fredag 30 december 2011

God fortsättning och Gott Nytt År!

Oj, bloggen har blivit lite lidande på sistone. För min del har julen varit bra och det är rätt mycket jobb på skrivbordet i mellandagarna. Jätteskoj! Jag skickar ett livstecken, genom att svara på en kommentar.
Anonym kommentar: "Jag är helt övertygad om att det bästa för den absoluta merparten vore att ta bort allt var premielopp och kvalpremier heter och låt oss tävla om pengarna. Lägg allt på 2-3 åringslopp och framtiden för Svensk Travsport skulle se betydligt ljusare ut. De viktigaste hästägargruppen skulle skulle köpa fler hästar och uppfödarna skulle få bättre betalt. Ingen satsar idag på en unghäst 25 tkr i premie när det kostar 10-15 tkr i månaden att ha en häst i proffsträning."
Jag förstår ditt resonemang, men köper det inte rakt av. Det finns en stor andel som inte har hästar i proffsträning. Det är faktiskt i DEN gruppen som vi tappar flest aktiva. Statistiken säger att andelen hästar i proffsträning är konstant, medan vi under de senaste 7-8 åren tappar en amatör per arbetsdag. För den gruppen är det generellt sett målet inte att komma till start som 2-åring. För den gruppen är det generellt sett svårare att kunna hävda sig i 3-åringsloppen. För den gruppen hjälper 25.000 kr väldigt långt som ett bidrag, under en period när det bara är kostnader - utan förtjänstmöjligheter. Som en insändare i Ronden beskrev det - det räcker till krafftfoder och analyserat grovfoder under ett år + åtta besök hos hovslagaren. Vi uppfödare säljer även hästar till den gruppen, även om många av de föder upp sina egna hästar = själva är uppfödare. Nu finns möjligheten att välja, vilket förhoppningsvis gynnar båda grupperna. Det finns ytterligare en grupp mellan "de stora proffsen" och amatörerna som vill ha kvar premieloppen - "de mindre proffsen". Uppskattningsvis, tror jag, att 75% av proffstränarkåren är för premieloppen. Skulle vi ta bort premieloppen, tror jag att det vore ett hårt slag mot den blödande bredden av hästägare. Samtidigt som vi också måste värna om toppen, såklart.

torsdag 22 december 2011

Svar från Per Wetterholm

Jag mailade Per Wetterholm och frågade hur de tänkt kring "Premiechansen" och ifrågasatte samma saker som i mitt senaste inlägg. Jag fick svar och tillstånd att publicera hans svar här, så här kommer det.
Hej Håkan

Kul att du gillar Premiechansningen.

Vi funderade länge på att ha de regler du föreslår. Men till slut kom vi fram till att inte "tvinga" Premiechansningen-hästarna att gå premielopp. Främsta skälet är att vi vill hålla nere hästägarnas kostnader. Kostnaden för att en häst ska in till banan och gå premielopp är väl ett par tusen kronor, och det tyckte vi att hästägarna kunde slippa betala.

När det gäller utlandstränat så är vi tvungna att låta alla EU-tränade hästar vara med. Det hänger ihop med EU:s regler om fri rörlighet över gränser, och är inget som vi inom travsporten har rätt att sätta oss över. T ex öppnade vi ju för utlandstränat i ST:s Unghästserie och de lägsta V75-klasserna redan i år, av samma skäl. Teoretiskt skulle vi kunna stänga ute norsktränade hästar, men det verkar ju inte särskilt vettigt.

Att man som avelsintresserad inte har samma möjlighet att få en första indikationen på avkommor till nya hingstar, är förstås trist. Men hästarna ska ju ändå kvala förr eller senare, så den där indikationen kommer ju då, förvisso några månader senare på året.

Det ska bli väldigt spännande att se hur många som väljer Premiechansningen i vår. Egentligen vill jag inte att det ska bli "för många", för jag tycker premieloppen som idé är lysande och nödvändig. Men "kunden bestämmer" är ju melodin för dagen, så det känns väldigt bra att kunna erbjuda detta.

Med vänlig hälsning
Per Wetterholm
Sportchef

Ja, då fick jag en förklaring också. Då vet jag hur och att de har resonerat kring frågan, även om de inte drog samma slutsats som jag gjorde.

onsdag 21 december 2011

Premiechansen

Ang. Premiechansen, så verkar det dock inte som Svenskt Travsport var inne på samma linje som mig. Istället fungerar det så att man ska anmäla sig till "premiechansen" senast den 1 mars och då förbjuds man att delta i premielopp.

Grejen är väl att man ska prestera för att förtjäna 25.000 kr? Oavsett om det är i premiepengar eller i premiechansen. Sedan tror jag nog att hästägaren skulle uppskatta att få se sin häst gå premielopp och även få ett kvitto på hästens status. Jag tycker också att det är trist ur perspektivet att premieloppsstatistiken blir värdelös och ofullständig i och med detta. Den "första" hinten om en ny hingsts förärvning tappar vi bort.

Ytterligare en aspekt som tränarna borde opponera sig emot, är att detta gynnar de som väljer att träna upp sina 2-åringar utomlands. Nu är det bara att anmäla till premiechansen och vänta med att plocka hem hästen till Sverige. Tidigare, så har de varit tvungna att ha den i svensk träning i minst tre månader för att kunna få premieloppspengarna. Å andra sidan, så finns det säkert många tränare som tycker att det är bekvämt att slippa ha pressen på sig att behöva köra premielopp...

Jag tror inte att de tänkte hela vägen här...eller så är det jag som har missat något.

Fick en kommentar som jag lyfter upp.
Anonym: "Bra reflektioner över nya "paketet"!

En sak stör mig dock som inte tagits upp avseende den sk Premiechansningen. Jag tycker idén i sig är alldeles lysande även om det kanske känns lite tunt med bara extra pengar i dessa två lopp. Problemet är dock sto frågan. Som stoägare innebär detta förslag att man ska avstå lika mycket som en hingstägare, men får bara hälften extra att tävla om. Jag köper då inte argumentet att man även har rätt att vara med mot hingstarna. Samma galna politik som redan används i de flesta insatsloppen. Jag tror att det kommer att bli populärt att ta denna chansning och det kommer definitivt inte leda till att klyftan mellan såld ston och hingstar kommer att minska framöver. Varför delar man inte bara lika och säger att prispengarna i respektive lopp ska ökas med lika mycket?"

Håller med dig! Visst är det så. Jag har hellre sett att StoChampionatet hade ingått i premiechansen istället för Derbystoet. Lek med tanken om att ditt sto har vunnit StoChampionatet och du får ytterligare en chans till jättepott några månader senare... Då borde det istället vara ÄNNU MER attraktivt att äga ett sto. Då skulle det finnas potential att vinna snuskigt mycket pengar, om du är bäst i kullen...

tisdag 20 december 2011

Julklapp och avelsvärdering

Nu har julklappen från ATG/ST kommit. Självklart ska vi öppna paketen (de olika delarna) här på bloggen. Det är lite "luddigt" skrivet på vissa av punkterna, men enligt travsport.se kommer det att komma förtydligande under de kommande dagarna.


Svensk Travsports Unghästserie – Krafft
250 lopp för 3-åringar varav 220 för svenskfödda varmblod och 30 lopp för svenska och norska kallblod. Förstapriset är 50 000 kronor i samtliga lopp. Totalprissumma i serien: 32 miljoner kronor.
Ett paket som aviserades för en tid sedan. BRA! Jag hoppas att de fördelar loppen på ett vettigt sätt över landet. Fick lite trista indikationer på att "de stora" skulle roffa åt sig majoriteten av loppen, men en breddsatsning bör väl ske även på de mindre banorna. (Ex. skulle Solänget, Dannero och Skellefteå, endast ETT varmblodslopp vardera av de totalt 220...) De har fått "påpekanden" om detta, så de har säkert rättat till sitt misstag?
Svensk Travsports Grundserie
Helt ny serie med ett lopp varje vardagstävling. Startar i mars och omfattar under året 503 lopp, varav 448 för varmblod och 55 för kallblod. Förstapriset är 35 000 kronor i samtliga lopp. Serien vänder sig till hästar på väg upp i klass. Total prissumma i serien: 44 miljoner kronor.
Superbra! Som jag förstod riktar denna serie till hästar mellan 3-6 år. Ett bra lyft för bredden. Här har de fattat grejen och även banor som Lycksele och Hoting inkluderas i denna serie.
25 000 kronor till alla i premieloppen
Från 2012 skiljer vi inte på proffs- och amatörtränat i premieloppen. Alla får samma premie – 25 000 kronor.
Yes! Äntligen! Mycket bra och efterlängtat. Visst finns det en oro bland många mindre A-tränare att de ska drabbas av detta, men jag tror faktiskt inte att det är mer än en marginell skillnad för dessa.
Premiechansningen
Vill du avstå premieloppet och hellre tjäna dubbla pengarna i kriteriet, oaks, derbyt och derbystoet? Då är Premiechansningen något för dig.
Uppfödarbloggen 21 oktober:
"Ett "galet" förslag? Säg istället att man får välja vad man vill göra med premiepengen. De som vill ha sina 25.000 kr för genomfört premielopp, får dessa utbetalda direkt. De som INTE vill - kan få lägga 25.000 kr (efter genomfört premielopp) till ett insatslopp. Lek med tanken att 500 hästägare väljer att lägga 25.000 kr till ett insatslopp = 12,5 miljoner i samlad prissumma."
Är det min idé från början? Kanske... ;-)
Ja, jag kan inte annat än jubla åt förslaget. Det är helt rätt. Här finns en valmöjlighet att göra. De som inte vill ha premieloppspengarna får en unik chans till att ta hem storkovan i storloppen.
Här skulle jag vilja ha ett förtydligande kring hur det praktiskt ska gå till. "Vill du avstå premieloppet..." När ska man bestämma om man vill avstå premieloppet? Det logiska för mig är att man ska genomföra premieloppet för att förtjäna 25.000 kr, sedan får man avgöra vad man vill göra med pengarna. Här kommer nog ett förtydligande under veckan...
Mer pengar och fler lopp på onsdagar
Om spelarna vill ha kvar V86 efter gästspelet kommer onsdagarna att utökas med ett lopp och det blir i så fall även högre prispengar. Total ökning: 40 nya lopp och 7 miljoner i prispengar.
Känner jag inte så mycket för. Visst är det bra att stärka Solvalla och även V86 - om spelformen kommer att ha ett liv, även efter gästspelet. Ett förslag som känns ljummet för mig personligen. Hoppas att det slår väl ut, oavsett.
Fler unghästlopp på V75
Vi ökar antalet 3-åringslopp och 4-åringslopp på V75-spelet.
Ett bra förslag! Det kommer att öka intresset för unghästarna. V75 är vårt stora skyltfönster och här vill alla vara med. Därför är det för mig obegripligt att inte alla permanenta travbanor har en V75-dag per år. Oj, nu rusar adrenalinet igen... Det är bara så vansinnigt.
Poänglördagar och delade lopp
Två åtgärder som gör det lättare för hästar med låga startpoäng att kunna starta när de är i form.
Låter som ett bra förslag som heller inte behöver kosta så mycket pengar.
Högre prispengar i de klassiska loppen
Vi vill hjälpa arrangörsbanorna att höja prispengarna i derbyt och kriteriet för båda raserna.
Också ett bra förslag. En toppsatsning, men den kan jag köpa. Det är viktigt att vi har stora lopp att drömma om.
Kvalbonusen fortsätter
Bonus till uppfödare när hästen kvalar som 3-åring senast sista juni. Bra åtgärd som fortsätter även 2012.
Jag har inte sett någon utvärdering av 2011. Jag var skeptisk till den på förhand. Kanske var jag fel ute, men tills jag är överbevisad är jag...fortfarande skeptisk.
Garantinivå för kallblod, ston, unghästar och monté
Kallbloden, stona, unghästarna och montéhästarna ska ha rättvisa möjligheter att tävla. Detta säkerställer vi tillsammans med banorna 2012.
Det låter vettigt, utan att det är någon utvecklad beskrivning på HUR det ska säkerställas.
Ponnysporten på väg in i "stora travet"
Ponnysporten och "stora travet" är på väg att gå samman helt och hållet. Det sker 2013, och 2012 är ett övergångsår där travbanorna hjälper ponnytravklubbarna allt mer.
Det låter också vettigt, även om jag inte vet rent praktiskt vad det innebär.

