Anonym: Hade Kari verkligen något argument för att det skulle bli dyrare med tvåårstävlande? Jag såg inget. Är det att det blir fler resor till tävlingar? Är det att det blir fler hästar på bussen? Att det krävs fler utselare? Det kan ju iaf inte vara att det ska läggas ned fler träningstimmar?! Visst måste en häst i träning tränas oavsett ålder?! Hoppas att vi inte betalar för att de ska gå i hage.Han uttryckte sig lite oklart i frågan. En 2-åring kräver mer jobb och han ville ha starthästar i boxarna. Jag tror dock att en startklar 2-åring kräver ungefär samma jobb som en startklar 7-åring och båda är väl "starthästar", i så fall.
Anonym fortsätter: Kari är ju rätt duktig på att köra ned (äldre) hästar i botten när det gäller löpviljan (men han är också duktig på att lyckas med många hästar och framför allt verkar de hållbara och tål många starter/år). Allt är inte svart eller vitt. Sedan säljer han dem till norrland och gnäller över att han inte får betalt för hästar som bara har nollor i raden och inte vunnit lopp på två år.Jag har också hört talas om detta.
Repik från en annan Anonym: En ettåring går ju betydligt mer mängdträning för att bygga hästen till en robust och hållbar, framtida tävlingsindivid. Vilket då helt naturligt är mer tidskrävande (än att gå de obligatoriska två rakbanejobben per vecka som de ”äldre” går). Och då blir det svårt att hinna med att köra alla hästar för skötare/tränare. Fler anställda = dyrare. Inga hemlisar direkt.Jag är ingen expert på unghästträning, men vill minnas att legendaren "Plåt-Sven" började träna sina hästar i januari som 2-åringar. De trots detta ofta med i "första 2-åringsloppet" på Axevalla varje år. Det gick ju skapligt för honom.
Såhär tränade "Plåt-Sven":
http://stallbredbyn.se/index.php?option=com_content&view=article&id=80&Itemid=47
Alla hästar måste byggas upp. Nu tar Kari till största delen in färdiga starthästar. "Någon" har lagt grunden till dem också. Det är jättedålig ekonomi i att träna upp unghästar. Ägarna vill betala mindre och ingen tränarprovision, men hur vi än vrider och vänder..."någon" måste göra det. Det är väl samma kostnad, oavsett ålder. Tiden och de löpande kostnaderna under väntetiden är skillnaden.
Anomym: Jag tror att chansen är större att uppfödarna får större omsättning på sina hästar ju tidigare de kommer ut och startar, helst senast på sommaren som treåring. Annars har ingen råd att ha häst i proffsträning! Ur min synvinkel ökar tvåårstävlande möjligheterna för en hästägare att ha sin häst i träning till ett rimligt pris. Fattar inte varför det skulle bli DYRARE, men tar gärna en förklaring till det från någon som förstått.Håller med, se ovan.
Dan Flack: Mycket bra blogginlägg Håkan. Tillsammans med Robert Lindströms insändare i Ronden är det bland det bästa jag läst på länge. Tack.Tack själv!
Anonym: Tror inte det är så jobbigt för Åke att har två ettåringar som han äger själv i träning.Tror inte jag heller. Fast både Åke och SHJ har uppenbarligen ettåringar i träning, enligt listorna. Vad de gör med hästarna framgår inte.
Anonym: Är det någon som bryr sig om var som händer i Karis och Lennart Perssons sandlåda?Nja, det engagerar i alla fall. Även om jag sällan håller med Kari, så tycker jag ändå att han berikar travsporten på något sätt. Det skulle vara mycket tråkigare utan Kari...utan Ludde, Bergh och andra som i alla fall tycker något.
Karis senaste:
"Vi finnar vill jobba för att nå framgångar, svenskar ligger hellre på soffan och spottar i taket, säger Kari Lähdekorpi."
Det sa Kari Lähdekorpi från sin Mallorcasemester.
"Jag tycker dom som vurmar för mer pengar till tvååringar skall hålla klaffen. Dom begriper inte det här, det är som om undersköterskor skulle vara experter på hjärnkirurgi, säger Kari Lähdekorpi."
Kvällen före startade Lähdekorpi-tränade 2-årige Mostwanted Diamant på Jägersro och blev diskad.
Kari Lähdekorpi tillhör varje år topp 3 på inkörda prispengar. Det innebär att det troligen (tränare kan ha olika stor procent i provision) bara finns max två tränare (ca 400 A-licensierade) per år som får ut mer tränarprovision. Kari har optimerat lönsamheten på sin tränarrörelse och har i princip enbart starthästar. Om inte Kari får lönsamhet på sin tränarrörelse, vem ska då få det? Någonstans är det något som inte stämmer?
Plåt-Sven körde väl normal uppbyggnadsträning fram till Januari.
SvaraRaderaNoterbart är också att han tränade många dagar i veckan. Dock är träningsfilosofi upp till var och en.
Min åsikt är att det är lika bra att lägga pengarna på treårskullen. Alla som startat som tvååring fortsätter ju sin karriär som treåring.
Skulle man enbart tävla som tvååring skulle man kunna se en ekonomisk vinst på det ur ägarsynpunkt. Kanske man skulle sänka högstaålder eller styra om prispengar från äldre hästar i låg klass till 3-4åringar för att få en effekt där man enbart tävlar med framstående individer som äldre.
I Sverige och Frankrike vill man ju gärna se de bästa hästarna. Hästarna är ju bäst som äldre. I USA skiter man i det och får då en bättre ekonomi som hästägare då utgifter för träning hålls nere under en livscykel.
Det är klart om man som huvudsak ser hästen som en investering och att ha hästar i träning, så kan man förorda enbart starter som två- och treåringar, men om man funderar lite sedan så är ju frågan vad man ska göra med hästarna sedan om de inte ska tävla längre än tills treårssäsongen är till ända?
SvaraRaderaBjörn
Endast ett fåtal av två- och treårshingstarna kan ju rimligtvis gå till avel? Och märrar vill ju ingen ha som det verkar.
Ska man slå ihjäl dom då när dom blir äldre än fyra år och köpa nya? eller skicka dem på någon "ridfjortis" som ska leka med den för att få igen ytterligare några tusenlappar?
Den marknaden lär ju fort bli mättad skulle jag tro.
Den svenska modellen fungera rätt så bra, tycker jag, där man kan starta både med yngre och äldre hästar, en jämn fördelning av prispengarna som nu, när de bästa ändå får mest och de sämsta naturligtvis får tävla om sämre pengar.
Grejen är den att i princip ALLA som vill kan hålla på med trav som det är nu.
Även om en dålig häst kostar lika mycket att föda som en bra, så är det många som nöjer sig med att hålla på med sin 8-åriga "kompis" själv trots ett rekord på 19 och små utsikter till de stora pengarna för att man tycker det är roligt.
Man bidrar ändå med sin häst till att hålla spelet uppe när man startar och därför ska man även ha rätt att ta del av pengarna som generas.
Däremot så borde bredden stimuleras som föreslagits med högre prispengar i vardagstravet. Exempelvis ett åttonde pris i 15-hästarsfälten skulle nog bidra till att fler får det att gå runt.
Däremot så tror jag inte att det finns speciellt många professionella travtränare av något sånär dignitet som svälter ihjäl i det här landet med bibehållna prispengar, heller.
Det är som alltid ägarna som betalar allt i den här branschen.