tisdag 9 november 2010

Avelsvärdering och konservativ

Först...vill jag uppmana intresserade att läsa Robert Lindströms insändare i Travronden idag. Sidan 76 med rubriken "Mod - istället för feghet!" Jag tycker den var riktigt bra och hade många bra poänger. Bra!

Här kommer resultatet från helgens avelsvärdering på Sundbyholm.


HÖGT SKATTAT AVELSVÄRDE
Juggle Face, 85 poäng.
Raja Mirchi, 84 poäng
Joke Face, 80 poäng
Guiseppe Bi, 78 poäng
Select Yankee, 72 poäng

MEDELHÖGT SKATTAT AVELSVÄRDE
Euro Staro Crown, 69 poäng
Scarlets Aino, 69 poäng
Red Chili Pirat, 68 poäng
Aggas Filur, 65 poäng
Imola November, 63 poäng
Magic Carpet Ride US 62 poäng
Keystone Brady 61 poäng
Villevalle Victory 60 poäng
Mack November 58 poäng

LÅGT SKATTAT AVELSVÄRDE
Mob Muscle, 47 poäng
Master Flirt, 46 poäng
Big Cheese, 42 poäng
Shorthanded Goal, 41 poäng

MYCKET LÅGT SKATTAT AVELSVÄRDE
Kyril Hanover, 37 poäng
Black Lemon, 30 poäng

AVKOMMEBEDÖMD
Kashner Hanover, fick värdebokstav C.

Det är väl inte så mycket att kommentera. Personligen önskar jag att det vore hårdare riktlinjer som premierar UNGHÄST-prestationer. En hingst var mycket nära att hamna i "Högt skattat avelsvärde", trots att 3-åringssäsongen endast inbringade 25.000 kr via tre starter i de sista månaderna. 4-årssäsongen drog in ca 200.000 kr på 17 starter. Hingsten saknar helt meriter från de stora unghästloppen. Jättefina prestationer som äldre, men dessa saknar för mig avelsvärde.

Ett ämne som fått ligga och vänta lite. Nått som stör en travkonservatist som mig. Hästägarekannan... Jag gråter hejdlöst när Skelleftetravet körde Hästägarekannan för en tid sedan, söndagen den 10 oktober för att vara precis... Loppet gick som V4-2, LD-1 och över 1640m voltstart för hästar med högst 305.000 kr. Man KAN INTE köra kannan över 1640m och stängd redan vid 305.000 kr. Då kan de lika gärna skrota loppet! Det är en skymf... Hästägarekannan är ett viktigt lopp på varje bana. Loppet ska gå över MINST 2640m, ha flera tillägg så att alla hästar ska kunna vara med. Om det ska vara helt rätt ska det även köras i samband med årsfinalen på respektive bana och enbart för hästar som ägs av medlemmar i hästägareföreningen. Det senare sägs ha tvingats utgå, eftersom de i Stockholm sagt att man inte får stänga loppen så. Sanningen är nog att det med den datoriserade världen blivit "för jobbigt" att trycka på tangenterna och se om ägaren betalat in medlemsavgiften. "Kannan" har varit ett av de mest prestigefylld loppen att vinna, men Skelleftetravet svärtade ner deras kanna rejält denna söndag...

Desto gladare blir jag av att se Umåkers behandling av den anrika Hästägarekannan. Loppet kommer som sig bör att köras i samband med årsfinalen på annandag jul. Den varmblodiga kannan körs över 3140m och är öppen för alla hästar. Tilläggen är satta 20m vid 1.200.000 kr och 40m vid 2.800.000 kr. Om jag ska vara petig, så hade jag gärna sett ett tillägg även runt halvmiljonen också. Så ska det se ut!

Glad blir jag också av att ATG släppt en "app" för iPhone! Den finns att hämta på iphone.atg.se Toppen!!

1 kommentar:

  1. Håller med dig ang Hästarägarkannorna , i Boden kör man hästägarkannan för kallblod som ett försök till vintercupen o stängt vid 400000.
    För dom varma körs det för alla och 1600m
    Undra om det är samma människa som skrev i Ske-å som i Boden???????

    SvaraRadera