Sammanfattning:
Jag tycker att ATG/ST har lyckats bra med sitt åtgärdspaket i år. Faktiskt bättre än tidigare år. Lite färgad, men jag tror att det är för att de i år faktiskt både har lyssnat på de aktiva och även haft BAS med i diskussionerna. Helt rätt väg att gå. Vi måste sträva efter att samarbeta och lyssna på varandra, istället för att ha "vi och dom"-känslan. Detta var ett steg i helt rätt riktning.

Uppfödarna fick inte några direkta satsningar i detta paket och kanske borde jag "gnälla" över detta? Nej, jag tycker faktiskt inte att det finns anledningar att gnälla. Vi hade önskemål om ökade uppfödarpremier, men det fick inte plats i år. Att prispengarna ökar, gör indirekt att uppfödarpremierna ökar också. Sedan är det viktigare (tycker jag) att hästägandet stimuleras, så vi kan sälja våra hästar. Jag skulle dock inte bli förvånad om vi på sikt kan få ökade uppfödarpremier. Jag är säker på att de styrande nu faktiskt har fått upp ögonen för att det är kris bland uppfödarna. Budskapet HAR gått fram.


Avslutar med lite avelsvärdering. Jag fick för ca två månader sedan en fråga om att bli ledamot i avelsvärderingsnämnden. Jag tvekade länge... Det kändes i magen som en rolig utmaning och magen tror att jag kan tillföra något, medan hjärnan berättade för mig att "du kommer att bli idiotförklarad - hur än du gör, så kommer du att få skit". Magen och hjärnan hade en fight, men magkänslan segrade. Ingen kommer ihåg en fegis? Jag tackade ja och i förra veckan fattades det formella beslutet av styrelsen för Svensk Travsport. Så lagom till julen är jag en av "tomtarna" i avelsvärderingsnämnden...

torsdag 15 december 2011

Viktig dag och Goetmals Wood

Idag har ATG:s styrelse möte. En viktig dag och nu får vi svaret på om det kommer några stimulansåtgärder för 2012. Nu ska budgeten vara klar. Igår hade styrelsen för Svensk Travsport möte, men det går inte att finna någon information om vad som beslutades då. Som sagt, viktiga dagar...

Lite kommentarer, först fick jag en kommentar av "Lasual" som jag väljer att lyfta fram.
"Hej och tack för en bra blogg.

Kul att det finns människor som bryr sig!

Statistisk kan tas ur sitt sammanhang och utnyttjas på ett klumpigt sätt. Båda citaten ovan är ett tydligt exempel på detta.

För att börja med det första citatet:
Hur många hingstars avgifter fick ett snittpris på de svenska auktionerna som översteg levande fölavgift + uppfödningskostnader på ca 80 tkr?
Det borde vara efterfrågan på travhästar i allmänhet som är problemet och inte de nämnda hingstarnas fölavgifter.

Jag håller givetvis med om att vad avkommorna presterar spelar in, inte bara försäljningssnittet.

Det andra:
Vad har snittpriset på Goetmals Woods avkommor på svenska auktioner varit de senaste åren? Vad har hans avkommor presterat i Sverige över de senaste 5 åren? Dräktighetsprocent med fryst sperma? Detta känns som viktigare grund för att bedömma hingsten för oss som uppfödare i Sverige och inte snittpriset i Frankrike"
Tack Lasual! Håller med.

Fick ännu en kommentar från "anonym" som besvaras nedan.
"Trodde det var ASVT som stod bakom avelsvärderingen. Om inte vilka är det då? Sen spelar det väl ingen direkt roll om anledningen till betyget B är pga att riktlinjerna eller reglerna är felaktiga/dåliga eller ifall det är pga inkompetens på de som sätter betygen. Betyget är ju fel det fattar ju vem som helst och gör ju att trovärdigheten för den här typen av avelsvärdering bara blir löjlig."

Det är Svensk Travsport som är stamboksförande och deras styrelse utser en Avelsvärderingsnämnd som både avelsvärderar hingstarna och avkommeprövar desamma när de fått tillräckligt många avkommor.
"Men du som är en del av ASVT får gärna ge din bild av Goetmals Wood betyg? Tycker du att det betyget speglar den hingsten? Motivera i så fall gärna. Och ifall du motiverar det som att det är korrekt mot bakgrund av de regler som finns så förstår du väl att reglerna är dåliga?"


Jag har redan kört denna diskussion på bloggen och tänker inte dra den en gång till, utan hänvisar till tidigare inlägg som berör denna fråga.

onsdag 14 december 2011

Kommentar

Jag har tappat bloggfart igen och det är mycket jobb på skrivbordet. Det gäller att prioritera. Synd, för det finns mycket roligt att ta upp också. Jag ger ett livstecken genom att svara på en kommentar som kom nyligen.
"Hur kan man tex tycka att Super Arnie (35.000), Mr Pine Chip (48.000), Express IT (38.000), Lindy Lane (43.000) är värd sina avgifter när deras avkommors snittpriser inte var över 50.000 SEK på 2011:as auktioner?"
Det är inte så att auktionspriserna alltid är jämförbara med marknadsvärdet, även om det är en vägledning. Det är fri prissättning som gäller och det är väl bara att välja bort de hingstar som man inte tycker är prisvärda, så lär det snabbt visa sig vilka som satt "rätt eller fel" pris på sina hingstar.

Exempelvis fick Super Arnie 65 ston ifjol (ändå prissänkt tills i år) och Mr Pine Chip fick 105 ston (samma pris i år). Express It har haft en riktigt bra höst med sina svenska avkommor. Visst är marknadsvärdet viktigt om man ska sälja, men det är också viktigt vilka resultat som avkommorna har gjort på tävlingsbanorna. I så fall tycker jag att Super Arnie står sig (mycket) väl i sin prisklass.

Jag har fått önskemål om att göra prisjämförelser mellan hingstpriserna 2011 och 2012, vilket jag ska göra. Så kan man se vilka som höjt/sänkt sina priser till kommande säsong.
"Sen är det ju synd att ASVT skrämt bort världens hetaste hingst Goetmals Wood från den svenska marknaden med sin synnerligen oproffessionella betygsättning B av en hingst med otroliga resultat och avkommor som snittar på 70.000 Euro. Pinsamt..."
Jag blir mest ledsen av att läsa sånna kommentarer, speciellt när det kommer från någon som är "anonym". För det första är det inte ASVT som sätter betyget. För det andra, så har de som satt betyget gjort det utifrån de riktlinjer och regler som gäller.

torsdag 8 december 2011

Hingstar 2012

Nu har vinternumret kommit i brevlådan. Jag har sammanställt samtliga hingstar och lagt in i två dokument. Ett i alfabetisk ordning och ett i prisordning.
Fler dokument kan komma lite senare. Brukar göra även på mankhöjd, BLUP-tal o.s.v.

fredag 2 december 2011

Hästägarseger!

Det har varit lite körigt i veckan, så bloggen har fått stå tillbaka lite.

Jag fick äntligen en "hästägarseger" igårkväll när vår Worldwide segrade i Boden. Må vara att det var i ett P21-lopp, men i detta fall var det startpoängen som vi behövde. Otroligt skönt! Förhoppningsvis kan 11-åringen (snart 12) kunna starta på hela vintern. Det är hans årstid, även om snön fortfarande lyser med sin frånvaro. Sedan är det bara att inse att "en seger är en seger". :)

Vi får hoppas att "flytet" håller i sig när vår uppfödning Youpie ska starta i Gulddivisionen på Axevalla imorgon. Det är såklart tufft, men från ett bra läge hoppas vi att han ska tjäna fina pengar ändå.

Kollade upp lite siffror och det skiljer enbart några 100.000 kr mellan Alf Palema och Super Arnie beträffande totalt intjänade kr för deras svenskfödda avkommor. Båda har passerat 400.000.000 kr.

Trevlig helg på er!

måndag 28 november 2011

Vatten, Fascination och Super Arnie

Läser på Facebook att snön har kommit i stora delar av landet, dock inte här i Umeå-trakten ännu. Det påminner om att vintern och frosten snart är här. Ett problem för många hästmänniskor är att vattnet fryser för hästarna ute i hagarna. Många skippar tyvärr att ge hästarna vatten under utevistelsen. Vätskebristen påverkar prestationerna och ökar risken för kolik. Jag fick tips om en länk till en artikel på Hippson, om hur man enkelt bygger ett frostfritt vattenkar.
http://www.hippson.se/bildspel/sa-bygger-du-ett-frostsakert-vattenkar.htm

Fascination segrade i Svensk Uppfödningslöpning! Det är kul för fadern Super Arnie, 24 år. Elithingsten som tillhört toppen av hela sin avelskarriär. Han har väl inte utmärkt sig med att lämna bra 2-åringar, men i år fick han alltså fram en klassisk 2-åringsvinnare. Han har utmärkt sig med att lämna fina ston och det kanske var "logiskt" att det just var ett sto som skulle bli hans första vinnare av Svensk Uppfödningslöpning.


Hans 2-åringskull är faktiskt anmärkningsvärt bra. I kullen finns även fina stoet Super Ariel (16,5a / 142.500 kr / 3 segrar) och hingstarna Arnie Ken (16,3a / 100.500 kr), Cool Style (16,9a / 95.000 kr) och Fantastic Tooma (18,0 / 44.500 kr).

Som kuriosa, så kan jag nämna att Super Arnies svenskfödda avkommor (enligt travsport.se) i helgen passerade 400 miljoner kr. Finns det någon hingst som slår detta? Den summan torde vara större eftersom han har exporterade avkommor som inte finns med i denna statistik, men det är ändå en imponerande milstolpe. Hans avkommor har vunnit över 5.000 segrar.

Om jag gillar Super Arnie? Jag älskar Super Arnie! Jag tycker att det är fantastiskt att han fortfarande kan fortsätta att producera så fina avkommor, trots sin ålder. Jag har alltid haft ett gott öga till honom och han är också morfar till vår uppfödning Youpie.

fredag 25 november 2011

Svensk Uppfödningslöpning 2011

1 Barracuda River
Express It - Just About Enough - S.J.'s Photo
Inavel: 7,503% - Franskt: 10,28% - Medeltal (4 gen): 1971.33
Modern: 15,6a - 161.250 SEK - 19: 2-1-4 - BLUP 114

2 Quid Pro Quo
Yankee Glide - Hostage - Express Ride
Inavel: 12,174% - Franskt: 0% - Medeltal (4 gen): 1970.70
Modern: 13,0a - 543.000 kr - 57: 10-7-7 - BLUP 114

3 Dreams Take Time
Andover Andover - B.My Honey - Viking Kronos

Inavel: 11,925% - Franskt: 0% - Medeltal (4 gen):1982.27
Modern: 15,1a - 280.700 kr - 41: 1-4-9 - BLUP 114

4 Fascination
Super Arnie - Elissa F.Z. - Lemon Dra
Inavel: 9,523% - Franskt: 6,35% - Medeltal (4 gen):1965.83
Modern: 16,3v - 124.512 kr - 14: 2-2-0 - BLUP 107

5 Molle C.D.
Scarlet Knight - Not in a Million - Mack Lobell
Inavel: 8,646% - Franskt: 10,28%  - Medeltal (4 gen): 1973.67
Modern: 19,7v - 5.500 kr - 4: 0-0-0 - BLUP 98

6 Global Offshore
Lindy Lane - Global Confession - Pine Chip
Inavel: 14,048% - Franskt: 0% - Medeltal (4 gen): 1972.93
Modern: 12,2a - 713.820 kr - 12: 0-2-2 - BLUP 103

7 Here To Rock F.
Enjoy Lavec - Hey Face - Viking Kronos
Inavel: 9,692% - Franskt: 7,50% - Medeltal (4 gen): 1976.43
Modern: ostartad - BLUP 108

8 Magnificent Face
Varenne - Com Net - Pine Chip
Inavel: 13,925% - Franskt: 2,22% - Medeltal (4 gen): 1977.13
Modern: ostartad - BLUP 105

9 Conrads Voldemort
Yankee Glide - S.J.'s Ballerina - S.J.'s Photo
Inavel: 12,229% - Franskt: 0,00% - Medeltal (4 gen): 1977.03
Modern: 12,6a - $66.682 - 80: 10-13-9 - BLUP saknas

10 Quadrupedans
Andover Hall - Decapode - Cumin
Inavel: 12,339% - Franskt: 0% - Medeltal (4 gen): 1972.13
Modern: 12,1a - 2.242.232 kr - 47: 7-7-11 - BLUP 111

11 Romeo Amok
Orlando Vici - Symfoni Amok - Sugarcane Hanover
Inavel: 3,750% - Franskt: 31,55% - Medeltal (4 gen): 1974.30
Modern: 15,6v - 203.500 kr - 26: 3-2-2 - BLUP 110

12 Landers Dream
Dream Vacation - Landers Legend - Rosalind's Guy
Inavel: 10,660% - Franskt: 0,00% - Medeltal (4 gen): 1974.20
Modern: 12,4a - 4.576.250 kr - 187: 39-32-27 - BLUP 103

Fadershingstar: Yankee Glide dominerar med två finalister (från en kull på 8 svenskfödda). Utlandsstationerade Orlando Vici och Andover Hall har också varsin finalist. Super Arnie är ensam av Elithingstarna att ha med en deltagare. Andover Andover som vid tillverkningen av Dreams Take Time inte ens var godkänd i Sverige (stod i Danmark?) utmärker sig också med en finalist (från en kull på 3 svenskfödda).

