade in på Arlanda fick vi två gånger förhöras om vårt bagage. Ett tiotal frågor om allt från vem som packat vårt bagage, vart bagaget förvarats till om det fanns något föremål som såg ut som ett vapen eller kunde användas som vapen. När vi landade i USA fick vi lämna fingeravtryck och svara på ett antal frågor om vår vistelse. Motsatt, när vi åkte tillbaka. Inte en enda fråga om vi hade vapen eller vem som packat väskan...

Frukosten - var av varierad kvalité. Den personliga favoriten hette "Fresh Start" och serverades på hotellet. Två sorters melon, annans och vindruvor uppskurna på tallriken, tillsammans med vaniljyoghurt och en muffins. I like!

Sällskapet - återigen vill jag tacka alla medresenärer på resan. Utan dessa hade resan varit fattigare. Alla skötte sig utmärkt och vi hade jättetrevligt tillsammans. Jag kommer att sakna våra middagar... Så ett tack till alla ni som förgyllde vår (min och Tages) resa och tack Björn Ljungek som var vår ciceron och reseledare.

Jetlag - trodde att jag var rätt ute med min sömncykel, men lite mosig känner jag mig. Nu tror jag dock att det är på rätt väg.

Trevlig helg!

onsdag 20 oktober 2010

I Sverige igen

Bloggar från flygplanet, men publicerar när jag är på marken och har uppkoppling. Just nu befinner vi oss på 10.364m.

Ibland har man tur, utan att uppskatta det. På flygresorna över atlanten har jag haft tur som jag verkligen uppskattat. Lyckades få fönsterplats och dessutom ett tomt säte bredvid mig. Det känns som jag flugit "1:a klass, light".

Det känns väldigt skönt att få komma hem igen, även om vi haft det riktigt bra. Det har säkert hänt en massa saker i Sverige som man inte har en aning om. Jag har i alla fall läst ett meddelande från mötet mellan ASVT och Svensk Travsport. Nytt möte idag mellan BAS och styrelsen för Svensk Travsport. Bra att dialogen förs och hoppas att de "levererar"... Läs om första mötet

Med risk för att verka tjatig och självupptagen, så vill jag åter rekommendera den som inte läst min intervju med "Ennollsexkommafem KB" att göra det. Den ligger på www.umakershastagare.se

Nu är det bara att invänta planet som ska ta oss från Stockholm Arlanda upp till Umeå och flygturen beräknas ta en timme och fem minuter. De på SAS Star Alliance hoppas att jag ska få en trevlig och behaglig flygtur...

tisdag 19 oktober 2010

Stort ögonblick!


Idag var det en stor dag i mitt travliv. Vissa drömmer om att få träffa påven och låta honom välsigna deras barn. Andra skulle vilja träffa konungen och skaka hans hand. Ja, det finns många som drömmer om att få träffa olika personer. Jag är tveksam om det kan bli så mycket större, än att få kyssa Valley Victory för mig... Vilken fantastisk individ!

Fem minuter innan, så fick jag klappa en annan legendar. Det var den numera 29-årige Garland Lobell. Rent personligt, så kanske han har betytt mer för mig. Han är farbror till vår gentleman Worldwide (e.Chief Litigator) och framförallt farfar till vår uppfödning Youpie (e.Jobie Tempest).

Idag hann vi med att besöka Kentuckiana Farms, Walnut Hall Ltd, Buffalo Trace (whiskey destilleri) och en snabbis på Keeneland (galoppbanan). Kentuckiana var jättefint och det var intressant att höra hur de arbetade. Walnut Hall Ltd hade travhistoria så man fick gåshud. Förutom mötet med Garland Lobell och Valley Victory, så var det historiska återblickar på deras gravfält. Buffalo Trace var också intressant med en fantastiskt engagerad guide. Vi fick provsmaka deras Bourbon och jag insåg än en gång att det inte är min typ av dryck. Keeneland hade tävlingsfritt, men det var ändå en fantastisk anläggning att besöka.

En reflektion från besöken på de stora stuterierna. ACL kollar härstamning i ett led. Kentuckiana kollar till individerna och försöker få fram den typ av häst som marknaden efterfrågar. Walnut Hall Ltd kollar inte korsningar, utan vill få fram en individ som går att sälja. Inget av dessa stora stuterier lägger (vad de säger i alla fall) någon som helst vikt i inavel, linjeavel, x-faktorkorsningar eller "golden crosses". Anmärkningsvärt! De gjorde också klart att det viktigaste för dem var vad det bud som de får när klubban faller på auktionerna. Det finns i princip inga uppfödarpremier eller bonusar i USA, med undantag för vissa delstater. För stuterierna finns ingen direkt vinst att få fram bra tävlingsindivider, om vi ska hårddra och överdriva. Indirekt ger det förstås vinning i att deras sto får ett högre avelsvärde, samt ev. hingstar som de har intressen i kan öka i värde.

Väskorna äro packade. Nu är det en nattsömn innan det blir frukost och avresa i ottan. Det har varit en fantastisk tid här i Lexington med trevliga medresenärer. Jag kan verkligen rekommendera alla att åka till Lexington. Ett minne för livet, speciellt mötet med Garland Lobell och Valley Victory.

måndag 18 oktober 2010

Kentucky

Igår (för oss) kördes Kentucky Futurity på The Red Mile. Danskägde Wishing Stone (e.Conway Hall) segrade i två raka heat i imponerande stil. I stoavdelningen som kördes med två försök, segrade Fashion Feline och Action-Broadway i varsitt heat. Båda dessa ston är efter Broadway Hall. I finalen segrade Fashion Feline.

Idag har vi varit på studiebesök. Först åkte vi till ACL Stuteri. Det var inte lönt att försöka prata härstamningar med John-Erik Magnusson. När han kollar stamtavlor, så kollar han i ett led. Var som hänt där bakom är ointressant: "Jag avlar i nutid och inte i dåtid". Många projekt på gång på gården och det skulle vara roligt att se hur det ser ut om ett år igen. Nu höll de på att bygga en rundbana (1000m), ett stall och ett parhus till döttrarna...

Vi åkte också till Kentucky Horse Park. Det var lite lugnare där nu än för en dryg vecka sedan, när de ordnade WEG (ryttar-VM) där. Höjdpunkten var "Hall of Champions". Där presenterades ett antal pensionerade legendariska hästar. De visade en video med deras prestationer och sedan visades hästarna upp i ringen medan deras karriärer presenterades. Jag gillar verkligen sånna presentationer och blir nästan tårögd av att se dessa legender visas upp i toppskick. Detta trots att jag inte haft någon större koppling till hästarna. De som visades upp idag var:
BE A BONO - en "Quarterhäst" som var obesegrad i sina sju starter som 2- och 3-åring. Han har varit "World Champion" och tjänade 1,3 miljoner dollar.

CIGAR - ett fullblod som var världens vinstrikaste galoppör när han avslutade karriären med 9,999,815 USD på kontot. Han syndikerades för en jättesumma, men visade sig vara totalt steril. Han hade 16 raka segrar och utsåg till "Racehorse of the decade of 1990s". Han vann också Dubai World Cup.

