måndag 22 november 2010

Global Noble och lite blandat

Blev ingen fredagsblogg eller helgblogg. Det var lite körigt, men nu är det nytt blad i almanackan. Tyvärr ingen presentation av finaldeltagarna i Uppfödningslöpningen och det stör mig lite, men jag hade ingen tanke på det. Tar igen det med att hylla vinnaren!

Global Noble vann Uppfödningslöpningen! Häftigt, på många sätt. Kul med en ung och målinriktad tjej i Anna Forsell som tränar vinnaren. Pitetjejen visar att norrland är plantskolan och hennes härstamning är skaplig. Hennes pappa Torsten "Totte" Forsell har både varit travtränare och rektor på Wången. Nu sitter han med i avelsvärderingsnämnden.

Global Noble är uppfödd av Hans Nelén som äntligen fick sin klassiska seger. Det gjorde säkert inte ont att Hans nyligen köpt loss Rite On Line som är far till Global Noble. Lite kul också att delägarna till Global Noble är från Ö-vik, min födelsekommun.

Global Noble är som sagt efter Rite On Line. Moder är ostartade Kyanite (e.Self Possessed) och detta är hennes tredje avkomma. (De två tidigare efter franskfödda hingstarna Coktail Jet resp. Joyau d'Amour är ostartade.) Global Noble har en rätt ung häststamning med anföräldrarnas födelseår i medeltal (4 gen) är 1975,80. Lite hög (med mitt mått) inavelskoefficient på 13,486%.

Eftersom Nelén praktiserar "X-faktoravel", så letar jag i stamtavlan. Jag hittar Noble Victory i x-faktorposition både hos far (led 4) och mor (led 5). Med tanke på att hästen heter Global Noble är det knappast en slump. Mödernet har tidigare lämnat EN bra häst i de tre närmsta leden av vad man kan hitta i Blodbanken. Au Royale (14,2a/128.593 EUR) som var trea i Orsi Mangelli.

Läste någonstans att "bara" en (Revenue) av de senaste 30 årens vinnare har blivit en världsstjärna och att Global Noble har oddsen emot sig. Håller inte med... Hur många har blivit världsstjärnor som INTE vunnit Uppfödningslöpningen? Är det 1 på 1000? Kanske närmare 1 på 2000 eller 1 på 3000? Jag skulle ta 1 på 30 alla dar i veckan...skapliga odds för att få en världsstjärna! Allt är relativt och man kan bevisa allt med statistik.

Ännu längre bak hittar vi bl.a. avelshingsten Another Miracle och ABC Freight. Det innebär att Kovel (e.Garland Lobell) som är mormor till Global Noble har i andra led helsyskonen ABC Freight och Peanut Ann.

Kari-debatten fortsatte bland kommentarerna. Jag ska imorgon återkomma med lite tankar om vad jag tror kan öka intresset för att äga häst. Vad ska Svensk Travsport satsa på? "Lösningen" kanske kommer imorgon.

Äntligen har Trav365 lyckats i sin grävande journalistik. Här står det om travtränarna som tjänar miljoner! "Miljongårdar, lyxbilar och hästägarna står i kö för att de ska träna deras hästar." http://www.aftonbladet.se/sportbladet/trav365/article8145323.ab

103 miljoner delades ut på "Drömvinsten". (Sju rätt på Lotto + vinna på Joker.) Oerhört mycket pengar. Spontant tycker jag att det är väldigt mycket pengar... Blev dock väldigt glad när jag läste om vinnarna. Det var elva "tjejer" i 60-årsåldern. Pensionärer, sjukpensionärer och en arbetslös. Känns som pengarna kan göra nytta gånger 11. Häftig upplevelse för dem!

Tipsar om en rolig blogg. Det är Livi Champagne som bloggar från sjukboxen. Det verkar som hon har en hel del reflektioner att dela med sig av. http://champisblugg.blogspot.com/

4 kommentarer:

  1. Det där med x-faktor är rätt intressant. Eller rättare sagt, det är intressant att man så enkelt kan gräva fram något nytt argument för att ens uppfödningar plötsligt ska få större hjärta och lungor.

    Avel på X-faktor skrev ju ASVT om för inte så länge sen och i den undersökning som då publicerades så var endast 1 av Sveriges topp 30 hästar avlad enligt x-faktorn. Alltså ergument nog för att INTE avla enligt den modellen...
    Eller rättare sagt så hade det väl slumpat sig så...

    Själv tror jag minst lika mycket på S-faktorn. Jag menar, kolla bara Torvald Palema och nu Global Noble! Båda fäderna på far och modersidan i andra led börjar på bokstaven S, och ger i regel avkommor med långa kotor och extra spänst i steget.....

    Det går med andra ord att bevisa att i princip alla teser fungerar bara man gräver tillräckligt djupt. :)

    SvaraRadera
  2. Toppen! som vanligt när du hoppar lite på trav***

    SvaraRadera
  3. Apropå det här med "mer eller mindre träning för ettåringar" så är det ju så att i princip alla tränare tar ut en mindre träningsavgift för ettåringarna än för exempelvis treåringarna. Varför är det så egentligen? Lägger de ner mindre tid/jobb på ettåringarna (och i vissa fall tvååringarna) än på de äldre hästarna? Jag får det inte att gå ihop...

    SvaraRadera
  4. Håller med dig Micke, det är nog enbart för att tiden fram till start inte ska bli ännu mer påfrestande än den är för ägarna....Det beror iaf INTE på att det kostar mindre, vare sig i tid eller något annat. En ettåring äter sjukt mkt för att de växer mkt, de äter faktiskt väsentligt mer grovfoder än en starthäst om de får. En ettåring är personalkrävande vid inkörningen, minst två ibland tre personer. En ettåring behöver köras flera dagar/v i början. En ettåring kraschar förmodligen utrustning oftare än en inkörd/färdig häst. Finns ingen logik i det, bara subvention.

    SvaraRadera