Moder: 10 av 12 mammor har startat. Fem ston har 1.13 i rekord eller bättre. Fyra ston har tjänat över 500.000 kr, varav två är flerfaldiga miljonärskor. Ett ston saknar BLUP-tal och Not in a Million (Molle C.D.) har "låga" 98, men övriga har över 100, varav fem har 110 eller högre.

Morfar: Elit- och listhingstarna utmärker sig här. Det är Rosalind's Guy som är undantaget som bekräftar regeln. Elithingstarna S.J.'s Photo, Viking Kronos och Pine Chip har två finalister vardera. Nio deltagare har en elithingst som morfar!

Inavel: Global Offshore är värst med 14,048%. Tio ligger under 12,500%. Fem är under 10,000%.

Franskt: Sex deltagare har franskt blod, varav två har det från sin far. Det är dock ganska små franskt blod i dessa, bara tre har över 10% varav Romeo Amok är värst med 31,55%. Ingen har franskt blod på "båda sidor".

Medeltal (4 gen): Här är Fascination lägst med 1965.83. Högst är Dreams Take Time 1982.27. Övriga ligger inom intervallet 1970-1978.

torsdag 24 november 2011

Kort inlägg

Det kom flera intressanta kommentarer till mitt förra inlägg. Tack! Jag har tyvärr inte tid att lyfta fram alla, utan det får bli en kort sammanfattning.

Läs gärna kommentarerna här!

Nej, det finns ingen tränare som tar 20.000:-/månad i träningsavgift. Såvitt jag vet ligger de flesta stora tränarna mellan 300-400:-/dag vilket blir ca 9.000-12.000:-/månad. Jag vet inte om Stig H Johansson är dyrast, men enligt stigh.se kostar det *488:-/dag om man väljer att hästens skötare bara ska ha fyra passhästar och då hamnar man på ca 14.500-15.000:-/månad.

*) På stigh.se står det även "Till dessa avgifter kan tillkomma andra kostnader, t ex för veterinärbehandling, transporter, resekostnader för skötare och utselning av starthäst.
Förutom träningsavgifter debiteras 15% på inkörda prispengar för alla hästar."


Det kanske är vad man som hästägare kalkylerar med när man lämnar en häst i proffsträning. Sedan tillkommer oftast en massa tillägg (varierar mellan olika tränare) och ytterligare kostnader. Det kan såklart variera, men det är allt ifrån mediciner, hovslagare/skoning, bandage, täcken, vitaminer, grimmor, avmaskningsmedel, massage, akupunktur och det värsta som jag hört talas om var att en hästägare till och med fick betala för boxskylten. Utöver detta tillkommer eventuella besök hos veterinären och medföljande behandlingar. (+ ev. resekostnader till och från veterinären)

Om/När hästen börjar starta så rasslar det till med traktamenten, resor, utselningavgifter, uppsittningsavgifter och "i bästa fall" även provision på eventuellt intjänade prispengar.

Snittfakturan från de större tränarna ligger förmodligen oftast på över 15.000:- i månaden och det är nog inte ovanligt att det handlar om 20.000:- eller mer också.

Visst är ovanstående ett problem för travsporten och en del av problemet i att rekrytera och behålla hästägare. Problemet löses inte enbart genom att höja prispengarna. Äsch, det blev inte så kort svar som jag först trodde... :-)

måndag 21 november 2011

Örebroblogg och simningen

Blev tipsad av en god vän om en blogg på Örebrotravets hemsida, "En Sportchefs betraktelser". Där tar han upp både uppfödarpremierna och premieloppspengarna. Den aktuella sportchefen heter Claes Broberg.
http://www.orebrotravet.se/sportchefens-blogg.php
"Jag och Lillis var och besökte ett av de större stuterierna igår, tisdag. Bl a diskuterade vi Svante Båths förslag om att använda premiepengarna till prispengar istället. Det är i runda tal 50-60 miljoner som går till premiehästarna i år. Uppfödarna vi pratade med var faktiskt, vilket överraskade oss, inne på att även uppfödarpremierna skulle bli prispengar. Allt för att öka efterfrågan på att köpa häst. Vet inte om det vore rätt, möjligt att det vore det, men uppfriskande att ett sådant förslag kom från en uppfödare. Bra att saker och ting diskuteras."

Jag börjar med uppfödarpremierna. Nu vet jag inte vilket stort stuteri som de har besökt. Tanken kanske är "god". Jag känner mig dock tveksam till att det skulle öka efterfrågan på att köpa häst. Kanske negativt och tråkigt tänkt av mig? Säg att prispengarna skulle öka med 10% = uppfödarpremierna. Skulle det spela någon större roll om första priset på V75 är 100.000 eller 110.000? Eller om prispengarna i V65 skulle öka från 40.000 till 44.000? Eller i vardagstravet från 15.000 till 16.500? Är det "så enkelt" att öka efterfrågan och därmed priserna på hästar? Jag tror tyvärr inte det.

Allt handlar som jag tidigare sagt om en fördelning. Hur skulle skillnaden påverka uppfödarna? Ponera att jag föder upp en häst som kostar mig (lågt räknat) 100.000 kr - räknat på en hingst som kostar ca 25.000 kr. Som 1,5-åring säljer jag den för 50.000 kr, vissa gratulerar för att jag fick "dubbla levande fölavgiften"... Jag har gjort en förlust på 50.000 kr, som jag ALDRIG kan få igen. Idag kan jag trösta mig med att "den såldes till en bra tränare och jag kan förhoppningsvis få tillbaka en del av förlusten via uppfödarpremierna", även om jag vet att chanserna teoretiskt sett är små.

Hur skulle uppfödningen påverkas av att uppfödarpremierna skulle slopas? Jag tror den skulle minska REJÄLT! Det kan i och för sig öka efterfrågan på de hästar som "blir kvar" och därigenom ökade priser på dessa. Däremot är jag i detta mardrömsscenario rädd att även den svenska travsporten riskerar att gå under helt och hållet.

Men möjligheten för "det stora stuteriet" finns ju att testa sitt förslag. Sälj era hästar "inkl. uppfödarrätten". Det vore rätt intressant att se hur det skulle påverka försäljningspriset. Då kan vi utvärdera rätt snabbt hur utfallet blev. Det kan vara ett bra förslag, men jag vill inte testa först.
"Sedan förstår jag absolut varför premiepengarna finns, men kravet (alltså 1,35) känns förlegat. Borde om inte annat skärpas med några sekunder. 1,30 kanske vore nåt? Eller den Italienska modellen där man får en rejäl premie första gången en häst (som 2- eller 3-åring) klarar en prisplacering i reguljärt lopp ISTÄLLET för dagens premiesystem. Gissningsvis skulle en sådan premie kunna bli rejält mycket högre. Kanske uppemot 50 000:-?"
Ja, kanske är gränsen på 1.35 för låg? Jag vet inte på vilka grunder som gränsen är satt. Antagligen för att de unga hästarna inte ska pressas för hårt. Även om hästen har haft en skada eller sjukdom, så ska det vara möjligt att klara premien ändå med normal träning.

Till skillnad från Svante Båth, Stefan Hultman och Lutfi Kolgjini har jag sett att premiepengarna GÖR skillnad för mindre tränare och amatörer. Det är inte bortkastade pengar. En sak som vi inte ska glömma bort i sammanhanget är att om vi omvandlar premieloppspengarna till prispengar, så kommer generellt sett 10-15% av dessa att direkt omvandlas till tränarna och kuskarnas provisioner... Det klart att de är sugna på dessa miljoner, speciellt eftersom de också vill lägga pengarna (i huvudsak) i de lopp som de själva oftast är med och tävlar i.

Tycker att insändaren i fredagsronden var bra. Den som förklarade att 25.000 kr på ett år motsvarade kostnaden för krafftfoder och analyserat grovfoder för ett år + 8 besök hos hovslagaren. Där gör premiepengarna skillnad.

Jag har också funderat på tanken med "den italienska modellen". Det tror jag också skulle stimulera. Inte alls så dumt, men helst skulle jag se den i kombination med premieloppspengarna. Ett bättre förslag än den där kvalpremien som dök upp. En satsning från fonden?

***


Skrev om min påbörjade simträning för några veckor sedan. Köpte ett "klippkort" med tio gånger. Nu är kortet sönderklippt och nu är ett årskort inköpt. Förhoppningsvis håller "flytet" i sig. Tekniken har i alla fall blivit något bättre på dessa tio besök i bassängen, men fortfarande finns mycket att slipa på. De första gångerna handlade det om att överleva... Simma lugnt!

torsdag 17 november 2011

Förbundsstyrelsen

Angående hingstannonserna. I samtliga annonser som jag producerar till vinternumret kommer måtten (manke, kors och längd) att anges för de hingstar som har dessa angivna i Hingstkatalogen. Jag har också prioriterat att lägga tydlighet på prisuppgifterna. Det är något som stoägarna efterfrågat och jag hoppas att det är uppskattat.


(Korrigerat små sakfel som jag missuppfattat, angående förbundsstyrelsen kl. 16:25)
En sak som kom upp på "Framtidsspaningen" i förra veckan var hur Ridsporten jobbade i sin "Förbundsstyrelse". Helena Carlsson (27 år) som var moderator sitter med i förbundsstyrelsen hos Ridsporten. Där har de två ungdomsmandat som är reserverade för ungdomar under 26 år, och dessa väljs på fyra (!) år. Det är något som Ridsporten har anammat sedan 1993, så vi får väl utgå från att det både har fungerat och varit lyckat om de fortsatt i 18 år.

Claes Freidenvall från Travronden var på plats under seminariet och "noterade" det även i sin ledare i tisdagens Travronden.


Hur ser det ut i Svensk Travsports styrelse? Det är sju ledamöter som är mellan 46 och 63 år med en snittålder på 53 år. Jag skulle tro att den åldersfördelningen även avspeglar hur många (de flesta?) styrelser ute i Travsällskapen är sammansatta.

Jag kände mig manad att maila Helena för att höra hur åldersfördelningen ser ut i deras Förbundsstyrelse. De är elva ledamöter som har en medelålder på 46 år, dvs lika med den yngste i ST:s styrelse. Det intressanta i sammanhanget var att de har TRE ledamöter som är under 30 år. (23, 25 och 27) Sedan har de också tre som är 60+ (63, 63 och 68). De hade dock svårt för tillfället att fylla spannet mellan 30-40 år.

Det kanske är lite väl "häftigt" att anse att Svensk Travsport skulle ha två ledamöter som är under 26 år, eftersom de har en styrelse på "endast" sju ledamöter. Däremot kan jag tycka att det låter rimligt att minst en ledamot borde sitta på ett "ungdomsmandat" och vara i alla fall under 30 år. Kanske något även för travsällskapen och BAS-organisationerna att sträva efter? Vilka ska leda Svensk Travsport in i framtiden?

onsdag 16 november 2011

Ursäkta uppehållet

Just nu har jag förmodligen ett av världens roligaste jobb. Annonserna till Travrondens Vinternummer håller på att göras färdiga. Därför blir det inte så mycket tid att tänka på bloggen. Jag ska göra annonserna för nio hingstar och totalt blir det 10,5 sidor material som ska levereras. Riktigt skoj!