FUNNY CIDE - ett fullblod som ägdes av ett gäng före detta "High School"-kompisar som ville ha något gemensamt efter skoltiden. Han blev snabbt "Folkets häst" och väldigt populär. Han vann "Triple Crown" och slutade med 3,529,412 dollar på kontot.

DA HOSS - ett fullblod som bl.a. vann Breeders Cup. Han var otursförföljd och hade en lång skadeperiod och ingen trodde att han skulle kunna göra comeback. Michael Dickinson tog över träningen och lyckades med de omöjliga att få Da Hoss åter på banan efter två års frånvaro. Med endast ett lopp i kroppen startade han åter i Breeders Cup. Han var slagen mitt på upploppet...men kontrade till seger! Sportjournalisterna säger fortfarande att detta var den största comebacken i sporten historia.

WESTERN DREAMER - en passgångare som var den som gjorde störst intryck, rent personlighetsmässigt. Det verkar vara en härlig individ! Han älskar att få uppmärksamhet och kan göra roliga grimaser. Som 3-åring vann han 14 av 29 starter och tjänade 1,3 miljoner dollar. Han var den första valacken att bli "Triple Crown-vinnare".

Tyvärr var den ende travaren i "Hall of Champions" ledig idag, men han kunde ses i en hage bredvid. Det var elitloppstvåan, Mr Muscleman. Han tjänade 3,6 miljoner dollar och vann 37 av 67 lopp.

Jag kan inte låta bli att leka med tanken om ett svenskt "Hall of Champions". Tänk att få se Victory Tilly, Zoogin, Copiad m.fl. visas upp och bli presenterade.

Imorgon väntar besök på Kentuckiania, Walnut Hall, Keenland, samt ett destilleri. Kan bli en ny bra dag...

lördag 16 oktober 2010

Travfritt

Det blev en travfri dag idag. Vi åkte till Fayette Mall. Det är Lexingtons bästa shoppingcenter med endast 120 butiker. Mest fascinerad blev jag av "Apple Store". Till ytan (gissar 15x30m) en ordinär "galleria-butik", vid lunchtid räknade jag till SJUTTON aktiva säljare i butiken. Det bara kryllade och det var enkelt att få hjälp... Köpte en "Magic Mouse" som jag tror kommer att bli en god vän till mig när vi kommer hem. Klart billigare här, än hemma.

Sedan har jag jobbat lite under eftermiddagen och laddar snart för en middag.

Ska berätta lite om förutsättningarna att äga häst i USA. Det kostar 60 USD per dag att ha häst i träning hos Jonas Czernysson. Då tillkommer veterinärkostnader, transporter, hovslagare. På prispengarna dras det 13%, fem till Jonas, fem till kusken och en till "second trainer", en till skötaren och en till personalbonusen som splittas lika till julen. Det är dock fyra hästar per skötare. Med dagens dollarkurs hamnar man på ca 400 SEK/dag och det blir minst 12.000 kr i månaden, plus veterinär, hovslagare och transportör m.m.

Om du vill "Stake:a" din häst. Dvs anmäla hästen till samtliga insatslopp, så hamnar den notan på 35.000 USD per häst. Det är med dagens dollar kurs motsvarande, 230-240.000 SEK. Det är klart att det finns pengar att tjäna i dessa lopp när hästägarna trycker in nära en kvartsmiljon vardera, per häst!

Björn Ljungek hade listat antalet lopp i USA, (reserverar mig för dessa uppgifter) som hade ett förstapris som motsvarar 35.000 SEK eller mera. Han fick ihop ca 900 lopp. Faktum är att det finns fler lopp i Sverige med minst 35.000 SEK i förstapris. (Det körs väl i princip sex lopp om dagen i Sverige med minst 40.000 kr?) Det finns väldigt många lopp i USA där det körs om småpengar. Jag vet inte om det har blivit så på senare år eller om det varit så "alltid".

Nä, roligare än såhär blir det inte idag. Nu ska vi ladda inför morgondagens Kentucky Futurity!

fredag 15 oktober 2010

Vilken dag!

Började dagen med en mindre hälsosam frukost på "Arby's". Dit går vi inte igen... Sedan klev vi på bussen och åkte på sightseeing genom Lexington. Vi stannade i fantastiska "Thoroughbred Park". En park med statyer på galopphästar. Fantastiskt fina! In i minsta detalj var perfekt. Sedan vidare ut till Stoner Creek Farm som ägs av Menhammar. Vilken anläggning! Helt makalöst vilka ytor, hagar, byggnader. 800 hektar. Där blev vi bjudna på fika också.

När vi kom tillbaka stannade vi till på tävlingarna på The Red Mile. Blev en del snack med olika för mig kända och okända personer. Mest överraskad blev jag när jag presenterades för Dr Paul E. "Pete" Spears. Han är nu President i bolaget som anordnar auktionerna i Harrisburg. Tidigare har han varit vice president på Hanover Shoe Farm. Han är också uppfödare till bl.a. Windsong's Legacy och Rotation. Det roliga är inte hans titlar, utan att jag har refererat till artiklar som han har skrivit angående x-faktoravel. Jag försökte konversera med honom på min begränsade engelska och det var faktiskt intressant. Han var riktigt fascinerad av hans besök vid Elitloppet 2008 och min finske vän försökte nu få Pete att besöka "Kungatravet" i Finland.
På kvällen besökte vi "Malone's Steakhouse" som räknas som det bästa i hela Kentucky och rankas som sjunde bästa steakhouse i hela USA. Riktigt bra mat och jag blev proppmätt. Sirlion Steaken på 12 oz visste var den satt. Toppade detta med en Chocolate Chip Cookie och glass...modell större. (se bild nedan, tallriken är av normal storlek, ingen assiett) Apropå stora saker, så fick Björn Ljungek in de största lökringar jag sett och det i den största portionen jag sett! Till och från restaurangen åkte vi i en Cadillac Limo. Jag försökte konversera med chauffören och undrade om det var svårt att fickparkera med bilen. Han förstod inte riktigt "pocket-parking", men innan vi klev ut vid hotellet hade han lärt sig ett nytt ord.

Chocolate Chip Cookie med glass...

torsdag 14 oktober 2010

Ett livstecken från Lexington

Här har vi det toppen! Skulle såklart kunna skriva en längre artikeln, men jag ska försöka hålla det kort.

Resan över gick riktigt bra. Inga problem med flyget över atlanten. Det var rätt rigorös säkerhetskontroll på Newark med många vakter. Planet var dock försenat ca en timme till Cincinatti. En litet flygplan på ca 1,70 i takhöjd och 1+2 stolar per rad. Sedan hade vi en dryg timme i bussen innan var var framme på hotellet.

Idag fick vi en guidad tur på The Red Mile av Björn Ljungek. Mycket intressant! Ännu mer intressant var det att lyssna på Jonas Czernysson som berättade om sin rörelse och amerikansk travsport. Det var otroligt avspänt på stallbacken. Inte alls samma stress som man kan uppleva på svenska stallbackar under en tävlingsdag.