Framtids Spaningen som jag var på i förra veckan då? Jo, det var rätt intressant. Kul att se så många engagerade i travets framtid och det kändes hoppfullt. Det är många frågor att lösa för att "säkra" travets framtid och förhoppningsvis gav detta lite input till de styrande.

Express It och Lass Tiba. Det verkar vara en särdeles god kombination! I Breeders' Crown-finalen segrade som bekant Pefectly Enough (e. Express It u. Just About Enough uu.Lass Tiba) före Mr Vida (e. Express It u. Good Enough uu. Lass Tiba). Igår kördes första uttagningen till Svensk Uppfödningslöpning och segrade gjorde Barracuda River (e. Express It u. Just About Enough uu. Lass Tiba). Den hittills vinstrikaste avkomman med Lass Tiba som mormor är för övrigt 1.09,7-travaren Jaded (e. Express Ride u. Enough is Enough) med sina 7,8 Mkr. Express Ride som alltså är halvbror (eller kan man säga 3/4-dels bror?) med Express It...

Äsch, det blev inte mer än detta "livstecken" från er bloggare idag. Måste jobba vidare... :)

onsdag 9 november 2011

Tarzan-citat och en kommentar

Läste en intervju med Stefan Melander som gjordes på en rosa travsida på nätet.


Här får han frågan om varför han inte sålde Scarlet Knight. Jag är imponerad över Stefan Melander på många sätt, men överdriver han inte när han säger att han har tränat över 50 miljoner? För det kan väl inte vara ett rosa-felcitat?

Jag vet inte om det finns något belägg för hans påstående att "Många avelshingstar får bättre 'kräm i pistolen' när de stått ett tag..." Visst kan hingstarna få bättre spermakvalité och därmed högre dräktighet - än vad de har direkt efter avslutad tävlingskarriär. Det var väl inte det som han menade?

Min generella uppfattning är den motsatta. Det finns olika yttre orsaker till detta. Däremot brukar de flesta hingstarna få sina bästa chanser på de första kullarna och lyckas de inte då, så brukar de sällan bli lyckade senare i avelsboxen. (Det finns ett fåtal undantag, naturligtvis.) Sedan ökar också konkurrensen för varje år som aveln tar ett steg framåt och nya avelshingstar börjar utmana.

Scarlet Knight verkar tillhöra undantagen? Jag vet inte...men det var lite strul i början av hans avelskarriär, vilket knappast gjorde att han fick en optimal start i avelsboxen. Första året kostade han väl 75.000 kr, om jag minns rätt. Då fick han 53 avkommor, varav hans hittills vinstrikaste avkomma Iceland (8,8 Mkr) ingår i denna kull (+ ytterligare två miljonärer). Sedan fortsatte han att tävla och andra kullen blev bara 23 avkommor stor och det är nog hans sämsta kull. Jag upplevde att hans fortsatta tävlande skadade hans avelsstart. Stoägarna uppskattar sällan att hingsten fortsätter att tävla parallellt med avelsjobbet. Det riskerar förstöra hingstens anseende på marknaden, även om det inte alls har någon påverkan på generna och avelskraften. Hur som helst är 4-åringskullen mycket vass och det finns redan fem miljonärer, Kadett C.D., Aisle Stand, Cruise Speed, Haradinho och So Here I Am.

Fick en kommentar på förra inlägget, från "anonym":
"Ursäkta med oj vad less jag är detta med unghästprestationer!!!! Jag VET att det är det som just nu bara räknas, men herre gud hästar får tävla tills dom är 12/15 år typ. (beroende på ras/kön)

Jag skulle vilja ha öppna journaler där man ser hur många gånger en 5 åring varit behandlad i en kombination med tidig unghästkörning.

Det verkar som att man "skiter" i hur mycket man springer till vet, bara hästen kommer ut tidigt.

För vems skull startar man tidigt egentligen - jo för börsens skull i många fall :-/"
Tjatet om unghästprestationer beror från min sida, på att det är just dessa prestationer som är äftliga. Ska vi föra aveln framåt, så är det dessa individer med unghästprestationer som vi ska använda. För varje år minskar äftligheten i prestationerna och miljöfaktorerna tar över. Sorry, men jag kan inte låta bli att tjata om detta. Det är det grundläggande i prestationsaveln.

Angående unghästtävlande... Det finns forskningsrapporter som visar att hästar som startar som 2-åringar gör totalt sett fler starter under sin karriär - jämfört med de som debuterar senare. Det ställer högre krav på tränarna att se till att individerna är mogna för detta. Mina (knappa) erfarenheter är att idag är många är fysiskt mogna att tävla som 2-åringar, men en stor del är inte psykiskt mogna. De är påvisat att de i alla fall mår fysiskt bra av att tränas i snabbare farter (utifrån deras kapacitet, även om de inte startar), vilket stärker dem senare i karriären. Skelettet och framförallt ligamenten behöver belastas för att tåla en tävlingskarriär.

Lästips:
Idag är jag på Solvalla för "Framtids Spaning". Ska bli ett spännande seminarium.

    måndag 7 november 2011

    Kommentar

    Ännu en "Anonym" kommentar:

    "Fullt rimligt att Intoxicated fick 82p!"
    Japp.
    "Men jag måste återkoppla till den förra bloggen du skrev!
    Det är bara löjligt att man skall se till hur hingstarna lämnar i Sverige! Det finns väl flera faktorer som avgör? Då tänker jag framförallt på yttre faktorer så som träning och kulturer osv! I Sverige så har vi en träningsmetodik som är tagen direkt från Amerika. Hästarna körs allt snabbare och tränarna har väldigt ont om tid för att få ihop allt. Goetmals Wood lämnar heta avkommor som måste tränas på ett annat sätt för att det inte skall gå över styr! Enligt franska tränare skall Goetmals Wood avkommor tränas långsamt och ofta så att huvudet hålls i balans. Avkommorna har många gånger en ohygglig talang där både snabbhet och styrka finns men trycker du på fel knappar så går det åt skogen! Detta är något som svenska proffstränare sällan kan tillämpa i sin vardag. Scipon du gouiter körs eller rids 7 dagar i veckan men går aldrig snabbjobb?"
    Du anser att det är löjligt och det är du inte ensam om, utifrån reaktioner i Travronden och andra media. Jag återkommer till GW längre ner.
    "Man lika väl vända på det! Snazzy Hot Rod har tjänat 20 000 kr i Sverige men över två miljoner i Nordamerika. Eftersom förutsättningarna inte är de samma i Sverige som i Nordamerika så kan vi utgå från att han inte passar in med Svenska dopingregler utrustningsbestämelser och banor och då borde hingsten bara få tillgodose sig 20 000 som han tjänat i Sverige under Svenska regler.

    Ni hör hur fel det låter!
    "
    Vad är mest relevant för att bedöma en hästs avelsvärde och potential? Det absolut säkraste sättet som vi har; är att bedöma hästens avkommor utifrån vad de har presterat i Sverige. Om vi inte har den möjligheten, så är det "näst säkraste" sättet att se vad hingsten har för förärvning i andra länder. Låter det konstigt?

    När man ska bedöma en travhästs potential som avelsdjur, så är unghästmeriterna den viktigaste parametern. För hästar som INTE har tävlat i Sverige som unghästar, så är trots allt deras unghästmeriter i andra länder viktigare - än eventuella prestationer i Sverige som äldre. I alla fall om vi ska tro vetenskapen. För mig är det i det aktuella fallet med SHR är inte uppenbart för mig att det rör sig om dopingregler, utrustning eller banor, utan det kan lika gärna bero på förslitningsskador - fysiska eller psykiska.
    Jag hör faktiskt inte hur fel det låter, även om jag förstår ditt tankesätt. Jag tycker faktiskt inte att det är samma sak.
    "Dessutom tror jag det spelar en stor roll att många utav Goetmals Woods avkommor är producerade med fryst och det kanske inte är det ultimata för just den hingsten VISSA HINGSTAR PASSAR HELT ENKELT INTE PÅ FRYST."
    Oj, här kom versalerna fram... Jag kan bara konstatera att det finns inga som helst vetenskapliga bevis för detta påstående. Jag har varit i kontakt med forskare på SLU och andra experter på området (avel och genetik) både i Sverige och utomlands. Alla skrattar åt påståendet - ursäkta, men det gör jag också...

    Det finns personer som anser att Love You inte skulle fungera med fryst, och till och med skulle lämna hästar med sämre exteriör (!!) med fryst. Skulle spermier med egenskapen "dålig exteriör" ha bättre överlevnad från vissa hingstar? (Nu snackar vi...) Jag tycker att han lyckats rätt skapligt med att få till hästar som Nu Pagadi (DE), Sanity och Love Force (NO) med fryst i så fall. Det finns säkert fler, men dessa tre är med 100% säkerhet tillverkade med fryst sperma.
    "Miss Shape 800 000 på 8starter polly frontline 380 000 på 4 starter Jackpott Brodde i derby final samt delfinal segrare. Samt en hög startprocent! trots att vi inte vet hur vi ska träna dessa fantastiska individer!
    Helt fel att döma ut en hingst med ett B Då han kommer vara betydande för hela den Europeiska travstammen i framtiden. Hans söner har redan börjat övertygande i fransk avel."

    Dessa tre individer har presterat bra under året i Sverige, absolut. Fram till fjolåret, hade GW en förärvning i Sverige som motsvarade ett C. Det blir mycket spännande att följa hans söner, både i svensk och fransk avel. Blir det någon skillnad? Vilken träning kommer hans söners avkommor att kräva? Vill svenska tränare ha hästar som ska köras sju dagar i veckan - långsamt och länge?

    lördag 5 november 2011

    Avelsvärderingen - Eskilstuna

    Intoxicated (e. Coktail Jet) - 82p - högt - BLUP 121 f.01
    Nu Pagadi (e. Love You) - 80p - högt - BLUP 126 f.05
    Amour Ami (e. Tagliabue) - 78p - högt - BLUP 122 f.02
    Muscles Wiking BR (e. Muscles Yankee) - 78p - högt - BLUP saknas f.07

    Classic Grand Cru (e. Supergill) - 69p medel - BLUP 121 f.03
    Express Road (e. Passionnant) - 69p - medel - BLUP saknas f.01
    Västerbo Miguel (e. Super Arnie) - 69p - medel - BLUP 116 f.02
    Yorktown Gunner (e. Balanced Image) - 63p - medel - BLUP 111 f.03
    Hell of A Kemp (e. Conway Hall) - 62p - medel - BLUP 124 f.06
    Year In Review (e. Self Possessed) - 59p - medel - BLUP 115 f.04
    Snazzy Hot Rod (e. Mr Lavec) - 58p - medel - BLUP saknas f.04

    Copper Beech (e. Como) - 55p - lågt - BLUP 109 f.01
    Jewish Banker (e. Wall Street Banker) - 47p - lågt - BLUP 116 f.01


    Big Challenger (e. Great Challenger) - 27p - mycket lågt - BLUP 111 f.06

    Beanie M.M. (e. Super Arnie) - struken

    Jag fick meddelande av en kompis som ansåg att det var "fel" att Intoxicated fick högst poäng av samtliga. Jag kollade lite snabbt och konstaterade:

    Far: Coktail Jet - Elithingst i Sverige och en av Europas främsta avelshingstar.
    Mor: Bourbon Eyes - Elitsto med fantastisk förärvning i Sverige. Förutom Intoxicated, så har hon lämnat One Too Many (2,2 Mkr) och Never Again (1,3 Mkr) - samt ytterligare två avkommor över 440.000 kr.
    Prestationer: Som 3-åring blev han miljonär och placerade sig (2:a) i ett Gr.1-lopp. Som 4-åring segrade han i Gr.2-lopp. Två veckor in i januari som 5-åring segrade han i Prix de la Cote d'Azur.

    Härstamningsmässigt (40p) tror jag inte att han tappade så många poäng. Vad kan bli bättre? Prestationsmässigt (50p) är det bra, men det är inte "tip-top" - så här föll rimligen några poäng bort. Den veterinära statusen (10p) känner jag inte till. (Visst har han varit skadedrabbad?) Kanske några några poäng bort här. Ja, det är väl rimligt att han hamnade på 82p och högt, kan jag anse.

    BLUP och avkommeprövningen - igen

    Fick en kommentar från Palle.
    "Håkan!
    Har svårt att förstå vad Blup skulle ha med värderingen av hingstarna att göra. Att hänvisa till Blup som ett argument att Varenne egentligen bara kan bli Elithingst är ju rätt vrickat.
    Gäller i så fall samma sak med ston? Att är förväntingarna tillräckligt höga lämnar de bra? Nej självklart inte.

    Vid en avkommebedömning ska väl avkommorna synas och sen kan väl Blup vara satt hur fel som helst, det ska väl inte påverka.
    "
    Enligt Svensk Travsports Registreringsreglemente som ligger till grund för avkommeprövningen, så är det följande paragraf som avelsvärderingsnämnden ska hålla sig till. Jag klipper in den igen.
    "2 § En avkommeprövning ska grundas på en allmän bedömning av hingsten som förärvare mot bakgrund av senast kända avelsindex och med beaktande av andra faktorer, som enligt allmän erfarenhet och vetenskapliga rön anses vara av betydelse."

    Där står tydligt att avelsindex ska finnas med i bedömningen. Det står också att andra faktorer "som enligt allmän erfarenhet och vetenskapliga rön som anses vara av betydelse" ska beaktas. Det gör att nämnden har möjlighet att korrigera värdebokstäverna.

    Nämnden är alltså inte tvungna att göra Varenne till Elithingst, eftersom de kan hänvisa till "med beaktande av andra faktorer, som enligt allmän erfarenhet och vetenskapliga rön som anses vara av betydelse" - om de har sådana faktorer att hänvisa till. Om de inte anser att argumenten finns idag, så kan de bordlägga värderingen och invänta mer fakta till 2012. Då kan de göra en säkrare bedömning.
    "Hela grejen med Blup...till vilken nytta är det?
    Den enda fördelen med ett Blup-system är ju precis som Hans K skrev, att det skulle vara intressant att kunna göra en jämförelse mellan hingstarnas tillförda stomaterial. Men någon sådan jämförelse görs ju av någon anledning aldrig."
    Grejen är att kunna objektivt jämföra avelspotentialen mellan olika individer, innan de fått bedömningsbara avkommor. Man kan se ett förväntat avelsvärde på oprövade individer. Sedan när det finns avkommor att bedöma kan man med större säkerhet få ett värde av vilken klass respektive individ har förärvt. Det är också ett verktyg för att mäta avelsframsteg.


    BLUP tar som sagt (än en gång) hänsyn till stomaterial och korrigerar index. Det går att själv göra sina jämförelser i hingststatistiken på Blodbanken PRO, om man är ute efter hingstar som lyckats bra med dåliga ston.
    "Det är nog väldigt få fölsto-köpare som väljer sitt sto efter Blup eller ens låter det påverka valet för fem öre. Likaså vad gäller hingstar. Om någon ger tex One To Many skyhögt Blup, så gör det knappas honom till en attraktivare avelshingst jämfört med om han fått ett lågt tal. Hingstar väljer man efter helt andra kriterier, i alla fall i mina ögon!"
    Det är ju inte "någon" som ger hingstarna BLUP-talen. Det är ingen subjektiv bedömare som sitter styr och påverkar vilka hingstar som får högt eller lågt BLUP... Det är en databasberäkning utifrån vetenskapliga formler. Det är inte bara travhästar som har BLUP, utan det används även inom andra raser och andra djurslag (men med olika formler anpassade för respektive ras). På nötsidan har de använt detta verktyg framgångsrikt, långt innan det börjades användas på häst.

    Det klart att det finns många andra kriterier som styr hingst- och stovalen. Det allra viktigaste är att man hittar två individer som matchar varandra på bästa möjliga sätt. Sedan ser i alla fall jag att ett högt BLUP-tal som en fördel. Om en tänkbar partner har ett lågt avelsindex, försöker jag undersöka orsaken till detta. Är det någon som jag har missat i min egen värdering? Oftast går det att finna orsaken till varför en individ har ett lågt BLUP.

    Kul diskussion dock!

    //Palle
    Tycker jag också! :-)

    ***


    Måste bara nämna en grej om Goetmals Wood när jag ändå är igång. Jag läste Lars G Dahlgrens blogg på travronden.se, finns här

    Behöver jag säga att jag INTE håller med honom? Han hänvisar bl.a. till svenskfödde Zola Boko som tjänade 1,9 Mkr under sin karriär. Zola Boko förstärker dock åsikten att Goetmals Woods avkommor hittills har tävlat sämre i Sverige, än i Frankrike. Han tjänade ca 1,3 Mkr av sina pengar utomlands, varav 1,25 Mkr i Frankrike...

    Systemet bygger på att bedöma vad hingstarnas avkommorna presterar i Sverige med våra förhållanden.


    Precis som att det är totalt oväsentligt vad San Pail presterar som äldre i Kanada. Prestationer som äldre har inget avelsvärde. Det går heller inte att stirra sig blind på enstaka avkommor, utan det gäller att se helheten.

    En annan kul jämförelse är Kesaco Phedo. Nu har han så få avkommor i Sverige, så det kan INTE anses vara statistiskt säkerställt. Det är dock ett faktum att han på sex svenskfödda avkommor har lämnat följande:
    • Caballion (spöar alla franska avkommor) - 2.842.938 kr
    • Elles W.Phedo - 810.100 kr
    • Keso - 353.100 kr
    • Corazon Amok - 232.750 kr
    • Bright A.E. - 152.500 kr (vunnit 4 av 9)
    • Mourice Scott - ostartad
    Lägg därtill franskfödde, men i Sverige framgångsrikt tävlande Saston - 793.500 kr.

    Vad har han lämnat i Frankrike? Hans första kull är född 2006 och innehåller 47 avkommor. Bäst är Secret de Chenu - €117.150, näst bäst har tjänat €71.310. Den andra kullen är född 2007 och innehåller 44 avkommor med Tequila Berry - €181.070 i topp. Sedan är det ett glapp nästa avkomma som tjänat €74.250. I kullen som är född 2008 (64 avk) är Unika de Morgane vinstrikast med €28.530. Han har 52 franskfödda 2-åringar och hittills har de inte utmärkt sig alls. Det är rätt uppenbart att han har lämnat betydligt bättre i Sverige och att hans avkommor trivs bättre att tävla under svenska förhållanden. Även om underlaget är litet och det kan vara "slumpen" som spelar in.


    Gemensamt för han två vinstrikaste franskfödda avkommor är att båda är korsade 4+3 på Chambon P. och att de har (små) amerikanska inslag på mödernet. Det vore väldigt intressant att testa Kesaco Phedo på exempelvis Kiss of Life (e. Tenor de Baune) som är mor till Kadett C.D. och det skulle ge 4+3 på Chambon P.
    Noterbart är också att Caballion är efter en helamerikansk mamma.

    Hur ska "vi" bedöma Kesaco Phedo? Utifrån hans "medelmåttiga" förärvning i Frankrike eller från hans hittills mycket goda förärvning i Sverige? Vad är mest värt för svenska stoägare?

    fredag 4 november 2011

    Breeders' Crown 4-åriga hingstar och valacker

    1 Seabiscuit (FI)
    Credit Winner - Candy Tilly - Sugarcane Hanover
    Inavel: 8,827% - Franskt: 9,91% - Medeltal (4 gen): 1973.83
    Modern: 17,1a - 54.104 kr - 5: 3-1-0 - BLUP 110

    2 Kadett C.D.
    Scarlet Knight - Kiss of Life - Tenor de Baune
    Inavel: 5,486% - Franskt: 22,96% - Medeltal (4 gen): 1976.70
    Modern: 0 kr - 1: 0-0-0 - BLUP 105

    3 Global Money
    Love You - Norwegian Beauty - Yankee Glide
    Inavel: 6,299% - Franskt: 21,68% - Medeltal (4 gen): 1978.23
    Modern: 11,0a - 437.543 kr - BLUP 114

    4 Orfeus Brodde
    Good As Gold - Olympia Brodda - Egyptian Gentleman
    Inavel: 9,525% - Franskt: 0,00% - Medeltal (4 gen): 1968.53
    Modern: 12,8a - 1.525.902 kr - 104: 9-14-19 - BLUP 109

    5 Hamras One More
    Supergill - Kimberly Lobell - Speedy Somolli
    Inavel: 11,057% - Franskt: 0,00% - Medeltal (4 gen): 1961.43
    Modern: 17,1a - 203 kr - 1: 0-1-0 - BLUP 103

    6 Inhibited
    Scarlet Knight - Joda Lesdelles - Sebrazac
    Inavel: 0,426% - Franskt: 42,42% - Medeltal (4 gen): 1974.33
    Modern: 15,6 - 584.301 kr - BLUP 111

    7 Admiral Newport (NL)
    Pearsall Hanover - Mon Amour November - Supergill
    Inavel: 12,697% - Franskt: 0,00% - Medeltal (4 gen): 1974.87
    Modern: 14,3a - 500.001 kr - 26: 6-7-4 - BLUP saknas

    8 Kaffir Face
    Dahir de Prelong - Elegance O.K. - Lindy Lane
    Inavel: 0,543%  - Franskt: 39,60% - Medeltal (4 gen): 1969.17
    Modern: 19,5a - 10.386 kr - 7: 0-1-0 - BLUP saknas

    9 Haraldinho
    Scarlet Knight - Havannas Julia - Harrys Bar
    Inavel: 12,427% - Franskt: 0,00% - Medeltal (4 gen): 1977.33
    Modern: 15,8a - 118.600 kr - 28: 1-1-2 - BLUP 109

    10 Francais du Gull
    Jag de Bellouet - Tantiem Gull - Lindy Lane
    Inavel: 2,849% - Franskt: 29,41% - Medeltal (4 gen): 1978.00
    Modern: 14,6a - 194.500 kr - 29: 3-6-3 - BLUP 113

    11 Perfect Toll
    Alf Palema - Tvindas S. - Lindy's Crown
    Inavel: 10,560% - Franskt: 10,28% - Medeltal (4 gen): 1965.03
    Modern: 16,8a - 33.050 kr - 11: 2-1-0 - BLUP 106

    12 Beatles
    Love You - Shesellseashells - Bonefish
    Inavel: 5,788% - Franskt: 21,68% - Medeltal (4 gen): 1972.20
    Modern: 11,8a - 1.342.245 kr - 104: 19-15-11 - BLUP 105

    Fadershingstar: Sex är efter listhingstar och två är efter en Elithingst. Scarlet Knight är "värst" med tre finalister och Love You har två finalister.

    Moder: Alla mammor har startat, men med blandade framgångar. Fem mammor har tjänat mindre än 100.000 kr, varav tre inte ens segrat. I andra "änden" finns två miljonärskor, samt ytterligare tre som tjänat över 400.000 kr. Tio ston har BLUP-tal samtliga ligger över 100 - varav fyra har 110 eller högre.

    Morfar: Sex avkommor har en "listhingst" - Två har en Elithingst - som morfar. (Man kan vara både Elit och list.) Lindy Lane är morfar till två finalister.

    Inavel: Admiral Newport har högst med 12,697%, övriga ligger under 12,500%. Åtta finalister är under 10,000%.

    Franskt: Åtta deltagare har inslag av franskt blod - mellan 9,91% och 42,42%. Fyra har det via fadern. Ingen av finalisterna har franskt från båda sina föräldrar.
    Francais du Gull har dessutom ryskt blod, 2,93%.

    Medeltal (4 gen): Hamras One Moe ligger lägst med 1961.43. I topp ligger Global Money (1978.23) och Francais du Gull (1978.00). Förutom Perfect Toll (1965.03), så ligger övriga mellan 1969-1977.