Ikväll har vi varit på auktion i Fasing Tipton. Helt klart en upplevelse i sig! Jag noterade ett svenskköp, Culp Fiction (e.Chocolatier) som Robert Lindström ropade in till Stall T.P. för 85,000 USD.
Jag fotograferade fyra hästar innan auktionen och lyckades faktiskt hitta av "dagens dyraste travare" bland dessa.
86 Miss Paris är efter Kadabra och Pizza Dolce som gick 1.52,4 och tjänade 668,824 USD. Hon har även lämnat Bella Dolce som tjänat 730,384 USD. Hästen såldes för 210,000 USD.

På begäran av Lotta och Sara kommer även denna bild:
När de dricker "ful-vin" i plastmuggar på auktionen...

Till Sverige, nyhetsmässigt... Kan inte riktigt hänga med allt som händer och skrivs. Är dock grymt nöjd med att det är fritt internet på såväl hotellet, The Red Mile som på auktionsområdet.

ASVT sågar ST:s mål för prispengar till ston
http://travnet.se/www/public/webb/default.asp?infoID=52401&infoTyp=nyhet
Helt rätt att sikta på större förtjänstmöjligheter för ston! 33% är egentligen inget mål av värde. Det bör vara på minst 40% "alla åldrar" och 50% i åldrarna 2-6 år. Det är rejält pinsamt att se banorna från "min" region ligga på "fem i botten-listan" femma från slutet ligger (Boden) och tredje sist (Umåker) av banorna med året-runt-status. Fiaskot fullbordas av att se Skellefteå ligga delad sist bland säsongsbanorna tillsammans med Bollnäs.

Proppfrågorna är uttjatade i vår region. INGEN orkar längre bry sig och önska förbättringar. Konstruktiv kritik har framförts i omgångar. Jag är inte alls förvånad över siffrorna. Den gemensamma nämnaren mellan Boden, Skellefteå och Umåker är att de har samma propskrivare.

Kommentarer:
Ny hingst 2010 - The Best Madrik. Misstänker att han ska verka via fryst sperma, men det framgår inte av artikeln.

Stuteri Alfa - undrar varför jag åker till Lexington, eftersom det saknas franskt blod. Nejdå, det kommer ut sju Revenue-avkommor på auktionen. ;-)

Henke - gillade min intervju om "hästägaregänget" som jag intervjuade på umakershastagare.se Jag lägger ut länken igen och puffar för den igen. Till artikeln!

Nej, nu är det dags att sova. Imorgon blir det sightseeing i Lexington, samt ett besök på Stoner Creek. Sedan trav och middag på stans bästa steakhouse. Det gäller att vara utvilad då!

måndag 11 oktober 2010

Ny vecka med nya upplevelser

Om någon händelsevis missat...så åker jag till Lexington, Kentucky i veckan. Det kan därför bli lite sparsamt bloggande, men ambitionen finns att lämna lite rapporter även från USA. Lite resfeber eller kanske mest packningsfeber. Vad ska med? Vädret ser *peppar-peppar* ut att bli bra därborta i alla fall. En regnjacka åker med som vaccination mot regnet.

Lite kortisar:
Hur ska vi nya hästägare? Ja, jag har inte svaret, men jag har intervjuat ett glatt gäng unga killar som gick samman och köpte en häst. Hur ser de på sitt hästägande? Jag tycker faktiskt att det blev riktigt läsvärda svar. Intervjun ligger på Umåkers Hästägares hemsida. Direktlänk till artikeln

BLUP & Tamla - BLUP-nörden i mig blev glad idag. Jag fick ett mail av Jenny Nilsson. Hon är uppfödare till Tamla Celeber. Jenny hade bläddrat i Elitauktionskatalogen från 2008 och Amanda Celeber var det moderssto som hade näst högst BLUP i katalogen. Det var alltså ingen slump att Tamla Celeber skulle bli en kulltopp...

Fryst sperma - en naturlig övergång från Tamla Celeber som är tillverkad med fryst sperma. Jag har försökt att kolla med forskningen om fryst sperma. Jag fick följande svar av Jan Philipsson som jobbar som forskare på SLU inom "Nöt-, får- och hästavel" på institutionen för husdjursgenetik.
Det finns massor av fina hästar tillverkade genom djupfryst sperma och jag har aldrig hört talas om att sådan sperma skulle ha negativ effekt på någon egenskap. När man började med semin i nötkreatursaveln en gång i tiden gick ungefär samma rykten eller skrönor om hur AI skulle förstöra nötkreaturen, och skedde det inte i första så skulle det hända i senare generationer! Det var inget annat än rädsla för nya tekniker – och det verkar det vara i det här fallet också!
Lutfi Kolgjini - har skaplig snurr på grejorna... Nadir Kronos vann Italienska Derbyt och Sebastian K. blev tvåa i Europaderbyt. Imponerande prestationer att lägga till ett redan framgångsfyllt år. Grattis!

Micke Demmers - är väl precis som "Ludde" det mesta som finns inom travsporten i en och samma person. Jag tycker att han skrev en bra insändare på travnet.se med 15 tänkvärda punkter. Hade gärna kommenterat punkt för punkt, men tids och platsbrist hindrar mig. Läs gärna själv och reflektera. Till insändaren

Häpp, åter till packningen!

fredag 8 oktober 2010

Turbulent vecka...

Ja, då är snart en turbulent vecka över. Sällan har väl uppfödarna fått så mycket fokus i travmedia? All publicitet är bra publicitet? Ja, vi får i alla fall hoppas att det kan komma något gott ut allt detta. Nu kommer i alla fall problemen upp till ytan.

Innan jag går in på kommentarerna, så kan jag meddela att det verkar bli bra väder i Lexington till veckan om man kan lita på yr.no. Någonstans mellan 24-30 grader och inget nederbörd. Känns helt okej när förväntningen var inställd på 10-20 grader som reseföretaget informerade om och tipsade om att packa regnjacka och paraply.

Jag hade ju en liten undersökning på bloggen för någon månad sedan, om vilken "hingstlinje" som efterfrågades till den svenska marknaden 2011. Häromveckan så rapporterades att Yankee Glide-sonen Ken Warkentin kommer till Sverige och Stuteri Broline 2011. Yankee Glide-söner var högt på "önskelistan".

En annan ny hingst som är klar för Sverige 2011 är Malabar Man-sonen och Flirtin Man-brodern, Magnetic Power. Han kommer att stå på Norrby Säteri. Magnetic Power har en avkomma i startbar ålder, 4-årige Magnetic Line (NO) som tjänat 524.500 NOK. (skapligt snitt)

Alltid intressant med nya hingstar och jag ska försöka följa upp dem här, så gott det går. (Tipsa gärna!)

Kommentarer sen senast:
Ulf Lindström - hyllade Lars G Dahlgrens blogg på travronden.se, länk till bloggen ... men kom ihåg att du måste logga in på travronden.se först.

Lena Karlsson - hälsar att ASVT redan igår började titta på tipset om www.sprangrulla.se som Madde Ohlzon tipsade om. Toppen!

Mats Karlsson - skrev att det blivit missade bud på auktionen. Det är naturligtvis väldigt olyckligt och visst är det säljaren som blir drabbad. Jag vill inte försvara att det blir fel, men konstaterar samtidigt att det handlar om ett flertal människor som ska samspela. Det sker i en stundtals stimmig miljö under fler timmar i sträck. Jo, jag skulle påstå att det händer mänskliga misstag då. (Jag var inte så auktionen, så jag känner inte till omständigheterna.)