    Breeders' Crown 4-åriga ston

    1 Nettan Palema
    Gidde Palema - Hanna Hebre - Messerschmitt
    Inavel: 6,525% - Franskt: 15,81% - Medeltal (4 gen): 1966.73
    Modern: 12,9a - 1.905.885 kr - 102: 26-20-10 - BLUP 105

    2 Aisle Stand
    Scarlet Knight - Twisterella - Super Arnie
    Inavel: 10,709% - Franskt: 7,18% - Medeltal (4 gen): 1975.30
    Modern: 15,1a - 275.350 kr - 26: 5-1-2 - BLUP 117

    3 Canaka B.F.
    Jobie Tempest - Frida Filiokus - Spotlite Lobell
    Inavel: 7,213% - Franskt: 17,67% - Medeltal (4 gen): 1974.47
    Modern: ostartad - BLUP 108

    4 Roxa Sisu
    Kadabra - Lemons Mill - Donerail
    Inavel: 11,986% - Franskt: 0,00% - Medeltal (4 gen): 1979.27
    Modern: 14,7a - 211.438 kr - 13: 2-3-2 - BLUP saknas

    5 So Here I Am
    Scarlet Knight - So Long Farewell - Lindy Lane
    Inavel: 12,761% - Franskt: 0,00% - Medeltal (4 gen): 1978.10
    Modern: 14,1a - 131.321 kr - 15: 3-2-1 - BLUP 111

    6 Sinova Ribb
    Viking Kronos - Jawbone - Buvetier d'Aunou
    Inavel: 10,495% - Franskt: 10,25% - Medeltal (4 gen): 1973.17
    Modern: ostartad - BLUP 110

    7 High Eleven L. (NO)
    S.J.'s Photo - Eight Eleven L. - Lindy's Crown
    Inavel: 9,599% - Franskt: 0,00% - Medeltal (4 gen): 1967.40
    Modern: 13,4a - 1.217.747 kr - 30: 11-7-1 - BLUP saknas

    8 Jitanes (DE)
    Varenne - Jamirage - Super Arnie
    Inavel: 12,970%  - Franskt: 2,56% - Medeltal (4 gen): 1974.50
    Modern: 14,2a - 1.268.590 kr - 79: 21-13-8 - BLUP saknas

    9 Cruise Speed
    Scarlet Knight - My Darling - Mr Vic
    Inavel: 13,615% - Franskt: 0,00% - Medeltal (4 gen): 1977.37
    Modern: 15,6a - 60.500 kr - 11: 1-1-1 - BLUP 108

    10 Adena Boko
    Pearsall Hanover - Dasooner Dabettor - Meadow Road
    Inavel: 11,025% - Franskt: 0,00% - Medeltal (4 gen): 1973.77
    Modern: 11,5a - 558.374 kr - 67: 12-8-11 - BLUP sakans

    11 Omelette
    Varenne - Giggling - Zoot Suit
    Inavel: 5,840% - Franskt: 12,27% - Medeltal (4 gen): 1971.80
    Modern: 14,1a - 339.860 kr - 35: 3-2-5 - BLUP 112

    12 Madame Nicole
    Gigant Neo - Little Nick - Lord of All
    Inavel: 14,214% - Franskt: 0,00% - Medeltal (4 gen): 1969.73
    Modern: 14,9a - 424.000 kr - 32: 4-6-2 - BLUP 99

    Fadershingstar: Fyra är efter listhingstar och bara två är efter Elithingstar. Scarlet Knight är "värst" med tre finalister och Varenne har två finalister.

    Moder: Två ostartade mammor. Fina prestationer på de flera, bl.a. tre miljonärskor. Alla som har startat har segrat och tjänat över 60.000 kr och har ett har ett rekord som är bättre än 1.16. Tio ston har BLUP-tal och Little Nick (Madame Nicole) har lägst med 99, övriga är över 100 - varav fyra har 110 eller högre.

    Morfar: Fem avkommor har en Elithingst - Tre har en listhingst - som morfar.

    Inavel: Madame Nicole har högst med 14,214%, ytterligare tre ligger över 12,500%. "Bara" fyra finalister är under 10,000%.

    Franskt: Sex deltagare har inslag av franskt blod - mellan 2,56% och 17,67%. Tre har det via fadern (Jitanes och Omelette via Varenne som har 4,43%). Tre finalister har franskt på båda sidor, Nettan Palema, Jitanes (väldigt lite från resp.), Omelette (väldigt lite från Varenne).

    Medeltal (4 gen): Nettan Palema ligger lägst med 1966.73 och i topp ligger Roxa Sisu 1979.27. Övriga ligger relativt jämnt fördelat däriemellan.

    torsdag 3 november 2011

    Sista ordet om Varenne från min sida

    Mitt sista svar till "Anonym" angånde Varenne.
    Du har rätt det kanske är orelevant gällande bordläggningen men inte hans kapacitet som avelshingst.
    Tack!
    Varenne har tillförts det bästa materialet som finns i den svenska stoparken hans avkommor har fått dem bästa förutsättningarna man kan tänka sig. Tycker inte du att det är relevant hurvida han är en bra avelshingst eller inte?
    Om det hade varit omvänt att Calvin Capar hade fått samma förutsättningar som Varenne hur tror du det hade påverkat Calvin Capar´s avelskarriär?
    Han har väl tillfört ett bra stomaterial - i klass med det material som exempelvis Elithingstarna Viking Kronos, Pine Chip och många av de mest attraktiva listhingstarna. Skulle inte påstå att det är anmärkningsvärt bättre chans, än vad dessa har fått.
    Det är troligt att Calvin Capar hade haft ett bättre resultat, OM han hade fått bättre stomaterial. Han har dock haft "över medel" i alla kullar, utom den som är född 2007. Det är dock en hypotetisk fråga. Vi kommer aldrig ifrån att de flesta hingstar får de ston som "de förtjänar".
    Blup hit och blup d... faktum är att du kan inte jämföra två avelshingstar om dem inte får samma förutsättningar eller har jag fel??
    Det bästa verktyget - anser jag - är att använda BLUP för att jämföra två avelsindivider. Sedan kan man ALLTID bryta ner statistiken till absurdum och bevisa precis vad man önskar om man vill det. Det går att blanda in väldigt många faktorer, även miljöfaktorer som påverkar resultatet - men som inte är ärftliga.
    Det är väl klart som ... att det inte är lätt att bli en bra avelshingst om man fått stor andel av ston som inte når upp till rasens medeltal?
    Visst är det så. Vad ska vi göra åt detta? Jag tror inte på att kvotera stomaterialet för att det ska bli rättvist för hingstarna. Vi kommer inte att komma ifrån att de flesta hingstar får de ston som de förtjänar. Om någon anser att en hingst är "underskattad", så är man numera fri att använda honom i alla fall. Då får man oftast ett attraktivt pris på köpet.
    Men får man istället det bästa förutsättningarna så ökar också chanserna!
    Ja, visst är det så, men en dålig avelshingst gör inte underverk ändå.
    Därför kan dem i mitt tycke slopa dessa Inbördes prestige tävlingar för dem redan övergöda hingstägarna för dem är meningslösa.
    Det är en oberoende värdering av avelsmaterialet. Man får själv värdera det hur man vill, OM man vill.
    Tycker du själv att Varenne är en prisvärd hingst? Har han motsvarat de förväntningarna du hade på honom i förhållande till sina förutsättningar?
    Om han är prisvärd eller inte, har inget med avkommebedömningen att göra i alla fall. Nej, jag tycker inte att han är prisvärd. Jag har väl egentligen aldrig reflekterat över detta, eftersom det är en utopi för mig att kunna använda mig av honom, Viking Kronos m.fl. I min värld finns inga prisvärda hingstar som kostar över 40.000 kr, eftersom jag omöjligt skulle kunna lägga så mycket pengar på en hingst och det skulle vara ett för stort ekonomiskt risktagande.
    Jag tycker att Varenne har lämnat ungefär som jag hade förväntat. Det som förvånar mig är att han lämnat så många ston som varit bra i förhållande till hingstar. Fast det finns de som anser att det är utmärkande för bra avelshingstar, att de lämnar bra ston. Jag vet dock inte om det är vedertaget.
    Nej jag tycker inte att det hade varit bättre att bordlägga honom kontra göra honom till Elithingst. Men faktum är att han är inte mer en ett AB eller ev ett A just nu och då får man sätta ett A eller AB visar det sig sen att denna stora kull har inverkan så får man då göra honom till Elithingst.
    Jag kan bara konstatera att jag inte håller med.
    Men som jag ser det, med hans förutsättningar så är han inte mer en AB hingst. Jag använder alla dagar i veckan Rite on line före Varenne även om jag fick levande föl avgiften fritt. 
    Jag gillar också Rite On Line.

    Det känns inte som vi kommer någon vart längre och nu har jag nog sagt det mesta som jag har att säga i frågan. Tack i alla fall för diskussionen! :-)

    Breeders' Crown 3-åriga hingstar och valacker

    1 Mr Vida
    Express It - Good Enough - Mr Vic
    Inavel: 8,663% - Franskt: 10,28% - Medeltal (4 gen): 1973.10
    Modern: 15,4a - 100.750 SEK - 20: 1-2-3 - BLUP 109

    2 Angelo
    Angus Hall - Sweet Cindy - Malabar Man
    Inavel: 11,332% - Franskt: 0% - Medeltal (4 gen): 1976.07
    Modern: 14,5a - 112.934 kr - 10: 0-3-2 - BLUP saknas

    3 Prawns
    Viking Kronos - Gambari - Victory Dream
    Inavel: 15,562% - Franskt: 0% - Medeltal (4 gen):1973.23
    Modern: 15,3a - 46.020 kr - 7: 1-0-0 - BLUP 113

    4 M.T.Golden Boy
    Viking Kronos - Mystical Michelle - Pine Chip
    Inavel: 12,833% - Franskt: 0% - Medeltal (4 gen):1971.40
    Modern: 11,4a - 2.914.438 kr - 34: 14-2-4 - BLUP 104

    5 Lazer Broline
    Pine Chip - Starlight - Spotlite Lobell
    Inavel: 13,226% - Franskt: 0,54  - Medeltal (4 gen): 1972.77
    Modern: 11,8 - 2.178.333 kr - 73: 15-9-9 - BLUP 115

    6 Bon Frecia
    Steinlager - Fabiola Safir - Lindy's Crown
    Inavel: 11,427% - Franskt: 0% - Medeltal (4 gen): 1970.53
    Modern: 16,0a - 136.803 kr - 42: 5-3-0 - BLUP 104

    7 Donttellmewhattodo
    Offshore Dream - Possesive Lilly - Self Possessed
    Inavel: 6,559% - Franskt: 26,35% - Medeltal (4 gen): 1978.67
    Modern: 15,1a - 40.259 kr - 5: 0-0-1 - BLUP saknas

    8 Showtime F.
    Viking Kronos - Jula Skara - Good As Gold
    Inavel: 12,774% - Franskt: 0% - Medeltal (4 gen): 1973.00
    Modern: 13,9a - 150.450 kr - BLUP 102

    9 Perfectly Enough
    Express It - Just About Enough - S.J.'s Photo
    Inavel: 7,503% - Franskt: 10,28% - Medeltal (4 gen): 1971.33
    Modern: 15,6a - 161.250 kr - 19: 2-1-4 - BLUP 114

    10 Disco A.E.
    Scarlet Knight - Queen A.E. - Super Arnie
    Inavel: 12,284% - Franskt: 0% - Medeltal (4 gen): 1974.00
    Modern: 17,3a - 75.000 kr - 21: 1-2-0 - BLUP 108

    11 Cubaen Trader
    Sugar Trader - Pebble Beach L.B. - Viking Kronos
    Inavel: 9,662% - Franskt: 0% - Medeltal (4 gen): 1979.00
    Modern: 18,9a - 0 kr - 1: 0-0-0 - BLUP 101

    12 Oregon Trail
    Offshore Dream - Larissa Ås - Yankee Gilde
    Inavel: 6,455% - Franskt: 26,35% - Medeltal (4 gen): 1977.07
    Modern: 13,7a - 781.249 kr - 51: 9-5-4 - BLUP 118


    Fadershingstar: Tre deltagare är efter listhingstar (varav två efter Offshore Dream) och fyra är efter Elithingstar (varav tre efter Viking Kronos).

    Moder: Alla mammor har startat. Tio har rekord 16,0 eller bättre, varav fem är under 14,6. Tre ston som har tjänat över 750.000 kr, varav två är flerfaldiga miljonärskor. Två ston saknar BLUP-tal, men övriga har över 100, varav fyra har över 110.

    Morfar: Showtime F. urskiljer sig med att ha en morfar som är A-hingst. Övriga har en morfar som är/varit listhingst och/eller Elithingst.
    (Ok, t.ex. Yankee Glide kanske inte rent formellt varit listad, men jag anser att han tillhör den kategorin.)

    Inavel: Prawns är värst med 15,562%. Åtta ligger under 12,500%, samt tio under 13,000%. Fem är under 10,000%. (Exakt samma fördelning som i Svenskt Travkriterium.)

    Franskt: Fem deltagare har franskt blod, varav två har det från sin far. Lazer Broline har endast 0,54%, så det är ju ganska marginellt. Övriga ligger har antingen 10,28% eller 26,35%. Ingen har franskt blod på "båda sidor".

    Medeltal (4 gen): Här är Bon Frecia lägst med 1970.53.  Högst är Cubaen Trader 1979.00 och Donttellmewhattodo 1978.67. Det är rätt jämnt där emellan.

    Kuriosa: Mr Vida och Perfectly Enough har väldig "lika" härstamning. Båda har Express It som far och Lass Tiba som mormor!

    Breeders' Crown 3-åriga ston

    1 Celica Palema
    Adams Hall - Ingrid Palema - Alf Palema
    Inavel: 8,517% - Franskt: 10,28% - Medeltal (4 gen): 1973.63
    Modern: 12,0a - 2.308.648 kr - 53: 21-9-8 - BLUP 119

    2 Unleach Face
    Olimede - Ofelia Sund - Sugarcance Hanover
    Inavel: 6,018% - Franskt: 25,04% - Medeltal (4 gen): 1975.80
    Modern: 14,5a - 407.500 kr - 35: 3-8-5 - BLUP 109

    3 Mermaid Ås
    Broadway Hall - Superlou Ås - Super Bowl
    Inavel: 11,642% - Franskt: 0% - Medeltal (4 gen): 1973.67
    Modern: 14,3a - 939.320 kr - 24: 8-3-3 - BLUP 111

    4 Vincennes
    Spotlite Lobell - Lina Trot - Firm Tribute
    Inavel: 5,734% - Franskt: 20,80% - Medeltal (4 gen): 1967.00
    Modern: 14,2a - 411.200 kr - 58: 5-6-9 - BLUP 104

    5 Princess View
    Igor Brick - Review Ås - Prego Nilema
    Inavel: 14,057% - Franskt: 0% - Medeltal (4 gen): 1973.00
    Modern: 13,5a - 576.500 kr - 81: 3-10-11 - BLUP 110

    6 In Serenity
    Rite On Line - Susie O'Neill - Super Arnie
    Inavel: 14,344% - Franskt: 0,00% - Medeltal (4 gen): 1969.77
    Modern: 14,2a - 411.200 kr - 58: 5-6-9 - BLUP 104

    7 Electra Sund
    Cantab Hall - Symfoni Sund - Viking Kronos
    Inavel: 7,735% - Franskt: 13,28% - Medeltal (4 gen): 1977.43
    Modern: 12,9a - 531.000 kr - 27: 11-1-1 - BLUP 119

    8 Britannia
    Varenne - Ågårds Alma - Meadow Road
    Inavel: 4,801%  - Franskt: 23,11% - Medeltal (4 gen): 1971.00
    Modern: 14,5a - 133.900 kr - 26: 2-1-4 - BLUP 104

    9 Latitude Broline
    Pine Chip - Armbro Lantern - Dream of Glory
    Inavel: 11,741% - Franskt: 0% - Medeltal (4 gen): 1965.90
    Modern: 14,1a - 297.326 USD - BLUP 101

    10 Västerbo Collect
    Credit Winner - Temple Street - Coktail Jet
    Inavel: 8,064% - Franskt: 19,77% - Medeltal (4 gen): 1976.77
    Modern: 15,8a - 291.700 kr - 38: 5-6-4 - BLUP 114

    11 Parodie
    Viking Kronos - Giggling - Zoot Suit
    Inavel: 7,342% - Franskt: 10,06% - Medeltal (4 gen): 1969,53
    Modern: 14,1a - 339.860 kr - 35: 3-2-5 - BLUP 112

    12 Angelina B.R. (NO)
    Angus Hall - Fiery Chip - Pine Chip
    Inavel: 12,551% - Franskt: 0,00% - Medeltal (4 gen): 1974.27
    Modern: 10,7a - 1.504.565 kr - BLUP saknas

    Fadershingstar: Fem är efter listhingstar och tre är efter Elithingstar.

    Moder: Alla mammor har startat. Fina prestationer på de flesta - alla har startat har segrat och tjänat över 130.000 kr. Alla utom Temple Street (15,8a) har ett rekord som är bättre än 1.14,6! Nio ston har tjänat över 400.000 kr! Alla (Fiery Chip saknar BLUP) har BLUP över 100, varav sex har 110 eller högre.

    Morfar: Sju avkommor har en Elithingst som morfar.

    Inavel: Princess View (14,057%) och In Serenity (14,344%) sticker ut och har högst. Övriga ligger under 12,600%. Faktiskt ligger hela sju deltagare under 10,000%.

    Franskt: Sju deltagare har inslag av franskt blod - mellan 10,06% och 25,04%. Två har det via fadern (Britannia via Varenne som har 4,43%) och sex via modern. Britannia är ensam om att ha franskt från båda sidor, även om det är väldigt lite från fadern Varenne.

    Medeltal (4 gen): Latitude Broline ligger lägst med 1965.90 och i topp ligger Electra Sund 1977.43. Övriga ligger mellan 1967-1976.

    Mer Varenne!

    Fortsättning på diskussionen om bordläggningen av Varenne.
    Men Håkan bråkan :)
    Yees! :-)
    Nu är du väl lite färgad när du säger att du har förståelse för att fegisarna med Järneroth i spetsen bordlägger den hingst vars avkommor haft överlägset flest startande avkommor!
    Hur kan du ens överväga att försvara ett sånt beslut? Anledningen till att han bordlades är för att han inte når upp till A eller Elit som ägarna satsar på. Han har en stor tre årskull nästa år??

    Jag tvekar inte ens att försvara ett sånt beslut. Utan att att ha kollat fakta, så tror jag ingen av de andra hingstarna som värderades har en 2-åringskull som är (i princip) lika stor som deras nuvarande antal "avkommor i startbar ålder".

    Blev tvungen att kolla fakta... Dream Vacation har också en stor kull med 2-åringar och visst hade de kunnat bordlägga honom också, om de hade känt sig osäkra. För de övriga hingstarna, så kommer inte kullen f.09 att kunna göra så stora (negativa) förändringar på helheten. För de flesta (utom Love You - 32%) är 2-åringskullen mindre än 26% av antalet avkommor i startbar ålder.

    HingstAvk. i startbar ålderAvk. f.09
    Dream Vacation96129
    Lindy Lane34435
    Love You23977
    Calvin Capar523
    Jag de Bellouet12711
    Korean1049
    Goetmals Wood1176
    San Pellegrino13131
    Dexter Frontline6911
    Skogans Orlov9825

    Men du har ju sagt det själv! Det går att höja men inte att sänka då hade väl en bedömning inte varit fel? Visar hans avkommor längre fram kapacitet så får man väl höja!
    Varenne har idag ett avelsindex som ligger på 127. Om de ska sätta en värdebokstav på honom idag, så ska det mycket till för att han inte blir Elithingst. Hans index motsvarar vad som krävs för att bli Elithingst. Jämför index med övriga värderade hingstar. (Love You - A - 123 f.99. Varenne - 127 f.95.) Det går också att jämföra med kullkompisen Viking Kronos som är Elithingst och har 125. Kom ihåg att avelsindex även korrigeras utifrån tillfört stomaterial. Utifrån detta hade det varit "fel" att inte utnämna honom till Elithingst, men nämnden kanske känner att det är "för tidigt" att utnämna honom till Elithingst och därför vill de avvakta den stora kullen som är på ingående. Om han utnämnt till Elithingst, så hade de inte kunnat sänka honom - om det visat sig vara fel. Jag är tämligen övertygad om att du haft ännu större invändningar, om han blivit Elithingst än att han bordlades? (Jag tolkar dig som att du inte vill ge honom högre än AB?)


    I jämförelse med övriga hingstar kommer små kullar (förmodar jag) som inte alls kan påverka totalen lika mycket som i fallet med Varenne.
    Ja det är konstigt att just den hingst som Menhammar + några andra inflytelserika personer äger stora avelsrätter i blir bordlagd. Det är ännu ett tecken på den korrupta trav värld vi lever i money talks som vissa säger. Med distans till denna fråga tror jag du kommer ångra ditt försvar av Bordläggningen.

    Nu har jag ingen distans till frågan ännu, men jag tycker att jag har givit sakliga synpunkter för att försvara bordläggningen. Vi får väl se om jag ändrar mig i framtiden? :-)
    ps gillar din blogg skarpt och respekterar dig för att du är oerhört kunnig men nu är du helt fel ute för en gångs skull ;)
    Tack! Vill du höra en hemlis? Jag har haft fel förut - många gånger, men säg det inte till någon bara. ;-)
    När jag ändå är i farten!

    Vilket sto material har Varenne fått jämfört med alla dem andra hingstarna som inte bordlades?

    Varenne är en av de hingstar som tillförts ett enastående sto material och med tanke på det tycker jag inte att han varit speciellt lyckad i aveln. Men sänk priset till 25 000 nästa år så kommer jag använda honom på någon av mina ston.
    Att Varenne fått ett bra stomaterial är inget att sticka under stolen med. Han har säkert fått bättre stomaterial än de hingstar som inte bordlades. Jag tycker ändå att det är orelevant i sammanhanget, angående bordläggning eller inte.

    Slutligen, mina två tyngsta argument för att jag tycker att det var rätt att bordlägga är:
    1. Han har en 2-åringskull som är nästan lika stor som nuvarande antalet avkommor i startbar ålder. Att (nästan) dubblera antalet avkommor i en värdering ger en mycket större säkerhet i att man tar rätt beslut.
    2. Utifrån hans höga BLUP-tal borde han ha utsetts till Elithingst. Eftersom det inte går att sänka en hingsts värdebokstav, så är det rätt att avvakta ytterligare en kull för att göra en mer rättvis bedömning.
    Om du fått välja mellan att utnämna honom till Elithingst eller att bordlägga honom, vad hade du valt?

      onsdag 2 november 2011

      Kommentar

      Angående: "Jag skrev att jag skulle hålla på, åtminstone över Breeders' Crown - så än är äventyret inte över."

      Anonym skrev...
      Tror inte att den kommentaren kom med i det du publicerade. Blev överraskad av att hitta nya inlägg idag men blev hur som helst glad.


      Kör hårt.
      Hehe... *pinsamt* Jag ser nu att jag aldrig skrev detta. Jag tänkte göra det, men det syns ju inte... Jag har dock skrivit det i många mail, men det syns ju inte heller. ;-)

      Bloggen och bloggeri

      Jag får tacka alla som visat uppskattning för mitt bloggande. Det värmer! Jag ser att besöksstatistiken rasat efter mitt inlägg där jag aviserade att jag skulle sluta blogga här. Jag skrev att jag skulle hålla på, åtminstone över Breeders' Crown - så än är äventyret inte över.

      Jag kommer inte att sluta skriva om travsport, avel, statistik och andra viktiga saker som händer i livet. Det kommer jag att fortsätta med på samma ställe som jag gjorde - innan jag började skriva för ASVT - på vår egen hemsida, stallbredbyn.se

      Varför? Jag känner en press från mig själv att leverera regelbundet och med någon form av kvalité. Det senare kanske kan ifrågasättas, men när jag tar på mig ett uppdrag vill jag göra det så bra som möjligt. Nu känner jag att det är dags att ta ett steg tillbaka till stallbredbyn.se igen. Då kan jag sänka ambitionsnivån också och även bredda mina ämnesområden, även om jag varit utanför avel och uppfödning i många av mina inlägg.
      Framförallt är det under perioder som jag har arbetstoppar i mitt företag som jag kan känna att bloggandet blivit en belastning - istället för ett nöje. Då blir det lätt skrivkramp och jag känner inte att jag tillför något. När jag har tid, är det fantastiskt roligt.

      Någon undrade om jag skulle sluta helt inom ASVT. Hur det blir med styrelseplatsen kan jag inte svara på, eftersom det kommer att bli minskat antal ledamöter i styrelsen vid nästa årsmöte. Valberedningen ska ta fram ett förslag och då ska årsmötet besluta vilka som får förtroendet. Jag har i alla fall inte avsagt mig något uppdrag och jag är glad att det finns de som uppskattar vad jag gör. Tack!