Dan Flack - gillade också Erssons blogg. Däremot ansåg han att det var märkligt utspel av Robert Bergh. Jag håller med om att det kostar mycket pengar att ha häst i träning. Jag vet också att det kostar mycket pengar att träna hästar. Svante Båth var på Umåker och hade ett föredrag för ca 1 år sedan och beskrev då ett spännande scenario. Du skulle kunna få själv bestämma din träningsavgift. Ja, helt seriöst. Du får då också välja bort saker för att minska träningsavgiften.

Jag hade skrivit en utläggning om vad det kostar att träna en travhäst, men publicerar inte eftersom det blev så långt. Kontentan av det jag skrev, jag tror ingen tränare väljer att ta ut högre träningsavgift än vad som är nödvändigt. Sedan är det upp till var och en att välja tränare efter plånbok. Det är mycket få tränare (någon?) som gör en vinst på träningsavgifterna... Vi har räknat på vad det skulle kosta att ha häst i träning "hos oss" och det landade på ca 350 kr/dag, om vi skulle få en timme låg lön per dag också. Då får vi stå för utrustningen och själva. Förstår om man hellre har hästen i proffsträning för billigare peng då...

Anonym - är inne på precis samma linje som mig ovan.
Räkna ihop vad stallhyra, spån/strö, grovfoder och kraftfoder kostar, underhåll av banor och träningsvägar (för de som har egna) och lägg på personalkostnader - då är det inga tränare som skär guld på DEN avgiften iaf. Väldigt många ligger under existensminimum och skulle aldrig klara sig om det inte körde in pengar som kusk.
Jeanette - svarade "anonym".
Till anonym: Visst är travtränarnas omkostnader många och höga, men faktum kvarstår effektivisering och kundvård är väldigt sällsynt bland landets travtränare. Att bara gapa efter mer prispengar är att göra det väldigt enkelt för sig - kan man inte få ekonomi i sitt företag får man väl lägga ner då så är det för alla andra företagare...
Ang. kundvården bland landet travtränare, så finns det fler och fler som börjat först vikten av att vårda sina kunder. Många har dock mycket att lära... Visst är det enkelt att ropa efter prispengar som enda lösningen. Lika enkelt som det är att lägga ner sitt företag. Det är väl just det senare som är det stora problemet i Svensk Travsport.
  • Hästägare driver sitt hästägande som företag och lägger ner när det inte finns lönsamhet.
  • Uppfödare driver sin uppfödning som företag och lägger ner när det inte finns lönsamhet.
  • Tränare (både proffs och amatörer) driver sina rörelser som företag och lägger ner när det inte finns lönsamhet.
Hästägarna köper inga hästar av uppfödarna och tränarna har därför inte några hästar i träning... Det blir färre hästar som startar och omsättningen blir sämre. Mindre prispengar och sedan är spiralen igång igen. Prispengar är inte den enda lösningen, men absolut en viktig del om vi ska kunna driva hästägande, uppfödning och tränarverksamhet som ett företag.

torsdag 7 oktober 2010

Hästägande och kommentarer

Analysen som de flesta dragit är att det är bristen på hästägare som är en bidragande orsak till "katastrofauktionen". Därför inriktas bloggen på hästägandet idag.

Remy Nilson säger till Trav365, "Läget har aldrig varit bättre för att äga travhäst." (Till artikeln) Det motiverar han med att det blir färre och färre hästar och enklare konkurrens. Samtidigt som han även lyfter fram att prispengarna har höjts de senaste åren. Han ställer sig frågande till varför inte det inte är fler som sett fördelarna.

En del av svaret säger han själv, utan att han kanske reflekterar över det. Kostnaderna att äga häst har under det första decenniet på 2000-talet ökat med 40-50%. Det har inte prispengarna... Att vara hästägare har en fördröjande effekt. Har man en starthäst så får den fortsätta tills karriären är slut. Sedan kommer ett ställningstagande, om man ska skaffa en ny häst eller inte. Jag tror många tyvärr valt "inte", till stor del på grund av kostnaderna. Å andra sidan, den som köper en 1-åring idag har en starthäst först om 2-3 år. Jag inbillar mig också att en del av pengarna som ligger bakom spelökningen kommer från fd hästägare som "bytt" sidan. (Jag har ingen grund för detta antagande, men det känns nog lättare att göra en nettopengar på V75 än som hästägare.)

Nyrekryteringen har inte riktigt varit lyckad heller. Jag tror detta beror till stor del på publikminskningen. Remy är rätt ute när det handlar om att hästägare ska vara "mer än prispengar". Det ska vara en upplevelse och spela på sociala värden också. Fast det får inte kosta hur mycket som helst. Det finns redan de som börjat med bra koncept och fantasin sätter gränserna för nya koncept.

Erik Ersson på Travnet träffar enligt mig rätt i många avseenden i sin blogg. (Till bloggen) Mycket bra och istället för att citera, så hoppas jag att ni läser den.

Svensk Travsport håller på att jobba fram nya koncept för att äga häst tillsammans. Jag HOPPAS verkligen att de samarbetar med EASY KB. Jag fick tyvärr uppfattningen att de skulle gå sin egen väg. Det ÄR komplicerat med pappersexercis och bolagsbildning m.m., men EASY KB har ett färdigt och inarbetat koncept. För mig känns det nästan som att Svensk Travsport försöker uppfinna hjulet igen.

Kommentarer:
Madde Ohlzon och jag önskade ett bra verktyg för att följa upp bokningar och dräktighetssiffror löpande under säsongen. Nu har Madde hittat en befintlig lösning som används på inom halvblodsaveln. Jag har inte hunnit sätta mig in i det, men vid en första anblick verkar det jättebra! Finns på www.sprangrulla.se

"mathias" kommenterade mitt inlägg där jag citerade Anders Lindqvist. Anders berättade om att det fanns planer i Frankrike att kräva att det krävs att ett sto har vunnit lopp innan det får sättas i avel. "mathias" har koll på grejorna och rapporterade om att av de tio senaste vinnarna av Prix d'Amerique är det bara två som har en moder som vunnit lopp. Dessa två är Gigant Neo (SE) och Varenne (IT), dvs ingen fransk häst med en mamma som vunnit lopp har vunnit "Pd'A" de senaste tio åren... Läs mathias kommentar

Visst finns det gott om ostartade ston som lyckats bra i avel, men det är också en stor del av populationen som är just ostartade. Det kan se ut som att högpresterande ston lämnat sämre i aveln, men det är inte som jag köper. Jag är rätt övertygad att de generellt sett lämnar bättre avkommor, men jag har ännu inte gjort någon sådan undersökning.
Exempel:
I kullen som är född 1999 (den senaste som tävlat klart). Den innehöll 2.542 svenskfödda ston. Av dessa blev 22 ston miljonärer (0,8%)...73 st blev halvmiljonärer (2,9%). Nu trasslar det lite med statistiken, men säg att 70% av stona i kullen kom till start. Det innebär att 30% är ostartade vilket är 762 ston. Naturligtvis används inte alla dessa 762 ston i avel och de kanske inte heller får samma chanser som de 22 miljonärerna. De kommer förmodligen att bli betydligt fler avkommor undan ostartade ston, jämför med miljonärskorna. Allt går att vrida och vända på!

onsdag 6 oktober 2010

Bergh och kommentarer

Oj...jag kan direkt säga att det inte är lätt att hålla nere längden på inläggen för dagen. Sedan är det också lite annat som kommer i kläm, men jag får återkoppla till detta senare. Det känns som uppfödarsituationen är viktigast för dagen.

Jag hade lovat att kommentera Robert Berghs blogginlägg idag. Till inlägget
Han anser att det var för dålig kvalité på hästarna och att de fick de bud som de förtjänade. Delvis kan jag hålla med. Det var i år 623 hästar i katalogen och alla fick vara med. Hade det varit 500 hästar i katalogen, så hade 123 hästar inte fått plats. Om man selekterat rätt, så hade det varit 123 låga bud färre, vilket hade givit ett bättre auktionsresultat och det i sin tur något som hade gynnat de som hade sina hästar på auktionen. Därmed måste även Robert Bergh hålla med om att det fanns ett stort antal hästar som förtjänade klart högre bud? Tidigare har jag haft förståelse för att många fått "lägsta bud", men aldrig tidigare har jag varit med om att så många bra hästar har gott så billigt.

Skönt att läsa att Bergh som besökt auktioner i Frankrike tycker att auktionsplatsen på Infra City håller bra klass, och att det är klart sämre i Frankrike. Det är inte helt lätt att hitta en vettig auktionsplats i Sverige. Den ska ligga rätt geografiskt, ha faciliteter och utrymmen som ska vara optimala... Jag tror inte att det är vad som ligger bakom prisnedgången. Visst finns det ständigt saker att förbättra. Jag var inte på plats vid denna auktion, men det har tidigare varit lite si och så med servicen från hotell/restaurangpersonalen i samband med auktionen på Infra City.

Fått andra kommentarer sedan senaste inlägget och här kommer några svar. (Det är verkligen jättekul med en levande blogg där besökarna kommenterar!!)

"Micke B" skrev:
"Att äga häst idag är ett dyrt nöje. Det är ett fåtal procent av hästarna där kostnaderna jämnar ut sig mot hästens vinstpengar. Jag anser att man måste öka chanserna att få en häst som bär sig. Det gör man med genom att höja prispengarna, och det i sin tur kräver att det spelas mer, och det i sin tur kräver att staten minskar skatten på hästspel i Sverige. Tyvärr verkar inte staten se det sambandet utan väljer att kamma hem så mycket som möjligt på kort sikt."
Absolut är det så! Kostnaderna har ökat massor de senaste åren och även om prispengarna totalt har ökats, så har utvecklingen långt ifrån hängt med kostnaderna. Allt är ett hjul som måste snurra. Ökat spel leder till ökade prispengar vilket gynnar statskassan i flera led. Hur mycket kan spelet öka? Hur länge kan vi hålla spelet på denna relativt höga nivå?

Madde Ohlzon, Dan Flack och en av "Anonym" var inne på det här med olika kostnader för stoägare i samband med seminiering och själv "tillverkningen" av fölungen. Det finns många kostnadspunkter och som stoägare skulle de hellre ta en lite högre och fast kostnad "vid dräktigt sto". Ja, så känner jag också. Dan skriver att det stuteri som blir först med detta kommer att bli populärt. Jo, det tror jag också...speciellt bland de som har ston som är svåra att få dräktiga. Jag tror nog hela branschen får göra ett gemensamt grepp, annars riskerar den som blir först/ensam att få massor av ston som är svåra att få dräktiga. "It always the second mice who gets the cheese..." (Jag har väntat på ett läge att få använda detta citat.)

Madde efterlyser också löpande rapporter om dräktighet. JAJAJA!! Det gör jag också! Det vore mycket intressant om dessa siffror kunde redovisas öppet, liksom bokningar. Maken till ryktesspridning som förekommer... Det lär väl fortsättningsvis vara mycket rykten och tveksamma redovisningar, men har någon en bra lösning så skulle jag bli glad.

Madde poängterar att vi ligger mil efter nötsidan i den rapporteringen. Det får mig osökt in på ett annat ämne som ibland är en liten het potatis. Håll i er...fryst sperma! Nötaveln gick i mitten av 60-talet helt över på produktion med fryst sperma. På nötsidan har de snabba svar på prestationer och de har ett väl utvecklat BLUP-system. De har under de senaste 20 generationerna av nötavel inte märkt av några skillnader i att djuren skulle vara mindre sunda eller mindre fertila. Jag har svårt att tro att det skulle vara någon större skillnad på hästsidan. Aktuell är exempelvis 3-åringskullens drottning Tamla Celeber (e.Cantab Hall) är producerad med fryst sperma. (Finns ju mängder av goda hästar producerade med fryst sperma.) Nu finns det de som påstår att vissa hingstar skulle lämna avkommor med sämre exteriör, med fryst sperma kontra färsk. Jag är på intet sätt genetiker, men det låter verkligen som ett knasigt resonemang. Skulle spermier som bär på anlag för det människan anser är en sämre exteriör för travhästen ha en bättre livskraft, men bara på vissa hingstar? Det är såklart upp till var och en att tro vad de vill, men jag blir ändå mycket förvånad över vilka slutsatser man kan dra. Det kan ju finnas mer logiska orsaker.

Utvecklingen går hela tiden framåt med hanteringen av fryst sperma och jag har till och med hört stuterier som i år haft bättre dräktighet med fryst än färskt. I och med det ekonomiska läget, så finns risken att importen av intressanta hingstar kommer att stanna av. I så fall är vi beroende av att kunna importera fryst sperma för att kunna hänga med i utvecklingen av aveln. Jag tror att användningen fryst sperma är framtiden.

Lite mer om auktionerna:
Magnus Rundgren (Courant AB) uttalade sig till Trav365 att en auktionskväll inte kan innehålla mer än 70 hästar. Jag kan också anse att det vore nära nog optimalt för att hinna studera alla hästar noggrant. Problemet om vi ska sälja ca 800 hästar på auktioner per år i Sverige att vi då behöver 12 dagar med auktioner. Finns det utrymme för detta? Kommer tränarna på dessa 12 auktionsdagar?
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/trav365/article7904132.ab

Missa inte att titta på lunchsändningen idag. ASVT:s generalsekreterare Anders Lindh kommer att medverka.

tisdag 5 oktober 2010

Svar på kommentar

Anonym (tråkigt att "alla" är så anonyma...) skrev följande kommentar på inlägget om "Hingstvalet 2010":
Det har varit en häxjakt under de två senaste dagarna om att hingst ägarna är bovarna i svensk uppfödning. Räkna på vad det kostar att köpa en avelshingst som skall klara av de " gamla " kraven på en avelsvärdering och den risk man tar som köpare av en avelshingst. Ta Super Arnie´s 40000 kontra avkommornas resultat i mina ögon ett billig exempel, Ett till är Pine Chip med sina 55,000 kronor också billig juliano Star 35,000 . Det är upp till mig som uppfödare att välja hingst efter plånbok.
Strunta i att betäcka stoet varje år välj vartannat istället. Om fölavgiften är så dyr så ställ dig frågan är 100 - 130 kronor + moms om dagen billigt för att ha stoet på en semin station.
2500 - 3500 kronor i avgift för semin på transport sperma 1500 - 5000 i boknings avgift utan att du överhuvud taget fått någonting. Om du har otur ett tomt sto och 10000 - 20000 i kostnader.
vid en fölavgift så betalar man för ett föl i alla fall. Avgiftens storlek bestämmer du själv över.
Jag tycker inte att det är hingstägarnas fel att uppfödarna gick med brakförlust på Kriterieauktionen. För att vi ska kunna behålla en hög kvalité på aveln, så krävs också en viss import av såväl hingstar som ston. Att köpa en meriterad hingst från Nordamerika kostar precis som du skriver rätt mycket pengar. Däremot kommer det också hingstar som hingstägarna/uppfödarna värderat fel gentemot marknaden. En av debuthingstarna hade exempelvis sju avkommor som inte ens fick ett utomstående bud på auktionen.