      Ni som fortfarande hänger kvar, imorgon presenterar jag startfältet för 3-åringarnas Breeders' Crown och på fredag är det dags för presentation av 4-åringarna.

      Avslutar dagens inlägg med att berätta att Nordglöd återigen segrade. I måndags vann han på Skelleftetravet, årets sjätte seger på travbanan.

      Kommentarer

      Tack ni som kommenterat! Här kommer lite svar. 
       
      (Tillägg: Ursäkta röran som varit i "layouten". Har försökt fixa så gott det går. Vet inte vad det är som racklar. / Håkan)
       
      Anonym sa...
      H, Om förärvning blir vi tack och lov aldrig färdiga! Och GW blir säkert uppgraderad nästa gång. Men "...utifrån våra svenska förhållanden," bör väl också den i Sverige tillgängliga stoparken beaktas? (Inte "svenska ston".) Då blir min fråga: går det vid a-prövningen att räkna kvaliteten på stomaterialet som tillförts hingstarna via BLUP etc, dvs medeltal, median, antal segrar, ålder vid fölning, ordningsnr i fölproduktion, etc? Det kunde korrigera bortförklaringarna om "han fick bra/dåliga ston..." Åtminstone får du ännu en statistisk godis att bita i! Ulf Lindström
      BLUP-talet korrigeras utifrån stomaterial. Därmed får man en justering utifrån de vetenskapliga parametrar som finns. Jag tror också att nämnden tar (och har tagit i några fall) hänsyn till hingstar som fått anmärkningsvärt dåliga ston och ändå presterat.
       
      Anonym sa...
      Ulf L. Den statistiken har jag väntat på sedan bluppen kom. Undrar varför den inte gjorts tillgänglig? Kan det vara för att den gynnar vissa "underdogs" och det vill inte travetablissemanget låtsas om??? När kommer den? Hans K. 

      Som jag svarade Ulf, så vävs stomaterialet in i BLUP:en för hingstarna. En hingst som jag tycker presterat anmärkningsvärt bra, utifrån tillfört stomaterial är Igor Brick. I hans 3-åringskull med 33 avkommor är han ändå på 10:e plats rankat utifrån intjänat/avk bland hingstarna med minst 20 avkommor. Då är snittet på stomaterialet 97,5 (snitt för kullen 100,9).
      Igor Brick har 112 i BLUP och jag tror han har möjligheter att öka till nästa år. Det spelar dock ingen roll, eftersom han inte fick många ston i Sverige och står numera i Finland.

      Möjligheten finns att ta fram siffror på Blodbanken PRO, så man själv kan tolka tabellerna utifrån vad man vill veta. Jag vet inte riktigt hur en sådan statistik skulle redovisas på ett vettigt sätt i tabellform.
       
      Anonym sa...
      Varenne då? Trots att han har dubbelt så många svenskfödda avkommor som tex Korean kunde han inte bedömas. 

      Skulle gärna vilja ha svar på varför han inte kunde bedömas. 

      Att han underpresterat totalt i svensk avel är ju ett faktum och det känns bara fegt av ASVT att inte sätta betyg. 

      "Fel" stuteri som han står på vilket gör det lite känsligt, eller? Lite konstigt att du inte kommenterar detta i ditt inlägg. 

      Ang Blup så känns ju det bara larvigt. Kolla Håkans genomgång inför Kriteriet som ett lysande exempel. M.T Golden Boys mamma Mystical Michelle är efter en av modern tids bästa morfäder, Pine Chip. Hon har dessutom resultatet 11,4a - 2.914.438 kr - 34: 14-2-4. BLUP låga 104!! 

      Lägst avelsvärde av mödrarna i fältet alltså. Lägre än ostartade Rite On Line-märren Monrovia. Lägre än Lord Of All-stoet New Look Staro som gått 16,4 och tjänat 137 tkr. 

      Vari ligger logiken kring detta?  

      Tack för en fortsatt alltid lika bra blogg! /Palle

      Varenne - så uttalade nämnden sig i Travronden att han bordlades för att han kommer med sin största svenskfödda kull på travbanorna nästa år. Han har nu 95 avkommor i startbar ålder och 2-årskullen innehåller 85 avkommor. Därför tycker jag att det känns motiverat att invänta deras 3-åringssäsong innan de fattar ett beslut. Det är som bekant bara möjligt att höja en hingsts bokstav, men det går aldrig att sänka.

      Jag köper inte ditt påstående om att han har misslyckats i svensk avel. Han har 95 avkommor i startbar ålder, vilket kan jämföras med antalet avkommor från en fulltecknad hingst för en säsong. På dessa 95 avkommor har han fått fram fem miljonärer, varav toppnamnet Lie Detector med 5,2 miljoner. Bland meriterna för hans avkommor finns segrar i Gr.1-lopp som E3 (Lie Detector & Britannia), Drottning Silvias Pokal (Lie Detector), StoChampionatet (Lie Detector) och Breeders' Crown (Ibiza Broline). Lägg även till La Bella Vita som segrade i Stosprintern. Ibland får vissa hingstar orimliga förväntningar och därför anses de vara misslyckade om inte "alla" avkommor blir bra. Mack Lobell är ett annat exempel som fick orimliga förväntningar.

      Sedan måste jag tyvärr ÅTER korrigera en felaktighet som verkar cirkulera runt. Det är inte ASVT som värderar hingstarna, utan det är Svensk Travsport och det är Svensk Travsport som är stamboksförande. 

      Varenne står på ett italienskt stuteri, men jag förstår att du antyder att det skulle vara känsligt i och med att han har stått på Menhammar och att de tillhandahåller (?) fryst sperma från honom. Återigen, så har det inget med ASVT att göra, utan det är Svensk Travsport som äger frågan.


      Konstigt att jag inte kommenterade detta? Det kanske det är, men jag tyckte som sagt inte att det var konstigt att Varenne bordlades och därför ansåg jag inte att en kommentar var nödvändig.

      När vi ändå är inne på bordlägganden, så bordlades Goetmals Wood ifjol. Om han hade värderats ifjol, så är jag tämligen säker på att han fått ett C. I år fick han ett B, så det var nog rätt att bordlägga honom?

      Ett problem för många är också att man hakar upp sig på enstaka avkommor och framförallt prestationer som äldre.

      Hacka inte på BLUP... ;-)

      Mystical Michelle - hennes "bästa" prestationer är utförda i USA och räknas därför inte in i BLUP. Vad hon har gjort i Sverige är, en start på Solvalla som 5-åring då hon blev sexa på 18,3. Såvitt jag kan se, räknas hon som ostartad i BLUP-systemet.
      Huvuddelen av hennes BLUP (bör) komma från hennes förärvning.
      2005 - M.T.Dancing Queen - s.e.Varenne - ostartad
      2006 - M.T.Excellency - s.e.Muscles Yankee - 15,7k 15,2a 152.500 kr 26: 1-5-1
      2007 - M.T.Fastandfurious - v.e. Lindy Lane - ostartad


      Ingen strålande förärvning så långt. Bra hingstar (högt värderade BLUP-tal) har hon fått chansen med. M.T.Excellency har fint rekord, men bara en seger. Sedan har hon i år förbättrat sitt rekord som 5-åring till 13,7ak och tjänat 43.7000 kr på nio starter.


      Ja, men M.T.Golden Boy då? Han är 3 år i år och därför har han inte räknats in i BLUP-systemet ännu. Det kommer han att göra vid årsskiftet och han bör hamna relativt högt, vilket säkert kommer att öka BLUP-talet även för Mystical Michelle.


      Det är en felkälla för importerade ston. Dels blir inte deras härstamning oftast inte komplett (dvs deras anföräldrar saknas i BLUP-systemet) och eventuella prestationer räknas inte in. Här kan vi konstatera att Mystical Michelle blivit delvis drabbad av detta.


      Monrovia är sju år yngre än Mystical Michelle. Det påverkar också BLUP-talet som i genomsnitt sjunker med 0,9 enheter per år.


      New Look Staro är förvisso fyra år äldre än Mystical Michelle. Hon har däremot redan visat en mycket god förärvning och hon har en hög startprocent på sina avkommor. Det är mer värt, än hennes tävlingsresultat.
      Kolla avkommorna här

      Om vi ser på de avkommor som låg till grund för senaste BLUP-talet, så har hon:
      • Två avkommor som tjänat över 700.000 kr som 3-5 åringar.
      • Ytterligare två avk. som tjänat över 340.000 kr som 3-5 åringar.
      • Sex av åtta avkommor startade som 3-5 åringar.
      Hon har riktigt bra siffror på sina avkommor och nu visade hon upp ytterligare en fin avkomma i New Royalty som kommer att räknas in i BLUP vid nästa omräkning.

      Jag tänkte skriva "här kommer ett snabbsvar på era kommentarer". Det kunde inte blivit mer felaktigt... Det är så lätt att bli engagerad i dessa ämnen.

      Tack så mycket för era kommentarer! Tack Palle för att du gillar bloggen! :-)

      tisdag 1 november 2011

      Travronden och Avkommeprövning

      Lite sur på Travronden som inte tagit in min insändare. Nåväl, jag kan publicera den här istället. Det är ett ämne som jag tidigare skrivit om på bloggen, så det är inga "nya åsikter".
      Insändaren i pdf-format

      Det har varit avkommeprövning. Travronden ifrågasatte några av besluten. Det är rätt att ifrågasätta, om man anser att det är konstigt. Jag har snabbkollat lite på besluten. Först, ett utdrag ur registreringsreglementet:
      "2 § En avkommeprövning ska grundas på en allmän bedömning av hingsten som förärvare mot bakgrund av senast kända avelsindex och med beaktande av andra faktorer, som enligt allmän erfarenhet och vetenskapliga rön anses vara av betydelse."
      Vi jämför värdebokstäverna mot senast kända avelsindex.

      HingstBokstavIndex född.år
      Dream VacationA119 f.97
      Lindy LaneA116 f.93
      Love YouA123 f.99
      Calvin CaparAB117 f.99
      Jag de BellouetAB111 f.97
      KoreanAB119 f.98
      Goetmals WoodB110 f.94
      San PellegrinoC112 f.96
      Dexter FrontlineC111 f.96
      Skogans OrlovC114 f.96
      Inte så stora avvikelser. Det är kanske Korean som "sticker ut" och har hamnat lågt i förhållande till sitt index. Där har jag hört att hans bristande stoförärvning "sänkte" honom. Rätt eller fel? Det faller väl under skrivelsen "med beaktande av andra faktorer, som enligt allmän erfarenhet och vetenskapliga rön anses vara av betydelse".

      För Koreans svenska förärvning, så är hans "bästa sto" (4-åriga Dessee d'Inverne) rankat som åttonde bästa avkomma rankat på intjänade kronor.

      Travronden skriver:
      "Konstigt i sammanhanget kan också tyckas att San Pellegrino fått värdebokstaven C. Trots allt är han far till travvärldens kanske bästa äldre travare idag, San Pail, men denne är ju inte svenskfödd..."

      Här kan nämnden lugnt och med säkerhet stödja sig mot formuleringen "med beaktande av andra faktorer, som enligt allmän erfarenhet och vetenskapliga rön anses vara av betydelse". Prestationer som ÄLDRE är inte alls lika värdefulla när man vetenskapligt värderar avelsvärdet... Sedan är det som Travronden skriver, 7-årige San Pail är inte svenskfödd - så det har alltså ändå ingen betydelse.

      Hur ska man se på prestationer på utlandsfödda avkommor? Jag håller med om att det kan se konstigt ut att franske championhingsten Goetmals Wood blir värderad till B-hingst i Sverige. Det är ändå rätt att man jämför prestationer utförda i det land som avses. Här jämförs prestationer utförda i Sverige, utifrån våra svenska förhållanden, tävlingsupplägg, medicinska regler, utrustningsbestämmelser, o.s.v. Nu har Goetmals Wood haft framgångar under året och kanske kommer hans avelsindex att öka vid nästa omräkning. Skulle framgångarna fortsätta, så har nämnden möjlighet att höja honom - men de kan aldrig sänka en hingsts värdebokstav...