I och med resultatet av "Hingstvalet 2010", så kunde jag mig se att hingstarna får färre ston i snitt. Det innebär sämre lönsamhet för hingstägarna och därmed minskar möjligheterna till att vi ska kunna importera intressanta hingstar. Hingstägarna måste ta ut högre avgifter för att klara sina utgifter och vi är snabbt inne i en ond cirkel.

Hur kommer marknaden att bli 2011? Kommer uppfödarna att välja billigare hingstar för att minska förlusterna? Tycker man att en hingst är oskäligt dyr, så får man välja en annan. Marknaden styr hela tiden.

Tills vidare så kan jag rekommendera er att läsa Robert Berghs blogginlägg. Finns här! Jag kommenterar det imorgon...

Hingstvalet 2010 och kommentarer

Här kommer inlägg 200!

Jag lovade igår att redovisa min sammanställning av Hingstvalet 2010.

Till redovisningen!

Vad finns i dokumentet?
- Hur har stoägarna valt hingst utifrån värdebokstäver?
- Hur har stoägarna valt hingst utifrån "förväntat avelsvärde" från VDN-besiktningen?
- Hur har stoägarna valt hingst utifrån BLUP-tal?
- Hur ser det ut i jämförelse med 2008?
- Avslutningsvis har jag också lite frågor och funderingar...

Raskt över till efterspelet av "katastrofauktionen". ASVT gick igår ut med ett pressmeddelande där de ville träffa Svensk Travsports presidie för att diskutera den uppkomna situationen. Nu gäller det att analysera och AGERA.

Jag fick glädjande nog lite kommentarer på förra inlägget. Lite synpunkter på Kriterieauktionen och resultatet. Till kommentarerna!

Per L skrev:
Två spontana reaktioner på årets kriterieauktion, hästantalet är nu väldigt stort, det finns många köpare men det är inte lika stor tillväxt på köparsidan.
Trottex höjer för varje år ribban för köparna. Det går inte att handla kontant, det går inte att handla på kort, utan det enda sättet är att vara så strukturerad så att man deponerat pengar i förväg, så spontanköp, glöm det. Jag tror inte ens a-tränarna har automatisk kredit längre
Ja, det finns ett stort antal hästar som ska säljas. Tyvärr inte lika många köpare och köpstarka sådana. Det är såklart ett problem när tillgången är så pass mycket större än efterfrågan. Precis som jag skrev i mars. Hur kommer det att se ut 2012? Mängd och kvalité? Är det i balans med vad som efterfrågas?
Såvitt jag förstår så vill inte Trottex jobba med kontanter på auktionerna. Det har jag full respekt för. Framförallt har vi en säkerhetsaspekt att ta hänsyn till och sedan är det ganska svårhanterat med stora belopp i sedlar o.s.v. Kortbetalning har varit aktuellt, men problemet är att bankerna tar en procentuell avgift på köpesumman. Det innebär att det blir kostsamma avgifter. Är det någon som har en smidig lösning, så tror jag Trottex är lyhörda för en sådan.

"Minus", "Anonym" och "Anonym" hade också varsitt läsvärt inlägg. Minus belyser att det såldes i princip lika många hästar i år som 2009 på Kriterieauktionen. För hästägarna är det kostnaderna att hålla häst i träning som är de tunga utgifterna, inte inköpet.
Det gäller att anpassa produktionen till marknadens efterfrågan. Vilken typ av hästar vill marknaden ha? Hur många hästar vill marknaden ha? Visst får stoägarna rannsaka sig själv i vissa fall. Kanske är inte mitt sto tillräckligt intressant för en kommersiell marknad? Kanske valde jag en hingst som marknaden inte efterfrågar? Nu var jag inte på plats på auktionen, så jag kan inte bedöma skicket på hästarna. Jag har läst både positivt och negativt, men jag utgår ändå ifrån att hästarna varit i gott skick. Det är i alla fall min uppfattning från de svenska auktioner som jag besökt de senaste åren. Stor skillnad jämfört med hur det såg ut för 10 år sedan.

"zmaj" har också kommit med en kommentar på mitt gamla inlägg om "Hästbristen".
Jag håller dock inte med "zmaj" om att det är hingstmonopolet som ligger bakom nedgången på auktionen. Jag tror inte heller att det är "Ekerö ligan" som är orsaken. Det känns för mig lite väl långsökt och konspiratoriskt att tro att det skulle vara så.
Att ingen klassisk vinnare sålts på auktion de senaste 5 åren är väl inte sant? Kriterievinnaren Red Hot Dynamite, Oaksvinnaren Annicka, Uppfödningslöpningsvinnaren M.T.Cheyenne är de jag direkt kommer på som är sålda på auktion. Stochampionatsvinnaren och Derbystovinnaren Viola Silas var i alla fall till salu på auktion. Det kanske finns fler också...

Läste följande artikel från Anders Lindqvists diskussion inför auktionen. Till artikeln!
Vilka ston som får användas i den franska aveln styrs av stoets egna prestationer. Reglerna blir ständigt tuffare. Anders Lindqvist berättade att det i framtiden kommer att krävas att stoet vunnit lopp innan hon får gå till avel.
Märkligt hur Frankrike får ha en massa regler som styr vilka individer som får användas i avel eller inte. Är inte Frankrike med i EU? Jag vet dock inte om detta är rätt väg att gå. Tveksamt om det skulle fungera i Sverige, även om tanken kittlar.

Vad tror ni om: Endast ston som prisplacerat (1-3) sig som 2-4 åringar och/eller har ett avelsindex på minst 110 får användas i avel?

En annan tanke från Frankrike. Vissa hingstar som inte anses vara tillräckligt intressanta får ett "begränsat tillstånd" som innebär att det får betäcka upp till 60 ston istället för max 100.

Får ge mig här...åter imorgon!

Dystra siffror...

...svart på vitt. Jag har grottat igenom TravRondens statistik och Trottex försäljningslistor från Kriterieauktionen.

Antal hästar utan bud: 77 st, 21,4%
(Osålda hästar + återropade hästar för lägsta bud.)

Antal hästar som såldes för ett bud lägre än levande fölavgiften: 157 st, 43,6%

Antal hästar som såldes för ett bud som översteg levande fölavgiften + 85.000 kr (schablonkostnad för att föda upp en 1,5-åring): 28 st, 7,8%

Hingstar (19 st) med avkommor som såldes för ett ett bud som översteg levande fölavgiften + 85.000 kr (schablonkostnad för att föda upp en 1,5-åring).
Andover Hall 1
Cantab Hall 1
Credit Winner 2
Egon Lavec 1
Express It 1
Flirtin Man 3
From Above 3
Gigant Neo 1
Glidemaster 1
Jag de Bellouet 1
Kadabra 1
Ken Warkentin 1
Lindy Lane 1
Olimede 1
Orlando Vici 4
Pine Chip 1
Quite Easy U.S. 1
Super Arnie 1
Varenne 1

Listhingtar: 9 st - 13 avk
Elithingstar: 2 st - 2 avk
Debuthingstar: 2 st - 4 avk
Av dessa 19 hingstar hade 12 st även minst en avkomma som INTE fick ett utomstående bud.

måndag 4 oktober 2010

Upp och ner i helgen

Det var inga roliga siffror från Kriterieauktionen. Jag hade inte förväntat mig så dåliga siffror. Nu blir det till att analysera och sedan agera. Får citera ASVT:s generalsekreterare Anders Lindh:
– Det måste omgående göras en konsekvensanalys, som leder fram till en aktionsplan med konkreta och kraftfulla åtgärder. Vi har problem redan idag och de problemen blir inte mindre om vi inte gör något åt dem. Produktion och behov stämmer inte överens. Att främja och stödja alla former av aktivt hästägande är och kommer alltid att vara vår viktigaste fråga.
Jag skrev om "hästbristen" redan i Mars. Frågan är åter aktuell: Är det hästbrist? Till inlägget! Jag lär få anledning att återkomma till ämnet framöver, men släpper det för denna gång.

Tamla Celeber, vilken drottning! Hon har verkligen dominerat sin årgång med segrar i E3 (x2) och Oaks. Det är tur för kulltjejerna att hon inte är anmäld till Breeders' Crown. Hon kan gå långt, mycket långt! Måste även nämna orutinerade Aisle Stand som gjorde ett grymt lopp som tvåa från dödens. Ännu en tjej som blir spännande att följa!

Raja Mirchi, vilken kung! Han kanske inte dominerat sin årgång på samma sätt, men han har hela tiden visat att kapaciteten funnits. Härligt att han fick det att stämma i det största loppet och på vilket sätt han vann. Det var inget snack om vem som hade bästa hästen just denna dag. Jag skrev inför Derbyt att Lutfi Kolgjini haft svårt att som kusk vinna de riktigt stora loppen. Därför var det härligt att jag snabbt fick svar på tal!

Vilket år han haft, mr Kolgjini! Kungapokalen, Hugo Åbergs, Derbyt, Kriteriet...

Ska också skriva om det franska blodet i dessa klassiska lopp. Kriterievinnaren har en fransk morfar i Quito de Talonay. Av de fem "helamerikanerna" i finalen var det endast Head Line som inte fick pengar. Oaksvinnaren är helamerikan medan tvåan Aisle Stand har franskt via Pythagoras som mormorsfar. Övriga prisplaceringar gick till helamerikaner, förutom fjärdeplacerade Popcorn Lavec som har "obetydliga" 1,21% franskt i sig.

Jag får ge mig här. Erik Adielsson har ju synpunkter på bloggare som skriver för långt. Såhär skrev han på sin Twitter:
"Det är ganska många nuförtiden som skriver en blogg som om det vore typ en krönika. Hela blogg-grejen har liksom tappat bort sig på vägen"
Kan väl hålla med...och känna mig lite träffad. Imorgon siffror från "Hingstvalet 2010".

lördag 2 oktober 2010

Lite Persson-ligt

En härlig morgon...

Först får sonen 4 år ett utbrott för att han inte får ha chokladsås på mackan. Hmm...undrar vem han fått den genen ifrån. Jag håller våfflorna med Nutella som jag åt på Vincennes högt på listan över goda rätter. Det slutade med att mamma fick steka palt, så blev både mor och son nöjd. Där fick de samma gener i alla fall.

Sedan kommer följande citat:
"När mamma och du gifte er. Visst fanns det dinosaurier då!?"
Han studerade sedan V75-omgången:
"Hoppas nummer fem vinner som Krister kör!"
Oklart om det gäller Crusing Cake eller Dead Wood.

Trevlig helg!

fredag 1 oktober 2010

Svenskt Travoaks 2010

Här kommer en presentation av finalisterna.
(Medeltal 4 gen = Medeltalet för födelseåret för anföräldrarna i fyra generationer.)

1 Aisle Stand e.Scarlet Knight - Twisterella e.Super Arnie
Inavel: 10,709% - Franskt: 7,18% - Medeltal 4gen: 1975,30
Modern: 15,1a / 275.350 kr, BLUP: 114

2 So Here I Am e.Scarlet Knight - So Long Farewell e.Lindy Lane
Inavel: 12,761% - Franskt: 0,00% - Medeltal 4gen: 1978,10
Modern: 14,1a / 131.321 kr, BLUP: saknas

3 Tamla Celeber e.Cantab Hall - Amanda Celeber e.Express Ride
Inavel: 11,506% - Franskt: 0,00% - Medeltal 4gen: 1979,43
Modern: 14,2 / 874.000 kr, BLUP: 119

4 Roxa Sisu e.Kadabra - Lemons Mill e.Donerail
Inavel: 11,986% - Franskt: 0,00% - Medeltal 4gen: 1979,27
Modern: 14,7a / 211.438 kr, BLUP: saknas

5 Cruise Speed e.Scarlet Knight - My Darling e.Mr Vic
Inavel: 13,615% - Franskt: 0,00% - Medeltal 4gen: 1977,37
Modern: 15,6a / 60.500 kr, BLUP: 106

6 M.T.Felicia e.Revenue - Sopran Sund e.Viking Kronos
Inavel: 6,508% - Franskt: 21,24% - Medeltal 4gen: 1973,87
Modern: ostartad, BLUP: 113

7 Harkeröds Wilma e.Dreamaster - Pimpinella e.Super Arnie
Inavel: 10,208% - Franskt: 0,00% - Medeltal 4gen: 1972,67
Modern: 12,9a / 477.500 kr, BLUP: 110

8 Order By Mackie e.Muscles Yankee - Macarena e.Sugarcane Hanover
Inavel: 14,523% - Franskt: 0,00% - Medeltal 4gen: 1972,00
Modern: 14,8a / 107.500 kr, BLUP: 108

9 Twigs Tiffany e.Lindy Lane - Twigs Likepine e.Pine Chip
Inavel: 11,609% - Franskt: 0,00% - Medeltal 4gen: 1976,43
Modern: 13,4a / 303.320 kr, BLUP: 116

10 Popcorn Lavec e.Enjoy Lavec - Mazurka Lavec e.Viking Kronos
Inavel: 12,626% - Franskt: 1,21% - Medeltal 4gen: 1978,43
Modern: ostartad, BLUP: 111

11 Sparkling Laday e.Classic Photo - Angus Twirl e.Angus Hall
Inavel: 12,406% - Franskt: 0,00% - Medeltal 4gen: 1979,17
Modern: 14,2a / 11.408 USD, BLUP: saknas

12 Longisland Icetea e.S.J.'s Photo - Västerbo Vainqueur e.Arnaqueur
Inavel: 5,976% - Franskt: 17,34% - Medeltal 4gen: 1970,27
Modern: 14,9a / 276.300 kr, BLUP: 102

Far: Scarlet Knight är bäst med tre finalister. Tio av finalisterna har amerikanskfödda pappor, medan två har svenskfödda, M.T.Felicia (e.Revenue) och Popcorn Lavec (e.Enjoy Lavec). Fem av fadershingstarna var listhingstar vid produktionen av finalisterna.

Mor: Nio svenskfödda mammor, två amerikanska och en kanadensiska. Två mammor var ostartade, medan åtta har tjänat över 100.000 kr och åtta har ett rekord bättre än 1.15. Samtliga med BLUP har över 100, varav sex ston har över 110.

Morfar: Super Arnie och Viking Kronos har två finalister vardera. Sju av finalisterna har en elithingst som morfar, övriga har en morfar som är eller har varit listhingst. Elva amerikanska och en fransk morfar.

Inavel: Åtta ligger mellan 10-13%, två över och två under detta intervall. Order By Mackie har högst med 14,523% och Longisland Icetea lägst med 5,976%.

Franskt: Åtta finalister saknar inslag av franskt blod, plus en med endast 1,21%. Mest franskt har M.T.Felicia med 21,24%.

Anföräldrarnas födelseår, medeltal (4 gen): Samtliga hamnar på 70-talet. Yngst blod har Tamla Celeber (1979,43) och Sparkling Laday (1979,17), medan Longisland Icetea (1970,27) har äldst.

Tre finalister såldes på någon av Trottexauktioner.
Tamla Celeber, Elitauktionen 260.000 kr
M.T.Felicia, Kriterieauktionen 75.000 kr
Harkeröds Wilma, Kriterieauktionen, 50.000 kr

Tre finalister startade som 2-åringar, samtliga av dessa vann även lopp som 2-åringar.

Tränare: Stefan Melander
dominerar med tre finalister och Åke Svanstedt har två finalister. Solvalla har fyra finalister och Axevalla tre finalister.

Svenskt Travkriterium 2010

Här kommer en presentation av finalisterna.
(Medeltal 4 gen = Medeltalet för födelseåret för anföräldrarna i fyra generationer.)

1 Atlas Boko e.Viking Kronos - Lucina du Goutier e.Jet du Vivier
Inavel: 1,669% - Franskt: 37,34% - Medeltal 4gen: 1969,53
Modern: ostartad, BLUP 100

2 One Too Many e.Viking Kronos - Bourbon Eyes e.Smokin Yankee
Inavel: 10,277% - Franskt: 0,00% - Medeltal 4gen: 1969,63
Modern: 15,6a / 398.000 kr, BLUP 106

3 Kadett C.D. e.Scarlet Knight - Kiss of Life e.Tenor de Baune
Inavel: 5,486% - Franskt: 22,96 - Medeltal 4gen: 1976,70
Modern: en start, 0 kr, BLUP 100

4 Raja Mirchi e.Viking Kronos - Dame Lavec e.Quito de Talonay
Inavel: 8,790% - Franskt: 15,33% - Medeltal 4gen: 1969,10
Modern: 14,3a / 678.310 kr, BLUP: 103

5 Jackpot Brodde e.Goetmals Wood - Jaqueline Brodda e.Sierra Kosmos
Inavel: 2,968% - Franskt: 29,35% - Medeltal 4gen: 1973,17
Modern: ostartad, BLUP: 107

6 Kaffir Face e.Dahir de Prelong - Elegance O.K. e.Lindy Lane
Inavel: 0,543% - Franskt: 39,60% - Medeltal 4gen: 1969,17
Modern: 19,5a / 10.386 kr, BLUP: saknas

7 Västerbo Face It e.Kiss Francais - Kristel Ås - Malabar Man
Inavel: 0,297% - Franskt: 42,93% - Medeltal 4gen: 1974,70
Modern: 18,5 / 5.500 kr, BLUP: 103

8 Aga Khan Boko e.Viking Kronos - Quicksilver Lobell e.Speedy Crown
Inavel: 10,674% - Franskt: 0,00% - Medeltal 4gen: 1966,60
Modern: 14,8a / 14.386 EUR, BLUP: 102

9 Deuxieme Picsous e.In Love with You - Varmela Strömline e.Delvin Kosmos
Inavel: 7,305% - Franskt: 19,27% - Medeltal 4gen: 1973,13
Modern: 15,2a / 300.033 kr, BLUP: 100

10 Tryptophan Ås e.Conway Hall - Delight Ås e.Striking Sahbra
Inavel: 13,582% - Franskt: 0,00% - Medeltal 4gen: 1976,57
Modern: ostartad, BLUP: 109

11 Head Line e.Rite On Line - Fanopoli I.T. e.Napoletano
Inavel: 14,705% - Franskt: 0,00% - Medeltal 4gen: 1966,77
Modern: 15,5a / 155.000 kr, BLUP: 99

12 Perfekt e.Rite On Line - Nevella e.Tamlin Sandy
Inavel: 12,437% - Franskt: 0,00% - Medeltal 4gen: 1972,77
Modern: ostartad, BLUP: 95

Far: Viking Kronos är outstanding med fyra finalister. Sju amerikanska, fyra franska och en kanadensare har lämnat finalisterna. Viking Kronos är ensam av Elithingstarna med finalist. Tre har verkat som listhingstar.

Mor: Nio svenskfödda mammor. En amerikanska, italienska och fransyska kompletterar finalfältet. Fyra ostartade, plus en som tjänat 0 kr. Fem mammor över 100.000 kr intjänat och endast två med ett rekord bättre än 1.15. Låga BLUP-tal, två under 100 och ingen över 110. Högst har Delight Ås (mor till Tryptophan Ås) med 109.

Morfar: Åtta amerikanska, tre franska och en norrman. Fem av dem har varit verksamma på svensk mark. Endast en Elithingst.

Inavel: Sju finalister med en inavel under 10%, varav fyra är under 3%! Två finalister ligger över 13% och Head Line är högst med 14,705%.

Franskt: Fem finalister saknar franskt blod. Av de sju med franskt blod har samtliga över 15%, varav tre ligger över 37% med Västerbo Face It som högst med 42,93%.

Anföräldrarnas födelseår, medeltal (4 gen): Hälften hamnar på 60-talet och hälften på 70-talet., snittet hamnar på 1971,49. Samtliga ligger inom intervallet 1966-1977.

En finalist såldes på någon av Trottexauktioner.
Perfekt - Kriterieauktionen för 55.000 kr

Åtta finalister startade som 2-åring, varav sju även segrade.

Tränare: Timo Nurmos och Lutfi Kolgjini har tre finalister vardera, vilket blir halva startfältet. Fredrik Pedersen har två finalister. Bantillhörigheten säger att Solvalla och Jägersro har fyra finalister vardera.